Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupilem wlasnie DFI LP NF4 Ultre-D. Plyta jest swietna, tylko jakos nie moge sie doszukac narzedzia do zmieniania szyny FSB spod Windowsa. Jest cos takiego do tej plyty ? Jesli nie, to prosze poleccie chociaz jakis program ktorym mozna spod poziomu Windowsa sprawdzic temperature procka

Pozdrawiam

1734364[/snapback]

Zajrzyj na plytę dołączoną do modo jest tam smartguardian, poza tym jest kilka innych narzedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem niemały, mam juz płytę DFI LanParty UT nF4 Ultra-D i8 kartę graficzną Gigabyte 7800 GT, niestety nie moge uruchomic karty graficznej poniewaz didoy diagnostyczne stają na wykrywaniu VGA i jest pisk, sprawdzałem karte na innej płycie z zasilaczem Tagan 380W i to samo, czy to oznacza, że karta jest uwalona ?, niby wiatraczek się na niej kręci, z płyta jest wszystko w pożądku bo inna, słabsza katra, ruszyła bez problemu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem niemały, mam juz płytę DFI LanParty UT nF4 Ultra-D i8 kartę graficzną Gigabyte 7800 GT, niestety nie moge uruchomic karty graficznej poniewaz didoy diagnostyczne stają na wykrywaniu VGA i jest pisk, sprawdzałem karte na innej płycie z zasilaczem Tagan 380W i to samo, czy to oznacza, że karta jest uwalona ?, niby wiatraczek się na niej kręci, z płyta jest wszystko w pożądku bo inna, słabsza katra, ruszyła bez problemu :/

1734534[/snapback]

a podłączyles do niej zasilanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak było podłączone zasilanie, czyściłem pare razy bios, zworki są dobrze powkładane, procek sprawny tak samo pamięci, zasilacz mam Chieftec 410W, więc to nie jego wina bo 6800GT działał normalnie na nim.

No cóż karta poszła na gwarancję, rozmawniałem z gościem i powinienem dostać nową w ciągu 2-3 dni lub 4-5 jak nie będzie na stanie.

Pierwszy raz zdarzyło mi się, żeby karta graficzna nie działała, wygląda to na wadę fabryczną, kartę wkładałem do obu portów PCI-E 16x i na żadnym nie chciała ruszyć.

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko: Jak jest z O/C przy obsadzonych czterech bankach tymi samymi kostkami ?? Czy są jakieś problemy ze stabilnością ??

1735193[/snapback]

ale czego oc :D

jakimi kostkami ??

jak 4x512 to zapraszam tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich a ja mam news'a (tak mi się wydaje) jest otóż Taka płyta jak DFI NF4 SLI INFINITY czy ktoś wie o niej coś więcej niż jest na stronie DFI

Nie to żeby słabo była opisana ale może ma ktoś z was ją do przetestowania. Na komputroniku jest dopiero od początku tego miesiaca tak że wydaje się że jest nowa.

Był bym wdzięczny jak by się podzielił tym z nami. Płyta tak na pierwszy rzut oka wygląda dosyć ciekawie powiedział bym nawet że jej budowa jest troszeczkę bardziej przemyślana niż LanParty brakuje jej oczywiście tych bajerów ale nie wszyscy ich potrzebują. Czekam na dalsze posty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie do starszyzny :)

czy ktos ma ustawione na DFI NF4 Ultra-D wlaczanie kompa z klawy lub myszki ?? bo z tego co ja zrobilem to wlaczylem w biosie te opcje ale nie dziala , czy mam moze jeszcze jakas zworke na mobo przestawic zeby mobo wstawala z klawy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie do starszyzny :)

czy ktos ma ustawione na DFI NF4 Ultra-D wlaczanie kompa z klawy lub myszki ?? bo z tego co ja zrobilem to wlaczylem w biosie te opcje ale nie dziala , czy mam moze jeszcze jakas zworke na mobo przestawic zeby mobo wstawala z klawy ??

1735568[/snapback]

poza ustawieniem tego w biosie należy przestawić zworke, którą to szukaj w instrukcji lub w faq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Chciałem się dowiedzieć jeżeli ktoś testował jaka jest różnica w podkrecalności pamieci miedzy slotami pomarańczowymi , a żółtymi.

Dziś przyjechały nowe pamięci i w testach wypadają nie za dobrze, nie mam wyjścia i musiałem obsadzić żółte sloty, bo są troszke za wysokie, chłodzenie z proca zawadza. Prosze o wyrozumiałośc i szybką odpowiedź.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,ten temat jest tak obszerny że nie zdąze go przeczytać,mam pare pytań,jakie dla wyjadaczy nie stanowią problemu więc prosze o odpoiwedz w miare moziowsci.Otóz czy na DFi jest w biose czestotliwosc HTT jako LDT?bo mam opjce LDT/Fsb Frequency i jakies inne z LDT,i a chce sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> za krecenie sprzetu,wiec prosil bym o pomoc,Cholera tyle tych opcji ze nie wiem za co sie wzasc,najpierw za mobo i proca,pamieciami zajme sie na koncu,bo juz w miare ogaranicm ocb.Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóz czy na DFi jest w biose czestotliwosc HTT jako LDT?bo mam opjce LDT/Fsb Frequency i jakies inne z LDT,

