Skocz do zawartości
MARTiiii

Skaner, a wiernie odwzorowane kolory? - Plakaty itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna skanera. Skaner do zastosowania domowego lecz z pewnymi wymaganiami pod moje zainteresowania - grafika.

Otóż nie wiem jaka jest mi potrzbna rozdziałka optyczna dpi jeśli chcę zrobić sobie plakat (taki najczęsciej spotykany, plakaty filmowe), a później wydrukować go w drukarni w pokaźnej skali ;). Oczywiście taki plakat zawiera elementy wcześniej zeskanowane na tym skanerze. Więc, czy 1200x1200 starczy do takiego zastosowania?

- oczywiście skany muszą być świetne pod względem jakości - idealne odwzorowanie kolorów itd.

- musi być przystawka do slajdów i przeźroczy

- hmm cena oczywiśćie jak najniższa.

W tej chili myślę nad tym Canon 3200F, co wy na to?

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11165

A może coś innego

p.s. co lepiej wyższe dpi w poziomie, czy w pionie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swietny jest ten skaner tylko ciekawe jak z jasnoscia ?? sprawdz to lepiej bo ja jak kupowalem troche czasu temu to wzialem plustek opticpro ST12 bo mial dobre odwzorowanie kolorkow i nie bylo problemow z jasnoscia skanow..... teraz jestem zadowolony i wiem ze to byl dobry wybor :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż nie wiem jaka jest mi potrzbna rozdziałka optyczna dpi jeśli chcę zrobić sobie plakat (taki najczęsciej spotykany, plakaty filmowe), a później wydrukować go w drukarni w pokaźnej skali ;).

no wiec rece mi opadly :D w drukarni wydrukowac 8O

btw. zdjecia w jakiejs agencji (podczas skladu - przed drukiem) maja 300dpi, ale to nie ma nic wspolnego przeciez z rozdzielczoscia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microtek robi bardzo dobre skanery, i oprogramowanie ma bardzo dobre, scanwizard(program i sterownik w jednym) działa jako oddzielny program i nie jest wymagane dodatkowe oprogramowanie do skanowania tak jak w innych skanerach.

Własciwie o moim 4800+ nie poge powiedziec nic zlego poza tym ze jest trochę głosniejszy niz gdy był nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi