Skocz do zawartości
player 1

Podkrecanie za pomoca Fuzzy Logic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Celerona 2GHz na plycie msi 845E, jest do niej dolaczony program Fuzzy Logic, ktorym mozna podkrecac procesor, a FL sam dopasuje pci i agp do nowych ustawien procka. Czy polecacie podkrecanie w ten sposob?

I jeszcze jedno, jaki przyrost wydajnosci mozna uzyskac podkrecajac Celerona takiego jak wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja korzystam z tego programu, ale i tak wolę robć dodatkowe własne ustawienia. FL podkręca w wersji auto bez podrzucania napięć a to raczej kicha. test który wykonuje tez niewiele mówi o stabilności sprzętu po podkręceniu, bo jak puścisz potem PRIME95 na ustawionym automatycznie taktowaniu (wersja turbo) to wysypie się z błędem. to raczej taka zabaweczka jeśli chcesz w windowsie podkręcić procka, no a poza tym daje możliwość podkręcenia proska max do fsb133 jak dasz na 134 to proc wskakuje na fsb100. FL dobry jest jeżeli chcesz tylko podkręcić na chwilę np dla jakiegoś testu itp. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki

czyli trzeba pogrzebac w biosie!

udalo mi sie podkrecic celerona do 20*124 a potem sie wysypal, najwyzsze, bez szarpniec w tescie fuzzy logic taktowanie mialem przy 20*118, wiec dla spokoju ustawilem na 20*115 czyli mialem celerona 2,3 ghz

3DMark przed oc 8800 a po oc 10200 do 10850 (robilem 3 razy z za kazdym razem rozrzut 200-300 pkt.

Zauwazylem jednak, ze w fuzzy logic z czasem taktowanie samo spada i po 2 godzinach mialem 20*111, czy to wina niepodniesienia napiecia na procesorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym słowem niepodkręcaj tym programem :)

Bios nie gryzie jak coś niebedzie grało to poczekasz chwile albo zresetujesz kompa i wrócą ustawienia default :)

W ostateczności mi sie tak 1 raz zdarzyło bedzie potrzebne przestawienie na chwilę jednej zworki na płycie głównej (patrz instrukcja obssługi płyty głównej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi