assan Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Witam. Jkiś czas temu kupiłem kartę FX5200 , w większości gier 3d pojawiają się artefakty ( już na samym początku ). Próbowałem 3dmark 2001 se - tam również się pojawiły. Zaczynam podejrzewać , że otrzymałem podkręconą kartę . W jaki sposób sprawdzić jej taktowanie i ewentualnie jak je zmniejszyc? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Riva tuner, sterowniki (wcześniej trzeba dodać do rejestru coolbits). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assan Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Riva tuner wskazuje : rdzeń 250 , pamięć 300 . Jeżeli bym chciał zmniejszyć - czy oba parametry muszę obnizyć jednocześnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 assan podaj dokladny model karty, ja np mam 5200 od prolinka taktowany 250/500, sadzac po twoim opisie "rdzeń 250 , pamięć 300"" to katra leci na ustawieniach standardowych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Kupiłeś - rozumiem ze nie w sklepie.... I dokładniej - jak kupiłes to już pojawiały Ci się artefakty czy dopiero teraz? Powątpiewam że jest coś podkrecone..;) Bo to by znaczyło że ktoś musiał zmienić bios i ustawić pdwyższone ustawieia... IMHO pamięci są uszkodzone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.N.A Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Moze bys podal dokladnie jaka masz karte a najlepiej cala konf.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assan Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Karta to niestety nic szczególnego - Dream - Inside - 128mb 128bit- poza tym mam Celerona 2.6 , 256 mb ramu , plyta VIA P4X266E/5235 ( obsługuje maks AGP 4). Artefakty są od momentu , gdy ją kupiłem ( wcześniej miałem MX440 , tyle że zepsuła się w niewyjaśnionych okolicznościach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 ...pamięć 300... 8O troche duzo jak na taka karte, w trybie DDR bedzie 600MHz a to troche za duzo :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Nastepny milosnik "trybu DDR" ;) Pamiec DDR nie ma dwa razy wyzszego taktowania, tylko dwa razy wieksza przepustowosc! A to nie to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Wygląda na zawyżone taktowanie pamięci. Powinno być 200 lub 250 mhz w zależności od karty, nie spotkałem się z FX 5200 taktowanym 300mhz dla pamięci. Jeżeli karta jest używana, to ktoś kombinował w biosie karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assan Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 A czy stanie się coś , jeżeli obniżeę taktowanie samej pamięci do 250? Bez zmieniania takt. rdzenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wersik Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Nie powinno się nic stać.. najpierw sprobój zmniejszać częstotliwość o 5 lub 10, może nie będzie konieczne żeby zmniejszyć taktowanie az o 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Nastepny milosnik "trybu DDR" ;) Pamiec DDR nie ma dwa razy wyzszego taktowania, tylko dwa razy wieksza przepustowosc! A to nie to samo... Jesli chodzi o dokladnosc to pamiec DDR pracuje na dwoch zboczach sygnalu zegarowego. Opadajacym i narastajacym wiec mozna powiedziec ze ma taktowanie 2x wieksze bo mimo ze zegar podaje cos tam to i tak pamieci pracuja z 2xwiekszym zegarem wiec nie wiem dlaczego by nie uzwac slowa wyzsze taktowanie. W/g mnie jest to poprawne. Moze precyzyjniej bylo by uzywac slownictwa: rzeczywiste i efektywne taktowanie ale to jest ciagle taktowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Wygląda na zawyżone taktowanie pamięci. Powinno być 200 lub 250 mhz w zależności od karty, nie spotkałem się z FX 5200 taktowanym 300mhz dla pamięci. Jeżeli karta jest używana, to ktoś kombinował w biosie karty.Na kartach nv, w przeciwieństwie do ati - riva tuner podaje taktowanie pamięci w trybie ddr czyli 300ddr to 150 "normalne". Wynika z tego, że karta ma zanizone taktowanie. Jeśli przy tym są arty to albo syf w systenie (sterowniki, ect.) albo karta była uszkodzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Nie pracuje z dwa razy wiekszym zegarem, bo adresujesz caly czas tylko zboczem narastajacym. Czy Twoim zdaniem szyna AGPx8 o taktowaniu 66MHz, ktora przesyla 8 bitow w jednym takcie, ma taktowanie "efektywne" 533MHz? Po wiecej informacji zapraszam TUTAJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Co ma AGP do pamieci? Chodzi o to ze pamieci DDR pracuja na dwoch zboczach sygnalowych i nie zmieni tego nic. Jestem elektornikiem i wiem cos o tym. Pamieci DDR w przeciwienstwie do SDR, ktore sa w stanie pracowac ne jednym ze zboczy zegarowch(nie pamietam czy narastajacym czy opadajacym) sa w stanie pracowac na obydwu zboczach nie tracac czasu az nadejdzie nastepne zbocze tylko korzystaja z opadajacego zbocza co daje im 2x wieksza przepustowosc a co rowniez za tym idzie taktowanie bo uzadzenie pracuje z 2x wiekszym zegarem. Trudno to tak zrozumiec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assan Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Próbowałem zmniejszyć chociaż o 5 - nie da rady przetestować: PS. Aktualnie mam sterowniki 53.03. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 sucker: ja studiuje na Wydziale Elektroniki na PW, wiec tez sie troche znam ;) Uzywajac obrazowego porownania (wyobraz sobie, ze pamiec to samochod dostawczy): pamieci DDR w stosunku do SDR nie jada szybciej, one wioza dwa razy wiecej. ;) Zreszta nie ma co sie o to tak zabijac... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 @costi jakis Ty madry jestes 8O Normalnie dziekujemy panu ze nam wszystko obrazowo wytlumaczyl i normalnie prawie ma dyplom :roll: Sorry ale nie moglem sie powstrzymac :oops: Ale dobra costi no offence nie ma co sie o to zabijac :) Jezeli jestes tak bardzo wyczulony na sprawy techniczne ok :wink: Pamieci sa taktowane 300MHz to i tak duzo za duzo jak dla tej karty skoro najszybsza jest ultimate i ma takty dla pamieci 250MHz :roll: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assan Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Done! Dzięki wszystkim za pomoc. :) udało mi się zmniejszyć z 300 na 275 i nagle wszystko piknie śmiga. Artefakty to już przeszłość ( oby ) . Pozdrawiam :gitara: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...