zayonnc Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 sa jakies przeciwwskazania co do 4x 512 roznych pamieci na nf-4 ultraD? poki co mam 3x 512, ale przy 3 kostkach nie dziala ;) heh jak na moje to nie zależy od płyty tylko od proca (kontroler pamięci), ja u siebie nie mogłem uruchomić 2x512 + 2x256 a timingi (i alpha i główne+2T) ustawione tak, że obie pary obsługują. Najlepsze było to, komp wstał tylko, że widział tylko 2x256 :blink: Powiem Wam szczerze, że zrobiłem to tylko przy okazji z ciekawości bo i tak bym tak nie pracował (2x512 UTT BH-5 a 2x256 Kingston Value) ale generalnie już mnie od jakiegoś czasu śmieszą te jaja z AMD i pamięciami. Następnym razem jeżeli będę brał kompa to platformę oprę i proca który nie będzie miał problemów z pamięciami. Powiem więcej gdyby nie to, że gdy kupowałem graty to Intel nadal siedzieł (i zresztą ciągle siedzi) w beznadziejnej architekturze Netburst to pewnie bym teraz na dziale Intel siedział a nie AMD. Poza tym przynajmniej jak było zimno to bym sobie SP2004 zapuścił i mógłbym ogrzewanie w domu wyłączyć (to jest oczywiście wrzuta na Intelowskie grzałki). A z drugiej strony w smue to jestem z kompa zadowolony, extremalnego OC nie wymagałem a i tak jest spoko. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Panowie potrzeba mi waszego doświadczenia w obcowaniu z DFI. Walcze z blue screenami i restartami. Uprzedzając pytania SP2004 stable goldmemory tez bez błędów, zmieniłem bios z 623-3 na Xcel2 ale restarty nadal nie tak często jak na 623-3 ale są. Może ktoś się już uporał z takim problemem i chce pomóc :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Panowie potrzeba mi waszego doświadczenia w obcowaniu z DFI. Walcze z blue screenami i restartami. Uprzedzając pytania SP2004 stable goldmemory tez bez błędów, zmieniłem bios z 623-3 na Xcel2 ale restarty nadal nie tak często jak na 623-3 ale są. Może ktoś się już uporał z takim problemem i chce pomóc :wink: podaj wiecej szczegolow, ja mam np bluescreany przez internet :D mam D-LINKa DWL-510 i czasem ja lacze jest zapchane to mam taka niespodzianke :huh: hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Ja jestem podłączony do Linksysa jak się nie mylę ale to nie to. Jakie szczególy mam podać? Nie napisałem że dzieje się tak tylko podczas grania Edytowane 8 Marca 2006 przez centy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 sparwdz czy proca i zwlaszcza ram masz full stable :wink: wyglada mi to na ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Zapuszcze jeszcze raz goldmemory i sprawdze dla wszelakiej pewności Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 albo SP2004 na noc i bedziesz mial pewnosc :D gold memory moze ci nie wykryc wszystkiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 No i kupilem jeszcze jedna kostke. Do memtesta wchodzi przy max 192 mhz ;) ale 3d marka 05 juz wywala ;p jutro bede szedl wymienic, moze lepiej trafie :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) odpowiedz 2 jest prawidlowa, do tego semp chodzil jeszcze na biosie 623-3 i tez z ldt*3 i *4ok, dzieki za info, a który z nich lepszy? P.S. jak wgrać nowy bios i skąd go sciągnąć ? chce w końu tego kompa odpalić ! Pozrdawiam Edytowane 8 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barisz Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Jak mozna zrobic, aby dfi LP nf4 obslugiwala dyski sata2? trzeba cos mechanicznie zmieniac? czy taki dysk pod sata2 w ogole bedzie mozna podlaczyc, czy tez nie bedzie dzialal? