Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

no ja nie wiem, dotad uzywalem i uzywam caly czas dyskietki do wgrywania biosu, ewentualnie bios cd TMod'a.

winflasha użyłem może z dwa razy i miałem cmos checksum error, raz płyta sie nie zabootowała... może jestem niereformowalny ale dopóki będę miał fdd'ka w kompie to jednak zawsze bios_flash z poziomu dos'a... ;) na defaults'ach :D

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropo sterów sata to można je odpalić zaraz po starcie instalki pojawia się chyba przez chwilę naciśńij jakiś F trzeba włożyć dyskietkę dołączoną do płyty (tu chyba chodzi o przypadek gdy jest dodatkowy układ sata poza chipsetem doodatkowo bo normalnie nie będzie trzeba).... A co do mojego przypadku to myślę że stery mi się pomieszały w windowsie między sobą (konflikt) w kontekście ide ! Miał ktoś takie kłopoty ?

Edytowane przez wizardking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie możecie zrobić to co ja :D

Pendrive, bootowalny :D

Szybkie menu w *.bat'cie, memtest, goldmemory i winflash.

TUTAJ macie stronke o tym

TUTAJ potrzebny soft

Miła sprawa, zwlaszcza ze szybciej jest np.

boot-up -> F12 (boot menu) -> Boot From Creative...

->menu pendrive (po 2 sek. automatycznie odpala sie memtest, jesli nie wybierze sie innej opcji)->memtest test nr5 (:D)->

ESC, restart, i bez wyboru bootowania do windowsa, proba zrobienia super PI.

Niż za kazdym razem wchodzic do biosu, i włączać/wyłączać memtesta.

PS

pendrive to creative muvo v 200 - takze jak widac z mp3 playerami tez dziala

Edytowane przez qba_dx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radziłbym troche poczytać. na każdej nf4 da sie zainstalowac Win XP bez sterowników, a stery moga byc potrzebne dopiero jak masz dodatkowy kontroler SATA na płycie i przez niego odłączyłeś dysk. (jakis SIL czy coś)

ps czasy nf2 + dyskietka odeszły chyba razem z nf3

Ja bym tak kategorycznie tego nie twierdził, że na wszystkich, wiem to ze swojego doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radziłbym troche poczytać. na każdej nf4 da sie zainstalowac Win XP bez sterowników, a stery moga byc potrzebne dopiero jak masz dodatkowy kontroler SATA na płycie i przez niego odłączyłeś dysk. (jakis SIL czy coś)

ps czasy nf2 + dyskietka odeszły chyba razem z nf3

lepiej wrzucac na wszelki wypadek, nie wiem od czego to zalezy. U mnie na przyklad sie cuda dzieja bez dyskietki (w trakcie i po zainstalowaniu windy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIESTETY nie :/ przez to LCDka 3x24 pod LPT musialem sprzedac :/

jakby ktos miał kontroler LPT pod np. USB - to niech da znac :D

ja też potrzebuje portu LPT, bez tego nie uruchomię programu, bo potrzebny jest klucz sprzętowy, który podpinam pod LPT :/

dla mnie pozostaje tylko to w takim razie LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiesz co jest najgorsze? to ze moze sie okazac ze z twoja drukarka/moim lcd nie bedzie dzialal 0_o

dla mnie to może drukarka nie działać,podłącze sobie pod usb, aby tylko program się uruchomił jak podepnę klucz, bo bez klucza ani rusz, a potrzebny mi jest ten program do pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co mi sie z drukarką ubzdurało - ale wlasnie klucz sprzetowy to moze ci nie dzialac

jakby zadzialal, to mozna byloby softowo bardzo latwo zcrackowac

znalazłem cracka, teraz działa bez klucza :D więc jedynym problemem pozostającym na drodze do kupna dfi są fundusze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropo sterów sata to można je odpalić zaraz po starcie instalki pojawia się chyba przez chwilę naciśńij jakiś F trzeba włożyć dyskietkę dołączoną do płyty (tu chyba chodzi o przypadek gdy jest dodatkowy układ sata poza chipsetem doodatkowo bo normalnie nie będzie trzeba).... A co do mojego przypadku to myślę że stery mi się pomieszały w windowsie między sobą (konflikt) w kontekście ide ! Miał ktoś takie kłopoty ?

Już wiem co było próbowałem zainstalować sata bo pod ide wykrywał mi windows tak sterownik !!!! wymusiłem instalkę starego kontrolera nvidia i okntrolerów dysków ata i jest ok. Jedno mi nie daje spokoju jak usunąć ślad po sterownikach bo program driver cleaner coś sobie nie radzi. POza tym zamiana parallel ata kontrolera nvidii na windowsowy powoduje po restarcie niebieski ekran !!!! jak usunąć taki kontroler i wstawić zamiast niego windowsowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze mi ktos powiedziec jak ta $%$#%#$ plyte zmusic do dzialania na 4 kostkach ramu? :| pojedynczo wszystkie daja rade, razem po 2 tez :x a czterech za chiny nie moge ustawic :x kombinowalem z przekladaniem w rozne banki i w jedynym ustawieniu w jakim dzialaja pomimo 9x300, memclock 133 a pamieci chodza na 192 mhz :x wtf?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przestawiłeś CPC na Disabled????

czyli Command Per Clock, czy jak sie to nazywa... - drugie ustawienie ramu od góry. jak nie to sie nie dziw bo 4 kostki z cpc en nie dzialaja na zadnym nf4!!!

