marcinek79 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Witam. Pytanie... Problem w tym ze kopiując duze pliki - pomiedzy partycjami (na jednym kablu) transfer wynosi maximum 4 MB/s... Jezeli kopiuje z jednego dysku na drugi (różne kable) to jest lepiej... ale tylko przez kilka pierwszych sekund - wtedy jest nawet 20 MB/s... po kilku sekundach dysk zaczyna rzęzic i transfer spada do góra 7 MB/s... Czy to normalne osiagi dla tego sprzetu? Druga sprawa (powiązana) - przy takim kopiowaniu nie ma mowy o JAKIEJLWIEK innej czynnosci... komputer muli tak ze NIC się nie da zrobic... Mam siec LAN - jezeli ktos ciągnie ode mnie - nawet z predkoscia 1 MB/s takze komputer muli... Bios jest aktualny, wszystko poinstalowane... Dyski (podobno) pracują jako UDMA... Prosze o porade, moze ktos cos wie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 moze defragmentacja.. :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelP Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Cześć! A jaki masz dysk? i płyte? a masz włączony Write Cache ? A czy masz HDD podłączone do jakiego kontrolera ? na płycie mostka pd? czy cos innego np: Promise czy Silicon Image? Jest to dysk na SATA czy na UATA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Dysk i płyta jest napisana w moim poscie na dole... Dysk jest UATA, podłączony na plycie gł. 80 pinowym kablem (drugi podobnie)... Write Cache jest zamrozone - w ogóle nie mam tej funkcji (i to jest najdziwniejsze) Defragmentacja??? :)))) raczej nie w tym problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Ultra DMa włączone?? Mi to wyglada na jego brak! A skoro piszesz ze podobno wlaczone to sprawdz to. Manadzer urzadzen wlasciwosci podstawowego kontrorela IDE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 W biosie jest ustawione na UDMA, sa dwa 80 pinowe kable... Nie mam w ogóle zakładki "ustawienia zaawansowane" w PODSTAWOWYM KANALE IDE w menedżerze urządzen... wiec nie moge tego zmienic... (nigdy nie mialem - problem jest od dawna i trwa kilka kadencji XP z różnych zródeł) Podobnie jak nie mam tez mozliwosci ustawienia buforu zapisu (Write Cache) - w ogóle nie mam tej funkcji (i to jest najdziwniejsze) w ustawieniach dysków... Podczas prac dyskowych nie ma szans na jakiekolwiek manipulacje myszką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 czasem proste odpowiedzi sa najlepsze a instalowałes drivery do chipsetu ?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 instalowałem... dziwna sprawa ze nie mam tych powyzszych mozliwosci... nie kumam... a wkurza mnie to mulenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...