Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

gelok9, Aurora001 - czy moze z łaski swojej przestaniecie zaśmiecać topik takimi głupotami? :rulez: Przypominam, że jest to topik o DFI a nie pamieciach i smętach rodzinnych....

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

ej bez jaj dlaczego to mobo takie drogie tam w stanah 300 $ ???

1279887[/snapback]

no ale to są raczej dolary australijskie... :lol: więc cena 3 po 3 zbliżona do naszej (306*2,38=728,28zł) W sumie też drogo, ale przesyłać tą mobo przez cały ocean spokojny to też kosztuje :-P a może tam takie ceny mają :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale to są raczej dolary australijskie... :lol:  więc cena 3 po 3 zbliżona do naszej (306*2,38=728,28zł) W sumie też drogo, ale przesyłać tą mobo przez cały ocean spokojny to też kosztuje  :-P  a może tam takie ceny mają  :huh:

1280064[/snapback]

Drogo, u nas SLI-D kupisz za 700zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gelok9:

Jak cię stać to weź te pamięci i spokój toto nie temat na takie rozmowy. A o te wasze kłótnie z bratem już prosiłem dwa razy abyście przestali, jeszcze raz i da się znać medatorą to może wtedy was uspokoi.

@PITer:

Pewnie że drogo i o dziwo w Polsce taniej u nas SLI-D za 699zł :)

A co do 2,1v dla A64… no nie wiem co tu więcej powiedzieć „gratulacje dla tego pana” ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jest za 699zł ? :)

1280783[/snapback]

Z tego co mi wiadomo to nie jest a było i to w ogóle jakaś błędna cena bo komuś się cena SLI-D z Ultra-D pomyliła. Nie wnikając głębiej miałem SLI-D (tak jak zamówiłem) za ówczesną cenę Ultra-D ;) Pokręcone trochę ale tak było :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI w FAQ informuje ...

"An important matter needing attention of LP NF4 series motherboards! 2005/02/14"

Smart Speed Utility is beta version currently, if CPU is over-clocked by using this utility, you might encounter some unexpected weird symptoms. Smart Speed Utility is not recommended using at this movement. R&D will take a further step testing. If everything is fine, new Smart Speed Utility version will be posted on DFI web.

a także:

The primordial memory SPD has been fixed at 1T. For system stability, the memory SPD must be 2T when the memories are inserted into DIMM1 and DIMM3. We suggest inserting memories into DIMM2 and DIMM4.

... powiem tylko, że Kingstony BH6 2x256 śmigały w slotach 1 i 3 FSB232 MHz 6-2-2-2cl 1T 3.0V bezproblemowo u mnie :wink:

Wczoraj postanowiłem stworzyć parkę Kingston 256MB (jednostronny) 2700 7-3-3-2,5cl (bySPD) + HyperX 512MB (dwustronna) 3200 5-2-2-2cl (bySPD) ...

jedyna możliwość by uruchomić compa to speed tryb SINGLE i spedd na AUTO. By mieć stabilność w Windzie niezbędne było wrzucenie 2T (timingi ręcznie 6-2-2-2cl) i teraz ciekawostka .... płyta na AUTO ustawia RAM na FSB 210 (6-2-2-2cl) 2T i śmigam tak od wczoraj ... lepiej gry chodzą niż 512MB (dual) 232 6-2-2-2cl 1T ... w przyszłym tygodniu może dorwę drugą kostkę HyperX i Tagana 480W to dopiero się pobawię :-P

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak miałem pamięci w 1/3 (jakoś takie ustawianie logiczne mi się wydawało) to działało bez problemu ale bios mi przy starcie „marudził” abym przełożył i ciągłe wciskanie co restart F1 mnie już denerwowało wiec przestawiłem do 2/4 ale jakiejś różnic (poza „marudzeniem” biosu) nie odczułem. Poza tym jak zalecają a nie „karzą”, wnioskuję z tego że jak kości są w tych bankach mogą być problemy ale nie muszą. Co do biosu to najnowsza BETA przynajmniej u mnie sprawdza się bardzo dobrze, jedyne na co narzekać mogę to dalej mam 2 nieznane urządzenia w „Menadżerze Urządzeń” i nie mam pojęcia co to jest, do czego służy ani skąd wziąć sterowniki. Próbowałem już sterów z CD i najnowszych od NV daje to samo, na razie wyłączyłem je w Windzie aby nie wyskakiwał instalator co start systemu. Dodam jeszcze ze już kilka razy bios „przekopałem” myśląc że czegoś może nie wyłączyłem ale jak się łatwo domyślić nic nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mardok =:)

