dagber Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 a dokładnie gdzie ta naklejka , bo jakoś niemoge zlokalizować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Czym nalezy wykonac mod Ultra@SLI? Ołówek wystarczy? Jesli nie to co? Lutowanie odpada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 dagber napisał(a): a dokładnie gdzie ta naklejka , bo jakoś niemoge zlokalizować 1466966[/snapback] Naprzeciwko 'com port' przy dolnym przegu płyty, naklejona jest na slot PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogano Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 wiecie może czy gigabyte gv-3d1 (2rdzeniowy 6600gt) będzie działał na sli-d po włożeniu w drugi slot pci-e ? wodne na nb będzie pewnie od ryby (tzn od pita :P), bo mały zręczny jest (blok) i jakby mi bloki na grafie wadziły to bym poprostu dał w dolny slot... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 pogano napisał(a): wiecie może czy gigabyte gv-3d1 (2rdzeniowy 6600gt) będzie działał na sli-d po włożeniu w drugi slot pci-e ? wodne na nb będzie pewnie od ryby (tzn od pita :P), bo mały zręczny jest (blok) i jakby mi bloki na grafie wadziły to bym poprostu dał w dolny slot... 1467215[/snapback] Pytanie, czy ta grafa będzie działała na jakiejkolwiek innej niż dedykowana do niej płycie głównej? Gdzieś czytałem, że do tej grafiki specjalna płyta główna została przygotowana. Upewnij się, czy to prawda .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serek_s91 Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Ta grafika będzie pasowała tylko do płyt Gigabyta ze specjalnym biosem :( Narazie takich płyt jest aż 2!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matiz Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Tak samo jest z dwu rdzeniowym 6800 Ultra Asus'a, pracuje jedynie z 1 czy 2 płytami. Może kiedyś na każdej płycie się będzie dało to uruchomić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Nie wiem czy koledzy zauwazyli, ale w drugim oficjalnym BIOSie (z marca bodaj to bylo?) pojawila sie opcja pozwalajaca niby uruchamiac takie wymyslne grafy jakie robi GB wlasnie na plycie DFI. Pytanie tylko czy to naprawde dziala? Edytowane 28 Maja 2005 przez Lancer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Lancer napisał(a): Nie wiem czy koledzy zauwazyli, ale w drugim oficjalnym BIOSie (z marca bodaj to bylo?) pojawila sie opcja pozwalajaca niby uruchamiac takie wysylne grafy jakie robi GB wlasnie na plycie DFI. Pytanie tylko czy to naprawde dziala? 1467589[/snapback] No i jest jeszcze jedna kwestia - kto kupi 2 x 6600 GT, gdy o wiele lepszym wyborem będzie nawet zwykły Gf 6800 podkrecony, a co dopiero 6800 GT, który takiego 3D1 zje na śniadanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 dzięki Yrc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagber Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Mam takie lamerskie pytanie gdzie w biosie DFI ustawia się 1T dla ramu , wcześniej miałem MSI i tam znalażłem , a tutj mam problemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 dagber napisał(a): Mam takie lamerskie pytanie gdzie w biosie DFI ustawia się 1T dla ramu , wcześniej miałem MSI i tam znalażłem , a tutj mam problemy 1467868[/snapback] Wklejalem tego screena kilka stron wczesniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemik Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 znalazłem coś takiego... tu jest opis podobno ten filtr eliminuje zakłócenia elektromagnetyczne generowane przez nowe karty graficzne i dyski twarde oraz stabilizuje napięcia dla nich; zabezpiecza również pozostałe komponenty komputera przed zakłóceniami... Co Wy na to, jak to się będzie jadło z płytką DFI?? Proszę o opinie, uwagi, komentarze... Wydaje mi się to ciekawy gadżet do dobrego sprzętu... Jak ktoś już wie o co biega, to niech powie też gdzie do karty graficznej PCIE to podpiąć, bo na