zayonnc Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Moim skromnym zdaniem te różnice nie mają żadnego wpływu na OC i wydajność. Będę strzelał ale chyba najwięcej posiadaczy DFI ma właśnie wersję NF4-D. Aż takim znawcą DFI nie jestem, przyznaję dlatego jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Nie no chyba jednak najwięcej to jest Ultra-D bo po pierwsze wersja nie ultra pojawiła się później (dużo później) a po drugie różnica cenowa jest nieduża (30zł) więc po prostu dla samego napisu ludzie biorą (Ci którym zależy na gwarze i nie chcą modów robić). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Jednak pomyliłem się. Ale z taką różnicą cenową jak napisał Zayonnc to nie masz Manekin nad czym się zastanawiać tylko brać Ultra-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Tia nie ma co sie zastanawiac tylko Ultra-D brac. Nie wiem jak z tym modowaniem jest :oops: ale raczej bedziesz mogl na SLI walnac w przyszlosci :wink: :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 No wiec sprzedalem plyte, tylko nie wiem kiedy nowa dotrze do mnie i sie przekonam co jest slabe plyta czy procek?? jak bedzie to samo tez do zyda!! :)raczej obstawiam procek, niepotrzebnie płytę sprzedałeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) ustaw Max async latency na 8 FSB 250 div 150 lub 140 (na początek ) Read preamble time na 5.5 lub 6.5 napięcie LDT 1.4v napięcie chipsetu na 1.6 ok, ustawione LDT/FSB Frequency Ratio =AUTOnie mogę tego zrobić gdyż Semprona musi na tej płycje byc ustawiony na 3 lub 4, u mnie jest na3 zmniejsz napiecie na tych samsungach ZCCC do 2.7v, choc wydaje mi się ze za późno juz na to o w morde jeża .........na co jest za pużno :blink: Prime95 nie wywali będu, mnoznik dla procesora zostawiłem na 8 więc prędkośc procka = około 2000 Mhz. Co mam dalej teraz robić? Pozdrawiam Edytowane 17 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) ok, ustawione nie mogę tego zrobić gdyż Semprona musi na tej płycje byc ustawiony na 3 lub 4, u mnie jest na3 o w morde jeża .........na co jest za pużno :blink: Prime95 nie wywali będu, mnoznik dla procesora zostawiłem na 8 więc prędkośc procka = około 2000 Mhz. Co mam dalej teraz robić? Pozdrawiam miałem samsungi, jak im się za duże napiecie da to może być problem bo je przegrzejesz , a potem nie będzie ci wchodzić do windowsa, spróbuj wgrać bios np. 704.1 i spróbować ustawienia auto. Czytałem ostatnio informację serwisową , nie powiem skąd, i najwyższe napięcie to powinnno być 2.75 -2.8v. Edytowane 17 Marca 2006 przez mieciop Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) ok mieciop a więc bios 704.1 będzie lepszy od N4D 623-1 ? Po pracy zabiorę się za zmiane biosu, rozumiem że potem jeśli mam puścić wszystko na Auto to chodziło ci o wszystko oprócz: FSB i mnożnika dla procka. No bo czyms muszę kręcić ? A co z div dla pamieci, zostawić na 200 czy podkręcając Fsb i mnożnik procka należy obniżać div? No i co z LDT/FSB Frequency Ratio =x3 lub x4 bo tak podobno trzeba no chyba że tym biosem Sempron będzie chodził na auto ? Pozdrawiam Edytowane 17 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 ok mieciop a więc bios 704.1 będzie lepszy od N4D 623-1 ? Po pracy zabiorę się za zmiane biosu, rozumiem że potem jeśli mam puścić wszystko na Auto to chodziło ci o wszystko oprócz: FSB i mnożnika dla procka. No bo czyms muszę kręcić ? A co z div dla pamieci, zostawić na 200 czy podkręcając Fsb i mnożnik procka należy obniżać div? No i co z LDT/FSB Frequency Ratio =x3 lub x4 bo tak podobno trzeba no chyba że tym biosem Sempron będzie chodził na auto ? Pozdrawiam nie wiem czy będzie lepszy, ale jak nie spróbujesz , to nie będziesz wiedział potem robisz clear cmos i wyciągnij wtyczkę z zasilacza, jesli bedziesz zmieniał moduły miejscami , to też clear cmos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) mieciop dzięki za spostrzeżenia, w wekend będe próbował coś z tym biosem zrobić no i w o/c . W sobotę wymieniam Pamięci na coś innego, wstępnie jestem umówiony na Kingstony na Samsungach UCCC lub Samsungi UCCC gdyż słyszałem że to niezłe kostki. DFI jest dość kapryśna jeśli chodzi o pamięci, czy te Samsungi UCCC będą lepsze od ZCCC ? może brać coś innego, podobno pamięci na Winbondach BH-5 są dobre do DFI ale czy są takie kości kości gigowe ? no i czy tylko Winbondy BH-5 czy inne ich oznaczenia też są ok. Samsung TCCD to podobno koza ale czy DFI je lubi no i cena chyba sporo większa ? Proszę pomóżcie bo jutro jadę na WGK i nie wiem co wybrać ? max 700 zł za 2x1gb chyba że coś nie wiele powyżej. Jeśli w tej cenie nie da rady kupić nic przyzwoitego co by o/c procka nie blokowało to dajcie info ile trzeba wydać i na co. ? Pozdrawiam Edytowane 17 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 mieciop dzięki za spostrzeżenia, w wekend będe próbował coś z tym biosem zrobić no i w o/c . W sobotę wymieniam Pamięci na coś innego, wstępnie jestem umówiony na Kingstony na Samsungach UCCC lub Samsungi UCCC gdyż słyszałem że to niezłe kostki. DFI jest dość kapryśna jeśli chodzi o pamięci, czy te Samsungi UCCC będą lepsze od ZCCC ? może brać coś innego, podobno pamięci na Winbondach BH-5 są dobre do DFI ale czy są takie kości kości gigowe ? no i czy tylko Winbondy BH-5 czy inne ich oznaczenia też są ok. Samsung TCCD to podobno koza ale czy DFI je lubi no i cena chyba sporo większa ? uffff Proszę pomóżcie bo jutro jadę na WGK i nie wiem co wybrać ? (max 700 zł no chyba że coś nie wiele powyżej) Pozdrawiam Nie ma za co , dzielę się moimi spostrzeżeniami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remix122 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Witam wszystkich :) Jestem posiadaczem tej płyty wersja ultra - d. Mam problem z dźwiękiem:( Mianowicie chodzi o to, ze mam głośniki Creativa T5900. Mam ustawione w NVIDIA Mixer na 5.1 ale nadal mi grają tylko 2 tylne głośniki :( Nie wiem co jest nie tak. Prosze Was o pomoc :) Pozdrawiam Remix122 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 albercikk nie ma 1GB Winbondów BH-5 ani samsumgów TCCD. Samsungi UCCC są niezłe i podobno ZCCC też także co wolisz. O UCCC jest więcej info i ma je sporo ludzi oraz dużo markowych pamięci na nich jest, także ja bym chyba wolał UCCC ale skoro już masz ZCCC to powalcz z nimi może okażą się w porządku. A inna sprawa to nie wiem skąd się wzięły te opinie, że DFI jest kapryśna w stosunku do pamięci...czy to dlatgeo, że kilka osób myślało, że wyciągnie nie wiadomo co z pamięci i nie wyszło? Bez przesady jest to dobra płyta (a właściwie są) ale nie cudotwórca, jedyne co czasem trzeba zrobić to samemu timingów alpha poszukać pod swoje pamięci. Nie twórzcie (i nie powtarzajcie) jakiś mitów które nie są prawdą. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 gdzie można dostać lakier prądoprzewodzący żeby przerobić płyte na sata 2 i sli ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) gdzie można dostać lakier prądoprzewodzący żeby przerobić płyte na sata 2 i sli ???Polecam Norauto(przy Auchan często) Nazwy nie pamiętam ale wystarczy spytać.Cena ok. 10 zł Edytowane 17 Marca 2006 przez WormBoy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Polecam Norauto(przy Auchan często) Nazwy nie pamiętam ale wystarczy spytać.Cena ok. 10 zł a w sklepach jakiś elektronicznych da sie to kupić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 w motoryzacyjnym,lakier przewodzacy do naprawy tylniej szyby,niedlugo tez stane sie posiadaczem tej plytkie jak fundusze pozwola (mam nadzieje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Tylko nie kupujcie preparatu Glukon(albo podobnie,taki pomarańczowy napis lub naklejka) Jest beznadziejny,nie klei się do niczego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 a mozecie mi powiedziec co oznaczaja te +104 i wiecej procent pod (a moze nad) zmiana napiecia w biosie? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 a mozecie mi powiedziec co oznaczaja te +104 i wiecej procent pod (a moze nad) zmiana napiecia w biosie? ;) Dodatkowe volty na proca, popatrz na pierwszą stronę tematu, tam chyba jest do ściągnięcia tabelka zrobiona przez Mardoka z obliczonymi napięciami. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercikk Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) albercikk nie ma 1GB Winbondów BH-5 ani samsumgów TCCD. Samsungi UCCC są niezłe i podobno ZCCC też także co wolisz. O UCCC jest więcej info i ma je sporo ludzi oraz dużo markowych pamięci na nich jest, także ja bym chyba wolał UCCC ale skoro już masz ZCCC to powalcz z nimi może okażą się w porządku. A inna sprawa to nie wiem skąd się wzięły te opinie, że DFI jest kapryśna w stosunku do pamięci...czy to dlatgeo, że kilka osób myślało, że wyciągnie nie wiadomo co z pamięci i nie wyszło? Bez przesady jest to dobra płyta (a właściwie są) ale nie cudotwórca, jedyne co czasem trzeba zrobić to samemu timingów alpha poszukać pod swoje pamięci. Nie twórzcie (i nie powtarzajcie) jakiś mitów które nie są prawdą. Pozdr Dziś niestety nie udało mi się wymienić pamiątek gdyż firma u której brałem Ram na WGK nie miała UCCC, w ostatniej dostawie nie dostali, czekam więc cierpliwie, pod koniec tygodnia maja mieć nową dostawę więc jest szansa, ponadto powiedzieli iż moga mi zamówić co będę chciał o ile oczywiście będzie to u jego hurtownika / dostawcy. Wstępnie podtrzymałem moje zainteresowanie UCCC ale mogę go poprosić o coś innego, tylko o co ? czekam na wasze rady i propozycje !!! Chętnie powalczę z tymi moimi ZCCC w czasie tego oczekiwania, w wolnej chwili zapodam najnowszy bios i zobaczymy czy to coś da, tylko poproszę o podpowiedzi co mogę jeszcze zrobić żeby je sprawdzić, parę postów wyżej jest opisane jakie ustawienia dawałem na te pamięci i jakie uzyskałem wyniki, dalej nie mam pomysłów co robić, więc proszę o rady. Pozdrawiam Edytowane 18 Marca 2006 przez albercikk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Witam 2 tygodni kupiłem Nf4 ultra-d i opterona 144 przez 1 tydzien wszystko chodziło ok ,ale teraz zaczelo się sypać tzn. po usawienie innego dzielnika niz 166 lub auto płyta nie bootuje :( nie jest to wina biosu bo zminiałem go juz chyba z 3 razy. Męcze się z tym bo potrzebuje Mhz a narazue mam słabe ramy ... wiecie o co chodzi?? dodam ze swiecą się 4 diody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Witam 2 tygodni kupiłem Nf4 ultra-d i opterona 144 przez 1 tydzien wszystko chodziło ok ,ale teraz zaczelo się sypać tzn. po usawienie innego dzielnika niz 166 lub auto płyta nie bootuje :( nie jest to wina biosu bo zminiałem go juz chyba z 3 razy. Męcze się z tym bo potrzebuje Mhz a narazue mam słabe ramy ... wiecie o co chodzi?? dodam ze swiecą się 4 diody jaki masz ram? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 jaki masz ram?2x512Mb geil ultra na hynixach d43 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm_ Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 2x512Mb geil ultra na hynixach d43Sprawa prosta DFI nie lubi Hynix`ów :?, jeszcze posprawdzaj sobie inne biosy <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Zmieniłem z slotów 2-4 na 1-3 i poszły ale i tak dziwne bo na początku wszystko było ok ... Teraz mam lepszy problem ... Proc chodził mi na 2600 Mhz Prime stable a teraz przy 2450 sypie błedami po 5 sekundach (ram na deflautowych ustawieniach) co wy na to?? co mogło spowodoać TAKIE DUZE obnizenie osiągów?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Sprawa prosta DFI nie lubi Hynix`ów :?, jeszcze posprawdzaj sobie inne biosy <_< hehe :lol2: :lol2: tak samo jak nie lubi TCCD???? :lol2: :lol2: nie ma czegos takiego, ze plyta czegos nie lubi, pobaw sie i bedzie ok :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Ja mam TCCD i jakoś nie narzekam. Wiadomo, że TCCD wymusza podnoszenie Timingów, ale też nie bierze tyle Voltów co BH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Jaki dla was najlepszy bios pod TCCD i wyniki w Cinebench 2003 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekala Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Sprawa prosta DFI nie lubi Hynix`ów :?, jeszcze posprawdzaj sobie inne biosy <_<co ty czlowieku gadasz popatrz http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2027494 wystarczy troche zabawy a bios jaki mam to 623-2 nie chcialo mi sie zmieniac po winbondach wystarczylo alphy zmienic :) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Jaki dla was najlepszy bios pod TCCD i wyniki w Cinebench 2003 ?? W tym benchu w ogóle ram się nie liczy a tylko i wyłącznie taktowanie CPU, co za tym idzie nie ma do niego specjalnego biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...