M@niu$ Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Poniewaz zaczyelem bawic sie troche obrazami dvd jestem zmuszony przeisac sie na inny system plikow czyliz fat32 przejsc na ntfs. ale dreczy mnie wiele pytan. Powstal mi metlik w glowie ktory lepszy ale chyba ntfs jest lepszy z tego co pisza... a wiec tak: jestem troche zielony i zawsze dzialalem na fat32 i nigdy nie myslalem o ntfs' Mam dysk 200 GB. che podzielic go na C: systemowa 10 GB D: Reszya czyli okolo 180 GB. no i obie chce na ntfs zrobic teraz jak je zrobic. i czym sa jakies programy procz instalatora i pqmagic? jakies proste i niezawodne programy. Jak formatowa ctaki system plikow bo z tego co wiem z dyskietki startowej jzu nie dam rady... no i ogolnie jak sie za to zabrac. prosze o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Jedyny prosty i niezawodny program który tworzy bezproblemowe partycje to instalator+narzędzia wbudowane w system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@niu$ Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 a oprocz instalatora? cos na zasadzie fdisk?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 Ja uzywam Partition Magic nie nazekam i polecam, sprawdza sie w 99% a w 100 jesli wszystko zrobisz ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@niu$ Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 jakos mi nie lezy ten partition magic. Ostatnio jakz robilems obie dla proby partcje na 40 GB C: 10 GB D: okolo 30 GB to po zainstalowaniu windows 2000 na C: mialem zajetego jakies 14 mb zajetego miejsca a na D: okolo 60 mb dziwnie zapelnione niewiadomo czym. oczywiscie w systemie ntfs. mozna to jakos wyjasnic? chyba cos nie tak z partition magic jest:) A co do 180 to niby czemu miala by pasc? nigdy nie mailem zadnych problemow z partycjami a zawsze robilem je na fat32 fdisk a taka partycje mam juz dosc dlugo i nie ma zadnych problemow pozatym nie lubie miec kilku partycji 2 mi w zupelnosci wystarczaja. a czym wy robicie ntfs czym formatujecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 Troche zajetego moejsca na NTFS jest normalne, poczytaj sobie o budowie tego systemu plików to zrozumiesz gdzie to znika. Jak ci się instalator nie podoba do na płycie CD XP(w konsoli) jak i w samym systemie jest jeszcze program obsługiwany z wiersza poleceń,ale na pewno z niego nie skorzystasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@niu$ Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Witka. A wiec tak probowalem robic sobie partycje przez instalator i on jakos dziwnie zostawia mi zawsze 8 mb w obszaze bez partycji Zawsze nie moge nic zrobic by cale dostepne miejsce bylo dotepne na dysku. glupie 8 mb a tak moze utrodnic zycie. odpalilem pqmagic no i tam sytuacja ma sie identycznie:) dochodze do wnisku ze fdisk jest najlepszy. bo on mi nic nie zostawia wykorzystuje cala dostepne miejsce. a co do pqmagic to probowalems obie roic te partycje na ntfsie i wlasnie przy tworzeniu wyskoczyly mi rubryki "Cluster size: Default, 512, 1K, 2K, 4K, 8K, 16K, 32K, 64K, no i nie wiem ktora wybrac ktora najlepsz no i jeszcze jest jedna rubryka NTFS version: i jest do wyboru: Default, 1.2 (Windows NT 4.0), 3.0 (Windows 2000), 3.1 (Windows XP) No i wlasnie nie wiem co to ma to tego ta versja moze ktos mi cos podpowie wytlumaczy tylko prosze jasno i wyraznie. A i jeszcze jedno przy tworzeniu jest zakladaka Pasition: * Beginning of unallocated * End of unallocated space no i nie wiem ktora do czego:) prosze o wyjasnienie:) hm.... i Jak dysk chce podzielic na C: (System) D: (Dysk) To ktory bedzie Logical a ktory primary... Prosze o wyczerpujace odpowiedzi i jak ma ktos jakies lektury tylko wyczerpujace na temat ntfs i w pl bo z eng mam troszke problemow uh ale sie rozpisalem:) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opentany Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 ja robilem Partition Magic 8 i jestem z niego zadowolony C bedzie logiczny a D primary :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 C bedzie logiczny a D primary :Dhehe, na odwrót.