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie - sprobuj wrzucic CPC 2T (disabled)

a inna bajka ze 4 kosci zazwyczaj gorzej sie kreca nie 2 :] a przynajmniej na AMD64

Mozliwe ze jest to kwestia wiekszego "obciazenia" kontrolera pamieci

Jak na 4 uzyszkasz 250MHz (500MHz) to będzie dobrze lepiej kupić 2x1GB Gskill które 292MHz wyciągają

Najważniejsze jest ustawienie cpc, max async, preamble i poziomy. Pozostałe wiadomo

Edytowane przez wizardking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4x512: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020&hl=

pisałem już o nim w tym wątku ale niektórzy z was są zbyt leniwi żeby przejrzeć te "aż" 9 stron. O 4x512 wszystko zostało już powiedziane. Ślepa uliczka i tyle .... Lepiej sprzedać 4x512 i kupić 2x1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem już o nim w tym wątku ale niektórzy z was są zbyt leniwi żeby przejrzeć te "aż" 9 stron. O 4x512 wszystko zostało już powiedziane. Ślepa uliczka i tyle .... Lepiej sprzedać 4x512 i kupić 2x1GB

AndyN ... bez obrazy.. ale czasem mam wrazenie ze topic o DFi bardziej czytasz niz o swoim MSI :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpc disabled, z timinagmi kombinowalem (przynajmniej 4 podstawowe) ;) ale ja nie chce jakichs kosmicznych wynikow uzyskiwac, nawet na 200 mhz nie chca chodzic :\ troche dziwne - niby po co te 4 banki pamieci dawali jak nie da sie ich uzywac :x cos czuje, ze wymiana plyty mi sie szykuje. Pomijajac podkrecanie z ecs'ami i innymi szitami bylo mniej problemow. W pcp juz 3x wymienialem ramy na inne kostki - na tej plycie 2 z nich nawet 200 mhz nie osiagaly pojedynczo :x Zastanawia mnie to, ze przy jednym z ustawien plyta zaskoczyla, ale zamiast 2 giga wykrywa 1 i zaniza wyniki :x

btw przydalo by sie dopisacw faq, ze ta plyta jest #%#% pod wzgledem pamieci - ja na przyklad bym w ogole nie zmienial platformy i czekal na am2 gdybym wiedzial, ze 1 gb bede mogl sobie wsadzic w ... ;)

Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy - gdy się ustabilizuje 4x512 MB to jest stabilnie :wink: póki co jedynie działają Infineony pod 4x512 MB, sprawdzone na 3 osobach i 4 różnych płytach :wink: ale przyznam, że nie jest to dobre rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cpc disabled, z timinagmi kombinowalem (przynajmniej 4 podstawowe) ;) ale ja nie chce jakichs kosmicznych wynikow uzyskiwac, nawet na 200 mhz nie chca chodzic :\ troche dziwne - niby po co te 4 banki pamieci dawali jak nie da sie ich uzywac :x cos czuje, ze wymiana plyty mi sie szykuje. Pomijajac podkrecanie z ecs'ami i innymi szitami bylo mniej problemow. W pcp juz 3x wymienialem ramy na inne kostki - na tej plycie 2 z nich nawet 200 mhz nie osiagaly pojedynczo :x Zastanawia mnie to, ze przy jednym z ustawien plyta zaskoczyla, ale zamiast 2 giga wykrywa 1 i zaniza wyniki :x

btw przydalo by sie dopisacw faq, ze ta plyta jest #%#% pod wzgledem pamieci - ja na przyklad bym w ogole nie zmienial platformy i czekal na am2 gdybym wiedzial, ze 1 gb bede mogl sobie wsadzic w ... ;)

Ale wina jest w kontrolerze pamięci w procku ,a nie w płycie o ile się nie mylę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem 4x256. Bez zadnych klopotow kostki robily 275@3.7 2-2-2-5-2T.

1 warunek byl, musialem timingi ustawic wg najgorszej kosci i wsiop bylo ok.

4ever_anarchy_soldier - nikt ci platformy zmieniac nie kazal. Najpierw czytaj, pozniej kupuj...tym bardziej ze topic o 4x512 jest od dawna.

Powiem tylko jeszcze, mialem juz TCCD, BH-X, teraz UCCC - do kazdego trzeba podejsc inaczej i bedzie fungowalo :).

Dla przykladu: TCCD uruchomilem super dopiero jak przedawalem. Poszly na 320 3-4-4-9-2T (1T zawsze kaprysily).Na UCCC udalo mi sie zbootowac system po 5 godzinach, a co dopiero OC :P

powodzenia ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co wy narzekacie aż tak bardzo na 4x512 MB :lol: gdy kupowałem ram nie było innej alternatywy :-| ale jakoś nie panikuje... kostki sobie spokojnie fikają 2,5-4-4-8 2T @ 230 MHz 2,6v [alphy dość ostre] i do gier to ideał, a komputer stabilny :wink: tyle, że nie jest to ani BH5/6, ani TCCD :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zulusman ale 4x256 to trochę inna bajka niż 4x512 bo tu o ile się nie mylę głónie chodzi o to czy pamięci są dwustronne czy jednostronne a te 256 pewnie miałeś jednostronne i dlatego nie było problemów. Co nie zmienia faktu, że AMD daje ciała z tą współpracą z pamięciami i tyle ale fakt "wiedziały gały co brały" a jak nie wiedziały to ich problem :wink:

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, wiem, że juz było, ale przeglądnięcie wszystkich stron w tym temacie jest ponad moje siły :). pytanie brzmi da się zainstalować jakieś pasywne chłodzenie na chipsecie nf4 ultra-d, czy nie. przeczytałem co prawda faq i stoi tam, że się da, ale czytałem też sporo głosów, że ni cholery. więc jak to jest? z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...