Zgadza się. Chcąc zmieniać taktowanie HTT wybierasz opcję LDT/FSB Frequency. Oczywiście pamiętając o ograniczeniach magistrali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok,narazie testując proca uzyskalem 2500 mhz na 1.43 v (w biosie 1.475 ale podbno bios zaniza,SmartGuradian pokazuje 1.43) przy FSb 250 i pamieciach z dzielnikiem 7/10 ide testować dalej.I teraz mam pytanie bo chce usalić ile pójdzie maksaymlanie same mobo i procek,i czytalem zeby to sprawdzic nalezy ustawic najmijsze htt x2,ale ja mam x4 czy to przez to ze mam Venice 3200+ a on ma mnoznik na def 10x?Troche sie boje,bo wcozraj ustawilem wlasnie mnoznik x4 i widnows sie nie odpalal :| a nawet jak zrobilem na def,bylo to samo,jedynie tryb awaryjny i trup,musialem na nowo sys stawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które jest które?:-)I czy ktoś juz mial tak ze mu widna przez niestabilne o/c padla na dobre?Bo to chyba dziwne,sory ze pytam,no ale nigdy do tej pory z platformą a64 nie mialem doczynienia,zuplenia inna jazda niz Athlony Xp :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera, narazie mam htt 320 juz przy 350 nie bootuje sie win,a i zwieskzalem napiecia i kombinowalem z ustawieniami,czyzby plyta sie konczyla?Jade na standrad biosie z 06/23/2005 ver 6.0o PG

UPDATE:

No teraz mam htt 355,na 350 czy 351 jest dziura nie bootuje się,ale ciągle dalej,widze ze to kaprys mobo :D

UPDATE 2:

No nie czaje tego jak to jest z tym ustawiniem dzielików dla ramu?te 355 chodzilo mi jedynie na najnizszym ustawieniu czyli 100(1/2) jak biore nawte 120(2/5) to juz się nie bootuje nawet na htt 333,moze mi ktoś napsiac co to może być?nie chce miec taktowania ramu 175 mhz,ale co najmiej 200 (dopoki nie zaczne krecic ramu) a to uastwia mi ram jak jakis syf ;/

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Mam bardzo krotkie pytanka :

Czy mozliwosci o/c Ultra-D i nf4-D sa takie same ??

Czy jedyna roznica pomiedzy tymi plytami jest inny LAN ?? :?

Czy nf4-D do hard-oc mozna spokojnie brac i styknie ?

pozdr.

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam szybkie pytanko - jaki biosik najlepszy do 2x512 geil ultra X ?? (na bh5) ????

w tej chwili mam ten sam co Gosu - 06/23/2005 - tak przynajmniej pokazuje everest... (a przy post jest : "4,052 0805/20/05 :? )

1737909[/snapback]

Moim zdaniem i nie tylko wgraj tego biosa:

BIOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok,dzięi za pomoc.Teraz mam pytanie czy na tej mobo da się jakoś skutecznie zwiększyć możliwości o/c grafy?Bo mam selekta jaki bez artoów chodził na 585/1280 a u mnie nawet przy memkach na 1240 są arty od pamiątek(kreski).I pamiea ktoś jak się w winie wyłączało APIC,bo mialem włączony przed instalką sysa,i jak teraz go wyłączam to win nie wstaje,a moze zyskam jakies mhz.No i jescze pytanie co do proca,bo na 2.5 ghz idzie przy napiecu 1.43 elegacnko,ale juz na 2.7 potrzebuje 1.66 (narazie nie sprawdzalem wyzej) temperatury w granicach max do 38 stopni do tej pory zauwazylem,czy bezpiecznie będzie proca trzymac przy takim napięciu?(o ile okaze sie stabilny)albo większym?

UPDATE:

zmiejszyłem rdzen na grafie ponizej 500 a memki szly na 1280 i bylo git,wystabilozowalem ustaweinie bez artów na 565/1260 czyżby zasiłka mogla nie wyrabiać? :blink: Testowalem uwaznie oglądajac erkean w tescie "nature" z 3dm05

-sorry ze nie ten dzial,ale skoro juz ru pisze,a to tez dotyczczy troche mobo,bo nie wiem czy da na niej się jakos pomóc grafie w o/c.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie

posiadam juz płytę główną DFI LanParty UT nF4 Ultra-D, ale nie ma na niej portu COM, jest za to gniazdo na niego w płycie

znalazłem na allegro port COM na sledziu, ale nie wiem czy bedzie pasował do tej płyty

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=70363189

znalazłem stary port z płyty Epoxa, ale mam pytanie jak go poprawnie podpiąć, ponieważ na płycie sa same piny bez zabudowaniego gniazda, a nie chce sobie uszkodzić urządzenia jakie pod port podepne, jak go włożyć, ząbkiem we wtyczce na taśmie w strone portów PCI, czy na odwrót ?

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak moze niektorzy slyszeli, kompa mi zalala woda...

bardziej mi chodzi o plyte, czy moze ktos wie czy da sie jakos ja uratowac? Ogolnie to startuje ale zatrzymuje sie na 3 diodzie kontrolnej i pc speaker sie odzywa, suszylem mobo suszarka, wiem ze gdzies w okolicy dolnych slotow pci laminat byl zalany i sloty w srodku troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...