Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

póki co zdeklasowałem większość DFI [chyba tylko Yotomeczek ma 480 HTT na DFI :wink: ]

okazało się, że to proc niewyrabiał, single channel i odrazu Epox rozwinął skrzydła :wink:

teraz mnie kość ramu blokuje :lol:

hehe ladnie :wink: chyba z ciekawosci tez zobacze ile moja pojdzie, zwiekszales napiecie na chipsecie?? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no stary tak nie może być!!! DFI w Polsce działa widzę po polsku k.w.a

Rozejrzyj się lokalnie za Rzecznikiem Praw Konsumenta (w Urzędzie Miasta powinni ci powiedzieć, zreszta tam gdzieś przy nich powinien stacjonować albo lepiej poszukaj w necie) i zgłoś tę sprawę!!!

To co oni odp.dalają to już się w głowie nie mieści, ja przestałem walczyć o starą ultra-b bo mi gwarancja przeszła ale powiedziałem sobie że jak tylko coś /tfu tfu na psa urok :D/ by się stało z moją obecną płytą to biore ich ostro za morde!!!

oni chyba mają najgorsze rma w polsce... nawet manta nie robi takich problemów :lol:

pozdr i walcz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemiec: Mi padla NF7-SL z wgranym biosem od Maversa i wymienili bez problemu na nowa :) A padla razem z dyskiem w niewyjasnionych okolicznosciach :)

bardziej chodzilo mi o szybkosc ich dzialania niz o same naprawy czy wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no stary tak nie może być!!! DFI w Polsce działa widzę po polsku k.w.a

Rozejrzyj się lokalnie za Rzecznikiem Praw Konsumenta (w Urzędzie Miasta powinni ci powiedzieć, zreszta tam gdzieś przy nich powinien stacjonować albo lepiej poszukaj w necie) i zgłoś tę sprawę!!!

To co oni odp.dalają to już się w głowie nie mieści, ja przestałem walczyć o starą ultra-b bo mi gwarancja przeszła ale powiedziałem sobie że jak tylko coś /tfu tfu na psa urok :D/ by się stało z moją obecną płytą to biore ich ostro za morde!!!

oni chyba mają najgorsze rma w polsce... nawet manta nie robi takich problemów :lol:

pozdr i walcz :)

a myślisz, że ojciec nie dzwonił? :wink: nic, każdy dział odsyłał do innego... a ojciec się w[ciach!]ił, gdy dział x wysłał go do działu y, a ten znowu do x :wink: [chodzi o nr telefonów, każdy urzędnik podawał nr telefonu "kolegi" :wink: ], walczyć będę, bo ekspertyza NTT jest poprostu "odwal się, nie damy nowej płyty". Kilka osób, które naprawia płyty w Warszawie odparło, że to jest nie do naprawienia..., gdyż nawet jak ścieżki poszły to płyta powinna działać :? [zauważyłem, że jedna poszła, prowadząca od kości biosu, więc trochę sobie tego nie wyobrażam]. Jeden powiedział, że to było spowodowane zapewne zwarciem w obudowie, inny, że przez OC [ale dodał, że to spowodowane było faktem, że jedna ścieżka była zbyt cieńka [ta co się w rulonik zwinęła], a jeszcze jeden, że zasilacz... :? [płyta już lada dzień będzie wysłana do profesionalnej firmy, tylko wezmę adres od znajomego :D ]

płyta wiem kiedy padła -> gdy winbond dostał napięcie 3,5v :mur: mówię, że trafiłem na kiepski egzemplarz, OC do [gluteus maximus], padła

po 6 miesiącach :cry:

PS co do RMA Abita... fakt długo trwa :lol: [przeciętnie ok. 1,5 miesiąca] moje świętej pamięci Abit IC7-G padł 5 razy, za każdym razem wymieniali mu mostek południowy :D płyta padała co 2 tyg od naprawy... w ostatnim piśmie napisali, że płyta nie przeżyje więcej napraw B)

oczywiście padłą po 3 tyg... teraz leży w szafie i się kurzy, ale muszę się zmobilizować :wink:

* oczywiście okazało się, że to 2,4C przepalał płyty, gdyż spalił jeszcze 2 następne [Asrock P4v88+ oraz Asus P4C800]

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się z Tobą całkowicie zgadzam, tyle, że coś w tym jest, że na Abit'ach max HTT to 400 [chyba tylko Repson tyle zrobił], na Asus'ach ok.360 itp. Natomiast, gdy już porównujemy takie same płyty, to trzeba mieć na uwadze właśnie kofig ram/cpu :D Tyle, że słyszałem opinie, że do wysokiego HTT to tylko DFI, więc chcę pokazać, że nie tylko :wink:

