pluskff4 Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Witam :] mam taki maly problemik :/ niewiem jak polaczyc tryb graficzny z trybem tekstowym :| chodzi mi o to , ze na poczatku ma byc tryb graficzny (opis-nazwa programu, autor etc) a nastepnie po nacisnieciu np Entera przechodzil by do trybu tekstowego (dalszej czesci programu) W pascalu wpisuje najpierw tryb graficzny a pozniej tekstowy, ale oba tryby gryza sie ze soba :/ przy probie kompilacji wyswietla blad "Error 113: Error in statement" (kursor znajduje sie przy uses crt - czyli to cos z tym uses crt jest nie tak ?) i nie wiem jak sobie z tym poradzic :[ przeciez po zamknieciu trybu graficznego odrazu powinno przejsc do trybu tekstowego :| ponizej umiesze poczatek kodu do ktorego chce wstawic tryb graficzny Poczatek programu: Program ZamianaWierszyTablicyDwuwymiarowej1na6; {Tutaj chcialem dodac t. graficzny ale pascal pluje sie o tego uses Crt ponizej} uses Crt; type Tablica = array [1..6,1..6] of integer; var Tab : Tablica; const liczba = 30; procedure WyswietlTablice; var k,l : integer; begin for k:=1 to 6 do begin for l:=1 to 6 do write(Tab[l,k]:8 ); writeln; end; end; procedure Dane; var k,l : integer; begin for k:=1 to 6 do for l:=1 to 6 do Tab[l,k]:=random(liczba)+1; end; {...} Przykladowy t.graficzny: uses graph; var sterownik, tryb:integer; begin sterownik:=detect; initgraph (sterownik, tryb, 'C:TPBGI'); line (100,100,600,400); readln; closegraph; Pytalem sie qmpla to on cos gadal ,ze t.graficzny trzeba podac na samym poczatku... no wiec tak zrobilem (zaraz pod "program ...) ale wyskakuje ten Error113 :/ nie mam juz pomyslow... Pomoze ktos ? ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Graficzny za procedury, uses graph przeniesc do uses crt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluskff4 Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 ihaa ;D hrhrhr zadzialalo wielkie dzieki mistrzu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...