kkNd! Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 panowie, wiem, że juz było, ale przeglądnięcie wszystkich stron w tym temacie jest ponad moje siły :). pytanie brzmi da się zainstalować jakieś pasywne chłodzenie na chipsecie nf4 ultra-d, czy nie. przeczytałem co prawda faq i stoi tam, że się da, ale czytałem też sporo głosów, że ni cholery. więc jak to jest? z góry dziękina niebieskim zalmanie z uwalonymi 2 zeberkami - po jakichs 2-3 min w biosie u mnie mial 50 stopni ;) ale mala 40tka przyklejona do niego na kropelke zalatwia sprawe ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darmach Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Pasywnie nf4 - tez juz bylo :] w rzeczywistosci wyglada nieco inaczej - wiekszy radiator LINK 1 LINK 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 @zayonnc: Tu bym się kłócił, mam 4x256MB każda kostka lata powyżej 270MHz, każda to ten sam model OCZ i każda jest jedno stronna. W dualu nie ma żadnych problemów ale 4x256 to już masakra ustabilizować :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 @zayonnc: Tu bym się kłócił, mam 4x256MB każda kostka lata powyżej 270MHz, każda to ten sam model OCZ i każda jest jedno stronna. W dualu nie ma żadnych problemów ale 4x256 to już masakra ustabilizować :/ Ja bym sie chetnie zabral do stabilizowania, ale nawet kompa przy 4 kostkach nie moge wlaczyc. W jedynej kombinacji w jakiej sie da widzi tylko giga ramu zamiast 2 :/ moze to w tym tkwi caly problem i trzeba cos pozmieniac w biosie. Prosze kogos ogarnietego w temacie o pomoc, bo dzisiaj mam ostatni dzien zeby to odpalic :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) ja chce podkrecic moje goodramy ale doopa :P no i wiadomo dupone kosci dupna firma gdr 400 d 64 l3 /512 ^^ Edytowane 10 Marca 2006 przez ed00s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 wow...goodramy i do tego DFI...wymiatasz ;) jesteś oryginalny bo większość DFI'kowców ma ADATY, geile, mushkin'y itd :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 selekcjony Goodram może być bardzo dobry -> niektóre robią 2x512 MB 250 MHz 2,5-3-3-8 1T :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 wow...goodramy i do tego DFI...wymiatasz ;) jesteś oryginalny bo większość DFI'kowców ma ADATY, geile, mushkin'y itd :PTymasz elixity to nie wem czym sie podniecasz wiesz szaafakap. jak bede mial kase to kupie sobie 1 X 1 giga i na to teraz zbieram, ylko jakiejs dobrej firmy i pewnie w usa kupie bo taniej jest.Narazie walcze z temp w budzie chalasem .... freezera zalozylem ael .... malo daje i malo miejsca w budzie, wiec szukam czegos taniego i dobrego . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) odpowiedz 2 jest prawidlowa, do tego semp chodzil jeszcze na biosie 623-3 i tez z ldt*3 i *4A co zrobić jak na sprawdzonych biosach 7/04-2BTA, NF4LDB14 oraz N4D623-3 płyta nie działa poprawnie z sempronem 3000+... :mur: Po zmianie jakiejkolwiek opcji, w szczególności LTD na 4 bądź 3, po zapisaniu zmian przechodzi do tabelki z "PCI Device Listing...", na chwilę zwis a potem reset... :mur: I tak w kólko na każdym z biosów :mur: *** EDIT *** Na biosie FX60TEST dokładnie taka sama sytuacja... :mur: Edytowane 10 Marca 2006 przez Disruptor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Sprobuj ten: http://home.no/trac3r/Bios/DFI.LANPARTY.NF4/N4D702-1.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 w nowym chipie jest wymieniony jakis podobno super bios ... ktos testowal ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Kazdemu pasuje inny bios i inny jest dla niego tym super... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Sprobuj ten: http://home.no/trac3r/Bios/DFI.LANPARTY.NF4/N4D702-1.zip Dokładnie taka sama sytuacja... :mur: Jeszcze jedno co zaobserwowałem, to po zmianie ltd i zapisaniu ustawień (na każdym biosie) świecą 3 diody i dwa razy zapiszczy speaker i nagle zaczyna się normalnie uruchamiać :blink: Ale po uruchomieniu znowu wisi na "PCI Device Listing..." i po paru sekundach reset... :mur: A po tym to już cały czas świecą 3 diody i sobie równomiernie piszczy aż do bólu... :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assarhadon Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Od razu proszę o nie bicie, ale za chiny nie mogę tego znaleźć. Mianowicie chodzi o dobry bios dla Samsungów TCCD. Ostatnio miałem 623-3, lecz i kości były inne (Twistery 4200 na Hynixach D5). Teraz gdy zamiast nich serwis przysłał mi Geil 4400 na TCCD (sprawdziłem że to na 99% TCCD, gdyż 2,5 4 3 6 na 290 MHz robią przy 2,6V) szukam lepszego biosu pod te kości. Wydaje mi się że biosy z końcówką 1 były najlepsze dla TCCD, ale jak już we wstępie wspomniałem nie jestem pewny, a ponad to nie udało mi się odnaleźć postu w którym była o tym mowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiopa84 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Ludziska Kupilem sobie ta plytke (Dfi SLi-D) z mysla o max stable Venicie bo mam selekta 2700 przy 1.42 ale mam problem na samym starcie odpala sie i po kolei 4 diody 3 diody 2 diody 1 dioda i wisi i nic sie nie da zrobic monitor sie nie odpala z tego co wyczytalem to chodzi o grafe ale grafe mam noweczke nie smigana o co moze jeszcze chodzic co mam zmienic zeby mi sie odpalił pomozcie prosze dzieki z góry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 @zayonnc: Tu bym się kłócił, mam 4x256MB każda kostka lata powyżej 270MHz, każda to ten sam model OCZ i każda jest jedno stronna. W dualu nie ma żadnych problemów ale 4x256 to już masakra ustabilizować :/ Spoko napisałem to co napisałem bo takie były moje wnioski z tego co tu czytam (i w wątkach tych zagadnień dotyczących, czyli np. o Venice) w kwestii 4x256 nie miałem żadnego doświadczenia bo nie mam takiej możliwości. Sprawdzałem tytlko tak jak pisałem na 2x512 + 2x256. Wnioski wyciągnąłem z tego, że właśnie ludziska generalnie problem mieli z 4x512 bo raczej mało kto miał 4x256 i generalnie dało się na tym działać,nie mówię tu o OC bo to już inna sprawa i nie wymagam od AMD tego aby takie zestawy dało się kręcić, tylko tego aby dało się pracować na takich kombinacjach na ustawieniach nominalnych z czym też są problemy, co wg mnie jest trochę śmieszne, ale to już inna sprawa, zresztą myślę, że większość jest tego zdania i uważa tak nawet jeżeli tego nie napisze, że AMD powinno było już dawno coś z tym fantem zrobić. Ludziska Kupilem sobie ta plytke (Dfi SLi-D) z mysla o max stable Venicie bo mam selekta 2700 przy 1.42 ale mam problem na samym starcie odpala sie i po kolei 4 diody 3 diody 2 diody 1 dioda i wisi i nic sie nie da zrobic monitor sie nie odpala z tego co wyczytalem to chodzi o grafe ale grafe mam noweczke nie smigana o co moze jeszcze chodzic co mam zmienic zeby mi sie odpalił pomozcie prosze dzieki z góry Włóż inną pamięć, może pomoże. Ja tak ostatnio miałem, już myślałem, że płyta do serwisu a tu nagle z Kingstonami Value odpaliła (z Ultra X nie chciała wstać). Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki84 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam! Stalem sie od dzisiaj szczesliwym posiadaczem tej plytki i mam pytanie..otoz widze, ze na plycie sa dodatkowe wejscia na zasilanie, mowie tu o hdd/vga connector oraz o 4 pinowej koncowce kolo karty graficznej (mam tylko 1 wtyk fdd w zasilaczu i chcialbym go do flopa jednak wykorzystac :P ) - czy musze podlaczac zasilanie do tych gniazd? Czy nie bedzie roznicy jak podlacze do tego vga/hdd koncowke zwykla molexowa, bo nie mam w swoim zasilaczu tego specjalnego niebieskiego kabelka z owa koncowka, co np. daje Tagan :blink: Moglby mnie ktos oswiecic w tej sprawie?? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Nie musisz dodatkowego zasilania podlanczac. Co do tej koncowki vga/hdd to nie wiem o co ci chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Tu bym się kłócił, mam 4x256MB każda kostka lata powyżej 270MHz, każda to ten sam model OCZ i każda jest jedno stronna. W dualu nie ma żadnych problemów ale 4x256 to już masakra ustabilizować :/U mnie 4x256 (2xSaitek na bh-6 + jeden twinmos bh-5 + jeden twinmos ch-5) dziala bez problemow tak jak najslabszy twinmos czyli 244 MHz. Wiekszych problemow z takim zestawem nie mialem, wiec jak widac u kazdego inaczej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki84 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Nie musisz dodatkowego zasilania podlanczac. Co do tej koncowki vga/hdd to nie wiem o co ci chodzi Chodzilo mi o to, ze na dfi jest wejscie na molex o nazwie vga/hdd nad wiatraczkiem, sek w tym, ze nie mam w swoim zasilaczu takiej koncowki, maja ja np. Tagany - moje pytanie bylo, czy moge do tego wejscia podlaczyc zwyklego molexa?? Nie wiem, czy te koncowki roznia sie specyfikacja (zwykly molex oraz ten vga/hdd), dlatego wolalem sie wczesniej zapytac przez podlaczeniem bebechow ;) Edytowane 11 Marca 2006 przez Luki84 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 @sew_server: 4x256MB OCZ BH-5 nie sprawdzałem każdej kości osobno ale w parach i ta „gorsza” para leci full stable 270MHz 2-2-2-5-1T (na znośnym V) Lepsza lata troszkę wyżej ;) Razem niby wszystko OK. przechodzi testy SPI32/GM/MemTest czy tam SP2k4 ale mimo to zdarzały mi się sporadyczne resety po powrocie do 2x256MB (nie ważne na której parze) problem zniknął, tak więc się troszkę delikatnie mówiąc się zdenerwowałem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 @Luki84 To jest wlasnie noramlny molex :wink: Takze mozesz podpinac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Chodzilo mi o to, ze na dfi jest wejscie na molex o nazwie vga/hdd nad wiatraczkiem, sek w tym, ze nie mam w swoim zasilaczu takiej koncowki, maja ja np. Tagany - moje pytanie bylo, czy moge do tego wejscia podlaczyc zwyklego molexa?? Nie wiem, czy te koncowki roznia sie specyfikacja (zwykly molex oraz ten vga/hdd), dlatego wolalem sie wczesniej zapytac przez podlaczeniem bebechow ;) to jest wlasnie molex :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki84 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 @Luki84 To jest wlasnie noramlny molex :wink: Takze mozesz podpinac. Dzieki bardzo za info, zaraz bede skladac smoka i mam nadzieje, ze proc mi sie jakis dobry trafil :D Pozdrawiam serdecznie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witka. Zlozylem zestawik: Ultra-D, Opteron 144, geile ultra platinum 2x256, x800. Wlaczam niby wszystko gra nagle bluestreen przez 0,5sec i reset. Nie laduje do Windowsa, biosik mam 6/23/05. Pozdrawiam i prosze o odpowiedziiiii. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witka. Zlozylem zestawik: Ultra-D, Opteron 144, geile ultra platinum 2x256, x800. Wlaczam niby wszystko gra nagle bluestreen przez 0,5sec i reset. Nie laduje do Windowsa, biosik mam 6/23/05. Pozdrawiam i prosze o odpowiedziiiii. ;)jaki zasilacz? śmierdzi mi tutaj też jakimś problemem z memkami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 A ja mam taki problemik. Odpalam sobie kompa, klawa dziala(PS) Ale muszka (usb) juz nie. Dopiero jak odlacze i podlacze znowu to dziala. Wczesniej mosialem tez modem odlaczyc i podlaczyc zeby dzialal. Problem wystapil po chwilowym braku pradu. Wie ktos o co chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizardking Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Mam mały kłopot nowe nforce (6.70) do instalacji ata nie mają pliku nvata.sys co z tym zrobić bo przy updatowaniu krzyczy o ten sys Edytowane 11 Marca 2006 przez wizardking Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Pytanko w BIOSie jest cos takiego LDT i dwie strzalki w gore i dol i liczby 16 czy zmiana tego wplywa jakos na mozliwosci podkrecania?? i co to wogule jest?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Pytanko w BIOSie jest cos takiego LDT i dwie strzalki w gore i dol i liczby 16 czy zmiana tego wplywa jakos na mozliwosci podkrecania?? i co to wogule jest?? to jest szerokość magistrali HyperTransport. Domyślnie ma ona szerokość 32 bitów (16 wychodzące i 16 wchodzące), a przy pomocy tego ustawienia możesz to modyfikować. Oczywiscie 16/16 jest najwydajniejsze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...