Skocz do zawartości
sliqe

WGPW oraz NGPW

Rekomendowane odpowiedzi

Warszawska Giełka Papierów Wartościowych oraz Nowo Jorska Giełda Papierów Wartościowych. Otóż pytanie brzmi nastepujaco : > . Obiecałem sobie , że kiedy skoncze 18 lat zaczne bawic sie na gieldzie ; ) . Ten czas nadszedł , i nie wiem jak można nabyć akcje , przed domy maklerskie czy bezpośrednio od właścicieli ? Jeżeli znacie strony gdzie mozna dokonac takich tranzakcji to prosilbym o podanie stron www.gpw.pl tam sa tylko kursy :> , chodzi mi o strone nowojorskiej gieldy jeszcze i jakies poradniki dla młodego "maklera" ; ) :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o strone nowojorskiej gieldy jeszcze i jakies poradniki dla młodego "maklera" ; ) :roll:

Chyba chodziło Ci o inwestora (tudzież gracza) giełdowego, a nie maklera. :wink:

Adresów nie znam więc Ci nie podam; w grę na giełdzie bawiłem się będąc szczenięciem (lat temu nie pamiętam) i jedynie wydawałem dyspozycje rodzicom co mają z moimi akcjami robić. Pamiętam, że w ciągu niecałego roku z początkowych 200zł jakie miałem za sprzedaną Atarynkę "zrobiło się" ok 700 na rower. :) Gwoli ścisłości nie licz teraz na takie zyski, bo giełda jest już duzo stabilniejsza.

Podstawowa zasada którą musisz sobie wbić do głowy: jeśli Twoje akcje spadają to czekasz. Jeśli kurs rośnie już dość długo i czujesz, że lada moment może zacząć się bessa - sprzedajesz. Banalnie proste. Trzeba tylko mieć cierpliwość i odrobinę wyczucia.

Update: A to widział? :arrow: http://www.gpw.com.pl/gpw.asp?cel=domy_mak...net/dm_internet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kiedy stało sie popularne bycie inwestorem (małym) przez internet posredniczący z domem maklerskim to pojawiły sie tysiące drobnych grajacych na GPW i teraz wszystko jest chaotyczne i nie do przewidzenia :( bo przeciez sami kupujacy i sprzedajacy wyznaczaja kurs.... teraz to chyba naprawde trzeba umieć wróżyc z fusów zeby zarobic na GPW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zaje .. grac to sobie mozecie panowie w karty... gielda to nie miejsce na bukmacherke..

przeczytac sto ksiazek o rynku kapitalowym to jest nieraz za malo... nieraz sa takie przekrety ze glowa boli.... wiekszosc to plankton wsrod zagreywek zarzadzjaacyh funduszami ..

wiem co mowie bo akurat to moja dziedzina... zanim zainwestujesz w gielde.. tak to jest inwestycja a nie gra - dobrze sie przyjrzyj rynkowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi