Skocz do zawartości
nitz

mnoznik i Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

O co moze chodzic. Szwagier ma Gigabyte'a 7N400L i Bartona 2500+. Jak podniesie FSB o 1 MHz (z 167 na 168) to wszystko zaczyna niesamowicie czkac. Moze z podkrecaniem FSB dam spokoj, ale chce sie zapytac jeszcze o taka sprawe. Gigabyte jako jedyny robi jumperki to zmiany mnoznika na CPU. I jeżeli się okaże, że procek ma zablokowany mnożnik a zmnienie mnożnik na płycie może się coś stać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowicie czkać tzn ? kumpel ma tą płytkę i chodzi bezproblemowo na FSB 200, ja sobie też ją zamówiłem ale była uszkodzona i dziś ją wysyłam. Co do mnożnika, jeśli jest zablokowany to nie zmienisz go za pomocą jumperów..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast podnosić o 1MHz podnieście od razu na fsb 200 i okaże sie czy warto bawić się w oc. procek wytrzyma a jeżeli macie pamięci 400 to nie powinno być problemu a jeżeli macie 333 to zależy jaki producent ja mam kingstony 333 i chodz a pięknie na 400 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na niepodkręconym sprzęcie w Aquamark'u procek dostaje ok 6600 pkt, jak go podkręce (z 1800 do 2000 MHz) to dostaje troche ponad 1200 pkt !!! Drugą sprawą jest też to, że jak podkręce FSB o ten 1 MHz zaczyna czkać, np w NFSU polega to na przerywaniu głosu na chwile i spadek ilości klatek do paru potem wraca do normy na sekunde i znowu spadek. Co najlepsze jak wróce do defaultowych ustawień to problem dalej istnieje i dopiero reset pomaga. Zastanawiam nie też problem, z tym, że pomimo ustawieniu AGP/PCI na sztywno program Easy tune widzi te pozycje jako ruchome, tak jakby on sam zmieniał to podczas ładowania. Więc może on jest problemem. Pamięci to wprawdzie Elixiry 200 MHz ale po odpalnieu kompa asynchro (pamięci na 200 MHz) wszystko działa poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...