Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Wlozylem 2 kosci 512 do slotów pomarańczowych :) i na fsb 305 moglem tylko div 100 dać. ale jak resetuje kompa to w podpisie na początku pokazuje ze pamięci chasają z predkoscią 200 Mhz...ja juz nic nie rozumie ;( a w cpu-z pokazuje mi frequency 152 mhz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlozylem 2 kosci 512 do slotów pomarańczowych :) i na fsb 305 moglem tylko div 100 dać. ale jak resetuje kompa to w podpisie na początku pokazuje ze pamięci chasają z predkoscią 200 Mhz...ja juz nic nie rozumie ;( a w cpu-z pokazuje mi frequency 152 mhz...

Podstawowa wiedza na temat O/C się kłania... W poście DFI podawany jest aktualny div czyli div100 a więc „marketingowe” 200MHz dał byś div166 miał byś 333MHz i tak dalej, ta wartość nie jest zależna od MHz a tylko od div-a jakiego ustawisz w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olaf, osadzenie 2x512MB nie zmniejsza OC a to ze kupisz kosc 1GB tez nic ci nie da, problem jest jak osadzisz 4 sloty pamieci, Mardok pisal ze przy 4 kostach ciezko jest o prace ramu na 1T i uzyskaniu wysokich MHz na ramie przez to ze kontroler w procku nie radzi sobie z taka konfiguracja memkow, jesli zle kojaze to niech mnie ktos poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chłopaki pomóżcie

Sam pracuje na Abin An8 - super płytka i do OC i OTes, Ale teraz kumplowi złożyłem kompa na Dfi Lanprty Ultra D no i jak czytam te posty to problem za problemem. ALe nie o to chodzi. Chodiz o to ze nie dało sie włożyć Grafy do górnego slodu - jakiś bezmózg wsadził tam NB no i grafa poszła w dół. Zworek na razie nie przestawaiłem. No i wydajnosc grafy spadła o 25%. czy zmienić zworki pomiedzy PCi-x na dolne pozycje? ale wtedy bedzie po PCI-x 8x na dwa sloty!! to nie za mało?

co zrobić? poradzcie?

no i czy zmienic bios a jak tak to na jaki. mam z marca 2005 ramy vitesta 2x512 kręcą sie na moim abicie do 260

Prosze o szybką odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie musisz przełozyć zworki. Między x16, a x8 praktycznie nie odczujesz różnicy w wydajności. Bez przełożenia zworek dolny slot pracuje z prędkością x2 (lub x1 juz nie pamiętam dokładnie) i właśnie dlatego masz 25% spadek wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj musisz sam poeksperymentować. Dobór biosu, w głównej mierze uzależniony jest od posiadanych pamięci. I jest to sprawa bardzo indywidualna. Jednym te same kości pracują najlepiej na biosie X, a innym na Y, etc.

Na początek wgraj ostatni, oficjalny - 623.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po dlugich testach i walkach doszlem wkoncu co jest najstabilniejsze i wydajne.Zostalo tak:

311x9 div133 2-3-2-6

najlepsze jest to ze moje pamieci nielubia na tej plycie wysokiego napiecia 2.8 max

max ustawilem je na DDR500 3-4-4-8 ale to mniej wydajne niz DDR 400 2-3-2-6.

DZiwna sprawa na DFI ale na ASROCKU te pamiatki chodzily na 274(548).

Moze ktos posiada te pamiatki co ja to moze podeslac jakies ustawiemia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po dlugich testach i walkach doszlem wkoncu co jest najstabilniejsze i wydajne.Zostalo tak:

311x9 div133 2-3-2-6

najlepsze jest to ze moje pamieci nielubia na tej plycie wysokiego napiecia 2.8 max

max ustawilem je na DDR500 3-4-4-8 ale to mniej wydajne niz DDR 400 2-3-2-6.

DZiwna sprawa na DFI ale na ASROCKU te pamiatki chodzily na 274(548).

Moze ktos posiada te pamiatki co ja to moze podeslac jakies ustawiemia..