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Dyski S-ATA 2 można za pomocą zworki przestawić na S-ATA 1 jeśli mówić o samych dyskach. A płytę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mam DFi UT Ultra-D i nie mogę przeinstalować sterów dla sata ani z dfi ani z nvidii zawsze mi wywala błąd... co zrobić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Jak mozna zrobic, aby dfi LP nf4 obslugiwala dyski sata2? trzeba cos mechanicznie zmieniac? czy taki dysk pod sata2 w ogole bedzie mozna podlaczyc, czy tez nie bedzie dzialal?musiś ze sobą ścieżki połączyć czytaj FAQ w pierwszym poście :mur: Dyski S-ATA 2 można za pomocą zworki przestawić na S-ATA 1 jeśli mówić o samych dyskach. A płytę :) czytaj uważnie :mur: Edytowane 9 Marca 2006 przez KAMILcom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Ponawiam, prośbę o info po Polsku jak krowie na polu, jak mam wgrać bios (ale nie z poziomu Windowsa) no i który z tych dwóch jest lepszy (623-3 czy 7/04-2BTA), próbowałem znaleźć info w tym wątku ale ten wątek to Offtop masakryczny oprócz FAQ na początku, jestem na 30 stronie i jak na razie jestem załamany i nie wiem czy jest sens czytać to dalej, zero konkretów o DFI, ciekawe czy jak dojdę do 50tej to się czegoś dowiem a może od 100-tnej zaczną się jakieś informacje o płytach. Ten wątek powinno się wyczyścić bo pewne z połowa albo i więcej to rozmowy o wszystkim i o niczym. Edytowane 9 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 @albercikk: Po pierwsze na takie pytania jest dział podstawowe zagadnienia, po drugie było tu opisywane kilka ładnych razy. Po trzecie użyj WInFlash prosty w obsłudze, szybki i nie trzeba się w dyskietki bawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mam DFi UT Ultra-D i nie mogę przeinstalować sterów dla sata ani z dfi ani z nvidii zawsze mi wywala błąd... co zrobić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mam DFi UT Ultra-D i nie mogę przeinstalować sterów dla sata ani z dfi ani z nvidii zawsze mi wywala błąd... co zrobić ?jasniej troche i jaki bład Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 jasniej troche i jaki bład error przy instalowaniu sterowników sata z nvidii albo z situ dfi , oczywiście sterowniki są wybrane takie jak trzeba to jest już moja 3 płyta nforce4 bo zmieniałem i słyszałem że jest jakies narzędzie do odinstalowywania nforce .... ale więcej nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Po co Ci sterowniki do Sata? Stery z dyskietki instaluje się tylko w przypadku spinania dysku w Raid. W przypadku, gdy posiadasz jeden HDD, lub wiele, ale nie pracujących w Raidzie, nie potrzebujesz instalować żadnych dodatkowych sterowników. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Po co Ci sterowniki do Sata? Stery z dyskietki instaluje się tylko w przypadku spinania dysku w Raid. W przypadku, gdy posiadasz jeden HDD, lub wiele, ale nie pracujących w Raidzie, nie potrzebujesz instalować żadnych dodatkowych sterowników. Po co ci stery do sata? a spróbuj zainstalowac windowsa Xp bez podania sterowników do sata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 potrzebujesz - bez nich potrafia sie dziac rozne dziwne rzeczy podczas instalacji ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Po co ci stery do sata? a spróbuj zainstalowac windowsa Xp bez podania sterowników do sataMam tak zainstalowanego XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexo2 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) no ja też sie pobawiłem chwilke z HTT. ponieważ mam jutro egzamin ze staty dużo czasu na to nie poświęca! tak na szybko udało mi sie uzyskać to: może zaraz zrobie coś lepszego ;) zastanowie się :D PS. Egzam ze staty to najgorsze co może być :( Edytowane 9 Marca 2006 przez Alexo2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Mam tak zainstalowanego XP.to może ty miałes szczęście, ja spotkałem sie z róznymi dziwnymi rzeczami, od najprostszej że nie widzi dysku twardego a na innych cudawiankach kończąc. Edytowane 9 Marca 2006 przez mieciop Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 chyba namieszałem mam sata w raidzie ale omawiany problem dotyczy sekcji IDE/ATA Atapi Controllers. Przeinstalowywałem coś i ani ata i sata nie mogło się zainstalować dobrze. Ciągle próbuje instalować.... A pewnie sata jest w sekcji SCSI. FAkt faktem że problem z przeinstalowaniem IDE może być bo coś w sieci czytałem... Może ktoś ma jakieś doświadczenia... GEneralnie po włączeniu komputera komp się zwwwiesza po chwili i po restarcie już potem raczej dobrze pracuje widać że z sterownikami jest namieszane i co restart pojawiają się okienka znaleziono nowy sprzęt.