Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Więc sprawa dostępności mostka sli to koszt rzędu 37 zł + przesyłka co daje jakieś 45 zł (Mostek Sli), więc chyba jednak lepiej odrazu kupić wersję sli-d. Jest to 50 zł więcej niż ultra-d + zakup mostka, no i zabawa z lutownicą, ryzyko utraty gwarancji no i niema pewności czy da się zmodować ta ultrę.

mostek to koszt 5zł

http://www.allegro.pl/item91501935_mostek_...znych_5cm_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dokładnie taki ma być jak wiadomo różne mobo różne rozstawy miedzy PCIE, ale DFI ma taki sam mostek jak na allegro czyli 5cm. A cena 5zł nie wydaje się wygórowana tak więc jak ktoś chce modować swoje mobo to jest to warty uwagi zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm czy ja wiem czy uwzglednic w tym ram? zalezy od dzielnika dla pamieci i ile one potrafia latac, a mozna byc dodac ze w tej zaleznosci 90% zalezy od procka -> max htt w glownej mierze przeklada sie rowniez na to ile nasz proc potrafi w subzero :lol:

Testowałem moją mobo pod kątem HTT na moich memkach (PDP Patriot PSD 1G400KH) i na Winbondach kolegi Alexo2.

Na moich Patriotach schody zaczęły się już przy HTT=350. Po poluzowaniu wszystkiego co się dało (div 100, 1 kostka w Single, 2T, timingi wielgachne, mnożnik HTT na x1, wojny z alphami) uzyskałem max.... 380.

Po włożeniu Winbondów, płyta poleciała prawie bez kombinowania na HTT=440 (nie chciało mi się sprawdzać na więcej niż 1M).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

na dniach zmieniam Infinity na Lanparty, chce sie przygotowac na ta zmiane;]

na plycie bedzie dzialal sempron.

Czy informacja z FAQ mowiaca ze sempron bedzie dzialal TYLKO na biosie 7/04-2BTA BIOS jest aktualna ?

Jaki bios polecacie dla tego procka i reszty mojej konfiguracji.

Prosze, tylko nie odsylacie mnie do czytania 240stron topicu ;]

Z biosem NF4LDB14, LTD zmienionym na 4 również nie ma najmniejszych problemów z działaniem Semprona na Lanparty... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Na samym początku zaznaczam, że jestem początkujący w OC

Jestem posiadaczem płyty DFI LanPaty Ultra-d razem z Sempronem 3000 z pamięciami Kingstona DDR400 2,5-3-3-8

Kupując tą płytę sugerowałem się dużymi możliwościami OC :D ale troche się przeliczyłem :(

Mianowicie chodzi mi o opcje w biosie dla RAM'u. Jest ich strasznie dużo.

Czytałem FQU na pierwszej stronie ale to nic nie pomogło :(

Na początku sprawdziłem ile płyta jest wstanie wyciągnąć HTT. Doszedłem do 350 na 1.5V - dalej mi się już nie chciało.

Następnie sprawdziłem ile procek zniesie. Na 1.4V stabilne było 2.4GHz potem musiałem napięcie podnosić.

Po tych dwóch testach wziąłem się sprawdzanie RAM'u. I tu się pojawiły ogromne schody, których nie jestem wstanie przeskoczyć :( Na standartowych ustawieniach udało mi się uzyskać DDR430 przy 2,9V - bardzo dziwne <_< zmiana tymingów na 2,5-4-4-10 nic nie pomaga - reset kompa. Ustawienia dociągam ClockGenem.

Powiem, że przedtem miałem płyte Gigabyta na s939 te same pamieci tylko na T2, nie miała wogóle opcji do zmiany tymingów

tylko miałem Atholna 3200. I na niej poszły mi RAM'y na DDR500 2,5-3-3-8 2.8V

Będzie jakaś osoba, która mi pomoże??????

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mieciop

niestety na tym bsodzie nie ma nic z *.sys, chcialem sprawdzic ale wyskoczyl wlasnie ten co Ci napisalem w poprzednim poscie. Chociaz jak siegam pamiecia to byly tez bsody z *.sys. Dysk mam tylko SATA, na IDE jest tylko nagrywarka DVD. Poza tym zawsze w tym ustawieniu bylo ok. Problemy zaczely sie wlasciwie odkad zainstalowalem Opterona...?? Uprzedzam rady z podgraniem nowego biosu albo zrobieniem cmos'a, wszystko juz przetestowalem. Ma ktos jakis pomysl??

Edytowane przez Ziku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z biosem NF4LDB14, LTD zmienionym na 4 również nie ma najmniejszych problemów z działaniem Semprona na Lanparty... ;)

a bios ktory proponujesz rozni sie czyms od innych ? czy tylko obsluga sempa..

krotko mowiac potrzbuje najlepszy bios dla lanpary pod sempa.

jaki i dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a bios ktory proponujesz rozni sie czyms od innych ? czy tylko obsluga sempa..

krotko mowiac potrzbuje najlepszy bios dla lanpary pod sempa.

jaki i dlaczego ?

Z tego co się nie mylę jest to najnowszy oficjalny bios i w moim przypadku na nim dopiero zaczął komp działać... :blink: Czyli z tymi biosami to trochę loteria... :/ Edytowane przez Disruptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich,

mam problem z k. sieciowymi zintegrowanymi z mobo (DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D), czasami podczas prcesu włączania/wyłączania połączenia sieciowego zawisa na oknie "Trwa włączanie..."/"Trwa wyłączanie...", podobnie wygląda konfiguracja tych kart z poziomu menadżera urządzeń z tym że wtedy zawisa cały menadżer urządzeń, czasami także komuter zawisa na ekranie "Trwa zamykanie systemu windows..." po wyłączeniu kart sieciowych lub chociaż jednej z nich problem znika, dodam jeszcze że po formacie jest to samo... :angry:

działam na win xp sp2, zainstalowane najnowsze stery, do sieciowej nvidi nie instalowałem firmowego firewalla, najnowszy bios (NF4LDB14) - na starszej wersji też występował ten problem...

jak dla mnie wygląda to tak jak by te karty nie były stworzone do tego żeby ze sobą funkcjonowały, i chyba będe musiał dać im rozwód :D (jedną z nich wyłącze - gdyż jak narazie tylko to problem rozwiązuje) chyba że macie jakieś ciekawsze pomysły bo, wolałbym jednak mieć możliwość korzystania z dwóch :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich,

mam problem z k. sieciowymi zintegrowanymi z mobo (DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D), czasami podczas prcesu włączania/wyłączania połączenia sieciowego zawisa na oknie "Trwa włączanie..."/"Trwa wyłączanie...", podobnie wygląda konfiguracja tych kart z poziomu menadżera urządzeń z tym że wtedy zawisa cały menadżer urządzeń, czasami także komuter zawisa na ekranie "Trwa zamykanie systemu windows..." po wyłączeniu kart sieciowych lub chociaż jednej z nich problem znika, dodam jeszcze że po formacie jest to samo... :angry:

Z tego co wiem, to karty zintegrowanej z nForce4 nie można wyłączyć. Można za to bez problemu wyłączać dodatkowego Marvella. Korzystam z obu kart sieciowych naraz i nie mam z nimi problemów. System Win x64, stery bodajże 6.70. Nie instalowałem firewalla nVidii, bo były jazdy z Azureusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaczął raczej od tego że nie każda Utra-D moduje się na SLI-D aby płaczu potem nie było że ktoś ma 2 grafy i nie będzie SLI. No i Ultra-D nie ma w komplecie mostka do łączenia kart w SLI który trzeba kombinować z allegro. Wiec najpierw trzeba policzyć ile będzie kosztować będzie Ultra-D z mostkiem i modowaniem a potem sprawdzić czy różnica w cenie jest warta zachodu, bo jak nie to od razu brać SLI-D.

a wszyskie NF4 modują sie na sata2 ? i przy okazji SLI?

jaka jest szansa że sie nie zmoduje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mieciop

niestety na tym bsodzie nie ma nic z *.sys, chcialem sprawdzic ale wyskoczyl wlasnie ten co Ci napisalem w poprzednim poscie. Chociaz jak siegam pamiecia to byly tez bsody z *.sys. Dysk mam tylko SATA, na IDE jest tylko nagrywarka DVD. Poza tym zawsze w tym ustawieniu bylo ok. Problemy zaczely sie wlasciwie odkad zainstalowalem Opterona...?? Uprzedzam rady z podgraniem nowego biosu albo zrobieniem cmos'a, wszystko juz przetestowalem. Ma ktos jakis pomysl??

Jedyne co mi przychodzi do głowy to może kontroler w CPU ? Jak za pewne wiesz jedne AMD wychodzą lepiej inne gorzej i może właśnie twój Venice (bo zakładam że taki był poprzednik) radził sobie znacznie lepiej z 4xram niż ten Opek.

