Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sobolobos

ludzie - człowiek chce kupic mobo i troche poczytać na forum aby skorzystac z doświadczeń innych, coś więcej się dowiedzieć... a tu takie bzdury wipisujecie - kupe postów zupełnie nie na temat...

gadu gadu sobie urządziliście?

Czy piszecie - bo jak dziś czegoś nie napiszę to spać nie mogę......... żenada

opanujcie się trochę bo ten temat to śmietnik - wszystko czyli nic

dzięki dla tych, którzy jednak jakieś konkluzje mądre wysnuwają - co chciałem wiedziec to wiem (tylko żeby przebrnąć przez ten spam trzeba się nieżle napocić...

bez urazy oczywiście i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yotomeczek

A jak wyglądaja wykresy napięć ?????

1302612[/snapback]

??

Mam zmodowanego antka i ustawiam sobie ile chcę na każdej linii (aktualnie mam chyba 3,45/5,3/12,4)

Napięcia na mobo stabilne (przynajmniej tak pokazuje monitoring - np CPU pływa o ok 0,02V max przy napięciu rzędu 1,75V)

Acha - u mnie wiatrak na chipsecie jest cichy (jak daje na maxa to trochę go słychać - ale do 3500 obrotów nie jest uciążliwy)

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z moim Szefem jest tak jest sobie napięcie +12v od 11,71 do 11,77 i co ciekawe wacha się miedzy ale jak sobie sprawdziłem na wykresie wahania napięcia to są one wręcz w idealnych odstępach, trochę dziwne ale prawdziwe. Tak czy siak zasilacz zimny nawet bardzo zimny i brak jakich kolisk oznak nie stabilności wiec jest dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sulaco

Mam w najniższym slocie SBAudigy ale mam wyciągniętą blaszkę w slocie wyżej aby polepszyć przepływ powietrza ....

Na storonach Zalmana pisało że są problemy z montażem na kartach PCI-E ???????????????????

No i ciekawe jak AC ma się z wydajnością do Zalmanków ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w najniższym slocie SBAudigy ale mam wyciągniętą blaszkę w slocie wyżej aby polepszyć przepływ powietrza ....

imho bedzie ciasno i goraco :(

tak to wyglada u mnie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i jesli druga karta czuje sie calkiem dobrze, to pierwsza "oddycha" goracym powietrzem z drugiej i juz temp. na niej jest wyzsza o 5 st. (60st). sam 6600 zapewne mniej sie grzeje niz 6800u, ale przy zablokowaniu zalmana mysle, ze efekt chlodzenia moze byc sredni...

Na storonach Zalmana pisało że są problemy z montażem na kartach PCI-E ???????????????????

zadnego problemu, problem dotyczy kart gdzie mostek HSI nie jest na wspolnej plytce z gpu, wtedy potrzebny jest oddzielny radiator - malenstwo sie mocno grzeje...

No i ciekawe jak AC ma się z wydajnością do Zalmanków ????

ja osobiscie silencerom podziekowalem...szczegolnie za tandetne wykonanie...z recek wynika, ze zalman sprawuje sie lepiej od silencera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jarek

U mnie przy 3000 obrotów głośniej buczał niż na 7000 !!!! :)

@Sulaco

Ja mam tylko jedną kartę bo mam Ultra-D w niższym slocie i tę blaszkę z tyłu obudowy wyjołem tę przy wolnym PCi i temp spadła o 8 stopni !!!!

Czyli Zalmanik wejdzie tylko nie wiem czy Alcu czy Cu bo ponoć temp. różnią się o3-4 stopnie a w złotówkach o 40 PLN......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Zalmanem przemawia jeszcze to, że w zestawie są radiatorki na RAM karty.