karcie grafy PCIE to raczej nie widziałem żadnego gniazda... :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Zbędny gadżet… jak by było to niezbędne było by powszechnie używane a tak tylko gadżet… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) to jest przejsciowka do kart pcie, jesli nie masz takiego kabla z zasilacza a twoja karta potrzebuje dodatkowego zasilania :wink: dodatkowe gniazdo zasilania wystepuje w najmocniejszych kartach graficznych wiec w twojej nie ma takiego(jak we wszystkich 6600GT :wink: ) z reguly zbedny gadzecik :wink: Edytowane 28 Maja 2005 przez Myszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 Lancer czy wsie wersje dfi na nf4 wspieraja tzw. serial ata II i czy cos to daje realnie. Chodzi mi glownie o raid. Nie moge sie tego doczytac. Oraz jeszcze jedno pytanko czy serial ata na plytach dfi z nf4 robione jest przez chipset czy pod cos pod pci ? Pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 SATA II jest ich 4x i są one w NF4 wersja SLI-DR posiada dotykowe 4x SATA I na PCI. SATA II daje trochę o ile masz dysk na SATA II, choć dam nie widziałem jeszcze jakiegoś konkretnego porównania, no ale też nie specjalnie jego szukałem… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Cytat Lancer czy wsie wersje dfi na nf4 wspieraja tzw. serial ata II i czy cos to daje realnie. Chodzi mi glownie o raid. Nie moge sie tego doczytac. Oraz jeszcze jedno pytanko czy serial ata na plytach dfi z nf4 robione jest przez chipset czy pod cos pod pci ? Pzdr Mardok napisał(a): SATA II jest ich 4x i są one w NF4 wersja SLI-DR posiada dotykowe 4x SATA I na PCI. SATA II daje trochę o ile masz dysk na SATA II, choć dam nie widziałem jeszcze jakiegoś konkretnego porównania, no ale też nie specjalnie jego szukałem… 1468067[/snapback] a nie ma seriala 2 w ultrze i SLI bo wydaj mi się że są, tylko nforce 4 jest kastratem jeśli chodzi tobie o tą sprawę. zobacz http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=135455 a ta przejściówka to imho zbędny bajer ziku znalazłem twojego posta hehhe Cytat DFI wypuscilo nowa plytke: nF4-D od Ultra-D rozni sie brakiem obsugi SataII. Tutaj jest link jak w tej plytce odblokowac ta funkcje i przy okazji obsluge SLI cool.gif ps podałeś zły link a tu mój hehhe Cytat link do modyfikacji icon_razz2.gif http://www.dfi-street.com/forum/showthread.php?t=11400 Edytowane 28 Maja 2005 przez cavarr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Wszystkie modele SLI i Ultra od DFI obsluguja SATAII. Tylko zwykla nF4-D nie obsluguje, ale kilka stron wczesniej podawalem linka jak zrobic zeby tez obslugiwala :D @cavarr spox, dobrze że jesteś czujny :D ale jak pisałem tego posta to link dzialal bankowo... Edytowane 28 Maja 2005 przez Ziku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 NV twierdzi że jest we wszystkim prócz najuboższego NF4 czyli samo „nForce4”. http://nvidia.com/page/nforce4_family.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Odnosnie tego SATA II to jak kiedys gdzies czytalem porownanie dysku na SATA I i SATA II (bodajze w Chipie), to okazalo sie ze nie ma wlasciwie zadnej roznicy, tak wiec to kolejny (poki co) zbedny bajer... A tak odnosnie tych wszystkich wtyczek z zasilaniem podpinanych do plyty to wszystko wyglada na jedna wielka prowizorke (w takim tempie to niedlugo bedziemy ze 20 wtyczek z zasilaniem podpinac do mobo). Dawno powinna zostac zrobiona jedna uniwersalna wtyczka ,ktora podawalaby wystarczajaco duzo pradu, jak dla mnie to sprawa wyglada tak samo jak z podpinaniem wtyczek powera, reseta itp. (pelno wtyczek zamiast jednej zespolonej...) :-| Edytowane 28 Maja 2005 przez wozaq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 wozaq napisał(a): Odnosnie tego SATA II to jak kiedys gdzies czytalem porownanie dysku na SATA I i SATA II (bodajze w Chipie), to okazalo sie ze nie ma wlasciwie zadnej roznicy, tak wiec to kolejny (poki co) zbedny bajer... A tak odnosnie tych wszystkich wtyczek z zasilaniem podpinanych do plyty to wszystko wyglada na jedna wielka prowizorke (w takim tempie to niedlugo bedziemy ze 20 wtyczek z zasilaniem podpinac do mobo). Dawno powinna zostac zrobiona jedna uniwersalna wtyczka ,ktora podawalaby wystarczajaco duzo pradu, jak dla mnie to sprawa wyglada tak samo jak z podpinaniem wtyczek powera, reseta itp. (pelno wtyczek zamiast jednej zespolonej...) :-| 1468803[/snapback] to tak jak z PATA vs SATA, brak roznicy w wydajnosci, jak narazie to dyski za za wolne aby wykozystac ta przepustowosc stad brak roznic w wydajnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) Przeca dyski Sata to zwykłe Pata z tzw. interfesjem SATA. Fizycznie, praktycznie niczym się nie roznią.Dopóki nie zostanie -zwiekszona gęstość zapisu -prędk. obr. talerzy -czas dostepu glowicy itp. nic w tej materii się nie zmieni. Firmy w tej chwili przyspieszaja swoje "twory" przez zwiększenie bufora i gestosci zapisu i dumnie mowią o wyzszosci SATA nad PATA i poniekąd maja rację. Edytowane 28 Maja 2005 przez Racuch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 No ale SATA ma fajny kabelek ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) Mam pytanie. Czy ktos ma mozliwosc porownania predkosci dzialania podobnych dyskow na SATA i PATA?? Bo ostatnio sprawdzalem sobie wydajknosc mojego raidu. Wynik - 88MB/s. Mozna by podzielic i zalozyc ze 44 MB/s przy dobrych wiatrach wyciaga jeden dysk. A 2 lata temu sprawdzalem sobie MAXTORA 8mb cache i 7200 ale PATA... Moze to wina chipu, ale wydajnosc nie przekroczyla 35 MB/s. oba wyniki w podobnych warunkach(puste dyski) zeby nie bylo przeklamania. Ciezko na to patrzec, bo to 2 lata roznicy, ale przeciez poza pojemnoscia( PATA 120 a SATA 160), gdzie roznica i tak jest niewielka, te dyski niczym sie nie roznia... Ale wuj z tym, mam je dla ladych kabelkow i tego ze dzialaja bezglosnia ;P (pentek jest glosniejszy, juz nie mowie o saphirowskich "chlodzeniu") pozdro z rana :D EDIT: Jakos mi sie napisalo bez sedna..... SATAII nie jest zle pewnie. Nalezy to empirycznie sprawdzic, najlepiej porownac raidy SATA i SATAII. Znajomek szykuje sie 2x200 SATAII to moze cosik z tego bedzie :) Edytowane 29 Maja 2005 przez Zulusman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) WDC 200GB 8MB SATA oraz PATA według HD-Tach v2.61 ta sama wydajność. *wydajność Max ~ 57169.0kps Min ~ 14474.0kps Średnio ~ 45589.4kps Edytowane 29 Maja 2005 przez Mardok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Male nfo z HD TAcha v2.61 maximum: 110509 minimum: 5677 srednio: 44087 Testowalem podczas normalnej pracy (emule, seti, ftp, email, gg) Dysk nie defragmentowany od nowosci.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Pomiar wg. HD Tach 3.0.1.0. Oba dyski w tym samym kompie. Hitachi 7K250 160 GB SATA Min. - 34,8 Max - 61,4 Avr. - 49,8 Seagate Barracuda 7200.7 160 GB PATA Min. - 31,9 Max - 59,8 Avr - 48,1 Różnica powiedziłbym znikoma, żeby nie powiedzieć śmieszna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Zulusman napisał(a): Male nfo z HD TAcha v2.61 maximum: 110509 minimum: 5677 srednio: 44087 Testowalem podczas normalnej pracy (emule, seti, ftp, email, gg) Dysk nie defragmentowany od nowosci.... 1469660[/snapback] no to wiesz co z takim pomiarem możesz zrobić ?? to tak jak byś super pi liczył w tle i chciał porównywać wyniki ... odpal test na czystym systemie (bez emule, seti, ftp, email, gg) Ehhh - no nie spodziewałem się po Tobie ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 Wkrótce zmienicie ten temat na temat o dyskach , lub innym sprzęcie !!! Admin tego forum , proszę przypomnieć wszystkim , o nie zaśmiecaniu i pisaniu w odpowiednich tematach . Mnożą się posty , ale nie na temat , przez co dział się niepotrzebnie wydłuża w nieskończoność . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...