@KAMILcom:

Swego czasu (głownie początkowe serie) modowały się wszystkie albo prawie wszystkie teraz to już loteria i tak oceniam (to tylko moja ocena) że szanse na udanego moda są 50/50 albo nawet mniejsze. Opinie swoją oparłem głownie na opisach użytkowników którym się jednak nie udało tego dokonać.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sieciową nvidi daje sie wyłączyć, w biose Genie Bios Setting > MAC LAN > i ustawiasz na disable, troszke myląca jest ta nazwa "MAC LAN" :-P

Chodziło mi o to że nie działa opcja wyłączania połączenia sieciowego pod windowsem. To że można w BIOS-ie wyłączyć to ja wiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mi przychodzi do głowy to może kontroler w CPU ? Jak za pewne wiesz jedne AMD wychodzą lepiej inne gorzej i może właśnie twój Venice (bo zakładam że taki był poprzednik) radził sobie znacznie lepiej z 4xram niż ten Opek.

Nie zrozumielismy sie wogole:) Wcale nie mam 4 kosci tylko 2...mowie ze po wlozeniu drugiej kosci do drugiego pomaranczowego banku czyli banku nr 4 (tego blizej cpu) mam te bsody. Na poczatku myslalem ze ktoras z kostek sie zrypala ale testujac je osobno w banku nr 2 okazalo sie ze wszytko ok ale wystarczy tylko ze doloze druga i od razu sie sypie wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem moją mobo pod kątem HTT na moich memkach (PDP Patriot PSD 1G400KH) i na Winbondach kolegi Alexo2.

Na moich Patriotach schody zaczęły się już przy HTT=350. Po poluzowaniu wszystkiego co się dało (div 100, 1 kostka w Single, 2T, timingi wielgachne, mnożnik HTT na x1, wojny z alphami) uzyskałem max.... 380.

Po włożeniu Winbondów, płyta poleciała prawie bez kombinowania na HTT=440 (nie chciało mi się sprawdzać na więcej niż 1M).

No i mamy jakby jednoznaczną odpowiedź co jest winowajcą kiepskich wyników HTT na niektórych DFI - pamięci. Mało tego śmiem przypuszczać, że nie są winne ani pamięci ani płyta ani ich współpraca tylko któryś z timingów alpha...Po prostu jak widać czasem płyta (BIOS) ma fart i dobiera je dobrze do danych pamięci a czasem nie. Ale to tylko taka teoria. Możliwe, że jednak z jakimiś pamięciami płyta się faktycznie nie lubi (w to wątpię, bo jakoś większość ludzi na niej uzyskuje wyniki porównywalne lub lepsze niż na innych platformach).

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI SLI-D 2xWD 250GB 16MB cache S-ATA II

stery do raida wbudowane do kompilacji windy przez xp-isobuilder

zmiana portow 1,2 na 3,4 i na odwrot nic nie pomogla

schemat jest tego typu ze win konczy instalke, po standardowym reboocie i probie powstania systemu wywala blue screena z infem o sprawdzeniu dyskow

Przeszukalem topic i podobnego przypadku nie znalazlem, ma ktos jakies pomysly uzdatnieniu tego ustrojstwa

Reszta sprzetu:

Venice 3200@2,5ghz

2x512 Geil UltraX

GF 7800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt mi nie odpowiedział, więc zainstalowałem windowsa 98 i no niestety nie chodzi, ponawiam więc pytanie jest na to jakiś sposób, pewnie coś w biosie trzeba przestawić ale nie chce na chybił trafił strzelać bo to troche bez sensu, jeszcze coś namieszam.

Wiem że pewnie to było 1000 razy ale ja szukałem i niestety nie potrafie takiego info znaleść na tym forum.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ziku:

No rzeczywiście się nie zrozumieliśmy, o ale cię pocieszę jak ja włożę ram do innych slotów (żółtych) to mi się cuda dzieją a nawet jak włożę ram do pomarańczowych ale w innej kolejności też mam krzaczki tylko że tym razem komp nawet nie odpali. Przy 4xram musiałem go włożyć w odpowiedniej kolejności (znalezienie jej zajęło chwilę) bo inaczej komputer nie startował a to niby 4x taki sam ram ten sam model ba i seria podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KAMILcom:

Swego czasu (głownie początkowe serie) modowały się wszystkie albo prawie wszystkie teraz to już loteria i tak oceniam (to tylko moja ocena) że szanse na udanego moda są 50/50 albo nawet mniejsze. Opinie swoją oparłem głownie na opisach użytkowników którym się jednak nie udało tego dokonać.

teraz kupiłem DFI NF4 bez ultra która była zakupiona jakiś rok temu czyli jest szansa że sie zmoduje?