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darmach Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 dziwna sprawa... ja tam bez problemu zainstalowalem winzgroze bez sterownikow do sata. DFI LP nF4 ultraD , dysk samsung sp0812C sata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) @albercikk: Po pierwsze na takie pytania jest dział podstawowe zagadnienia DFI to dość specyficzne płyty dlatego pytam tutaj, myślałem że w DFI może się inaczej wgrywa bios niż u całej reszty? po drugie było tu opisywane kilka ładnych razy. możliwe, ale ja chyba nie umiem szukać, użyłem opcji szukaj na tym wątku i wpisałem jako hasło BIOS, wyskoczyło 29 stron, przeczytałem wszystkie i nic nie znalazłem poza polecanym WinFlash-em(ale on jest chyba pod Windows więc ODPADA) . Po trzecie użyj WInFlash prosty w obsłudze, szybki i nie trzeba się w dyskietki bawić. Mam DFI+Semprona, ta konfiguracja nie działa jeśli się nie wgra innego biosu, więc potrzebuje porady jak wgrać BIOS bez windy. Pozdrawiam Edytowane 9 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Po co ci stery do sata? a spróbuj zainstalowac windowsa Xp bez podania sterowników do sata radziłbym troche poczytać. na każdej nf4 da sie zainstalowac Win XP bez sterowników, a stery moga byc potrzebne dopiero jak masz dodatkowy kontroler SATA na płycie i przez niego odłączyłeś dysk. (jakis SIL czy coś) ps czasy nf2 + dyskietka odeszły chyba razem z nf3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Mam DFI+Semprona, ta konfiguracja nie działa jeśli się nie wgra innego biosu, więc potrzebuje porady jak wgrać BIOS bez windy. Pozdrawiam dajesz clear_cmos, jak bedzie jeczal, ze ustawienia w biosie sa zle to klikasz F1, zeby kontynuowal i jedziesz do windy a tam to juz bajka. nie wiem kiedy mobo kupowales, ale w mojej kupowanej w grudniu standardowo byl wgrany bios 623-3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) dajesz clear_cmos, jak bedzie jeczal, ze ustawienia w biosie sa zle to klikasz F1, zeby kontynuowal i jedziesz do windy a tam to juz bajka. nie wiem kiedy mobo kupowales, ale w mojej kupowanej w grudniu standardowo byl wgrany bios 623-3. kupowałem jakiś tydzień temu razem z Sempem 3000 i 6800GS w PcProjekt, a resztę komponentów stopniowo to tu to tam, wczoraj kupiłem ostatni element (Freezera 64 starą wersje) poskładałem ale że była 2:00 w nocy to odpłynąłem w krainie snów, nie wiem czy wszystko jest Ok, jakieś diody kolorowe mi sie na mobo palą, heh nie wiem o co chodzim, ostatnio kompa składałem ładnych pare lat temu, więc wypadłem z obiegu, to diagnostyka jakaś pewnie ale poszukam dziś w instrukcji, chociaż wątpię żeby tam coś było, bo generalnie to w niej nic nie ma :( Puściłem jakiś Mem test 86 czy coś takiego na noc, myślałem że jak się obudze to skończy ale on leciał dalej( to chyba w pętli leci ?) Jeszcze na dysku nie ma żadnej windy, bałem się że nie zainstaluje się ze względu na bios ale jak mówisz że miałeś 623-3 to ja mam nadzieje ze też mam tą wersje bo niedawno mobo kupowałem. jak sprawdzić w Biosie jego wersje ? Czyli nawet jak bym miał inną tą wersje biosu niż semp wymaga do pracy z tą płytą i tak uda mi się winde zainstalować ? Pozdrawiam Edytowane 9 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...