Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Widze duzo aluzji do moich tekstow a powiedzcie mi czy kogos plyta przy div100 i ustawieniach na auto dla ramu i HT na auto i ustawieniach HTT powyzej 350 sie wysypuje nawet przy mnozniku 6. Hmmm??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Sssaku... koledzy próbują Ci powiedzieć, że to niekoniecznie płyta się wysypuje. Pamiętaj, że ustawiając htt 350 taktujesz tak kontroler pamięci, który jest integralną częścią procesora. Zresztą jak powszechnie wiadomo nie potrzebujesz tak dużej częst. na magistrali HyperTransport, skup się raczej na wyciśnięciu wszystkiego z pamięci i pobaw timingami. Płyta moim zdaniem jeżeli nawet ogranicza Ci max. częst. htt to nie ogranicza Ci wydajności systemu, a o to przecież chodzi.

Pozdrawiam, Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek_PP

masz plyte to se zmierz :P

sam sobie kupie chyba, pozniej zrobie moda i bede pylil ultra-D jako sli-d :D

Ktos ma propozycje jak schlodzic te kosteczki kolo socketa ??

Takie cos powinno wystarczyc, co powiecie ??

http://www.allegro.pl/item89802098_revolte..._f_ra_w_wa.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze duzo aluzji do moich tekstow a powiedzcie mi czy kogos plyta przy div100 i ustawieniach na auto dla ramu i HT na auto i ustawieniach HTT powyzej 350 sie wysypuje nawet przy mnozniku 6. Hmmm??

Ale płyta bootuje? Wchodzi do windy? W trakcie testów się sypie?

Dla każdego dzielnika musisz znależć odpowiednią kombinację Max Async Latancy i Read Preamble .Zrobiłeś to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie krzyczcie mocno jeżeli temat był poruszany. Trochę dużo czytania żeby sprawdzić.

Pytałem o to w wątku o kartach ale odesłali mnie tutaj.

Mam Sapphire X800GTO na płycie DFI UT NF4 Ultra-D. Komputer uruchamia się tylko jeżeli grafika jest w górnym slocie PCI. Tego problemu nie miałem z poprzednią grafiką Sapphire X800GT. Komputer chodził z kartą zarówno w górnym jak i w dolnym slocie.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ??? i jak temu zaradzić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie krzyczcie mocno jeżeli temat był poruszany. Trochę dużo czytania żeby sprawdzić.

Pytałem o to w wątku o kartach ale odesłali mnie tutaj.

Mam Sapphire X800GTO na płycie DFI UT NF4 Ultra-D. Komputer uruchamia się tylko jeżeli grafika jest w górnym slocie PCI. Tego problemu nie miałem z poprzednią grafiką Sapphire X800GT. Komputer chodził z kartą zarówno w górnym jak i w dolnym slocie.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ??? i jak temu zaradzić ???

nie ktore ATI gryza sie z dolnym slotem, nic z tym nie zrobisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ustawieniach HT na Auto, HTT 350MHz, mnoznik 6 wchodzi do windy przy div100 ale podniesienie HTT do 360 = reset. Przy pamieciach kombinowalem ile wlezie na auto na ustwieniach przy ktorych pamieci mi chodza 280MHz i innych i zawsze to samo. Gdybym jeszcze mieszkal w Katowicach to bym Ci ja do skoczowa podrzucil i bysmy sie przekonali.

Nie mowie ze to wina plyty ale pamieci smigaja dobrze przy tych samych ustawieniach od 200 do 280MHz czyli raczej je wykluczylem. Wiem ze to moze byc proc ale zaczynam od zmiany plyty jezeli bedzie to samo wiem ze to byl proc i zwracam honor DFI :)

Edytowane przez Sssaku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek_PP

masz plyte to se zmierz :P

sam sobie kupie chyba, pozniej zrobie moda i bede pylil ultra-D jako sli-d :D

Ale niegrzeczny :-P Ja dopiero czekam na moją DFI LP Ultra-D. No ale skoro odległości miedzy złączami PCI-e zwykły być takie same jak między PCI to wychodzi mi 5cm. To tak dla tych, którym się mierzyć nie chce mimo że mają. :)