U mnie jest nie zainstalowany "kontroler Ethernet" i kiedy próbuję sterów z CD wyskakuje że "wystąpił błąd podczas instalacji :(

A przy przełożeniu pamiątek do slotów 2+4 wyskakuje :

Że należy umieścić pamięci w slotach 1+3 lub 2+4 lub w pojedyńczym slocie ???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok --> Marudzenie biosu na starcie masz na mysli cos podobnego jak na DFI NF2 cold boot?

Mnie tez to wnerwia ale moze trzeba postapic tak jak z NF2, kazdy kabelek oddzielnie od IDE ;]

MI najlepiej pomaga 5 sekundowe wylaczenie chiefteca do momentu kiedy ledy gasna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak się da... :D

SLI on Ultra-D with Gigabyte Bridge

Jedno głupie pytanie mnie nurtuje - załóżmy, ze mam kartę z dodatkowym zasilaniem. Na płycie są dwa "connectory" do wzmocnienia zasilania PCI-E. Czy w tej sytuacji podłączać wtykę i do karty i do złącza na MoBo? Czy wystarczy samo podłączenie zasilania do karty? Z drugiej strony jakos nie wybrażam sobie podłąvczenia molexa do kart i do obydwu złaczy na płycie....

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubotka:

Ja mam obie sieciówki na OFF a to co mi pisze „Inne urządzenia > 2x Nieznane urządzenie” wiec nawet nie rozpoznaje do czego nie ma sterowników. Hym ale może jednak to te sieciówki kurde ale wyłączyłem je w biosie bo mam teraz jeden komputer w domu i są one min nie potrzebne.

@Aurora001:

Marudzenie Biosu mam na myśli komunikat co start kompa abym przełożył pamięci i wciskanie F1 aby wyłączyć owy komunika i aby szło dalej ładowanie windowsa.

EDIT:

Hym mi też się wywala w „starym” Prime95 ale cała reszta chodzi SuperPI i te inne wynalazki wiec nie robię z tego większego problemu. Na screenie widać ile kompa do tej pory pracował non-stop, w nocy „ssa” a za dnia go mecze ile mogę i zero problemów:

Dołączona grafika

Wiec przynajmniej w moim przypadku nie widzę sensu podbijać napięcia…

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu:

Konkretnie to będzie tak Prime95 v21.4.1 Ale jak zaznaczyłem inne tego typu programy do sprawdzania stabilności chodzą tak samo codzienne użytkowanie i zero problemów. Myślę że jak coś miało by się „wysypać” to by już to zrobiło...

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno głupie pytanie mnie nurtuje - załóżmy, ze mam kartę z dodatkowym zasilaniem. Na płycie są dwa "connectory" do wzmocnienia zasilania PCI-E.

Czy w tej sytuacji podłączać wtykę i do karty i do złącza na MoBo? Czy wystarczy samo podłączenie zasilania do karty? Z drugiej strony jakos nie wybrażam sobie podłąvczenia molexa do kart i do obydwu złaczy na płycie....

hmmm.no jezeli ktos tak to wymyslil, to widocznie tak ma byc :) jezeli jescze do tego w instukcji jest napisane, ze to dodatkowe zasilanie jest dla poprawy stabilnosci przy korzystaniu z dwoch kart graf., to ja nie wiem nad czym sie tu jescze zastanawiac...:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano ja mam juz 2 GF6800U wiec zobacze jak to jest z tymi wtyczkami. Narazie tylko 1 bede uzywac az zmajstruje chlodzonko na 2 potworki bo miejsca DFI dalo malawo :/ Wtyczki zasilajace oczywiscie wszystkie wpiete.

Mardok-Prime wywala? Znaczy sie ze nie jest do konca OK. Ja do Prime stabilnego tez musialem kilka Voltow dodac, ale mam pewnosc ze WSZYSTKO mi juz bedzie chodzic :D U mnie SPi chodzi na 2,7GHz@1,42V, Prime large FFT@1,45V, a do Prime small FFT potrzeba juz 1,48V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano ja mam juz 2 GF6800U wiec zobacze jak to jest z tymi wtyczkami. Narazie tylko 1 bede uzywac az zmajstruje chlodzonko na 2 potworki bo miejsca DFI dalo malawo :/ Wtyczki zasilajace oczywiscie wszystkie wpiete.

Mardok-Prime wywala? Znaczy sie ze nie jest do konca OK. Ja do Prime stabilnego tez musialem kilka Voltow dodac, ale mam pewnosc ze WSZYSTKO mi juz bedzie chodzic :D U mnie SPi chodzi na 2,7GHz@1,42V, Prime large FFT@1,45V, a do Prime small FFT potrzeba juz 1,48V.

1282128[/snapback]

W koncu Lancer sie dorobil 2 kart :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to witam w klubie :) rozumiem, ze sie uporales z "pewnymi" problemami, czy uruchamiales chociaz na chwilke caly zestawik? interesuja mnie temp. na pierwszej karcie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos sie moze juz pochwalic 9x300 lub wiecej na 2x512 2,5-x-x-x-1T  ??? np w Spi16M albo 32M

1282532[/snapback]

Powiem enigmatycznie - intensywnie nad tym pracuję, choc 9x300 to nie będzie, raczej coś w stylu 8x325-330 i dzielniku dla pamięci 9/10, bo niestety ale dla mojego procka 2,7 to już za dużo przy rozsądnych napięciach....

UPDATE:

Proszę bardzo, dla rozruszania tematu, ktos musi być pierwszy:

TEST 16M

CPU-z nie pokazuje taktowania pamięci przy ustawieniu 9/10, ale łatwo policzyć - 293, 1T. Na wynik nie patrzeć, bo w tle działa antywir, firewall i inne detale,a w dodatku sys niezoptymalizowany do testu.

To tak "na szybko", oczywiście jutro-pojutrze zatestuję wyższe wartości.... :wink:

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to witam w klubie :) rozumiem, ze sie uporales z "pewnymi" problemami, czy uruchamiales chociaz na chwilke caly zestawik? interesuja mnie temp. na pierwszej karcie....

1282530[/snapback]

Problow nie bylo. BIOSik od PoVa, reinstalka driverow i jazda. A temp. Ekhm... tego... 85 bylo, a na drugiej... 43.

Czy ktos sie moze juz pochwalic 9x300 lub wiecej na 2x512 2,5-x-x-x-1T  ??? np w Spi16M albo 32M

1282532[/snapback]

Do zaliczenie SPi droga daleka, zwlaszcza ze mnei interesuje tylko 2,5-3-3-1T. Raczej nie na tym Winchesterze co mam. Moze FX wiecej zdziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem enigmatycznie - intensywnie nad tym pracuję, choc 9x300 to nie będzie, raczej coś w stylu 8x325-330 i dzielniku dla pamięci 9/10, bo niestety ale dla mojego procka 2,7 to już za dużo przy rozsądnych napięciach....

UPDATE:

Proszę bardzo, dla rozruszania tematu, ktos musi być pierwszy:

1282648[/snapback]

Ladnie... Na dobry poczatek, calkiem niezle... Nie mozesz po prostu walnac 292x9 zamiast kombinowac z dzielnikiem...?

EDIT: moze sprobuj 292x9 7-3-4-2.5-1T zamiast 7-4-4-2.5-1T... chyba, ze TRP (Row Precharge Time) ustawione na 3 powoduje niestabilnosc. TRP 4 troche obniza wydajnosc...

Edytowane przez bachus_anonymous

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...