Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

@KAMILcom:

Bez problemu A64 będzie działał na biosie „od Sempa” raczej bym te biosy potraktowało jako „pod A64 z obsługą Sempa”. Sieciówkę na PCIx1 widziałem ale tylko jako „reklamę” że będzie można kiedyś tam kupić ale w sklepie nie, choć też nie specjalnie szukałem. Co do lutownicy to tylko przykład jak czegoś NIE robić ;)

@dextor:

Jak ci przeszkadza „wbicie się nóżek” możesz coś podłożyć, co do diody to tak powinny zgasnąć i zazwyczaj mobo powinna jeszcze wstać, jak tego nie robi a jesteś pewnie że wszystko jest złożone OK. to zacznij procedurę czyszczenia Biosu opisaną już kilka razy.

@r2-d2:

Nie startowanie kompa to już standard zazwyczaj jest to wina ramu nie kiedy sytuacje poprawia podbicie napięcie lub zmniejszenie MHz, ale nie jest to regułą co do wyniku w Marku stawiał bym za zła konfiguracje systemu.

@S_Works:

1. Zmniejszyć mu obroty w IT, banalny pomysł a działa ja tak mam od roku i nie narzekam.

2. Raczej nie, ja miałem problemy z AS4 zmieścić w PCIE1 nawet bez zalmana.

3. Jak AC i masz $$ to tylko Ninja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@S_Works:

1. Zmniejszyć mu obroty w IT, banalny pomysł a działa ja tak mam od roku i nie narzekam.

Dzieki za info, moze doprecyzuje swoje pytanie: jestem typem ktory lubi dmuchac na zimne a z wiatraczkami roznie bywa predzej czy pozniej zuzyje sie, zasyfi i bedzie wyc lub wrecz przestanie sie krecic - wiec chodzi mi glownie o jakies opcje wymiany tego chlodzenia na jakies inne dostepne u nas w kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Tez mam zamiar zmienic wentyl chipsetu na zalmana ale nie chce go wyginac tylko przelozyc grafike w dolnye pci. Wiem ze trzeba przelozyc zworki z 1-2 na 2-3 z zmienic w biosie dolne pci na x8. I tu mam pytanko. Gdzie sie to zmienia (bios) bo nie moge znalezc? Plyta DFI LP UT Nf4 Ultra-D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie sie to zmienia (bios) bo nie moge znalezc? Plyta DFI LP UT Nf4 Ultra-D.

W biosie sie nic nie zmienia, jest tylko informacja jaki tryb jest ustawiony(na zworkach), aaa no i jak masz karte ati to loteria czy bedzie dzialac w dolnym slocie (sie znaczy pciex8) moja np nie dzila

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taka sytuacje ! plyta oczywiscie DFI LP sli-d 2 banki 2 i 4 dual dziala ! 2 bank 1 i 3 nie dziala wogule ! wogole nie widzi kosci wkladalem wszystkie jakie sie dalo i nic ! Dodam że to żółte banki nie dzialają ! POMOCY !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taka sytuacje ! plyta oczywiscie DFI LP sli-d 2 banki 2 i 4 dual dziala ! 2 bank 1 i 3 nie dziala wogule ! wogole nie widzi kosci wkladalem wszystkie jakie sie dalo i nic ! Dodam że to żółte banki nie dzialają ! POMOCY !!

Zrób update BIOS-u, u mnie pomogło (mam 702-3).

amd ma problemy z wspolpraca z czterema koscimi ramu. jesli masz np 4x 512 to sprzedaj i kup 2x 1GB i powinno byc ok

Za bardzo generalizujesz chyba te "problemy AMD"... po prostu 4 kostki nie chodzą na 1T. Edytowane przez Plasma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amd ma problemy z wspolpraca z czterema koscimi ramu. jesli masz np 4x 512 to sprzedaj i kup 2x 1GB i powinno byc ok

NIe chodzi wcale o 4 kosci BANKI 1 i 3 NIE DZIAŁAJĄ! czy 1 kość czy 2 ! MOze nie wiem jak to ustawic w biosie nie czaje nowa plyta i taki zonk nie wykrywa na tych bankach kosci!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś czas temu użytkownik thical (pozdro) podpytywał mnie jak rozwiązałem chłodzenie ramu

zapodaje więc tutaj jako ciekawostkę

duuża fota1 duuża fota2

sekcja zasilania ramu obradiatorowana radiatorami aluminiowymi wysokość jakoś 20mm, na pamięciach radiatory fabryczne od geil'a, na feralnym gorącym mosfecie znanym użytkownikom dfi jest do bocznej jego ściany przymocowany zaciskiem oraz na dobrą taśmę termoprzewodzącą kawał aluminiowego radiatora, na wszystko wieją 2xTT 120mmx25mm wentyle po 72cfm każdy (mam regulacje 5<=>12v)

chłodzenie to sprawdza się bardzo dobrze, najważniejsza sprawa - hot mosfet isn't hot anymore

może komuś się to przyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś czas temu użytkownik thical (pozdro) podpytywał mnie jak rozwiązałem chłodzenie ramu

