miramp Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Mam płytę główną DFI LanParty UT NF4 Ultra-D. Jedyną wadą tej płyty jest standartowe chłodzenie chipsetu. Wydaje on świsty i warkot. Moim ideałem chłodzenia mostka północnego jest ThermalRight NB-1C Chipset lub ThermalRight NB-1 Chipset Wiem że dużo osób poleca Zalman NB47J ale ja nie chę się bawić w wycinanie i dopasowywanie go do karty graficznej na płycie dlatego wybrałem Qoltec VGA QV4554 Silent Line Podobno jest bardzo wydajny i stosunkowo cichy i nie wydaje dziwnych dźwięków. Co o nim sądziecie? 1485718[/snapback] Jutro zamawiam i sprawdzę jak się spisuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 @PITer: Niech będzie, proszę już gotowe. 1485811[/snapback] Dzięki Ci Panie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Nie ma za co ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 wy tu sobie gadu gadu a wieści o rev. AB0 ni ma... niechby sie wypowiedział jakiśwłaściciel, bo nie wiem czy szukac na siłę rev. A02 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Jak się ostatnich A02 nie dało modować tym bardziej AB0, o czym NV „łaskawie” powiadomiło po pierwszych udanych modach… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Jutro zamawiam i sprawdzę jak się spisuje. 1485839[/snapback] poczekaj, poczekaj:) Czkeam na zalmana 80c na karty graficzne z heatpipe. Zaloze go tak, zeby moc jednoczesnie uzywac pcie X16 .Zoabczymy jak to bedzie biegac...Testy soon:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Witam. W dniu wczorajszym pożyczyłem od qumpla HDD Seagate 160GB SATA. Problem polega na tym, że nawet bios nie wykrywa tego HDD po włączeniu SATA. Podpinałem tego HDD pod wszystkie gniazda SATA - efakt zawsze taki sam. Bios nie widzi HDD, a system w momenice ładowania się, miga blue screenem i restaruje się. W kompie siędzą jeszcze 2HDD IDE, Maxtor ATA133 i Baraquda ATA100 i CD-RW. Odpięcie Baraq i zostawienie tylko systemowego HDD i SATA nie pomogło. Macie jakieś pomysły jak to cholerstwo zmusić by działało na DFI w podanym configu ?? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 trochę głupia sytuacja. Może masz w biosie sata wyłączone, albo wgranie nowego biosu pomoże?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 @epoxer >>> chyba, ze dysk padl w drodze od kumpla do ciebie... czego bron Boze ci nie zycze :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramp Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Kumpel ma obudowę Arctic Cooling Silentium2 z zasilaczem 350 W 20 pinów i płytę DFI oraz dobrą, prądożerną kartę graficzną. Czy ta zasiłka może powodować przycięcia i niestabilność systemu w grach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 @Nierealny: w biosie SATA włączone - oba kanały, bios najnowszy (BETA) - ten czynnik wykluczyłem. @Dimek: nie, nie padł - oddałem qumplowi - u niego na takim samym DFI działa. W razie co HDD na gwarze i nie było tam nic czego nie dałoby się zdobyć :wink: @miramp: za słaby zasilacz może powodować wspomniane przez ciebie problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 @Dimek: nie, nie padł - oddałem qumplowi - u niego na takim samym DFI działa. W razie co HDD na gwarze i nie było tam nic czego nie dałoby się zdobyć :wink:a jaki kumpel ma BIOS ??? Jesli inny przyczyny dopatrywalbym sie w biosie jesli taki sam to powod moze byc zupelnie inny ??? ale jaki to juz zagadka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shog Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Mam do Was pytanie :) Czy na Ultra-D można podłączyć dwie karty graficzne w SLI? Wydawało by się to oczywiste że nie, ale jest coś dziwnego w budowie SLI-D i Ultra-D: SLI-D Expansion Slots # 2 PCI Express x16 slots # 1 PCI Express x1 slot # 1 PCI Express x4 slot # 2 PCI slots Ultra-D Expansion Slots # 2 PCI Express x16 slots # 1 PCI Express x1 slot # 1 PCI Express x4 slot # 2 PCI slots Obydwie płyty mają po dwa gniazda PCI-E x16 :blink: Tak więc gdzie tkwi różnica pomiędzy nimi i czy da sie połączyć dwie karty na Ultra-D? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 blagam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vosh Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 poczekaj, poczekaj:) Czkeam na zalmana 80c na karty graficzne z heatpipe. Zaloze go tak, zeby moc jednoczesnie uzywac pcie X16 .Zoabczymy jak to bedzie biegac...Testy soon:) 1486043[/snapback] Mam takie cosik bezużyteczne i właśnie zastanawiam się, jak go zamocować? Widziałeś gdzieś opis albo fotki takiego montażu? BTW: W FAQ jest zdanie: "Ram powinien być w 2 i 4 slocie czyli w pomarańczowych gniazdach." Dlaczego? Co powoduje używanie ramu w żółtych, bo jakoś nie widzę różnicy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 (edytowane) Mam takie cosik bezużyteczne i właśnie zastanawiam się, jak go zamocować? Widziałeś gdzieś opis albo fotki takiego montażu? BTW: W FAQ jest zdanie: "Ram powinien być w 2 i 4 slocie czyli w pomarańczowych gniazdach." Dlaczego? Co powoduje używanie ramu w żółtych, bo jakoś nie widzę różnicy? 1486704[/snapback] oj tam opis od razu:D Na sline sie zlapie i bedzie ok... Screenow nie ma i opisu tez nie, ale mysle ze to dobry pomysl (wpadl na niego moj kumpel niestety:/) i da sie to jakos zamontowac. Dam znac. zalezy jaka pamiec. Generalnie wklada sie do pomaranczowych slotow.... Edytowane 8 Czerwca 2005 przez acd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Mam do Was pytanie :) Czy na Ultra-D można podłączyć dwie karty graficzne w SLI? Wydawało by się to oczywiste że nie, ale jest coś dziwnego w budowie SLI-D i Ultra-D: SLI-D Ultra-D Obydwie płyty mają po dwa gniazda PCI-E x16 :blink: Tak więc gdzie tkwi różnica pomiędzy nimi i czy da sie połączyć dwie karty na Ultra-D? 1486673[/snapback] na pierwszej stronie jest FAQ i screeny... Powiem Ci tylko, ze taki "mod" dziala u mnie i ma sie dobrze:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vosh Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 oj tam opis od razu:D Na sline sie zlapie i bedzie ok... Screenow nie ma i opisu tez nie, ale mysle ze to dobry pomysl (wpadl na niego moj kumpel niestety:/) i da sie to jakos zamontowac. Dam znac. zalezy jaka pamiec. Generalnie wklada sie do pomaranczowych slotow.... 1486749[/snapback] O ile pamiętam to wpadli na to chłopcy z Komputronika: http://www.benchmark.pl/artykuly/rzut_okie...I/strona-1.html Tylko nie bardzo wiadomo jak to zamocowali :( Wytłumaczy mi ktoś jak to jest z tymi żółtymi slotami pamięci ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 O ile pamiętam to wpadli na to chłopcy z Komputronika: 1486787[/snapback] A poco Ci ten zalman na chiepsecie ? W pomaranczowych lepiej chadza pamieci (mozna ustawic nizsze alphy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vosh Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 (edytowane) A poco Ci ten zalman na chiepsecie ? W pomaranczowych lepiej chadza pamieci (mozna ustawic nizsze alphy). 1486808[/snapback] Jak to po co? Po to, żeby było bajerancko, kolorowo i żebym nie miał już wcale miejsca w budzie :) Tak poważnie to może by to lepiej schłodziło NB? No i silent :) Co do slotów to tak się przyjęło, czy ktoś może robił jakieś testy? Dobra, już znalazłem w manualu: "A DIMM's SPD is originally fixed at 1T. When modules are inserted in DIMM 1 and DIMM 3, the SPD must be 2T for better system stability. We recommend inserting DIMMs in DIMM 2 and DIMM 4." To chyba wszystko tłumaczy, choć ja nie zauważyłem problemów ze stabilnością w 1 i 3. Edytowane 8 Czerwca 2005 przez Vosh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 (edytowane) Co do slotów to tak się przyjęło, czy ktoś może robił jakieś testy? 1486816[/snapback] Powiem ci , jak to było w moim przypadku . Włożyłem 2x256 Twinmos w żółte sloty i podczas uruchamiania otrzymałem komunikat , że pamięci są w niewłaściwych slotach . Przełożyłem je więc do slotów pomarańczowych i obyło się bez komunikatu . System oczywiście się uruchamiał , bez względu na to w których slotach były pamięci . Niestety przy konfiguracji na żółtych , musiałem za każdym razem wyrażać zgodę , czyli potwierdzać dalsze bootowanie kompa . Bios zatrzymywał się po tym komunikacie i nie zezwalał na dalsze ładowanie . Dziś korzystam z 2x512 Hynix w pomarańczowych slotach . P.S. Oznaczenia na płycie mogą wprowadzać nieporozumienia . Sloty 1-3 są dalszymi w kolejności , tak jak Serial ATA . Pierwszymi są 3-4 . Pozdrawiam . Edytowane 8 Czerwca 2005 przez BIGOLSEN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Na