Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

musisz miec cos nie tak - przeciez nf4 wykrywa dyski juz w biosie - moze masz wylaczony kontroler sata (albo rozwalony dysk)

ja nawet nie wiem, czy mam ta dyskietke od raida - bo po co mi ona - dysk wykrywa bez problemu , instaluje winde z cd bez zadnych flopow.

aha - sprawdzalem juz kilka dyskow u siebie (sata i sata2 , wd samsung, maxtor) i z zadnym nie bylo problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz miec cos nie tak - przeciez nf4 wykrywa dyski juz w biosie - moze masz wylaczony kontroler sata (albo rozwalony dysk)

ja nawet nie wiem, czy mam ta dyskietke od raida - bo po co mi ona - dysk wykrywa bez problemu , instaluje winde z cd bez zadnych flopow.

aha - sprawdzalem juz kilka dyskow u siebie (sata i sata2 , wd samsung, maxtor) i z zadnym nie bylo problemow

Dysk jest tez ze starego konfigu i dzialal bez problemow... Popatrze jeszcze co jest nie tak wieczorem (na razie nie mam dostepu do tego komputera) i dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

Dzisiaj zabralem sie za podkrecanie. Mam amd 64 3200+ i plyte dfi lanparty ultra-d. Troche jeszcze niektorych rzeczy nie kapuje ale udalo mi sie podkrecic do ~~2500mhz z tym ze nie rozumiem zabardzo z ramami jak to jest. Szukam kogos chetnego do pomocy przy podkrecaniu. Prosilbym zeby pisac do mnie na gadu : 5421455. Licze ze sie ktos zglosi. Pozdro.

EDIT:

Ok sprobowalem opisac problem. Moze trafie do wiekszej grupy odbiorcow...

________________________________________________________________________________

Mam a64 3200+ venice, dfi lanparty ultra-d, geile ultra-x.

Jak mam podkrecic tego procka?

Probowalem tak:

na poczatku chcialem sprawdzic ramy

to ustawilem mnoznik procesora na x7

i ramy na 200mhz przy 2 2 2 5

zwiekszalem htt co 5 od 200 i juz przy 210 zaczelo sypac mi bledami w memtescie

Pytanie nr. 1 Czy przy podkrecaniu procesora ramy musza byc ustawione na 200mhz? I czy przy ultra-x 2 2 2 5 to nie za duzo gdy sie chce podkrecac? w ogogle nie kumam na ile mam ustawic ramy 133, 150, 166, 180, 200 Czy ile?

Dlacsego gdy chce dac cas latency na wiecej jak 2 komp mi nie wstaje?

Pozniej sprobowalem przy ramach na 133, 2 3 3 6 mnozniku procka x9 i ht x5 i tym sposobem doszedlem do ~~2500mhz. Ale to mnie nie zadowala bo ramy sa na jakims 133 :P a przy wlaczaniu jest DDR 200 - wiec tak nisko to sie chyba nie oplaca

Edytowane przez dawuald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok poczytalem i juz wiem. Teraz trzbea sie skapnac jakie ustawienia beda najlepsze. Mam prosbe. Moglby ktos kto ma fajnie wykrecony procesor i posiadajacy 1gb geil ultra-x podac mi swoje ustawienia ramu? Np. w takiej postaci :

div180

E-2-5-2-7-15-2-2-1-1-4128-1-E-DS-0-L7-L2-07.0-05.5-16-E-16-7-D

Dlugo nie zajmie zpisanie ustawien z biosu a mi zawezilo byy krag poszukiwan :). Licze na Wasza pomoc. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie nie mam geili ani jeszcze płyty, ale moje pamięci też są na utt i o ile dobrze jeszcze pamietam działały przy takich timingach:

div 166 ale przy 180 też powinno działać

E-2-5-2-7-16-2-2-2-2-3120-1-E-IS-0-L7-L3(albo 1)-07.0-05 -16-E-16-7-D

zależy jeszcze jaki masz bios...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok poczytalem i juz wiem. Teraz trzbea sie skapnac jakie ustawienia beda najlepsze. Mam prosbe. Moglby ktos kto ma fajnie wykrecony procesor i posiadajacy 1gb geil ultra-x podac mi swoje ustawienia ramu? Np. w takiej postaci :

div180

Dlugo nie zajmie zpisanie ustawien z biosu a mi zawezilo byy krag poszukiwan :). Licze na Wasza pomoc. Pozdro

a zaglądałeś do poradnika mardoka z pierwszej strony ? Tam wszystko ładnie opisał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ustawilem sobie podobnie jak u jednego uzytkownika z topicku o ultra x. I max to 2600 a i tak sie wiesza wiec pewnie cos kolo 2580. Szkoda ze tak nisko. Ale licze ze bedzie sie dalo wiecej bo jak wczoraj zaczalem przygode z podkrecaniem to max o 80mhz podkrecalem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam szybkie pytanie jak ustawic bios, bo mam 2x256 w dualu i wszystko smiga, ale dzisiaj dostalem kostke 512MB i chcialbym ja dolozyc aby miec 1GB. niestety po wlozeniu trzeciej kosci komp sie nie odpala :( zmienilem na 2T i nic. ktore banki obsadzic i co zmienic w ustawieniach biosu ??