Poza tym ten Epox jest naprawdę dobrą płytką do OC pamięci, procka. Znikł mój znienawidzony problem z Coldbootem, Epox zawsze odpala, a max OC mam takie samo :D rozmieszczenie na PCB jest według mnie bardzo dobre :D i jednak ten wyświetlacz 2 cyfrowy [kody jak coś jest nie tak, a w windowsie pokazuje temp. procka] jest przydatny :rolleyes: Jeśli nie kupujemy Winbondów do OC, to myślę, że Epox jest lepszym wyborem, bo stwarza mniej problemów, jest dużo tańszy [ok. 380 zł za rev. 1,1], dobrze wyposażony :rolleyes:

Miałem DFI i nie byłem zadowolony z niej [nie chodzi mi o to HTT, ani że padła] tylko często miała kaprysy, nie chciała odpalić, czasami wogle nie chciała się podkręcać albo nie odpalał był jakiś konflikt z HDD :blink: itp. wentyl na chipsecie był głośny, a epox'a na fulla jest znośny [ok. 2 razy cichszy :-P] a na 5v to nietrzeba wymieniać chłodzenia :razz: [choć ja i tak mam bloczek na płycie :wink: ]

Teraz jak bym dostał naprawioną DFI to bym Epox'a zostawił, a ją sprzedał :wink: [a mam nadzieję, że dostanę B) ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawowe pytanie: co to jest HT ?(HT a nie HTT) :>

z odpowiedzi na to pytanie wynika nam drugi fakt - skoto HT to magistrala danych procesor-reszta świata, to co to tak naprawde jest HTT?

odpowiedź: w sumie to samo co FSB - czyli szyna danych procesor - kontroler pamięci. HM... tylze ze kontroler pamięci jest i tak zaszyty w procu - czyli ze generalnie HTT to magistrala która "nie wychodzi" poza proca?

więc skąd różniece pomiedzy mobo? 0_o

Jak ktos wie że jestem w błędzie i jest w stanie mi to logicznie wyłożyć - to niech mnie naprostuje :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wogole nie moge sobie poradzic z tym DFI nie wiem jak to ogarnac ale nie za wiele moge wycisnac z proca i pamieci ktore na epoxie 9ndaj smigaly na 500 i proc na 2,5 ghz bez wiekszego podnoszenia napeicia chyba o 0,25 dawalem na procu tylko chyba tez rozstane sie nie dlugo z tym dfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawowe pytanie: co to jest HT ?(HT a nie HTT) :>

z odpowiedzi na to pytanie wynika nam drugi fakt - skoto HT to magistrala danych procesor-reszta świata, to co to tak naprawde jest HTT?

odpowiedź: w sumie to samo co FSB - czyli szyna danych procesor - kontroler pamięci. HM... tylze ze kontroler pamięci jest i tak zaszyty w procu - czyli ze generalnie HTT to magistrala która "nie wychodzi" poza proca?

więc skąd różniece pomiedzy mobo? 0_o

Jak ktos wie że jestem w błędzie i jest w stanie mi to logicznie wyłożyć - to niech mnie naprostuje :]

wszystko zależy od konstrukcji płyty :wink: oraz od CPU/RAM

@fllanker

na jakich ustawieniach dokładnie działały ci te pamięci?

Epox daje dafaultowo 1,5v na CPU, więc zapewne miałeś 1,52 :wink: Co do napięć na procesorze to DFI jest wręcz wzorowa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

póki co zdeklasowałem większość DFI [chyba tylko Yotomeczek ma 480 HTT na DFI :wink: ]

Na mnozniku 5 prawie kazda tak potrafi. Daj wyższy i zobzcysz , ze już nie tak fajbie jest....

BTW - gdzie słałeś swoją MOBO? Do NTT czy do DFI Polska. Pytam, bo moja jest ze sławnej afery "dszywala gate" i jakby coś padło to ciekaw jestem gdzie lepiej słać, bo przecież nie do sprzedawcy ( bywalcy pewnie pamiętają sprawę, w której to biedny dszywala został zrobiony w bambuko przez pierwszego w PL "importera")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a faktycznie cos m isie przypomina chociarz nie jestem pewny plyte mialem na nf3 jesli faktycznie dawal 1,5 to sprawdze na dfi na takim samym ale tak czy tak srednio przypadla mi do gustu ta plyta, moze dlatego ze nei umiem jej poskromic, ale na to trzeba czasu a ja go za wiele nie mam a epox tez jest wypas moze nie do extremalnego o/c chociarz jak widac wyniki nie wiele gorsze a duzo prostsza i tansza przedewszystkim no ale czlowiek na bledach sie uczy :/. Jest ktos chetny na DFI ?

