koski Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Witam! Jestem nowy na tym forum,ale widze ze "znacie sie na rzeczy" Ostatnio kupilem sobie calkiem fajny sprzecik, lecz niestety mam z nim troche problemow... mianowicie "psuje mi" image plyt cd, to znaczy, ze po zgraniu od kogos z hdd jakiegos image'a (ew. zipa, rara itp) u mnie pokazuja sie bledy CRC Probowalem roznych "lekarstw" typu podnoszenie napiecia na procku, na pamieciach itp, ale nie zdalo sie to na nic Sprzet mam taki jak w opisie: [12x200, graeje mi sie max 62 st. przy SETI, wiec nie jest zle] Any sugestions? "Thanx from the mountain" PS Myslalem cos moze o pamieciach (timingi 6-2-2-2) ale w sumie one tak fabrycznie powinny dzialac ... Na NB mam podniesione napiecie do 1,7V, na procu z 1,45 (default) na 1,844 , ale spoko trzyma. Najgorsze jest to, ze jak sciagne cos z netu i wrzuce na hdd, to po jakims czasie (za cholere nie wiem jakim cudem) dzieja sie dziwne rzeczy , np instalki programow maja bledy, crc sie w zipach i rarach wali itp. szkoda, bo fajny sprzet, ale nie mozna na nim polegac Nie mam zadnych AdAware'ow ani virow - sprawdzane kilka razy w tygodniu... Aha wazne ... nie przechodzi memtesta niestety , dlatego mysle ze to pamieci :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 temp za duza proc juz pewnie wali bledami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Sprawdz pamieci i szmaty (taśmy od hdd). Glownie te rzeczy powoduja bledy CRC. Piszesz ze nie przechodza memtesta. Probowales odpalalc kompa tylko na 1 kostce ramu? Jesli to nic nie da pozycz od kogos pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koski Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 temp za duza proc juz pewnie wali bledami hmmm.. moze i temp troche duza,ale kiedys mialem xp 1,7+ ktory przez 1,5 roku chodzil na 65-70 st i bylo wszystko OK, niestety kiedys zachcialo mi sie zmieniac obudowe i w wyniku bledu przy nakladaniu wentylatora - procek "poszedl sie pasc" :( W moim przypadku temp nigdy nie byla problemem, przynajmniej nigdy z AZ takimi skutkami. Moj kumpel, ktory ma inna plyte, ale dokladnie ten sam proc i pamieci - notuje podobne problemy (a ma temp nizsza o ok 5st - bo ma mniej rzeczy w budzie) wiec nie sadze ze to ta kwestia..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koski Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Sprawdz pamieci i szmaty (taśmy od hdd). Glownie te rzeczy powoduja bledy CRC. Piszesz ze nie przechodza memtesta. Probowales odpalalc kompa tylko na 1 kostce ramu? Jesli to nic nie da pozycz od kogos pamieci niestety tutaj jest problem,poniewaz nie mam nikogo z takimi pamieciami, a gdybym nawet zanlazl, to nie wiem juz ktore archiwa (image, zdjecia) byly ok :( ale dzieki za rade... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek997 Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Cześć! koski chyba z czymś po prostu przesadziłeś. Proponuję powrót do ustawień fabrycznych i przetestowanie sprzęty bez podkręcania. Wyeliminujesz w ten sposób możliwość uszkodzenia sprzętu. Jeśli będzie ok, to będziesz miał pewność, że wszystkie komponenty są sprawne. Potem cała robota z podkręcaniem zacznie się od nowa, ale tym razem małymi krokami do góry i ciągłe testy. Kiedy dojdziesz do granicy błędów conij się o krok do tyłu i potestuj dokładnie. Jeśli wszystko będzie ok to znalazłeś max dla swojego sprzętu... W czymś jest problem, ale nie wiem z czym, bo zbyt wiele rzeczy jest podkręcone... Pozdrawiam serdecznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Jek dla mnie to kostek wina RAMu, skoro memtestu nie przechodzi to chyba sprawa jasna, masz bardzo podobny konfig do mojego, też miałem problemy z memtestem i AN7, proponuję zmianę biosu na tictaca "an7de8" U mnie na tym BIOSie badziewiaste goodramy cl3 śmigają 225 na 2.5 3 3 11 :-) powyżej też memtest błądzi... Więc szybki flash i spowrotem zdać relację :-) Pozdrawiam, Sekator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koski Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Cześć! koski chyba z czymś po prostu przesadziłeś. Proponuję powrót do ustawień fabrycznych i przetestowanie sprzęty bez podkręcania. Wyeliminujesz w ten sposób możliwość uszkodzenia sprzętu. Jeśli będzie ok, to będziesz miał pewność, że wszystkie komponenty są sprawne. Potem cała robota z podkręcaniem zacznie się od nowa, ale tym razem małymi krokami do góry i ciągłe testy. Kiedy dojdziesz do granicy błędów conij się o krok do tyłu i potestuj dokładnie. Jeśli wszystko będzie ok to znalazłeś max dla swojego sprzętu... W czymś jest problem, ale nie wiem z czym, bo zbyt wiele rzeczy jest podkręcone... Pozdrawiam serdecznie... no ... kurcze.. .nie bardzo :( Wczoraj bawilem sie troche, i wracalem do (prawie fabrycznych ;) ) , ustawien 10x200 , 10x 166 itp na roznych V i chyba dzieje sie to samo, bo po kilku godzinach grania i robienia roznych rzeczy jest tak samo :( > Jek dla mnie to kostek wina RAMu, skoro memtestu nie przechodzi to chyba sprawa jasna, masz bardzo > podobny konfig do mojego, też miałem problemy z memtestem i AN7, proponuję zmianę biosu na > tictaca "an7de8" U mnie na tym BIOSie badziewiaste goodramy cl3 śmigają 225 na 2.5 3 3 11 powyżej > też memtest błądzi... W sumie zapomnialem,ze mozna sprobowac z biosem sie pobawic ;) Wszedlem na stronke Abita , a tam ... : an718.exe Bios Issue Date:2004/11/23 BIOS ID:1.8 Added new CPU support. Enhanced memory compatibility. Calibrated CPU frequency. BIOS compile date: 11/23/2004 A ja mam 1.7 jeszcze :( a w 1.8- Enchanced Memory Compatibility :D Moze pomoze :) Dzieki - odezwe sie moze jutro :) PS do SEKATORA: nie moglem znalezc tego biosu An7de8 - mozesz mi dac na niego namiary ? Dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koski Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 kurde, znalazlem cos ciekawego, co wcale mnie nie cieszy :( http://www.abit.com.tw/test_report/AN7/02.php Test pamieci na AN7 .... I NIE MA TAM MUSHKIN'ow!!!! ;( ;( ;( Czy to znaczy ze nie zaznam spokoju z tym kompem ? P.S. Moze ktos chetny do zamiany :> (ocz, twinmosy,corsair'e) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 koski wyjmij 1kostke i wtedy zobacz moze plyta ma problem zeby 1gb ramu chodzil w dualu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekatorus Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 BIOSik znajdziesz tutaj : http://forum.abit-usa.com/attachment.php?s...=&postid=365426 Jest jeszcze parę innych, całkiem niezłych, możesz się pobawić, dla mnie właśnie ten najbardziej odpowiada. Sekator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...