Kaczor_Jonasz Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Mam maly problem i potrzebuje pomocy, moj audigy jest pieknie podlaczony do plyty glownej, a program instalycyjny go nie wykrywa i nie chce zainstalowac sterownikow :( Komp wogole nie widzi karty...Nie wiem o co biega Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Próbowałeś przełożyć Audigy do innego slotu? Wyłączyłeś zintegrowaną kartę dźwiękową? Sprawdziłeś czy przerwania Audigy nie gryzą się z jakimś innym elemantem? Jesteś pewny na 100%, że karta nie jest zwalona? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor_Jonasz Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Slotow nie zmienialem, wiem ze karta na bank jest dobra, wylaczylem zintegrowana, nic sie nie ma prawa gryzc...mam bios 704-2BTA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) Każdy slot PCI używa innego IRQ => IRQ może być wspólne dla innego urządzenia związanego z kontrolerem PCI. Np. z kartą sieciową. Karty SB nie pozwalają na współużytkowanie IRQ - wymagają 1 całkowicie dla siebie. Pozmieniaj sloty - może to coś da. Edytowane 27 Lutego 2006 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 hmmm a czy ktos rozwiazal problemy z Hynixami D5? Mam 2x512 Kingmax HC i nie moge ich zmusic do dzialania z prockiem na 2700mhz. do 2500mhz jest ok, powyzej pojawiaja sie przeklamania w obrazie az do zwisu calkowitego(ale tylko w trybie 3D, w 2D przechodzi prime'a pare godzin itp.) Proc to selekt Manchester, plyta NF4-Ultra D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) Mam dziwne objawy zmiany napięcia na procku i pamięci i chipsetu proc venice 2800+ powyżej 1,50V w biosie pamięć powyżej 2,8V - ocz 4800 platinum 2x512 chipset powyżej 1,5V standard komp przestaje mi stabilnie chodzić na moich 9x300 1:1 czyli 2700 MHz !!! Temp max proc 41C / chipset do 53C Zasilacz 430W Enermax stara końcówka zasilająca grafa 6600GT bez przetaktowania i 4 dyski, 4 wentyle 12cm i 4 wentyle 8cm chyba powinien wystarczyć ? Druga rzecz to wysoka temperatura 41C max jak na moje chlodzenie w rekordach widziałem 31C a ja mam F2S pompka Hydor L30 II i BIE 3. DFI UT Ultra-D Poza tym na obniżonym do 8 mnożniku nawet nie mogę osiągnąć 303,5MHz x2 Tcl 2,5 Trc 18 Trfc 20 Trcd 5 Trrd 5 Tras 10 Trp 5 Twr 3 Twtr 2 Trtw 3 Tref 3120 Twcl 1 16x / 128/ D/EN 2T/7x Max Async Lat 8ns Read Preamble 6ns MEMCLK Freq 200 Edytowane 27 Lutego 2006 przez wizardking Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) ciężko stwierdzić, może mobo się kończy... mam podobny problem, za parę dni będę cos wiedział bo w końcu zamontowałem setup na expercie... w sumie ciekawe jak umotywować taką gwarę "bo już sie nie podkręca jak kiedyś" :lol: powodzenia życzę, mam nadzieję że nie proc a wyeliminowałeś pamięci?? znaczy na niższym div i rp-mal trochę poluzować?? pozdr __edit__ a coldbooty masz?? bo ja po raz pierwszy od czasów starego lp ultra b ostatnio znowu doświadczyłem. restart a potem death, 4 ledy sie palą i reset nie pomaga. trzeba włączyć i wyłączyć... :( polatam na niej znowu za jakiś czas i zobaczę czy nadal jest... poza tym moja jest potwoooornie zakurzona :D to może mieć jakiś wpływ?? bo juz sam nie wiem :( pozdr_2 Edytowane 27 Lutego 2006 przez myrddin669 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Mnoznik 8 jest bardzo dziwny. Też miałem jazdy z HTT przy "ósemce". Jednego dnia przy testach chodziło 370, innego z 300 były problemy. Dałem spokój i olałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) No nie NApisałem że na wyższych napięciach przestaje mi chodzić stabilnie !!!!! A przy 1,50V 1,5V i 2,8V wszystko chodzi stabilnie !!!!! Dziwię się że mam takie efekty bo przy poprzednium procku nie miałem takich jaj a tymbardziej że wzrost napięcia chipsetu czy tym bardziej pamięci wpływają negatywnie Edytowane 27 Lutego 2006 przez wizardking Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 No nie NApisałem że na wyższych napięciach przestaje mi chodzić stabilnie !!!!! A przy 1,50V 1,5V i 2,8V wszystko chodzi stabilnie !!!!! Dziwię się że mam takie efekty bo przy poprzednium procku nie miałem takich jaj a tymbardziej że wzrost napięcia chipsetu czy tym bardziej pamięci wpływają negatywnie a na jakich kosciach masz te OCZ?? jak na TCCD to nie dawaj im wiecej niz 2.8V bo je usmazysz i sadze ze to jest powod problemow :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) a na jakich kosciach masz te OCZ?? jak na TCCD to nie dawaj im wiecej niz 2.8V bo je usmazysz i sadze ze to jest powod problemow :wink: na 3V się usmaży nie na 2,9V ! Niby była gwarancja na 3V ale potem się dowiedziałem na 2,9V chodzi ale tu nie tylko o to chodzi ! Jak piszę podniesienie napięcia na chipsecie z osobna powoduje niestabilność jak i procesora powyżej 1,5V też !!!! Na 1,525V procesor traci na stabilności co mnie zupełnie szokuje ! Edytowane 27 Lutego 2006 przez wizardking Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) moze enermax niestyka. poprzednie serie enermaxow mialy mocna linie 5V a 12V byla potraktowana po macoszemu. na TCCD nie ma sensu dawac wiecej jak 2,9V. moje chodzily gites na 2,7V a wyzsze napiecie tylko pogarszalo sprawe. tu masz fajny art o tccd: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=57317 Edytowane 27 Lutego 2006 przez Niemiec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
50k07 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam, jak coponiektorzy tutaj jestem tez swierzo upieczonym posiadaczem DFI Ultra-D. Stopniowo zwiekszam sobie wlasnie FSB zeby zobaczyc ile uda mi sie uzyskac na najnizszych mnoznikach (ile moze plytka) jednak bariera jest postawiona gdzies tak przed FSB=333Mhz i teraz pytanie - ile osiagacie ludziska FSB jak mierzycie same mobo? Bo w przypadku mojego Athlona to bedzie (jesli przejdzie testy dobowe :P ) na 333x9 < 3Ghz ... A przeciez podobno niektore takie Venice (wiem wiem, E3, ale jednak...) robily >>> 3Ghz... czy wiec cos jest nie tak jesli sama mobo tyle nie uciaga? Moj config: Pamieci PDP Patriot PSD1G400KH (2x512MB) Dual Athlon64 3000+ E6 ( :( ) + Scythe Ninja TOPOWER 450W P7 Obicazenie zasilaca jest narazie naprawde znikome, bo w PCI-E siedzi GF6600 od Gigabyte niekrecony. Testy narazie przeprowadzam w Memtest86+ z poziomu BIOSu odpalanym bo jeszcze czekam na HDD.... (knoppix rules ;) ) Z gory dzieki za info/odp.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abetek Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam... Moze mi ktoś napisać jak najlepiej zmodowac DFI lanParty nf4-d na ULTRA?? czym połaczyć te styki ?? farba czy lutownica ?? ( chodzi mi o właczenie SATA II ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 na 3V się usmaży nie na 2,9V ! Niby była gwarancja na 3V ale potem się dowiedziałem na 2,9V chodzi ale tu nie tylko o to chodzi ! Jak piszę podniesienie napięcia na chipsecie z osobna powoduje niestabilność jak i procesora powyżej 1,5V też !!!! Na 1,525V procesor traci na stabilności co mnie zupełnie szokuje ! Może po macoszemu ale jakieś ponad 30A na pewno jest z tego co pamiętam. Ale co z tym prockiem jest jak nie akceptuje nawet 1,525V !!!!! Co prawda to E6 ale czy ktoś miał takie problemy ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam, jak coponiektorzy tutaj jestem tez swierzo