dzieki za zdjecia

naprawde fajnie ustawiony nawiew na pamieci szkoda ze cos takiego nie przejdzie u mnie w budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie u mnie jest dziwna sytuacja, która zmusiła mnie do zrobienia czegoś takiego: najpierw dałem wiatraczek 60mm na sam mosfet - nie dawał rady przy przestawieniu zwory na 5v, to dałem 1x120mm 72cfm na ten mosfet i na część ramu i to było spoko rozwiązanie - dawało rade, z tym że 1)owiewało tylko część ramu 2)ten wiatrak postawiłem przyklejony na taśmę dwustronną, więc rozwiązanie prowizoryczne, potem zdecydowałem się zrobić tak jak mam teraz - czyli radiatory na wszystkim + 2x120mm i widze ze to pomaga zarówno memkom jak i mosfetowi zdecydowanie, dodatkowo wiatraki są na tyle mocne ze trochę przeciwdziałają kondencacji jak działam w subzero temps

duużo daje dołożenie tego dodatkowego radiatora na mosfet

ciesze sie ze Wam sie podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duuża fota1 duuża fota2

sekcja zasilania ramu obradiatorowana radiatorami aluminiowymi wysokość jakoś 20mm, na pamięciach radiatory fabryczne od geil'a, na feralnym gorącym mosfecie znanym użytkownikom dfi jest do bocznej jego ściany przymocowany zaciskiem oraz na dobrą taśmę termoprzewodzącą kawał aluminiowego radiatora, na wszystko wieją 2xTT 120mmx25mm wentyle po 72cfm każdy (mam regulacje 5<=>12v)

chłodzenie to sprawdza się bardzo dobrze, najważniejsza sprawa - hot mosfet isn't hot anymore

może komuś się to przyda

a powedz mi jak ci sie udało te geile podkręcic tyle przy takich taimingach po ja mam 2 x 512 geil ultra x o numerach pn 1246 <chyba bh-5> czy coś takiego . U mnie latają na 250 Mhz przy taimingach 2-3-3-6 i napieciu 3,4 v i 260 Mhz 2,5-3-3-6 3,6 v to jak to zrobiles ze twoje tak latają??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze pytanko juz na pewno bylo ale

czy duzo sie traci na wydajnosci wkladajac grafike w dolny slot pci-e ?

Po 2 -jaki bios najlepszy jest do pamieci 2x1GB Gskill HZ

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje jakies prawdopodobienstwo zsuniecia sie wentyla (polecany do k. graf) Bo w sumie miedzy skrzydlami a grafa jest prawie zerowy przeswit :P

1st foto

2nd foto

I czy musze przestawiac zwory z 1-2 na 2-3 jesli grafe mam w dolnym slocie - by chodzila rownie wydajnie co w gornym ?!

Edytowane przez Polish...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje jakies prawdopodobienstwo zsuniecia sie wentyla (polecany do k. graf) Bo w sumie miedzy skrzydlami a grafa jest prawie zerowy przeswit :P

1st foto

2nd foto

I czy musze przestawiac zwory z 1-2 na 2-3 jesli grafe mam w dolnym slocie - by chodzila rownie wydajnie co w gornym ?!

1. W życiu o czymś takim nie słyszałem, no może poza horrorami klasy B.

2. Opisane było milion razy, zworki masz dać jak dla SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje własnie zmiane MoBo (miałem juz duzo typów) i wybór najprawdopodobniej padnie na

DFI LanParty NF4-D

http://4speed.pl/sklep.php?stan=opis&id_towaru=1555

Czy do tej wersji płyty pasują te same BIOSy co do Ultra-D, SLI-D i SLI-DR?

Skąd sciagnac BIOS który poprawnie współpracuje z sempronem?

Na tej stronce:

http://www.techpowerup.com/articles/other/114

nie moge go znaleść. Mógłby mi ktos wysłac ten BIOS na maila: guziq@o2.pl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje własnie zmiane MoBo (miałem juz duzo typów) i wybór najprawdopodobniej padnie na

DFI LanParty NF4-D

2041591[/snapback]

Skąd sciagnac BIOS który poprawnie współpracuje z sempronem?

Na tej stronce:

http://www.techpowerup.com/articles/other/114

nie moge go znaleść. Mógłby mi ktos wysłac ten BIOS na maila: guziq@o2.pl ?

704-2BTA

http://people.freenet.de/funkflix/704-2BTA.zip

NF4LDB14

http://us.dfi.com.tw/Upload/BIOS/NF4LDB14.ZIP

ps.

wszystko jest w faq :mur:

Hanu zmień nazwę 7/04-2BTA na 704-2BTA bo ludzie nie mogą skapować się o co chodzi :blink: oraz link biosu daj bezpośrednio do zassania :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze to sa 2 rózne biosy które obsługuja poprawnie Semprony? Czy ten sam BIOS z inna nazwa?

Jesli różne to który lepszy?

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powtarzam pytania bo przeszly bez echa

czy duzo sie traci na wydajnosci wkladajac grafike w dolny slot pci-e ?

-jaki bios najlepszy jest do pamieci 2x1GB Gskill HZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...