czy płyta może odejść po tym jak ją zmoduje czy raczej nie było takiego przypadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walki ciag dalszy: odinstalowalem IDE SW, rezultatem byla tylko zmiana jednego bsodu na drugi teraz czesciej wyskakuje "Stop 0x0000007F or UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP". :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walki ciag dalszy: odinstalowalem IDE SW, rezultatem byla tylko zmiana jednego bsodu na drugi teraz czesciej wyskakuje "Stop 0x0000007F or UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP". :mur: :mur: :mur:

To już jakiś postęp, TRAP - to jeden z bitów rejestru Flagowego procesora (FLAGS REGISTER) czyli mozliwe że procesor nie wytrzymuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już jakiś postęp, TRAP - to jeden z bitów rejestru Flagowego procesora (FLAGS REGISTER) czyli mozliwe że procesor nie wytrzymuje.

No ale z jednym modulem lata bez problemu 10x290 a z dwoma nawet na default nie daje rady...???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz kupiłem DFI NF4 bez ultra która była zakupiona jakiś rok temu czyli jest szansa że sie zmoduje?

czy płyta może odejść po tym jak ją zmoduje czy raczej nie było takiego przypadku?

O ile mod zostanie dobrze przeprowadzony to mobo nie padnie, dobrze mam na myśli że komuś się np. lutownica nie omsknie ;) W zasadzie im starsza mobo tym powinny być większe szanse na udanego moda, choć nie jest to regułą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mod zostanie dobrze przeprowadzony to mobo nie padnie, dobrze mam na myśli że komuś się np. lutownica nie omsknie ;) W zasadzie im starsza mobo tym powinny być większe szanse na udanego moda, choć nie jest to regułą.

heh lutować tego nie bede bo bym sie chyba ............ :wink: najwyżej lakierem zmoduje jak mi wpadnie w łapki

nie wiesz może czy można kupić sieciówke tylko na te małe solty pci-e (nie PCI) bo mam obydwa zajęte przez tuner i karte muzyczną a w zwykłej NF4 jest tylko jedna sieciówka :?

a i jeszcze jedno czy jak wgram teraz bios od sempa to bedzie działał mi komp

teraz mam a64 ale zmieniam na selekta semprona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

kupilem wlasnie DFI SLI-D no i mam pytanie ... te diodki diagnostyczne powinny zgasnąć ?? bo mam taki motyw że zatrzymuje się na ostatniej diodzie i płyta sobie wyje ... z manuala wynika że to karta graficzna

no i jeszcze jedna sprawa zalozylem ninja i z tylu przykleiłem to metalowe ustrojstwo do socketa ... i tak sie zastanawiam jak to dranstwo potem odkleic ... trzyma jak cholera :) ... i jeszcze mnie nieco niepokoi że ten metalowy "krzyż" jednym ramieniem nachodzi na wystające nóżki od slotów pamięci .. w zasadzie nie dotykają one metalowej części, tylko "wbiły" się w tą metalową gąbkę .. ale prawdę mówiąc trochę mnie to niepokoi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki oto problem: lanparty ultra-d, venice 3000+, gf 6800 gs galaxy, 2 x 512 kingmax hardcore. chodzi to sobie bez szaleństw specjalnych 4 x 250 mhz x 9 (na szaleństwa nie miałem dotychczas czasu). karta g. obsadzona w pcie1 no i są jaja z wydajnością w 3d. np. wynik osiagnięty w 3dmarku '05 to ok. 950 pkt! dodatkowo czasem komp w ogóle nie startuje. całośc zasilana jest 400W chieftecem, który bez zastrzerzeń do niedawna zasilał abita a8v z winchesterem. cała reszta kompa w zasadzie bez zmian. co może byc przyczyną jaj? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje przesiadke na DFI LanParty UT nF4 Ultra-D i po lekturze FAQ mialbym pare pytan:

1. Czy ktos z forumowiczow znalazl wzglednie cichy i niski cooler chipsetu lub jakis 'der knif' poza wyginaniem zalmana?

2. Mam x800GTO2 Ultimate do ktorego chce zalozyc ATi Silencer - czy z tym chlodzeniem karta sie z miesci przy tym wyginanym zalmanie? Czy mozna bezkonfliktowo uzywac karty na dolnym zlaczu PCIe x16?

3. Aktualnie na CPU mam Pentagram CU-120 zmieszcze sie z nim bez problemu czy sa jakies lepsze opcje?

Podejrzewam ze wielokrotnie czytaliscie cos takiego na prawie 250 stronach wiec bardzo prosze o wyrozumialosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...