tygl Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Aaaaa witam Wszyscy się chwalą ile co podkręcili a mój Venice nie chce isc powyżej 2500 MHZ i juz. Zastanawiam się czy nowy bios mógłby coś tu pomóc czy tez nie ??? Mój konfig Athlon 64 Venice max 2500 stable płyta DFI NForce 4 2x512 MB twinmos zasilacz Huntkey 400 AP Walczyłem z nim na różne pospby dzielniki, napięcia do1,54V na procku i kicha znaczy sie uruchomi ale jest niestabilny i niebieski ekranik w windzie. Moje zasadnicze pytanie czy nowy BIOS może cos pomóc??? Mój bios jest z 3 marca 2005. pozdrawiam tygl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 nowy bios w 99% nic ci w OC proca nie pomoże :( przykre podaj tydzien proca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 nowy bios w 99% nic ci w OC proca nie pomoże :( przykre podaj tydzien proca 1596613[/snapback] Nie do końca. Mi pomógł. Na orginalnym mogłem max. ok. 2700 mhz i to na wys. napięciu, a na najnowszej beta jest tak jak w podpisie. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 hej bigolsen - czyli nvidia firewall ma sens tylko przy podłączeniu netu do phy ethernet... no to w takim układzie z neo mi się nie bardzo przyda... potrzebuje więc firewalla który działałby w przypadku neostrady czyli modem podłączony do usb, oraz który jest darmowy... a co z tą ochroną przed wirusami wbudowaną w procki np venice? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 hej bigolsen - czyli nvidia firewall ma sens tylko przy podłączeniu netu do phy ethernet... no to w takim układzie z neo mi się nie bardzo przyda... potrzebuje więc firewalla który działałby w przypadku neostrady czyli modem podłączony do usb, oraz który jest darmowy... a co z tą ochroną przed wirusami wbudowaną w procki np venice? 1597034[/snapback] I tak oto masz odpowiedź , co do internetu . Z dobrych darmowych firewalli , polecić mogę systemowego ( XP + SP2 ) , Outposta , ZoneAlarm-a , lub jeśli się nie mylę Kerio . Co do ochrony w procesorze , to sam tak szczerze mówiąc niewiem jak to działa . I czy przypadkiem nie współpracuje ona tylko z firewallem Nvidii , czyli chipsetem NF4 ? Jest w nim taka funkcja , jak Active Armor . Może to o to chodzi ? Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Nie do końca. Mi pomógł. Na orginalnym mogłem max. ok. 2700 mhz i to na wys. napięciu, a na najnowszej beta jest tak jak w podpisie. :) 1596832[/snapback] Prędzej bios ramom się „przypasował” niż „magicznie” pomógł na MHz na CPU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Witam Mam zamiar kupić DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D ale sie zastanawiam czy nie poczekać, aż wyjdzie nowa rewizja tych płyt. Może ktoś coś gdzieś w necie wyczytał na temat nowej rewizji płyty ? Kiedy się pojawi itd. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Krążyły plotki że ma się pojawić nowa ale na s939 NF3 nie NF4, zresztą nic nie brakuje NF4 więc nie wiem na co ty czekasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Krążyły plotki że ma się pojawić nowa ale na s939 NF3 nie NF4, zresztą nic nie brakuje NF4 więc nie wiem na co ty czekasz. 1597222[/snapback] Tak na prawde czekam aż się pojawi jakaś dobra seria procków venice e6 tak jak za starych czasów IJUHB athlona XP. Dzięki za info. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Tak na prawde czekam aż się pojawi jakaś dobra seria procków venice e6 tak jak za starych czasów IJUHB athlona XP. Dzięki za info. 1597286[/snapback] Piter przecież ma do sprzedania. A co do płyty jak bym miał kase to bym brał SLI-D :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Tak PITer ma E6 ale jak na razie nie kręcą się tak dobrze jak E3 co widać po średnich MHz na selekcjonowanych E6. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoZy Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 To ze mnie stac na taki sprzet, pracowalem na to ciezko przez ponad 20 lat by uzyskac pewien poziom finansowy a ogolniej zarobkowy. Ale to przeciez nie jest temat do takich dyskusji. Jakkolwiek DFI to fajna plyta. Hehe. 1595005[/snapback] Zapodałbyś jakiegoś screena z wynikami tego sprzetu. No i ile masz RAMu - bo do takiego sprzętu to najmniej 4x1GB. Strasznie mnie ciekawi jakie chłodzisz tego SD i jakie trzyma temperatury. BTW. Czy nie zmieniłeś tego procka ostatnio z X2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Mam problem. Zawsze odpalałem kompa z HOTKEY-a - CTRL+F1. Dzisiaj rana sobie wstaje wciskam i nic... Zmieniłem konfiguracje w BIOS-ie i ciągle nic... wgrałem jeszcze raz BIOS i też nic... Jumper jest ustawiony tak jak być powinien, czyli JP7 2-3. Ręce mi już opadają... o co tu może chodzić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Mam problem. Zawsze odpalałem kompa z HOTKEY-a - CTRL+F1. Dzisiaj rana sobie wstaje wciskam i nic... Zmieniłem konfiguracje w BIOS-ie i ciągle nic... wgrałem jeszcze raz BIOS i też nic... Jumper jest ustawiony tak jak być powinien, czyli JP7 2-3. Ręce mi już opadają... o co tu może chodzić? 1597452[/snapback] Pamieci padly :angry: , nie no tak sobie napisalem.Ale w pierwszej kolejnosci sprawdz pamieci(slyszalem, ze plyty dfi lubia uwalac pamieci jak jest jumper na 2-3) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasi Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Witam. Złożyłem dziś następującą konfiguracje: A64 Venice 3000+, DFI lanPartyUTnf4 Ultra, 2*512 Kingston (dual), MSI 6600 Diamond, Dysk 120GB Baracuda, nagrywarka DVD od LG'ka to wszystko zasilane przez Chiefteca 420W (najprawdopodobniej produkcji Sirteca). Na płytke zainstalowałem NB47 od Zalmana, narazie nie jest niczym owiewany. Chłodzenie procka BOX'owe. Teraz temperaturki z everesta(IDLE)(w *C): Mobo: 41, Proc 31, Nb 42, GPU/jego otoczenie 42/40. W steresie nie podaje bo go do takiego stanu jeszcze nie doprowadziałem:p Problem: co chwila restart systemu. Potrafi się wywalić przy otwieraniu notatnika. W 3DMarku03 najdalej doszedł do trzeciego testu i restart. A tak to wykłada się na każdym programie po chwili pracy... Jakieś sugestie?? Grafika jest wsadzona w 2 slot PCIex, zworki przestawione (za FAQ Tweaka) na SLI, pozostałe ustawienia/zworki - default. Na płycie zagościł najnowszy stabilny BIOS z oficjalnej www. Obecna "chwiejność" systemu wyklucza jakiekolwiek działanie yyy Pliz Help! SuperPI wysypuje się dość szybciutko z komunikatem: "Not Convegerent in SQR05" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 a powiedz jak było ze standardowym coolerem na NB ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Odpal kompa z jedna koscia pamieci i sprawdz stabilnosc, kingston nie znaczy dobre :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 ja mam najczesciej taki komunikat jak pamieci nie wyrabiaja , spradz gm lub memtestem , a procka smallftt z prime i dowiesz sie co jest przyczyna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Jak dal mnie ewidentnie coś z ramem “nie tak”. Sprawdź z 1 kością jak mówił PITer lub na 2T, oraz możesz pokombinować z różnymi biosami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 wczoraj mi komp zaczal sie sypac przez caly dzien, wieczorem sprawdzilem i jedna kosc padla :-( musze odeslac teraz na gwarancje i pozostac bez kompa na pewien czas :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Kolejna osoba w tym temacie to już trzecia o ile się nie mylę i każda z VDim branym z linii +5v czy ja mam tylko takie uczucie czy zaczyna robić się nie ciekawie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Kolejna osoba w tym temacie to już trzecia o ile się nie mylę i każda z VDim branym z linii +5v czy ja mam tylko takie uczucie czy zaczyna robić się nie ciekawie… 1598657[/snapback] Czy chodzi o to że zasilacz nie wyrabia ? :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 @krasi