Skocz do zawartości
Pichulec

Idealny Prescott :)

Rekomendowane odpowiedzi

pichu - " ....... 3.6GHz Prime stable bez podnoszenia napięcia - jestem w szoku ... " z tego co wiem to preszczoty maja dynamiczne napiecie :P same sobie pobieraja tyle ile potrzeubje ;-) a to taki szczegol :P

Jakbys chciał wiedziec, logi z speedfana (ok 7h) mówia jednoznacznie - wahania vcore podczas testów były na granicy marginesu błedu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

jestem tutaj nowy. jakies tydzien temu kupilem procka Pentium IV 2,4 Ghz Prescott 1 mb cahe fsb 533 oraz plyta glowna MSI i865 Neo2-PFS Platinum Edition, 2x 256 DDR 400 Mhz Kingston, dysk 160 Gb Maxtor oraz starsza karta graficzna GeForce 2 MX 400 64 mb,

Oczywiscie ten procek ma (SL7YP) ze steppingiem D0

wczoraj podjalem testu podkrecenia tego procka podkrecilem do 3,4 Ghz bo dalej obawiajac ze sie spali przerwalem to podkrecanie zreszta uzywalem opcji auto overclocking gdyz plyta glowna ta ma funkcje DOT (Dynamic Overclocking Technology) temperatura wachala w przedziale od 50 do ok 60 stopni. hmm moze uda mi sie wiecej podkrecic ale to wtedy zrobie jak zapewnie lepsze chlodzenie.

pozdrawiam

PS . zasilacz mam 400 Wat z funcja PFC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam problema :( krecilem Cel D 2,4 na 3,4 z pamieciami 512 DDR333 no name i 512DDR400 elixir i w obu przypadkach chodzilo... mialem ochote na 3,6Ghz wiec zmienilem pamieci na twinmos 512DDR 400 CL2,5 i PUPA!! ledwo co idzie na 3Ghz i to niestabilnie :( O CO CHODZI??

slyszalem ze twinmosy lubia sie gryzc z roznymi plytami,szczegolnie na chipach Intela ale jesli byloby tez tak w moim przypadku (Via 880) to czy nie powinno wogole nie chodzic?? jesli procek jes niepodkrecony to pamieci chodza bez problemu na 266, 333, 400Mhz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli podkręcasz przez program msi - core center to przygotuj się w najbliższym czasie na spalenie dysku twardego :), ten program zwiększa szybkość magistrali PCI i AGP, nie blokuje ich, dlatego polecam podkręcanie przez bios :D

Miałem ten program i działalo wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli podkręcasz przez program msi - core center to przygotuj się w najbliższym czasie na spalenie dysku twardego :), ten program zwiększa szybkość magistrali PCI i AGP, nie blokuje ich, dlatego polecam podkręcanie przez bios :D

Miałem ten program i działalo wszystko ok

no ja tez i wszystko ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam problema :( krecilem Cel D 2,4 na 3,4 z pamieciami 512 DDR333 no name i 512DDR400 elixir i w obu przypadkach chodzilo... mialem ochote na 3,6Ghz wiec zmienilem pamieci na twinmos 512DDR 400 CL2,5 i PUPA!! ledwo co idzie na 3Ghz i to niestabilnie :( O CO CHODZI??

slyszalem ze twinmosy lubia sie gryzc z roznymi plytami,szczegolnie na chipach Intela ale jesli byloby tez tak w moim przypadku (Via 880) to czy nie powinno wogole nie chodzic?? jesli procek jes niepodkrecony to pamieci chodza bez problemu na 266, 333, 400Mhz...

sproboj zwiekszyc napiecie na memkach i obnizyc timigni, jezeli to nie pomoze zmien dzielnik na pamieci na 1:1 (w biosie moze moze byc to nazwane jako ddr 266) wtedy dopiero przy 3.6GHz bedziesz mial 400mhz na memkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiekszalem napiecie - opcja HIGH lub NORMAL wiec dalem HIGH.

timingi obnizalem ale jak dalem na 2 to nie startowal.

dalem tez pamieci na 266 - tez nie wstawal (przy podkrecniu)

przetrenowalem wszystkie mozliwe kombinacje i nic :( .

jest jeszcze opcja w biosie FLEXIBILITY OPTION odnosnie ramu, przy tych mniej markowych pamieciach pomagalo a z twinmosem nawet nie startuje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Pichu - respect dla Ciebie - spoko proca masz!!! Jak widać ten stepping jest świetny (choć ponoć E0 jest

jeszcze lepszy). Najważniejszy jest właśnie stepping i sama seria proca - trafiłes w dziesiątke z tym prescotem. Sam mam NW ,który jest ze steppingu C1 i co najlepsze w specyfikacji intela (na stronie intela) jest ten proc ale nie ma informacji ile ciepła wydziela. Nominalnie chodzi na 1.8ghz (FSB100) => na 2.4ghz (FSB133) bez zmiany napiecia spokojnie => 3ghz (FSB166) spokojnie BEZ zmiany napięcia (Volcano7+) => 3.6ghz (FSB200) na 1.75V prime full stable (WC) :-)

Poważnie - Intel rządzi czego potwierdzeniem są proce z takich właśnie serii :))))))

Pozdro to all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się podepnę pod temat, bo mam takie pytanko - czy ktoś próbował podkręcać te prescotty na chipsecie 845pe? Bo nie wiem czy nie sprawić sobie takiego prescotta, ale nie wiem czy mi się tak ładnie podkręci na moim mobo (gigabyte ga-8pe667)? bo może czas na zmianę mobo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi