Skocz do zawartości
assan

Artefakty przy FX5200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jkiś czas temu kupiłem kartę FX5200 , w większości gier 3d pojawiają się artefakty ( już na samym początku ). Próbowałem 3dmark 2001 se - tam również się pojawiły. Zaczynam podejrzewać , że otrzymałem podkręconą kartę . W jaki sposób sprawdzić jej taktowanie i ewentualnie jak je zmniejszyc? Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

assan podaj dokladny model karty, ja np mam 5200 od prolinka taktowany 250/500, sadzac po twoim opisie "rdzeń 250 , pamięć 300"" to katra leci na ustawieniach standardowych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś - rozumiem ze nie w sklepie....

I dokładniej - jak kupiłes to już pojawiały Ci się artefakty czy dopiero teraz?

Powątpiewam że jest coś podkrecone..;) Bo to by znaczyło że ktoś musiał zmienić bios i ustawić pdwyższone ustawieia...

IMHO pamięci są uszkodzone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta to niestety nic szczególnego - Dream - Inside - 128mb 128bit- poza tym mam Celerona 2.6 , 256 mb ramu , plyta VIA P4X266E/5235 ( obsługuje maks AGP 4). Artefakty są od momentu , gdy ją kupiłem ( wcześniej miałem MX440 , tyle że zepsuła się w niewyjaśnionych okolicznościach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nastepny milosnik "trybu DDR" ;)

Pamiec DDR nie ma dwa razy wyzszego taktowania, tylko dwa razy wieksza przepustowosc! A to nie to samo...

Jesli chodzi o dokladnosc to pamiec DDR pracuje na dwoch zboczach sygnalu zegarowego. Opadajacym i narastajacym wiec mozna powiedziec ze ma taktowanie 2x wieksze bo mimo ze zegar podaje cos tam to i tak pamieci pracuja z 2xwiekszym zegarem wiec nie wiem dlaczego by nie uzwac slowa wyzsze taktowanie. W/g mnie jest to poprawne. Moze precyzyjniej bylo by uzywac slownictwa: rzeczywiste i efektywne taktowanie ale to jest ciagle taktowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na zawyżone taktowanie pamięci. Powinno być 200 lub 250 mhz w zależności od karty, nie spotkałem się z FX 5200 taktowanym 300mhz dla pamięci. Jeżeli karta jest używana, to ktoś kombinował w biosie karty.

Na kartach nv, w przeciwieństwie do ati - riva tuner podaje taktowanie pamięci w trybie ddr czyli 300ddr to 150 "normalne". Wynika z tego, że karta ma zanizone taktowanie. Jeśli przy tym są arty to albo syf w systenie (sterowniki, ect.) albo karta była uszkodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pracuje z dwa razy wiekszym zegarem, bo adresujesz caly czas tylko zboczem narastajacym.

Czy Twoim zdaniem szyna AGPx8 o taktowaniu 66MHz, ktora przesyla 8 bitow w jednym takcie, ma taktowanie "efektywne" 533MHz?

Po wiecej informacji zapraszam TUTAJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma AGP do pamieci?

Chodzi o to ze pamieci DDR pracuja na dwoch zboczach sygnalowych i nie zmieni tego nic. Jestem elektornikiem i wiem cos o tym. Pamieci DDR w przeciwienstwie do SDR, ktore sa w stanie pracowac ne jednym ze zboczy zegarowch(nie pamietam czy narastajacym czy opadajacym) sa w stanie pracowac na obydwu zboczach nie tracac czasu az nadejdzie nastepne zbocze tylko korzystaja z opadajacego zbocza co daje im 2x wieksza przepustowosc a co rowniez za tym idzie taktowanie bo uzadzenie pracuje z 2x wiekszym zegarem. Trudno to tak zrozumiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sucker: ja studiuje na Wydziale Elektroniki na PW, wiec tez sie troche znam ;)

Uzywajac obrazowego porownania (wyobraz sobie, ze pamiec to samochod dostawczy): pamieci DDR w stosunku do SDR nie jada szybciej, one wioza dwa razy wiecej. ;)

Zreszta nie ma co sie o to tak zabijac... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@costi jakis Ty madry jestes 8O Normalnie dziekujemy panu ze nam wszystko obrazowo wytlumaczyl i normalnie prawie ma dyplom :roll: Sorry ale nie moglem sie powstrzymac :oops: Ale dobra costi no offence nie ma co sie o to zabijac :) Jezeli jestes tak bardzo wyczulony na sprawy techniczne ok :wink: Pamieci sa taktowane 300MHz to i tak duzo za duzo jak dla tej karty skoro najszybsza jest ultimate i ma takty dla pamieci 250MHz :roll: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi