dszywala Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Dobra przestawiłem wszystkie zworki z pozycji 1-2 na 2-3 (???) i teraz w drugim slocie monitor się nie włącza. Zaraz przestawie jeszcze raz i zresetuje biosa i zobacze może dlatego. Przestawiłem, zresetowałem i dalej nic karta nie daje obrazu (monitor się nie włącza) ale system się ładuje??? Jakieś pomysły??? ja tak miałem jak padł mi slot pci-e. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koles Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 ja tak miałem jak padł mi slot pci-e. Tylko że jak mam zworki zwyczajnie to wsio działa tylko wydajność jest mniejsza (minimalnie). Po przestawieniu w tryb 2x PCI-E 8x na pierwszym slocie jest to samo co było a na drugim komp się uruchamia normalnie tylko monitor jest w trybie "standby" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_python_ Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Tylko że jak mam zworki zwyczajnie to wsio działa tylko wydajność jest mniejsza (minimalnie). Po przestawieniu w tryb 2x PCI-E 8x na pierwszym slocie jest to samo co było a na drugim komp się uruchamia normalnie tylko monitor jest w trybie "standby" Dobra podbijaj do mnie z tym GTO 2 :) i Sierpecki rekord pobije w markach :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Jak jest z tym używaniem dodatkowego zasialnia do DFI, chodzi mi o tego moleksa i flopa. Czy ma ono jakiś dodatkowy wpływ na OC procesora i grafiki? Czy przy jednej karcie g. i jednym wentylu wyciągającym dodatkowe zasilanie też jest wymagane do stabilnej pracy mobo? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia na tym polu i bawił się w OC "z" i "bez" dodatkowego zasilania? Pytam, bo mam zamiar odpiąć te dodatkowe wtyczki ze względu na psucie estetyki wnętrza - szyba. Informacyjnie przypominam, że teoretycznie moleks ma poprawiać stabilność przy mocniejszych konfiguracjach SLI, a flop coolerom. Edytowane 14 Stycznia 2006 przez Boxster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Ja mam wszystkie wtyczki wpiete w plyte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 a ja nie mam ich wpietych a mialem rozne grafy, nawet 7800gt. niestabilnosci nie zaobserwowalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saneone Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 a ja nie mam ich wpietych a mialem rozne grafy, nawet 7800gt. niestabilnosci nie zaobserwowalem. podobno wpięty Mulex poprawia u niektórych stabliność napięcia na linii +12V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 napiecia mam jak najbardziej stabilne, komp tez a MOLEXA nie mam pwietego. tak samo jak fdd. psuja mi one estetyke [; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 ja tam wszystko podpiąłem. nawet wszystkie złącza na wentyle wypełniłem! a co?? lubie jak mi delikatnie bryza w twarz wieje, jak nad Bałtykiem... po co mam wpinać w 220V jak mam wolne konektory na płycie?>?? :D pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolyCount Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 a ja nie mam ich wpietych a mialem rozne grafy, nawet 7800gt. niestabilnosci nie zaobserwowalem.A ja u siebie niemialem podpietego molexa i fdd i dzialy sie cuda winda mi wyrzucala blad i sie resetowala ZDJECIE PROBLEMU 1 ZDJECIE PROBLEMU 2 a taka mam konfiguracje : AMD Athlon 64 X2 3800 DFI LanParty UT nF4 Ultra-D PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 Samsung SpinPoint 250 GB (8MB cache, Serial ATA II) Sound Blaste Live 5.1 Point of View GeForce 7800GT 256DDR3 256bit PCI-E 2xDVI/VIVO obudowa chiftec big tower zasilka w niej orginalna chifteka 420W Po podlaczeniu wszystko chodzi cacy niemam juz tego problemu , ale za to inny problem powstal za slaba zasilka :/ chyba , jak podlaczam dodatkowo stary dysk maxtora 120gb lub ten sam dysk +dvd to mi problem wraca :( a ladowalem juz wszystkie mozliwe biosy do plyty i najnowsze stery do wszystkich mozliwych urzadzen .I kwestie programowa raczej wykluczam dzis ma kumpel z miernikiem wpasc i sprawdzi w czym tkwi problem. Ale rokuje iz na 80-90% chyba zasilka niewyrabia :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) masz poprostu za slaba zasilke - kumplowi na sempie i x550 koms nie chcial ruszyc z tym chieftekiem po zmianie na niby slabszego neoteca odrazu wszystko ok a teraz w "mojej sprawie" - padl mi dzwiek gralem sobie wczoraj i bylo wszystko ok, pozniej obejzalem film... poszedlem spac, komp off dzisiaj rano wstaje na dziendobry zwis - po chwili komp sie restertnol i... brak dzwieku kombinowalem juz z przywracaniem windy z obrazu w ghoscie i nic pokazuje mi sie ciagle tylko komunikat : http://img59.imageshack.us/img59/4678/dzwiek6eg.jpg komunikat pojawia sie za kazdym razem gdy proboje wlaczyc winampa, vpayera itp itd Edytowane 15 Stycznia 2006 przez chase1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 a teraz w "mojej sprawie" - padl mi dzwiek gralem sobie wczoraj i bylo wszystko ok, pozniej obejzalem film... poszedlem spac, komp off dzisiaj rano wstaje na dziendobry zwis - po chwili komp sie restertnol i... brak dzwieku kombinowalem juz z przywracaniem windy z obrazu w ghoscie i nic pokazuje mi sie ciagle tylko komunikat : http://img59.imageshack.us/img59/4678/dzwiek6eg.jpg komunikat pojawia sie za kazdym razem gdy proboje wlaczyc winampa, vpayera itp itd a w panelu strowania-> dwiek i urzadzenia audio masz wsio poustawiane, ze to realtek itp? moze win cos przestawia. wyjminj i wlaz takre jeszcze raz. (bo chyba masz tak jak ja na abicie na oddzielnej plytce nie?) ps powtorze pytanko poboczne: Czy jest jakas osoba z Warszawy ktora potestuje mi Opterona?? dzieki z góry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) jakim abicie ? mam dfi LP nf4 ultra d panel sterowania - wszystko jest zablokowane - nieaktywne. nie d asie ruszyc glosnosci itp. pokazuje mi "brak urzadzen audio" w moj komputer - wlasciwosci - sprzet... wszystkie urz. audio niby sa ok i nie ma problemow przeflashowalem wlasnie biosa i nadal nic w biosie ac97 mam ustawione na auto czyzby krajan umarl ? ps. zaraz sproboje innego biosa - jakiegos oficjalnego niestety - zmiana biosa na nowszy, starszy , oficjalny, nieoficjalny nic nie pomogla. tak sie wlasnie zastanawiam,... jak w biosie wyglada opcja ac97 jak sie nie ma krajana ? ja mam w tej chwili mozliwosc zmiany auto/disabled... czy jak jest sprawny krajan, to pokazuje sie cos innego ? - np. enabled? Edytowane 15 Stycznia 2006 przez chase1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 chase1 - ja mam abita an8-ultra i dziwiek jak na DFI mam wyjęty na płytkę - Ty masz krajana ja audiomax. Wydaje mi sie ze w biosie musi być enabled, ale w sumie nie sprawdzalem tylko ustawiłem enabled i działa. Może płytka sie poluzowała, cos nie dociska itp? ewentualnie krajan padł, albo slot do krajana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 (edytowane) krajana wlasnie w miere mozliwosci poruszylem , odciagnolem i dopchnolem ile sie dalo. nadal "brak urzadzen audio" tak sie wlasnie zastanawiam -> czy jest mozliwosc sprawdzenie czy dziala dzwiek bez uruchamienia widy ? moze cos z dosu - byle zapiszczalo Edytowane 15 Stycznia 2006 przez chase1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 krajana wlasnie w miere mozliwosci poruszylem , odciagnolem i dopchnolem ile sie dalo. nadal "brak urzadzen audio" tak sie wlasnie zastanawiam -> czy jest mozliwosc sprawdzenie czy dziala dzwiek bez uruchamienia widy ? moze cos z dosu - byle zapiszczalo mozesz użyć jakiegoś wiekszego liveCD linuksa. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 w tym problem - wywalilem plyte... nie mam juz pingwina botowalnego z cd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 w tym problem - wywalilem plyte... nie mam juz pingwina botowalnego z cdto zapraszan do "sklepu" :) http://distrowatch.com/ nic tylko wybierać i ściagać (jesli jest możliwość) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 @Boxster: Po wpięciu molexa jak już kiedyś pisałem poprawiła mi się nieznacznie linia +12v nic innego nie zauważyłem, żadnego wpływu na O/C czy stabilność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memal Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 mam problem z temperaturą PWM kiedy wychodzę w aplikacji 3D, temp.PWM ma 210-230 C (mierzone programem ITE Smart Guardian, to samo wykazuje program Smart-Speed) po 10 minutach temperatura wraca do około 30-40 stopni komp chodzi stabilnie, bez resetów w czym jest problem ? macie jakieś pomysły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipa_ml Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 masz poprostu za slaba zasilke - kumplowi na sempie i x550 koms nie chcial ruszyc z tym chieftekiem po zmianie na niby slabszego neoteca odrazu wszystko ok najprawdopodobniej do tego zestawu ten chieftek jest za słaby ale bez przesady ze na sempie i na x550 chieftek nie dawał rady, ja mam chiefteka 420w df na opteronie 144@2,8 mialem przez pewien czas na testach x1800xl i nie bylo zadnych problemow, pewnie ten chieftek na sempie i na x550 byl uszkodzony. ostatnio skladałem kompa na p4 660 lga 775 i x800gto i bez problemu to chodziło na chiefteku 360w. mam problem z temperaturą PWM kiedy wychodzę w aplikacji 3D, temp.PWM ma 210-230 C (mierzone programem ITE Smart Guardian, to samo wykazuje program Smart-Speed) po 10 minutach temperatura wraca do około 30-40 stopni komp chodzi stabilnie, bez resetów w czym jest problem ? macie jakieś pomysły jakiś błąd odczytu, przy takiej temperaturze już by się mosfety spaliły mi czasami pokazuje w ite ze mam 12 tys obrotów wentylatora na cpu a wentylator stoi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Wlasnie chyba padl mi dziwke na plycie :mur: Identyczne objawy jak u Ciebie @chase1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Jak walczycie z temp. na PWMIC? Z doświadczenia wiem, że lubi ładnie fiksować i czasami dochodzi do ok 55st., co w moim przypadku doprowadza do niestabilności systemu. Co stosujecie, dodatkowe coolery, radiatory, jak ustwaione? Jakie jest wasze optimum w walce z temp. na PWMIC? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Jak walczycie z temp. na PWMIC? Z doświadczenia wiem, że lubi ładnie fiksować i czasami dochodzi do ok 55st., co w moim przypadku doprowadza do niestabilności systemu. Co stosujecie, dodatkowe coolery, radiatory, jak ustwaione? Jakie jest wasze optimum w walce z temp. na PWMIC? Ja stosuje Zalmana 7000, i on sobie ładnie wieje też na te mosfety...I temp mam w czasie normalnej pracy poniżej 30stC, a pod obciążeniem w granicach 35stC (o ile dobrze pamiętam). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 No ja tez mam duuza temp PWMIC.. np teraz 50 stopni a nic w sumie nie robie.. mam otwarta bude i freezera ktory raczej nie dmucha za mocno:) Moze to dlatego poza 2.5 GHz nie moge wyjsc? nawet "luzujac" ramy i dajac htt na 260 mam wsio niestabilne - a proca puszczeam na 1.5 w biosie i 1.47 wg smartguardiana.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 @lipa_ml - moze i byl uszkodzony... ale faktem pozostaje, ze na dfi nf4 lp komp z nim nie ruszal, a na innym zasilaczu tak co do temp PWMIC... czy to jest ta tenp okreslana przez everesta (ulitmate) jako "Mostek północny (Northbridge)" ? jak tak, to mam tam 38'C w idle. plyta glowna ma 31'C - stockowe chlodzenie + 120mm na boku budy na wysokosci +/- miedzy obydwoma pcie + 92mm stoi sobie na freezerku i dmucha na ram @sew_server - tez padl ci dzwiek "z dnia na dzien" bez zadnego ostrzezenia ? ja sobie z tym chwilowo poradzilem - wszadzilem do kompa starego creativa 4810 :P ale dzwiek jest mierny. dzisiaj prawdopodobnie wyjme plyte z budy i zobacze co sie pojawi w biosie jak wyciagne krajana... (czy beda opcje auto/disabled - czy moze cos jeszcze innego) probowalem jakiegos pingwina uruchomic z plyty (wczoraj zassalem z neta) ale nie dzialal nawet dzwiek z pci :/ pewnie nie bylo sterow @Sewer - pytanko - jakie masz geile ? te zwykle ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 tak zwykle cl2.5 pakowane parami z niebieskimi radiatorami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 to pochwal sie jaki bios urzywasdz do nich, jak dziela zmiana div, jakie V toleruja pamieci itp itd - w koncu to najzwyklejszy d43 wbity w radiatorki... a widze ze jakos to podkreciles - chyba wielu userom przyda sie takie info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeNoN Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Witam Sprzet mam taki jak w podpisie, mam problem gdyz bootowanie zatrzymuje sie na 2 diodach, czyli jakby nie wykrywa grafy, wyjalem plyte i reszte sprzetu z budy, podlaczylem pod zasilke: plyte, proca, grafe i 1 kostke ramu do pomaranczowego slotu nr 2. Komp wstaje ale znow zatrzymuje sie na 2 diodach, wiatrak na procku sie kreci, na grafie tez, zasilki tez, wszystkie dodatkowe kable zasilania sa podalczone, zasilanie do karty rowniez:\ , jakos mi sie nie chce wierzyc ze to karta padla, takie mam przeczucie ze to jednak nie karta, po za tym nie widze powodu zeby miala pasc:p, co moge jeszcze zrobic?, wyjmowalem baterie i dalej to samo.. przekladalem karte do 2 slotu pci-e i tez to samo, nie mam za bardzo nikogo blisko ze znajomych kto ma pci-e zeby sprawdzic karte, ma ktos moze jakies jeszcze pomysly? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1986 Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Błagam pomocy! W piątek doszła do mnie płyta Lan Party razem z nowym AMD Athlon 64 3200+ i pamiątkami PC400 GEIL Ultra Platinum. Podłączyłem wszystko sprawnie. Włączam nic ciemno od razu zorientowałem się po diodach, że to pamiątki są źle wsadzone. Włożyłem je tak jak trzeba i się włączyło (w tym momencie padł okrzyk radości) Myślałem, że już wszystko będzie ok. Ustawiłem w biosie CD żeby wgrać windowsa zapisałem ustawienia i padło. Świecą się wszystkie cztery czerwone diody a głośniczek ani nie myśli piknąć a przed chwileczką jełczał jak szalony. Próbowałem wszystkiego reset biosa nie pomógł zostawiłem nawet na 8 godzin bez baterii i z przełożona zworka. Nadal świecą się wszystkie cztery diody a monitor nie świeci. Nie wiem, co robić może macie, jaka sugestie to bym jeszcze spróbował, bo ja straciłem pomysły. AMD Athlon 64 3200+ DFI LanParty UT NF4 Ultra-D Sapphire Radeon X800GT 256MB (2x512MB) PC400 GEIL Ultra Platinum zasilacz Mode Com FEEL 400W-ATX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...