Edytowane przez Piotrek_PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Mam problem tego typu:

na dfi ultra d zalozylem grafike R x600 pro(jesli ma to jakies znaczenie), komp sie odpala, tzn, wiatraczki sie kreca, swieca sie 4 male diody( to dobrze czy zle), ale obrazu na monitorze nie mam. Probowalem juz restart biosu, na plycie jest ustawiony tryb single dla grafy, probowalem tez wkladac grafe do dolnego slotu, bez powodzenia. W czym rzecz? pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Mam problem tego typu:

na dfi ultra d zalozylem grafike R x600 pro(jesli ma to jakies znaczenie), komp sie odpala, tzn, wiatraczki sie kreca, swieca sie 4 male diody( to dobrze czy zle), ale obrazu na monitorze nie mam. Probowalem juz restart biosu, na plycie jest ustawiony tryb single dla grafy, probowalem tez wkladac grafe do dolnego slotu, bez powodzenia. W czym rzecz? pzdr

Najprawdopodobniej masz problem z zasilaczem... czyżby Seasonic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc mam słynnego demona do podkręcania czyli DFI

trochę poczytałem i nie qumam jeszcze tego o/c na 100% ale zabrałem się wczoraj do kręcenia:

-LDT/FSB Frequency Ratio =x3

-Co do Ramu to zmieniałem tylko częstotliwość (200,166,133,100) a timingi na Auto ustawiały mi się same.

-Prima 95 puszczałem na co najmniej 15 min, na dłużej mi się nie chciało ze względu na mizerne wyniki jakie uzyskiwałem

-CPU napiecie=1.55V

-Ram napięcie=2.90V

1. 8x300=2400, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, zwis

2. 8x295=2360, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, zwis

3. 8x305=2440, Ram=133 (timingi-2-3-2-6)- Prime 95, zwis

4. 8x300=2400, Ram=133 (timingi-2-3-2-6)- Prime 95, zwis

5. 8x300=2400, Ram=100 (timingi-2-3-2-5)- Prime 95, ok

6. 8x305=2400, Ram=100 (timingi-2-3-2-5)- Prime 95, zwis

7. 8x240=1920, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, ok

8. 9x240=2160, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, zwis

9. 9x235=2115, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, ok

10. 7x300=2100, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, zwis

11. 7x310=2170, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, ok

12. 8x285=2280, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, ok

wydaje mi się że nędza straszna te moje osiągi

Bo wychodzi na to ze u mnie max to:

2115 przy ramie na 200

2280 przy ramie na 166

2400 przy ramie na 100

podobno często ten procek idzie na 2500, 2700 tylko nie wiem na jakiej czestotliowści ramu to ludziska uzyskują (200, 166, 133, 100 ?)

Jak myślicie jak jest tego przyczyna?

a.Coś zle robie ? (może timingi ręcznie zmieniać a nie auto ?)

b.Słaby procek ?

c.Słaby ram (wymieniać na Kingstony na Samsungach UCCC ? moge za free bo się ze sprzedawcą tak dogadałem)

d. Dałem dość duże w porównaniu ze standardowymi napięcia na Ram i procek, czytałem że jak się nie przegnie to podniesienie napięcia daje pozytywne wyniki, więc w tym chyba nie upatrywć słabych wyników ?

e. a może słaby bios mam wersje n4d623-1, wymienic na jakiś inny ? a jeśli to na jaki ?

Pozdrawiam

Edytowane przez albercikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc mam słynnego demona do podkręcania czyli DFI

trochę poczytałem i nie qumam jeszcze tego o/c na 100% ale zabrałem się wczoraj do kręcenia:

-LDT/FSB Frequency Ratio =x3

-Co do Ramu to zmieniałem tylko częstotliwość (200,166,133,100) a timingi na Auto ustawiały mi się same.