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 jaq bym systemowke dal wieksza tak powiedzmy z 30-40GB a reszte podzielilbym na polowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 ...on jakos dziwnie zostawia mi zawsze 8 mb w obszaze bez partycji...Mi tez zawsze zostawia te 8Mb ale mysle ze to chodzi o cache dysku ktorego naturalnie nie podzielisz na partycje :wink: Oczywiscie moge sie mylic :roll: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterrro Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Na moje oko te zniakające 8 mega to miejsce w którym zapisywane są inoramcej o partycjach... No i nie wierzcie, że fdisk wykorzystuje całe miejsce, on po prostu nie pokazuje tych ośmiu megów... Ale mam jedno pytanie, otóż mam dysk 160 giga i przy instalacji podzieliłem go na trzy partycje, tylko że wsiąkło mi 20 giga... (dysk był wykrywany jako 130 z goszami). Nie liczę tych 10giga bo na każdym dysku musi trochę wyparować (dla nie wiedzących producenci dysków liczą 1 kilobajt jako 1000 bajtów, 1 mega jako 1000 kilobajtów itd., a system liczy , że 1 kilobajt ma 1024 bajty itd. stąd te rozbierzności). No i po instalacji nie przejmowałem się zbytnio tymi 20 gigami bo przesiadłem się z dysku 4 GB. Ale gdy zagłębiłem się w system okazało się, że zostało jeszcze właśni 20 giga nie spartycjowanego miejsca... No więc z poziomu windy zniszczyłem partycje (oprócz systemowej) i zrobiłem je na nowo. I teraz mam 30 GB + 85GB + 35GB. Ale przy ponownej instalacji windy w instalatorze tej ostatniej partycji brakowało te 20 giga, ale gdy instalka dobiegła końca wszystko było w porządku... Tylko przy uruchamianiu systemu kilka razy włączało się takie cuś co sprawdzało spójność danych i naprawiało to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 XP? Bez SP nie widzi całych tak duzych dysków i dlatego. Poszukaj, na forum było o tym pisane wiele razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@niu$ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 A i podobno program do partycjonowania w instalatorze windows 2000 ma bledy wie ktos cos o tym? a niby XP juz ten blad ma poprawiony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Nie ma błędów, nie widzi tylko całej pojemności na duzych dyskach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@niu$ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 windows 2000 pro 200 GB bedzie widzial ? a jak jest sytuacja z XP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterrro Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Sorki... Dzięki za info... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamatsu Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Dzis wlasnie kuplilem dysk 160 gb (nowy). Dysk jest pusty a windows wskazuje mi ze mam zajete 71 mb. To chyba ciut za duzo ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Jak ntfs to dobrze pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamatsu Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 NTFS, kamien spadl mi z serca 8) Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@niu$ Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Witka. A wiec tak probowalem robic sobie partycje przez instalator i on jakos dziwnie zostawia mi zawsze 8 mb w obszaze bez partycji Zawsze nie moge nic zrobic by cale dostepne miejsce bylo dotepne na dysku. glupie 8 mb a tak moze utrodnic zycie. odpalilem pqmagic no i tam sytuacja ma sie identycznie:) dochodze do wnisku ze fdisk jest najlepszy. bo on mi nic nie zostawia wykorzystuje cala dostepne miejsce. a co do pqmagic to probowalems obie roic te partycje na ntfsie i wlasnie przy tworzeniu wyskoczyly mi rubryki "Cluster size: Default, 512, 1K, 2K, 4K, 8K, 16K, 32K, 64K, no i nie wiem ktora wybrac ktora najlepsz no i jeszcze jest jedna rubryka NTFS version: i jest do wyboru: Default, 1.2 (Windows NT 4.0), 3.0 (Windows 2000), 3.1 (Windows XP) No i wlasnie nie wiem co to ma to tego ta versja moze ktos mi cos podpowie wytlumaczy tylko prosze jasno i wyraznie. A i jeszcze jedno przy tworzeniu jest zakladaka Pasition: * Beginning of unallocated * End of unallocated space no i nie wiem ktora do czego:) prosze o wyjasnienie:) hm.... i Jak dysk chce podzielic na C: (System) D: (Dysk) To ktory bedzie Logical a ktory primary... Prosze o wyczerpujace odpowiedzi i jak ma ktos jakies lektury tylko wyczerpujace na temat ntfs i w pl bo z eng mam troszke problemow uh ale sie rozpisalem:) pozdro. Prosze rozwiejcie moje wontpliwosci ktory wypisalem w tym poscie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...