Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sobolobos

Mistrzowie - proszę o pomoc

mam DFI LANPARTY NFORCE4 SLI-DR

Po prawidlowym podłączeniu wszystkich elementów - zasilanie płyty,

dyski... komputer nie chciał się uruchomić. Pomogło wyczyszczenie

danych CMOS (JP2). Po tym zabiegu bios wystarował - pojawił się jednak

komunikat "CMOS checksum error > Defaluts loaded".

Po "wejściu" do biosu i zmianie urządzenia botującego się jako

pierwsze na "CD ROM" i zaakceptowaniu zmian ustawień - komputer "nie

wstaje".

Próbowałem kilkakrotnie z takim samym rezultatem...

Pomyślałem, że problem może tkwić w biosie.... więc zmieniłem go na

nowszy - 3.10 z oficjalnej strony DFI (www.dfi.com.tw). Niestety ale

ten zabieg nic nie zmienił....

Reasumując - komputer uruchamia się jedynie na defalut'owym CMOSie.

(co z tego jak nie można zainstalowac systemu...) Każda zmiana w

biosie ustawień powoduje brak możliwości uruchomienia komputera -

nadawany jest wówczas sygnał z beepera 1s dzwięk 3s przerwa etc.etc.

może spotkaliście sie z podobnym problemem - wydaje mi sie ze CMOS jest walnięty - zanim oddam do serwisu chcę sie Was poradzić...

z gory dzieki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jo Jo! Słuchajcie. Sytuacja z du.py. Mam DFI Sli-D. Kupiłem sobie GeForce 6800 GT. Podłaczam i [gluteus maximus]. Same arty lecą. I co sie okazało? Ze trzeba docisąć grafe bo wypada ze slota i sie wtedy sypie. Dokreciłem jakoś i mi sie udało przejsc 3dmarka. Sparawa jest taka. Nie mam w swoich slotach takich blokad dla kart jak bylo w AGP, takich mały cyngli co sie odciagało a jak karte sie wlozylo to ono samo sie zamykało i bez odchylenia tego nie dalo sie grafiki wyjac. Tu tego nie ma i karta wypada bo chlodzenie jest ciezkie i sciaga karte w dół. Ma ktoś na to jakiś sposób? Wy macie te cyngielki w swoich slotach czy nie? Any Ideas? Please help.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@.:Solid_Snake:.:

Ja tam mam „coś” na końcu PCI-E co ma niby trzymać grafikę ale to nawet nie przypomina tej „blokady” z AGP. Co do pomysłów podeprzeć jakimś patentem i po sprawie, z tektury żeby prądu nie przewodziło i w miarę wytrzymałe, piękne toto nie będzie ale póki co może być tak aż się czegoś lepszego nie wymyśli lub po prostu położyć kompa na bok Można też tam gdzie sąsiedzie jakąś „podpórkę” zrobić to już powinno w miarę estetycznie wyglądać.

BTW: Pierwszy raz się z takim problemem spotkałem…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaba26, Mardok:

Rzeczywiście, zmiana BIOSu na najnowszy rozwiązała problem z napięciem DRAM. Ale wciąż nie działa 2T... przypomnę - ustawiłem w BIOSie CPC enabled, a mimo to w trakcie POSTu pokazuje 1T, A64 Tweaker przy BIOSie 1/25 pokazywał 2T enabled, teraz na 10/3 jest disabled... jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PRo:

A po jaki gwint Tobie 2T jak pamieci chodza elegancko na 1T B)

Jak juz tak bardzo chcesz ustawic pamieci na 2T to w biosie w CPC zmien na disabled :wink:

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam ten temat i zauważyłem dziwną rzecz mianowicie kolejna z SLI-DR (to już chyba trzecia osoba) i ma problemy z biosem…. Tak wiec:

@sobolobos:

Jak masz możliwość sprawdzenia innych części toto zrób tak dal pewności albo jesteś pewien że działają OK. to oddawaj tą mobo do serwisu …

@zaba26:

Przecież Pro pisze że ma w biosie 1T tylko że mu w windzie pokazuje 2T pisałem mu że też tak miałem i jak się kilka razy program odpali to czasem „tak ma”. Miałem podobne „jaja” jak robiłem screeny na prośbę Epoxera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mardok:

Albo ja juz zle widze co pisze PRo,albo Ty <_< na starym biosie pokazywalo jemu 2T,a teraz pokazuje jemu 1T(daje w biosie cpc disabled i po sprawie).A64 tweaker robi jaja jak jest wlaczony tez cpu-z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaba26:

Eh „klocki” tak w skrócie można nazwać jak PRo tłumaczy o co mu chodzi ;) Ja zrozumiałem tak, na starym biosie pisało 2T i było 2T na nowym pisze 1T i wnioskuję że jest 1T ale w windzie piszę mu 2T=Ena co mi się też nie raz zdarzało. Jak jest inaczej niż myślę, to znaczy że źle myślę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post klasy UP…

@pmp:

Potwierdziłeś tym artykułem tylko to co my posiadacze wiedzieliśmy od początku, mianowicie DFI ROX ;)

@zaba26:

Nie koniecznie mi czasem takie liczby jakie wywalał A64 Tweaker to masakra :/ Czasem według niego mam np. CL4 a mój ram nie ma bata aby choć wstał na CL3 (nie zależenie od MHz).

A mi się wczoraj nudziło i zrobiłem sobie coś takiego, może się komuś przyda:

Tabelka VCore + %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mardok:

Mam pytanko do Ciebie,masz wentyl zamontowany ktory chlodzi pamieci i mofsety,wlasnie mam zamiar kupic ocz gold vx pc-4000 a slyszalem ze jak sie daje napiecie dla pamieci powyzej 3,2 to lubia wariowac bez odpowiedniego chlodzenia B)

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Mar 14 2005, 14:12-->

CYTAT(Mardok =:) @ Mar 14 2005, 14:12)
Post klasy UP?

@pmp:

Potwierdziłeś tym artykułem tylko to co my posiadacze wiedzieliśmy od początku, mianowicie DFI ROX ;)

@zaba26:

Nie koniecznie mi czasem takie liczby jakie wywalał A64 Tweaker to masakra :/ Czasem według niego mam np. CL4 a mój ram nie ma bata aby choć wstał na CL3 (nie zależenie od MHz).

A mi się wczoraj nudziło i zrobiłem sobie coś takiego, może się komuś przyda:

1327641[/snapback]

OK ale o co wlasciwie chodzi w tej tabelce???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy może ktoś zmierzyć i potwierdzić moje testy że 1T CL2 2 2 5 jest szybsze niż 1T CL2 2 2 11 - to już nie jest platforma NF2.... nawet jeśli drugi tryb da parę MHz więcej to i tak chyba się to nie opłaca.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu:

Serrio ? O rzesz eh no widzisz nie zauważałem :/ No ale zrobiłem sam to też się liczy ;)

@zaba26:

Hym moje na 3,4v są zimne i bez tego wentyla on w zasadzie jest aby był ;) A mój ram jak i VX też na BH-5.

@boryna:

W skrócie napięcie dla procesora.

@soobaroo:

Nie ma co potwierdzać bo tak jest, a żeby było śmieszniej u mnie na DFI NF2 to 2,2,2,6 było szybsze/wydajniejsze od tego „magicznego” 2,2,2,11.

A co mi tam ;) Wersja dla leniwych ;)

Tabelka VCore v2.0 ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mardok:

Ty masz 2x256 i Tobie ida max na 268,wlasnie sie zastanawiam czy jest sens kupowania tych pamieci ocz gold vx 2x512 pc-4000,bo tak sobie mysle ze ciezko je bedzie dobic do 270(chyba ze z napieciem 3,9-ale to chyba nie ma zadnego sensu) :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...