-Prima 95 puszczałem na co najmniej 15 min, na dłużej mi się nie chciało ze względu na mizerne wyniki jakie uzyskiwałem

-CPU napiecie=1.55V

-Ram napięcie=2.90V

1. 8x300=2400, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, zwis

2. 8x295=2360, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, zwis

3. 8x305=2440, Ram=133 (timingi-2-3-2-6)- Prime 95, zwis

4. 8x300=2400, Ram=133 (timingi-2-3-2-6)- Prime 95, zwis

5. 8x300=2400, Ram=100 (timingi-2-3-2-5)- Prime 95, ok

6. 8x305=2400, Ram=100 (timingi-2-3-2-5)- Prime 95, zwis

7. 8x240=1920, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, ok

8. 9x240=2160, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, zwis

9. 9x235=2115, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, ok

10. 7x300=2100, Ram=200 (timingi-3-3-3- 8 )- Prime 95, zwis

11. 7x310=2170, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, ok

12. 8x285=2280, Ram=166 (timingi-2,5-3-3-7)- Prime 95, ok

wydaje mi się że nędza straszna te moje osiągi

Bo wychodzi na to ze u mnie max to:

2115 przy ramie na 200

2280 przy ramie na 166

2400 przy ramie na 100

podobno często ten procek idzie na 2500, 2700 tylko nie wiem na jakiej czestotliowści ramu to ludziska uzyskują (200, 166, 133, 100 ?)

Jak myślicie jak jest tego przyczyna?

a.Coś zle robie ? (może timingi ręcznie zmieniać a nie auto ?)

b.Słaby procek ?

c.Słaby ram (wymieniać na Kingstony na Samsungach UCCC ? moge za free bo się ze sprzedawcą tak dogadałem)

d. Dałem dość duże w porównaniu ze standardowymi napięcia na Ram i procek, czytałem że jak się nie przegnie to podniesienie napięcia daje pozytywne wyniki, więc w tym chyba nie upatrywć słabych wyników ?

e. a może słaby bios mam wersje n4d623-1, wymienic na jakiś inny ? a jeśli to na jaki ?

Pozdrawiam

ustaw

Max async latency na 8

Read preamble time na 5.5 lub 6.5

LDT/FSB Frequency Ratio =AUTO

div 150 lub 140 (na początek )

FSB 250

napięcie LDT 1.4v

napięcie chipsetu na 1.6

zmniejsz napiecie na tych samsungach ZCCC do 2.7v, choc wydaje mi się ze za późno juz na to

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotkie pytanie.

Czy mozna podlaczyc zasilacz z 20pinowa koncowka bezposrednio do plyty tak by 4 piny zasilania w plycie byly wolne?

Czy koniecznie potrzebna jest przejsciowka 20pin ---> 24 pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotkie pytanie.

Czy mozna podlaczyc zasilacz z 20pinowa koncowka bezposrednio do plyty tak by 4 piny zasilania w plycie byly wolne?

Czy koniecznie potrzebna jest przejsciowka 20pin ---> 24 pin

Na drugi raz czytaj początek tego tematu, tam jest to opisane. powiem ci że mozna zostawic wolne, ja tak jadę, tylko nie mam przełączonego napiecia na 4v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Mam problem tego typu:

Zasilacz mam chiftec 420 df

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Mam problem tego typu:

Zasilacz mam chiftec 420 df

niekoniecznie grafika, jeżeli masz żle pamięć lub procesor ustawiony to obrazu też nie będziesz miał. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam DFI LP NF4 ULTRA-D i problem juz po paru godzinach uzytkowania, mianowicie komp startuje, diody sie swieca prawidlowo, ale przy 0 zamiast bootowania jest czarny ekran i zwiecha. Wszystko działało bezproblemowo do momentu zainstalowania Network Management Tools, po uruchomieniu firewalla nvidii mignal blue screen i reset. Od tego momentu juz sie nie bootuje ani z HDD ani innego nosnika, a caly sprzet wykrywa wczesniej prawidlowo. Patrzylem w temat dot. tego firewalla sprzetowego nvidii ale nikt tam nie zglaszal takich akcji.