1302558[/snapback]

Nie wiem jak ten silencer ale mój na ATI pokrywa pamięci,

z resztą większość innych też ;) (sądze że takie rozwiązanie

jest lepsze niż te małe radiatorki)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ten silencer ale mój na ATI pokrywa pamięci,

z resztą większość innych też ;) (sądze że takie rozwiązanie

jest lepsze niż te małe radiatorki)

Pozdro

1303226[/snapback]

Rev 4 pod ATI chłodzi pamięci, rev 6 m.in pod 6600GT nie chłodzi LINK

W Zalmanie ratiatorki chłodzone są niejako aktywnie bo obiega je powietrze przedostajęce sie między żeberkami radiatora ... jutro sam się przekonam jak to działa w praktyce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. czy każdemu z Szanownych Panów wiatrak na chipie cichy po zmniejszeniu obrotów jak u yotomeczka?

1302635[/snapback]

U mnie też jest cichy poniżej 3500 obr.

Najlepsze że zalaman 7000cu robi mi radiator bo ustawiłem żeby wyłaczał sie poniżej 30 stopni

a w idle mi trzyma 25-27 ( ale procek skręcony na 5*200 @ 1,0 V )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mowa o temp to powiem co nieco ;) No jak zapewne wiecie procek lubi się przyklejać do coolerka wiec wpadłem na genialny pomysł jak zdejmowałem boxa ze włączę sobie komputer bez podpitego wiatrak wejdę do biosu i odczekam do 40stC szybko wyłączę i zdejmę. No wiec tak zrobiłem ale… siedzę w biosie i czekam i czekam i nic temp tak powoli rosła ze zdążyłem sobie kawe zrobić i ja do połowy wypić zanim szanowny A64 postanowił się nagrzać i co ciekawe do 39stC i ani jednego w gore tak sobie stało ;) No i oczywiście nic to nie dało bo i tak się przykleił i tak wyszedł razem z radiatorem i wcale łatwiej nie było go potem od tego radiatora odkleić no ale wszystko działa, co nie zmienia faktu że tak być nie powinno…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz blok wodny to zdejmują „zapinkę” i mogę sobie kręcić na boki nie to co koszyczek + box tam prawie w ogóle nie dało się nic innego zrobić jak tylko ciągnąć do góry, a jak to się w większości przypadków kończy chyba każdy wie… Eh najpierw kruszące się jądra a teraz klejące się procki bosz co nas jeszcze czeka…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a ja myslalem, ze to przez AS 5 tak mi sie ten blok klei do cpu.

Swoja droga musialem miec niezlego farta, bo kilka razy na "chama" musialem oderwac swiftecha od athlonka, bo trzeba bylo zapinke z leksza dopasowac... szarapalem jak glupi i dzieki Bogu dalej dziala ;]

Pisze (mowisz) Mardok, zeby rozgrzac i pozniej odczepi sie blok latwiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@draak:

Nie, piszę ze próbowałem ale w ogóle nic to nie dało, trzymał się tak samo mocno jak na „zimno”. BTW ja tez smaruję AS5 i powiem tyle „niezły klej” :/

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wkładając 20-pinowego Tagana 380 W do gniazdka 24-pinowego na płycie, powinienem zostawić wolne 4 piny od strony gniazda IDE czy może od strony górnej krawędzi płyty. ważne, za 2 dni mam mieć tą płytę. (wiem że było, kilka ost. dni po kilka godzin obczytywałem cały temat, ale już nie mam sił znów tego robić)

2. czy Tagan 480 W ma już 24 piny?

dzięki Panowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasna cholera ;/ Czy ktoś oprócz mnie ma zwisy sytemu jak temp proca jest poniżej 18stC a dokładnie 16stC ? Bo to trochę dziwne :/ No ale sprawdzałem już x3 jak proc jest koło tej temp to muszę dla niego V ponieść aby stabilnie chodził ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak się przymocowuje Pentagram QC- 80 Cu na tej mobo? są jakieś problemy? na stronie producenta jest kompatybilność z Athlonami s.939, ale nie podali że cooler jest kompatybilny z socket 939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...