żółtych osobiście mam problemy z włączeniem w ogóle ramu w okolicach 250MHz natomiast na pomarańczowych lata do 300MHz, wiec dal mnie wybór jest prosty. O denerwującym komunikacie już nie wspominając… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Powiem ci , jak to było w moim przypadku . Włożyłem 2x256 Twinmos w żółte sloty i podczas uruchamiania otrzymałem komunikat , że pamięci są w niewłaściwych slotach . Przełożyłem je więc do slotów pomarańczowych i obyło się bez komunikatu . System oczywiście się uruchamiał , bez względu na to w których slotach były pamięci . Niestety przy konfiguracji na żółtych , musiałem za każdym razem wyrażać zgodę , czyli potwierdzać dalsze bootowanie kompa . Bios zatrzymywał się po tym komunikacie i nie zezwalał na dalsze ładowanie . Dziś korzystam z 2x512 Hynix w pomarańczowych slotach . P.S. Oznaczenia na płycie mogą wprowadzać nieporozumienia . Sloty 1-3 są dalszymi w kolejności , tak jak Serial ATA . Pierwszymi są 3-4 . Pozdrawiam . 1486830[/snapback] a wystarczylo poszukac... w BIOSIe jest magiczna opcja "Halt on: No errors" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 (edytowane) Powiem Ci tylko, ze taki "mod" dziala u mnie i ma sie dobrze:D 1486750[/snapback] Czym robileś moda? Lut, ołówek, lakier? Cytat z FAQ: Q: Czy spadnie mi wydajność po włożeniu k. graficznej w dolny slot ? A: Nie, o ile w biosie zostanie ustawiony tryb 8x dla dolnego slotu.Wydajność nie spadnie. Wystarczy za pomocą "szczypiec" dostarczonych z płytą przełozyć zworki w połozenie 2-3 : ZWORKI BIOS pokazuje jedynie obecne ustawienie i nie ma możliwości zmiany trybu z jego poziomu. Czy dotyczy to rowniez wersji Ultra-D? Tzn, czy na Ultrze karta w dolnym slocie tez bedzie pracowala x8? Czy konieczny bedzie mod Ultra@SLI Edytowane 8 Czerwca 2005 przez dem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Busko Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Gdzie w biosie mozna wylaczyc te opcje ktora odpowiada za regulacje wentylatora procesora ? (Ta co jesli temperatura spadnie ponizej okreslonej temperatury, wentylator sie wylancza) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Ostatnie na dole po lewej stronie w głównym menu - "Health" cośtam :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 z wywaidu przeprowadzonego przezemnie po necie wynika, że jedyne różnice pomiędzy kolejnymi revizjami dfi nf4 (all models) to wgrane fabrycznie wersje biosów. Odpoweidź jaką otrzymałem od człowieka robiącego w DFI: "there is no difference between revs" Natrafiłem jeszcze na inforamcje, że podobno te płyty które nie chcą się zmodować mająmostki pokryte grubą warstwą "epoxy" która to zapobiega przewodzeniu prądu - wynika z tego ze należałoby ją zdrapać aby zrobić moda @sli nie ma też podobno podstaw zeby twierdzić ze któraś z rewizji jst gorsza do OC pozatym przeglądając podpisy ludzi można zauważyć żę niektórzy mają np wersję sli-dr z rev AB0 lub sli-d z rev. AB0 więc wynikałoby z tego że mają one możliwość pracy w sli co dobrze rokuje osobiście zamówiłem rev. AB0 i zobaczymy co z tego wyjdzie jak narazie niewiele wiem o platformie a64 więc biorę się do nauki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Poprzednio mialem plyte "rev" A00 i miala one gole, niezabezpieczone punkty lutownicze na chipie. Obecna AA0 ma te miejsca pokryte gruba warstwa izolatora. Mowa o SLI-D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Cytat z FAQ: Czy dotyczy to rowniez wersji Ultra-D? Tzn, czy na Ultrze karta w dolnym slocie tez bedzie pracowala x8? Czy konieczny bedzie mod Ultra@SLI 1487366[/snapback] Oj misiek… dotyczy to wszystkich modeli DFI porostu na SLI-D włączysz tak SLI nawet jak masz 1 grafikę w dodatku ATI ;) A na Ultra-D zmienisz sobie oba PCI-E na 8x i wszystko działa ;] A więc nie trzeba żadnego moda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Czym robileś moda? Lut, ołówek, lakier? Cytat z FAQ: Czy dotyczy to rowniez wersji Ultra-D? Tzn, czy na Ultrze karta w dolnym slocie tez bedzie pracowala x8? Czy konieczny bedzie mod Ultra@SLI 1487366[/snapback] lakier do laczenia przewodow grzejnych w szybach samochodowych. zmywalny acetonem ( bo przeciez musi byc zero sladow:>) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...