Edytowane przez fllanker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napięć na procesorze to DFI jest wręcz wzorowa :D

Może i jest wzorowa ale na poprzedniej płytcie czyli MSI Neo2 dla procka ustawiałem 1.5V do stabilnej pracy z OC 295x9 a na DFI już musiałem ustawić w biosie 1.57V a guardian pokazuje 1.55

Moze to jest przypadłość biosu mam 623-3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mnozniku 5 prawie kazda tak potrafi. Daj wyższy i zobzcysz , ze już nie tak fajbie jest....

BTW - gdzie słałeś swoją MOBO? Do NTT czy do DFI Polska. Pytam, bo moja jest ze sławnej afery "dszywala gate" i jakby coś padło to ciekaw jestem gdzie lepiej słać, bo przecież nie do sprzedawcy ( bywalcy pewnie pamiętają sprawę, w której to biedny dszywala został zrobiony w bambuko przez pierwszego w PL "importera")

a jest coś takiego jak DFI polska? jeśli tak to podaj namiary :D

na wyższym mnożniku nie mogę bo proc nie wyrabia :cry:

@centy

MSI zawyża napięcia procka o prawie "0,08v" :wink: w każdym razie na nforce3

@fllanker

nie do extreme? a na jakiej płytce są rekordy świata w SuperPI 16M, SuperPI 1M ? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwszej tronie jest FAQ:

i taka oto rada:

Włożyłem do płyty Semprona 3000+ i mam problemy z botowaniem komputera,co robić?

A: Rozwiązaniem jest wgranie 7/04-2BTA BIOS. Jest to jedyny BIOS, na którym ten procesor poprawnie działa.

Słyszałem też iż problem rozwiązuje przestawienie LDT na*4 lub*3.

Więc jak to jest z Sempronem +DFI, działa :

1.tylko na biosie 7/04-2BTA

2.tylko na biosie 7/04-2BTA + LDT na*4 lub*3

3.dowolny bios + LDT na*4 lub*3

jeśli odpowiedz brzmi 3 to jaki bios wgrać( który będzie najlepszy) ?

Jak się wgrywa nowy bios i skąd można go sciągnąć ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400 mhz ;) poki co mam 2x 512 - 2x kingston'a i raz jakies nonamy poza kompem, ale juz przy 2x 512 kingstone'a i 2x 256 twinmosa plyta nie botowala (na twinmosach trzeba bylo zjechac sporo ponizej 400 mhz ;o). Pytam sie poniewaz plytka jest strasznie kaprysna co do pamieci i najlepiej gdyby wypowiedzial sie ktos majacy taka kombinacje - 4 x 512 roznych kostek :)

Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twin mosy byly kupowane w opakowaniu do duala ;) a tutaj zeby w ogole poszly trzeba zjechac do 360 mhz :x clear cmos i kombinowanie z timingami nic nie daje ;) ze 2h sie bawilem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa jakies przeciwwskazania co do 4x 512 roznych pamieci na nf-4 ultraD? poki co mam 3x 512, ale przy 3 kostkach nie dziala ;)

Jest taki dział na tym forum jak "Pamięci RAM" Trzeba w nim poszukać wątku o 4x512MB. Jest w nim wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki dział na tym forum jak "Pamięci RAM" Trzeba w nim poszukać wątku o 4x512MB. Jest w nim wszystko

no wiem, wiem ale temat dotyczy tylko nf-4. Przy innej plycie bym kupowal w ciemno, a ta z tego co pisal Mardok potrafi swirowac nawet przy 4x takich samych kostek. Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwszej tronie jest FAQ:

i taka oto rada:

Włożyłem do płyty Semprona 3000+ i mam problemy z botowaniem komputera,co robić?

A: Rozwiązaniem jest wgranie 7/04-2BTA BIOS. Jest to jedyny BIOS, na którym ten procesor poprawnie działa.

Słyszałem też iż problem rozwiązuje przestawienie LDT na*4 lub*3.

Więc jak to jest z Sempronem +DFI, działa :

1.tylko na biosie 7/04-2BTA

2.tylko na biosie 7/04-2BTA + LDT na*4 lub*3

3.dowolny bios + LDT na*4 lub*3

jeśli odpowiedz brzmi 3 to jaki bios wgrać( który będzie najlepszy) ?

Jak się wgrywa nowy bios i skąd można go sciągnąć ?

Pozdrawiam

odpowiedz 2 jest prawidlowa, do tego semp chodzil jeszcze na biosie 623-3 i tez z ldt*3 i *4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...