PS: 203 strony niezly wynik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teges[/] zanim kupiłeś ta kostke 512 trzeba było się tutaj lub kogoś ktos ię zan zapytać, ponieważ płyta ta nei będzie współpracować z trzema kostkami pamięci, jedyna kombinacja to, jedna dwie lub cztery kości, teraz to najlepiej jak sprzaedasz te 2x256 i dokupisz identyczną 512.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli sie przymierzam do nowej platformy nf4 :) czy moje ramy -zwykle geile z niebieskimi radiatorami - beda wystarczajace? na NF7 S w sumie na wiecej jak fsb 200 nie szedlem i takie timingi jak w podpisie- nie jestem jakims hardcorowym overclockerem :) ale lubie pobawic sie kompem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sewer każde pamięci ci podejdą, te również będą działać dobrze, moje Twistery pamiętają jeszcze Duron 900 i MSI K7T Turbo Limited Edition na Via KT 133A :rolleyes: i działały potem na innych płytach i na DFI tez chodzą :) Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde jak gram to chipset ma 51 stopni! Mam 3 wentylatory w samej budzie wiec doplyw swierzego powietrza jest. Teraz temperatura spadla ale wiatrak od chipsetu kreci sie 7337 obrotow i troche swira dostaje ;/. Najchetniej zalozybym jakis cichszy. Co polecacie? Pewnie juz bylo nie raz o tym ale nie chce mi sie szczerze mowiac przegladac 203 stron :). Moze jakis radiator wystarczy? Odrazu mowie ze ma zalmana 7700 wiec nie wszystko wejdzie :). Czekam na odp.

EDIT:

Cos kiedys czytalem o niebieskim zalmanie. To ma byc model ZALMAN NB47J? Bedzie ok? Jakie temp. bede mial na nim?

Edytowane przez dawuald

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt, troche się zagalopowałem :rolleyes: :lol2: , chodziło mi oczywiście o płyte MSI KT4V na Via KT400 potem miałem MSI K7N2 Delta --->> Epox 8RDA3+ ---> MSI K8N Neo2 Platinum ---> obecna z podpisu B)

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

div180

Ziomek musisz jeszcze zobaczyc czy ten Ultra-Xy ktore masz to TCCD czy BH5. Jesli to drugie to na napieciu typu 2,6V nic na nich ciekawego nie zrobisz, sypnij im 3,2V, jakis nawiew z 80x80 wiatraczka i sie baw. Jak TCCD to 2,85-2,9V 2,5-3-3-6 lub 2,5-4-3-6 i jedziesz. Ale z twojego opisu wynika, ze masz BH5, wiec 2-2-2-5 1T 3,2V i wiecej. Przelacz ta smiesezna zworke na VDIMM do 4V i krec. Tylko pamietaj wtedy zeby jakis nawiew byl na mosfet na samej gorze plyty ( ten blisko pamieci - kiedys o tym pisalem co sie dzieje jak go nie ma i ludzie potwierdzili moje objawy ).

Powodzenia, z prockiem sam juz muisz doswiadczac, najlepiej najpierw obadaj go przy pamieciach na 100 a potem jedz z pamieciami przy nisko ustawionym procku. W koncu znajdziesz zloty srodek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - moze ktos powiedziec cos o pamieciach PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 Extreme Performance? Krecil ktos takie zabaweczki ma DFI LanParty UT nF4 Ultra-D? Wpadly mi okazyjnie razem z prockiem AMD Athlon 64 4000+ San Diego i mam zamiar troche ten zestaw pokrecic :lol2: Podzieli sie ktos doswiadczeniami? Bede wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - moze ktos powiedziec cos o pamieciach PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 Extreme Performance? Krecil ktos takie zabaweczki ma DFI LanParty UT nF4 Ultra-D? Wpadly mi okazyjnie razem z prockiem AMD Athlon 64 4000+ San Diego i mam zamiar troche ten zestaw pokrecic :lol2: Podzieli sie ktos doswiadczeniami? Bede wdzieczny.

Tu masz temat odnośnie pamięci 2x1GB.

Pozdr

Edytowane przez zayonnc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kiedys problem z biosem... nie chcial mi sie komp uruchamiac z klawy (przestal z dnia na dzien). resety biosa zworka nic nie pomagaly, flashowanie tym samym biosem tez nie.

pomoglo dopiero wgranie zupelnie innego biosika (starszej oficjalnej wersji) i zpowrotem excella (czy jak sie to pisze :P )

teraz mam 2 inne pytania - tez odnoscie biosu

1. jak usunac z biosu wszystkie ustawienia zapisane w profilach od podkrecania - tak zeby nie bylo nigdzie zadnych profili do wczytania - tak jak by to byla nowa plyta (nie chce jej sprzedac/wymienic itp itd - poprostu chce to pousuwac)

wiem - pewnie ktos zaproponuje clear cmos i nadpisanie wszystkich 4 bankow, ale czy da sie to jakos inaczej wykasowac?

2. jaki bios proponujecie pod hynixy d43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam 2 inne pytania - tez odnoscie biosu

1. jak usunac z biosu wszystkie ustawienia zapisane w profilach od podkrecania - tak zeby nie bylo nigdzie zadnych profili do wczytania - tak jak by to byla nowa plyta (nie chce jej sprzedac/wymienic itp itd - poprostu chce to pousuwac)

wiem - pewnie ktos zaproponuje clear cmos i nadpisanie wszystkich 4 bankow, ale czy da sie to jakos inaczej wykasowac?

pewnie sie da z poziomu biosa tez..poszukaj pod którymś z "F-ów (1,2,3,4,5,6...)" na dole ekranu. Bedzie to oznaczone zapewne jako ustawienia standardowe (DEFAULTS).

2. jaki bios proponujecie pod hynixy d43

zaden, hynixy d43 nie działają z DFI Ultra D - to chyba było wałkowane po tysiąc kroć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...