Config : A64 Venice 3200, 2x512 Patiot PSD1G400KH, GF 7800GT, Tagan U01 480W, Samsung 160GB Sata II

W biosie nie było zmieniane jeszcze nic istotnego, niemniej próbowałem opcji CMOS Reloaded, która nic nie dała. Clear CMOS chyba tez tu nic nie da. Ktos ma pomysl co jest przyczyną i jak problem rozwiazac?

edit: bootuje sie z FDD, wiec sflashowalem BIOS do wersji 11/2005... tyle ze nie rozwiazalo to problemu

Edytowane przez 0lo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatm! Wiem że to o co zapytam już było ale jak zobaczyłem ile jest na temat DFI to mi szczena opadła do szukania. Chciałem zapytać jaka jest różnica między DFI LP nf4-D a DFI LP nf4 ultra-D??? Czy ta pierwsza ma jakieś elementy elektroniki bardziej ubogie czy może jest mniej podatna na podkręcanie?? Co lepiej wybrać i dlaczego. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wiem że mogę się narazić bo ten temat juz się pojawiał ale jestem kompletnym laikiem i nie wiem co się dzieje z moim nowy sprzętem!Bardzo proszę o pomoc!

Mój sprzęt to DFI NF4 ultra-D, Sempron 939, 2#512 PATRIOT KH cl 2,5 , Freezer 64 pro, Gainward 6800GS 512Mb, WD 80GB ata 133 8mb cache i zasiłka Q-tec 350W.

Problem wygląda nastęoująco.Podłączam tylko dysk do taśmy IDE1 jako master, włączam compa i nic czarny ekran!Robię to samo tylko że zmieniam zworke na slave, włączam compa pokazuje sie pierwsza strona tzn. nazwa procesora lista podłączonego sprzętu i wszystko staje.Na IDE2 wszystko wygląda dokładnie tak samo!Wchodziłem do biosu próbowałem cos ustawiać ale po zapisaniu nowych ustawień i restarcie znowu czarny ekran.Wtedy robie clear cmos i cała sytauacja powtarza się od nowa. Jestem zdruzgotany składałem tego compa od początku roku kupując co miesiąc te podzespoły i wydając prawie całą kase a tu taka porażka.

Wyczytałem w popszednich postach że to może być wina procesora że trzeba wgrać inny bios ale jak mam to zrobić jak mi nie startuje winda?

Proszę pomózcie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatm! Wiem że to o co zapytam już było ale jak zobaczyłem ile jest na temat DFI to mi szczena opadła do szukania. Chciałem zapytać jaka jest różnica między DFI LP nf4-D a DFI LP nf4 ultra-D??? Czy ta pierwsza ma jakieś elementy elektroniki bardziej ubogie czy może jest mniej podatna na podkręcanie?? Co lepiej wybrać i dlaczego. pozdrawiam

Podnieś szczene i zobacz pierwszą stronę tematu a jak byś nie mógł znaleźć to proszę

Różnice między wersjami DFI LP NF4:

DFI LP NF4-D

* nForce 4 [ Mod na SLI ]

* 1x Gigalan

* SATA1 (4szt)

DFI LP NF4 Ultra-D

* nForce4 Ultra [ Mod na SLI ]

* 2x Gigalan

* SATA1 i 2 (4szt)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnieś szczene i zobacz pierwszą stronę tematu a jak byś nie mógł znaleźć to proszę

Różnice między wersjami DFI LP NF4:

DFI LP NF4-D

* nForce 4 [ Mod na SLI ]

* 1x Gigalan

* SATA1 (4szt)

DFI LP NF4 Ultra-D

* nForce4 Ultra [ Mod na SLI ]

* 2x Gigalan

* SATA1 i 2 (4szt)

Czytałem to ale interesuje mnie czy te różnice nie maja jakiegoś wpływu na OC i wydajność? Wiadomo dopisek ultra ładnie brzmi i myli ludzi :blink: Dlatego zapytałem jak sie ma D do ultra-D. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem te różnice nie mają żadnego wpływu na OC i wydajność. Będę strzelał ale chyba najwięcej posiadaczy DFI ma właśnie wersję NF4-D. Aż takim znawcą DFI nie jestem, przyznaję dlatego jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...