Może by trzeba było pokombinować z innymi biosami bo aż mi się wierzyć nie chce że 2x512MB by się tak źle kręciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie musisz przełozyć zworki. Między x16, a x8 praktycznie nie odczujesz różnicy w wydajności. Bez przełożenia zworek dolny slot pracuje z prędkością x2 (lub x1 juz nie pamiętam dokładnie) i właśnie dlatego masz 25% spadek wydajności.

Przełożyłem wszystkie zworki w dolne pozycje,ale nadal mam 900 pkt mniej w 3D Mark 2005 niz miałem na słabszej płycie, hmm ciekawe ciekawe. Procek kreci sie bez problemu do 2700 MHz a pamiątki tylko do 215 i wszystkie timingi na auto.

Co moze być przyczyną??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem plytke DFI nf4-d i proca venice 3000+ (pierwszy lepszy z polki)

przy pamieciach 256mb moge podkrecic do 2940MHz przy 1.65v a na codzien chcialbym 2860 1.55v przy 256mb chodzi tak jak wyzej (obie opcje) za to jak wloze 1x1gb elixira to nawet na 300fsb i na dodatek jeszcze div100...pomozcie co zrobic zeby pamieci chodzily w okolicach 200mhz (na sempronie 754 i asrocku k8nf4g robily 205 2.5,3,3,7 1T) i proc chociaz na te 2860 bardzo prosze o pomoc,ew jaki bios mam wgrać??bios mam 623-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełożyłem wszystkie zworki w dolne pozycje,ale nadal mam 900 pkt mniej w 3D Mark 2005 niz miałem na słabszej płycie, hmm ciekawe ciekawe. Procek kreci sie bez problemu do 2700 MHz a pamiątki tylko do 215 i wszystkie timingi na auto.

Co moze być przyczyną??

No to sam sobie odpowiedziałeś :wink: Musisz pobawić się w ręczne wyszukiwanie timingów, przy zmianie dzielnika szczególną uwagę zwróć na MAL (Max Async Latency) i RP (Read Preamble).

Kupilem plytke DFI nf4-d i proca venice 3000+ (pierwszy lepszy z polki)

przy pamieciach 256mb moge podkrecic do 2940MHz przy 1.65v a na codzien chcialbym 2860 1.55v przy 256mb chodzi tak jak wyzej (obie opcje) za to jak wloze 1x1gb elixira to nawet na 300fsb i na dodatek jeszcze div100...pomozcie co zrobic zeby pamieci chodzily w okolicach 200mhz (na sempronie 754 i asrocku k8nf4g robily 205 2.5,3,3,7 1T) i proc chociaz na te 2860 bardzo prosze o pomoc,ew jaki bios mam wgrać??bios mam 623-1

Pierwsze pytanie po co brałeś 1x1GB? W ten sposób zabiłeś całą przewagę s939 nad s754..

Co do ustawień to zobaczy wyżej :wink: Aha i zmień BIOS na N4D623-3 tak na początek, bo ten co masz jest robiony z myślą o samsungach TCCD.

mam pytanie odnosnie sata 2 na DFI lp nf 4 sli - d , czy ta płyta posiada sata 2 czy nie ? spotkałem sie z wypowiedziami że ma a w specyfikacji płyty nie doczytałem sie czegoś takiego może ktoś wie jak to jest ?? pozdrawiam

Ma SATA II. Wszystkie od Ultra-D w górę mają. Tylko NF4-D nie ma (mówię oczywiście o serii Lanparty, bo o Infinity nic nie wiem), ale i to można ominąć (mod-jak się powiedzie).

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na codzien mowia ze lepiej niedawa wiecej niz 1.65 ale 1.7 niezabilo proka od 8 miehow.Gront to dobre chlodzenie idle26 stresik 39

To wszystko bardziej zależy od samego CPU, bo były i tak które mimo dobre temp padły po 2-3 dniach na 1,6v, co nie zmienia faktu że i tak 1,7v to nie zły hardcore ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...