Nie wiem jakie masz te kingstony ,ale generalnie ja na HyperX tez mam taka sytuacje: dwie kosci wywalaja sie wlasciwie od razu, memtesta nie przechodza, nie mowiac juz o tym ze winda sie nie laduje. Za porada Mardoka pobawilem sie wczoraj i dzisiaj alphami, ale nic to nie dalo bo cokolwiek bym nie robil to zawsze w tescie nr 5 w memtest sie wywalaja, ogolnie najbardziej pomaga przestawienie na 2T. A jak jedna kostka , to dziala bez problemu w banku 2 na 1T. Ale takie rzeczy dzieja sie u mnie tylko przy jakims ostrzejszym OC, a jak poczytac to DFI w ogole niby nie lubia kingstonow... :-| Swoja droga to jestem ciekaw jak przy tescie Fatal1ty na tweaku, lataly na DFI na 275 :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasi Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 a jak poczytac to DFI w ogole niby nie lubia kingstonow... :-|No właśnie... zwłaszcza z serią value (którą :mur: posiadam, no coż, nic innego nie było pod ręką:/). Wczoraj wieczorem poczytałem jeszcze manualka i tam napisali że musze ustawić 2T aby w dualchannel działało... tak też zrobiłem. Stabilnie jest :), ale memtestem ich jeszcze nie pojechałem.... :unsure: Pytanko: w przypadku obsadzenia jakimiś lepszymi kośćmi należy także ustawiać 2T, czy to odnosi się tylko do "zwykłych" pamiątek?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Co do upgrade-u BIOS-u, mi on niesłychanie pomógł. Dzięki niemu wreszcie działa mi wstrzymywanie systemu w trybie S3. Na starym biosie po wznowieniu nie włączał się ekran. Nie wiem czy to zasługa biosu, czy raczej dodatkowego wentylatora w budzie który założyłem tego samego dnia, ale zyskałem kolejne 150 Mhz na procu (teraz idzie na 2,85). Co do aktualnego wątku, nie wiem czy Patrioty to "zwykłe" pamiątki, ale mi wykryło je na 1T i działają na 1T full stable. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Pamieci padly :angry: , nie no tak sobie napisalem.Ale w pierwszej kolejnosci sprawdz pamieci(slyszalem, ze plyty dfi lubia uwalac pamieci jak jest jumper na 2-3) 1597723[/snapback] Przez pamięci nie mogę odpalić kompa przez HOTKEY-a, dziwne... Pamięci sprawdziłem - dałem inne kostki i dalej jest to samo, czyli nic, ani z klawiszy, ani z myszy... Jedyny sposób to "guziol". Jakieś inne pomysły? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 @krasi Jak czytalem na dfistreet to wiekszosci ludzi plyta nie podnosi sie z jakimikolwiek ustawieniami na roznych Kingstonach, ja problemow przy normalnym taktowaniu i 1T nie mam zadnych, ale podobno Kingstony lubia zmiane z 1T na 2T (ja na 2T do 300 dobijam wtedy bez problemu, a tak nie moge 270 przekroczyc) Sprobuj tak jak PITer mowi, jedna kostke w drugim pomaranczowym slocie, u mnie to pomaga przy wyzszym OC (dziala wtedy 270 i 1T). I nalezy ustawiac 1T jesli tylko sie da, nie zalezy to wcale od rodzaju pamieci. @Plasma DFI bodajze kazde pamieci wrzuca AUTO na 1T... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q_n_i_k Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Gdzie znajde poradnik jak dokładnie podkręcać proca/pamięci na dfi nf4? Bo ja nic z tego biosu nie wiem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Poradnik A64 :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koven Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Do tej pory bylym biernym DFI'owcem jednak mam maly problemik. Do tej pory plyta DFI Ultra-D nf4 - HTT 290MHz, pamieci Kingston CL3 (2,5;3;3;7 217MHz), Venice 9x290MHz i grafa na PCI chodzily mi OK i stabilnie. Po wmontowaniu dzsiaj 7800GTX okazalo sie ze ustawienia te nie sa stabilne, wobec czego zmuszony bylem zmniejszyc szyne do 280MHz.. i wszystko byloby ladnie i pieknie, gdyby nie fakt, ze gdy chce wlaczyc pod winem obsluge C&Q z poziomu RMClock lub CrystalCPUID komputer po prostu sie restartuje. Czy ktos wie gdzie moze byc tego przyczyna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...