upieczonym posiadaczem DFI Ultra-D. Stopniowo zwiekszam sobie wlasnie FSB zeby zobaczyc ile uda mi sie uzyskac na najnizszych mnoznikach (ile moze plytka) jednak bariera jest postawiona gdzies tak przed FSB=333Mhz i teraz pytanie - ile osiagacie ludziska FSB jak mierzycie same mobo? Bo w przypadku mojego Athlona to bedzie (jesli przejdzie testy dobowe :P ) na 333x9 < 3Ghz ... A przeciez podobno niektore takie Venice (wiem wiem, E3, ale jednak...) robily >>> 3Ghz... czy wiec cos jest nie tak jesli sama mobo tyle nie uciaga? ... Jak już to HTT a nie FSB, no i tyle ile w biosie można dać na tyle mobo „lata”. 456HTT Za pomocą ClockGen’a można dać więcej jak się komuś nudzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 wizardking: od kiedy sa venice 2800+ ??? proc moze nie wyrabia, a poza tym: na moje oko masz Enermaxa P-VE który jest w standardzie ATX1.2, a plyta ATX2.0. Ja miałem kiedyś 460 W P-VE to on wogole jakoś piszczył przy obiciążeniu. Enermax mimo ze ma mocna +12V to nie jest zgodny z standardem plyty i to moze być powodem. Sprawdz czy na innym zasilaczu bedzie dobrze dziłało. 50k07: słyszałem od pewnego kolesia na allegro ze DFI miało duze problemy z tymi patriotami KH - ale to mógł byc pojedyńczy przypadek. Trzeba zwiekszać napięcie na chipsecie chyba i chlodzenie musi byc lepsze. Ja kupiłem DFi 1 tydz temu, nie zauwazylem zadnych niestabilności (raz mialem od Azareusa memory leak ale to przez te stery od LANu nforce, troche dziwne bo nie instalowalem tego Network Managment oO), włożyłem procka i wszystko działa. Testy o/c bede robił jak do budy to wszystko wstwie. Abetek: Na pierwszej stronie jest gdzies zdjecie tego moda - bedzie lutownica potrzebna do mostkowania. Ale nie wiem czy warto tracić gwarancje mimo ze różniczy pomiędzy SATA1 i 2 raczej nie odczujesz (pewnie bedzie to mniej niz 1-2%), no chyba ze masz jakiegos RAIDa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Ja testowałem KH 2x512 na eXpercie (i to 2 pary) => przez kilkanaście godzin, w trakcie instalacji XP, w Prime95, w SuperPI i było wszystko OK. Używałem pomarańczowych slotów. Na żółtych w ogóle dzieją się różne różnistości i trzeba więcej kombinować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 no w 2D nie ma problemu... Wystarczy wlaczyc jakakolwiek aplikacje 3D i pozamiatane... Czekam na G. Skille, ale myslalem ze w miedzyczasie cos daloby sie zrobic :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Ale ja 3D Marka 05 też robiłem. Zresztą żaden problem sprawdzić ponownie, bo KH ma mój bracki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 wie ktoś może, słyszał coś o opcjach w biosie ktrre powoduja błedy CRC i inne tego typu ? nie moge dojść co nie gra, alphy juz CHYBA wszystkie probowałem i non stop to samo - 1 na 2-3 paczki jest zjechana, juz mi pomsyłow brak. ps pisałem juz o tym wczesniej, ale odswierzam moze ktos cos slyszał, ktos nowy zobaczy itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Niestety nie każda ATI chce działać na PCI-E 8x, nawet dwie identyczne nie zawsze „chodzą” na 8x dziwna sprawa ale prawdziwa. Kiepsko, byłem nastawiony na coś ze stajni ATi np. x1600Pro, a tu lipa. Jak GF 7600GS wypadnie dobrze i będzie miał atrakcyjną cenę to kupię. Byle by chodziło w dolnym slocie i dało się wymienić cooler DFi na coś w wersji passive choćby niebieski Zalman :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 witam mam takie pytanko. jakis czas temu meczylem pamiatki... pozapisywalem sobie ustawienia itp. teraz (kilka tyg pozniej) doszedlem do czegos takiego, ze komp ma problem ze wstaniem na tymingach jakie mial kiedys nawet na wyzszych taktach. najzabawniejsze jest to, ze jak zapodam tymingi z poziomu windy to jest ok, ale jak w biosie, to komp nie rusza. czy to moze byc problem z biosem ? generalnie komp staje na 3 ledach :/ o dziwo jakis czas temu udawalo mi sie spokojnie uruchamiac kompa na MAL 8 i RP 7,5 (a64 tweaker pokazywal chyba 7,0) a teraz na tych ustawieniach nie wstaje wogole. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarąbek Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 mam DFI LanParty UT nForce4 Ultra-D i chce zaaktualizowac BIOS ale: - gdzie znalezc info o aktualnej wersji BIOSa na plycie - zainstalowac oryginalny bios czy nieoficjalny (mysle tu o BigToeMod czy on jest dobry?) - jesli oryginalny to wgrywac je po kolei czy od razu najnowszy - jesli BigToeMod to ktory wybrac bo sa tu dwa? TECHPOWERUP BigToe Mod Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam Mam taki problem z plyta: - cpu fan nie daje napiecia dla wiatraka ael jak podlacze pod molexa to pokazuje obroty, zrobilo mi sie tak jakies 2 miechy temu - plyta czasem nie startuje podlaczam wszystko od nowa i nic lipa a po jakiejs godzinie smiga, nawet jak jest wylaczaony caly dzien to i tak sa takie problemy Czy oddawac na gwarancji ja ??? kupiona w CD projekt w krakowie. Gwary mam jescze chyba 6 miesiecy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 moze mi ktos powiedziec co poprzestawiac zeby na 3 kostkach ramu wystartowala? ;-) wiem, ze pewnie bylo ale ten temat ma 250 stron ;) w faq nie ma :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 moze mi ktos powiedziec co poprzestawiac zeby na 3 kostkach ramu wystartowala? ;-) wiem, ze pewnie bylo ale ten temat ma 250 stron ;) w faq nie ma :P Magia, bo 939 nie działa na 3 kościach… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 a ja powiem ze juz problemu nie ma jak by ktoś chciał mi pomóc w tym co wyżej pisałem :P :) jedna kostka jest cos nie teges - jedzie na gware - bida bedzie 512mb ramu :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darmach Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) Taki mi sie nudzilo dzisiaj wieczorem, i tak sobie pomyślałem - oj smartguardian jakiś ty brzydki :P ..... Moze by ci tak jakiś lifting letki zmotac? ;) I jak wymysliłem tak zrobiłem :] - tu macie efekt: a config i logo to pobrania TUTAJ Wywaliłem wszystkie niepotrzebne napięcia (np +5V, czy jakies takie tam :D - których odczyty z mobo i tak nie mają większego związku z rzeczywistością, a poza tym to oprócz ewentualnego onanizmu zasilaczowego typu "ja mieć +12,13V , ty mieć +12,11V, więc ja mieć lepsiejszy kompiutr..." to i tak nie są nikomu do szczęścia potrzebne), i lekko zmieniłem układ ekranu programu. Tak - wiem że to banalna modyfikacja konfiga - każdy może zrobić sobie to sam :D, ale tu macie po prostu wersję "dla leniwych" ______________________________________________________ A tak przy okazji - jak myślicie: Proc w okolicy 2,7 GHz, napięcie w okolicy 1,55-1,60 w biosie (pokazuje odpowiednio 1,49, 1,53) chłodzone ustrojstwo wodą i temperaturki mam : idle ~31-33C (buja się) stress ~do 44C (też sie buja :]) w pokoju ~22C chwilowo buda otwarta Nie sa to troszke zbyt wysokie temperaturki jak na woda? - ale nalezy pamietac ze jest to woda nastawiona na max cisze, na chlodnicy (chevette) siedzi NB SX2 puszczony na 5V Edytowane 1 Marca 2006 przez qba_dx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_PP Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Czy ktoś z Was wkładał do DFI tuner sat? Na przykład SkyStara2 lub -1 na PCI? Będzie to razem działać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...