Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

ale nie moge windy wlaczyc... komp sie rebootuje zaraz po Backup CMOS.... OK

jak odlacze hdd to dziala... tylko nie toleruje flopa... lipa totalna ;/

edit.. udalo sie zmienic biosa... na tego co byl przedtem... i dalej po Backup CMOS.... OK komp sie resetuje.... WTF ??? :|

1699696[/snapback]

problemu z fdd juz nie ma... biosy moge zmieniac do woli...

tylko ze komp sie resetuje wkolko, nawet nie zaczyna systemu ladowac...

moze hdd sie rozwalil ? :|

1699871[/snapback]

Mam taki sam problem co ty . . :(:( :angry:

dostałęm własnie nówkę płyte z serwisu, pdołączam wszystko niby OK, od razu bez ceregieli załadowałem 300x9 :D.

system się nie włączył, tzn przechodzi bootowanie wyświetli się windows XP, przejdzie pół paska i rebot . . :angry: :blink:

Problem chyba z komplikacją dysku z kontrolerem.

Coś podobnego miałęm kiedyś na DFI, ale nie p[amiętam co wtedy zrobiłem . .;(

Zmień jeszcze u siebie z SATA Raid na SATa w biosie.

kiedyś mi to pomogło.

mój dysk to WD1600JD SATA.

jak macie jakieś pomysły to podpowiedźcie, bo mnie już totalny szlag trafia.

Jak okaże się że płyta jest walnięta to chyba wyzabijam ludzi w tym serwisie . .;[

wytrzymali płytę 3 miesiące i jeszcze dali niesprawną nówkę ;[

aha dysk jest na bank sprawny własnie nja nim jestem pod MSI.

Edytowane przez dszywala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz sam nie wiem co jest nie tak... udalo mi sie odpalic lina z Live CD, przegrac wiekszosc potrzebnych danych, czasem wywalilo i/o error na kiku plikach... teraz wale full test softem WD i jak narazie zero bledow... juz bym wolal zeby byly i bym hdd wymienil poprostu :|

wyczyscilem hdd zapisaniem samych 0 na nim, w sofcie diagnostycznym WD i jak narazie nie ma problemow... oby tak znowu nie bylo bo bedzie trzeba cos innego pomyslec ...

Edytowane przez narkoman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem coś podobnego, moje typy:

-wgrać najnowszy bios

-pokombinować z pamięciami a zwłaszcza z Max Async Letancy oraz Read Preamble

-miałem tez cyrki przez grafe, gdy była w dolnym slocie a zworki były na 'single'

chyba tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100pkt.

Jestem super zielony w temacie DFI.

Mam sprzęt z podpisu. Czytałem i słyszałem żeby się w ogole zabrać na o/c należy zmienić bios. Mam program WinFlash i plik z biosem zassany ze strony DFI o nazwie N4D623-3. Czy jest to dobry bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100pkt.

Jestem super zielony w temacie DFI.

Mam sprzęt z podpisu. Czytałem i słyszałem żeby się w ogole zabrać na o/c należy zmienić bios. Mam program WinFlash i plik z biosem zassany ze strony  DFI o nazwie N4D623-3. Czy jest to dobry bios?

1700414[/snapback]

przezczytaj ostatnie 10 stron to będziesz wiedział ;), które są naj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie teraz ja jestem w potrzebie...

DFI SLI-D

Dzisiaj w chwili wolnego czasu bawilem sie troszke doszedlem do 215x9 - wiem nic ( dzielnik 166 X3 ) - wiem to jest nic...

Nastepnie wszedlem do biosu ustawilem profil dla tego ustawienia - zapis - reset - bios - ustawienia 200x9 ( czyli default ) - przpisalem do banku 2 - zapis - reset - no i od tej chwili plytka staje mi na napisie LAN PARTY nf4 :/

Cleara robilem:

1) Zworka przstawiona - kilka chwil - zmione na default

2) zworka przzestawiona - uruchomilem - wylaczylem - default

bateryjke wyciagalem

Co sie moglo stac ? Jak przywrocic to do normalnej pracy :/ Moze jak usunac te profile. Bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworkę Safe Boot przestawiałeś? U mnie pomogło.

ODłącz zasilanie > naciśnij kilka razy Power w budzie (by miec pewność, że w kondensatorach nie ma juz prądu) > CCMOS > Safe Boot.

Jak nie pomoże, to wyjmij bateryjke na kilka godzin (najlepiej na noc). Jak to nie pomoże, to już chyba nic nie pomoże.

@Poca

Dobry bios, ale najlepiej sprawdzić różne biosy i wybrać ten optymalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam nowy problem, wyslalem pamieci na gwarancji bo jedna kosc poszla, w tym czasie rozebralem caly sprzet na czesci i ostatnio znow go skladalem.

No i oto od 'lezenia' DFI na boku cos jej sie stalo...

Naped DVD raz wykrywalo normalnie a raz jako "CCCCCCCCCCCC", system strasznie niestabilny byl, po pewnym czasie w ogole nie widzialo napedu, a system calkowicie sie posypal, kompletnie nie dzialal. Drugiego dnia rano odpalam kompa i znajduje naped jakby nigdy nic, zainstalowalem system bezproblemowo (dysk SATA) ale pozniej jak troche cos siedzialem na kompie co jakis czas naped probowal cos czytac ale plyty w srodku nie ma, troche przycinal kompa po pewnym czasie kompletnie sie zawieszal, to samo jak wloze plyte odczytuje na poczatku normalnie pozniej przytnie i zawiesi sie, po odlaczeniu DVD-RW dziala wszystko stabilnie i bezproblemowo.

Wychodzi na to ze kontroler chyba uszkodzony bo wczesniej takich niespodzianek nie mialem.

Plyta to SLI-DR ale nie jest na gwarancji, wiec pytam czy da rade jakos to naprawic w jakims serwisie, moze ktos cos o tym wie.

Jesli nie uda sie naprawic wyjsciem jedynie jest podlaczenie przez przejsciowke napedu pod SATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się skapnąłem że nie działają sloty Ramu 1 i 2 . . :mur:

kur...a co jest NOWA płyta i takie jaja.

To chyba nie może być wina biosu?

własnie dorwałem stacje dyskietek zaraz zmienie i sprawdźe.

Ja pier@#$e :mur: płtkajest walnięta, zmieniłem bios na 510-2 i dalej to samo . . jeden pasek windy i restart.

do tego jak złoże ram do slotów 1 i 2 to płyta wita mnie czarnym ekranm i tyle..

można sie kur!@a wykończyć.

wyobraźcie sobie że od lipca wakacji płta chodzi z serwisu do serwisu :mur:

w lipcu oddałem mobo do serwisu,- przestały działac pci-e.

Czekam 2 tygodnie nic, czekam miesiąc nic po miesiącu i 1 tygodniu, płyta zawitała do mnie niby naprawiona . . .

Podłączam pci-e jak nie działay tak nie działją :angry:

Ale potrzebowałęm testować pamięci, więc podłączyłęm S3 trio na Pci i jazda przez miesiąc w 800x600 16Bit.

Po miesiącu znów płytę zaniosłem do serwisu, było to 12 września.

znów minął miesiąc , po kilku telefonach płyta pojawiła się w sklepie.

Ku zdziwieniu dowiedzaięłmm się że została wymieniona na Nową . ..

Myśle SUPER teraz będzie wszystko OK w końcu podziałam...

Nacieszyłem się całe 30 minut, po podłączeniu objawy takie jak napisałem wyżej

1-2 slot ramów nie działją

Uszkodzony kontroler SATA.

normalnie mnie teraz trzepie z złości ;[ :angry:

Kur@#a co znów miesiąc czekania? można kur...@#$y dostać :angry:

Edytowane przez dszywala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie siedze u znajomego. Hot-Flasha zrobi nie moge bo cholera nie przechodzi Veryfy Mainblock'u w WinFlashu. Cholera nie weim co mam robic :/

Komputer startuje do POST'a czyli do momentu wyswietlenia obrazku Lan Party nF4 :/

Na poczatku zgralem stary bios - wgrac go na nowo czy moze zostawic to co jest - ( bo co jak co ale przesylanie Mainblocka bylo skonczone - nie przeszlo weryfikacji na 2% :/ )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dszywala

nie wiem czy mowisz o serwisie dfi, ale ja z nimi tez dostalem pierd...lca. (@dfi lanparty nfii ultra B )

plyta szla 2 razy - za pierwszym razem cos tam niby naprawili ale po podlaczeniu objawy byly te same takze dalem od razu drugi raz - kolesie w sklepie stwierdzili ze tym razem na pewno wymienia na nowa, ale jakiez bylo moje zdziwienie kiedy odpakowalem paczuszke i moim oczom ukazala moja stara plytka tylko z innym stickerem (brązowym). szlag mnie trafil!!!

po pierwszym zlozeniu kompa oczywiscie jak myslem objawy byly te same, wiec sie wk...wilem i dalem plycie niezly wycisk :lol:

flashowanie roznymi biosami raz po razie (flash - reboot - flash - reboot...) potem hotflashe na wszystkich kosciach od biosu jakie znalazlem w pokoju - i pasujace i niepasujace (znaczy chodzi o typ, nie wymiary :lol: ), 20 x reset z przycisnietym "ins" i "ins+del", wciskanie on/off razem z resetem i przestawiona zworka clear bios raz "clear" a potem normalnie...

i wczoraj zrobilem 10,5 x 250 w dualu spi16m stable :lol:

ale w miedzyczasie tych magicznych procedur plyta zaliczyla z dwa razy totalnego zwisa - nawet wiatraki sie nie krecily - wtedy druga kostka z biosem itd itp...

czasem pomaga takie analogowe podejscie do elektroniki

przynajmniej takie jest moje zdanie...

pozdro

aha SORRY ZA OFFTOPIC :)

Edytowane przez myrddin669

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos pod USB ? No mialem : druktarke ( w niej wbudowany czytnik kar pamieci), skaner, kamerke cyfrowa...

Wrocilem wlasnie wlozylem kostke.

Hm wlaczam - patrze na POST'a - staje na CPU :/

Patrze na monitor:

Award BootBlock BIOS v1.0Copyright (c) 2000, Award Software, Inc.BIOS ROM checksum errorDetecting drive A media....Insert SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Dysku mi nie wykrywa...

Any idea?

UPDATE :

Dobra Panowie dziekuje za każdą pomoc.

Utworzylem dysk startowy Dos wrzucilem na to adwflasha + bina. Zapuscilem teraz flasha i wszystko smiga :]

Uf :)

Edytowane przez bart132

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos pod USB ? No mialem : druktarke ( w niej wbudowany czytnik kar pamieci), skaner, kamerke cyfrowa...

Wrocilem wlasnie wlozylem kostke.

Hm wlaczam - patrze na POST'a - staje na CPU :/

Patrze na monitor:

Award BootBlock BIOS v1.0Copyright (c) 2000, Award Software, Inc.BIOS ROM checksum errorDetecting drive A media....Insert SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Dysku mi nie wykrywa...

Any idea?

UPDATE :

Dobra Panowie dziekuje za każdą pomoc.

Utworzylem dysk startowy Dos wrzucilem na to adwflasha + bina. Zapuscilem teraz flasha i wszystko smiga :]

Uf  :)

1701727[/snapback]

Wez odlacz kazde urzadzenie usb ktore moze komp wykrywac jako dysk (cyfrak, drukarka na karty) i zrob restart.

Ja się męczyłem tak pare godzin nim doszedłem do jednego wniosku. DFI chciał mi szukać XP na Minolcie ;]

---

a, już Ci działa ;]

Edytowane przez Poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiam sobie wg. poradnika HT na 3x, memki na 166, fsb 205.

Blue screen. Czy to już? Czy tylko tyle wytrzymuje mój proc?

------

Później za poradami Yotomeczka ustawiłem tak:

Max asyns - 8, read - 6, vcore - 1.45V, div 200, vddr 2,8V - blue screen

------

Drugie podejście

Max asyns - 8, read - 6, vcore - 1.45V, div 166, vddr 2,8V

łał. fsb 205 - działa, fsb 210 - działa, fsb 215 działa, fsb 220 ... nawet się XP nie odpalił.

Do jasnej cholery, o co chodzi??

Spisałem sobie co mam "wyryte" procu.

ADA3000DAA4BW LBBWE 0535APEW 2749096154301.

Podobno jest to E6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie pomocy! Na początku sprawdzałem max procka i spoko dziłał z FSB 311MHz ale stwierdziłem ze nie bede go katował i zostawiłem na 300. Pózniej zacząłem zabawę z pamięciami (poszukiwania najlepszego BIOS'u). Od kilku dni pubóję znów ustawic cos powyżej 300MHz na magistrali i jest lipa. Ustawienie choby 301MHz powoduje że komp działa do momentu pojawienia się tabelek z urządzeniami i przerwaniami. Na tym ekranie komp się zatrzymuje. Zmiana mnożnika na np. 8 i danie 301MHz, niższe dzielniki pamięci, rózne BIOS'y nic nie daje rezultatu. Jedynie na FSB 300MHz i niższych działa ok. Czy miał ktos podobny przypadek? Pewnie to kaprys płyty ale jak sobie z nim poradzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dszywala--> z tego co wiem to po 3 oddaniach sprzetu do serwisu mozesz zadac zwrotu kasy lub nowej sztuki

1702499[/snapback]

Dostałem własnie niby Nową sztukę.

Gwara wypisana w tym samym dniu co odbiór

Płytka wygląda jak nówka, ale pudełko od mojej poprzedniej( tak robią w serwisie miaęłm już tak na asusaie).

Teraz płyta będzie w serwisie trzeci raz.

Czy mogę już obiegać się o zwrot kasy, czy musze przeboleć jeszcze ten raz( napisałeś po 3 oddaniach do serwisu). ?

Do tego . .

ehh jak pech to pech :angry:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1703618

Może wie któś jak mi pomóc. .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wtopiles - jak dostales nowke, to musisz konkretnie ten egz. oddac 3x i za 4'tym dopiero wolac o siano - tak jest w przepisach (mialem tak kiedys z komorka)

jak dostales nowke powiedzmy za 3'cim razem, to musisz sie jeszcze sporo meczy

chyba ze sklep ci pojdzie na reke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wtopiles - jak dostales nowke, to musisz konkretnie ten egz. oddac 3x i za 4'tym dopiero wolac o siano - tak jest w przepisach (mialem tak kiedys z komorka)

jak dostales nowke powiedzmy za 3'cim razem, to musisz sie jeszcze sporo meczy

chyba ze sklep ci pojdzie na reke

1703683[/snapback]

ale jak wtopiłem?

Przecież płyta jest dalej nie sprawna, co z tego że jest nowa czy nie nowa.

Nie uszkodziła sie po jakims tam czasie tylko przyszła do mnie uszkodzona.

Odebrałęm ją w piątek jak pójdę jutro to może coś wywalczę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...