wb Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Witam - mam problem z nowym dyskiem chciałem sobie polepszyć a tu masz. Kupiłem Cawiara 80 GB/8MB bufor/7200 obrotów. Mam windows 98 SE, 512 MB ram, płyta ASRock K7VT2. Problem jest taki że dysk bardzo zamula a winda czasem się wiesza (postawiony na nowo po wymianie dysku). Wcześniej miałem Samsunga 20 GB/2MB bufor/5400 i chodził o wiele lepiej. Nie bardzo wiem jak co poustawiać w biosie mam kilka możliwość DMA? łącznie z Auto które najlepsze ustawienie, czy muszę coś zmienić w ustawieniach systemowych proszę o pomoc. W specyfikacji płyty jest coś takiego IDE1: ATA 133/Ultra DMA mode 6 ; IDE2: ATA 133/Ultra DMA mode 6 W specyfikacji dysku IDE Ultra ATA/100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 W biosie zostaw wszystko na auto tak bedzie najlepiej. Zobacz czy masz wlaczone DMA w Windowsie. Wejdz do manadzera urzadzen i tam daj wlasciwosci twardziela i zaznacz ptaszka przy DMA. POtem uruchom ponownie kompa i powinno grac. Jesli mozesz to zainstaluj tez program hdtach i zrob test transferu dysku i wklej tu fotke zobaczymy co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wb Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Dziękuję za podpowiedź, ale ja to hyba jakiś wczorajszy jestem bo nie widzę opcji zaznaczenia DMA w przy twardym dysku? Zainstalowałem HDTach ale ten cos przerywa test i zamyka się jego okienko. Co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Menedżer urządzeń ---> Stacje dysków ---> [twoj dysk] ---> Właściwości ---> Ustawienia ---> DMA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wb Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Menedżer urządzeń ---> Stacje dysków ---> [twoj dysk] ---> Właściwości ---> Ustawienia ---> DMANo tak ja tam mam Stacje dysków-->Generic Ide Disk Type47 i jest tam rzeczywiście opcja DMA zaznaczyłem przeładowałem system i nic :(. Zaglądam tam z powrotem "ptaszek" jest cały czas zaznaczony więc chyba obsługuje. Jednak dysk cały czas zamula właściwie to tylko na drugiej partycji. Z chwilą kiedy zaglądam na drugą partycję wszystko zaczyna się ciąć, ale to nie wszystko na teście HD Tach całkowicie mi wywala system :( Masz może jakiś pomysł ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Jeżeli nie masz duzo danych, to usuń istniejącą partycję programem "Particion Magic", potem format i zrób partycje fdiskiem... powinno pomóc... Jest jeszcze duzo mniej inwazyjny sposób... przeinstaluj stery od plyty głownej... jak nie pomoze, to sposób pierwszy... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Jak hdtach nie działa, to mozesz zrobić test wydajności dysku programem hdtune ( http://www.hdtune.com/ ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 zeby odpalic hdtacha na win98 to (wlasnie o tym zapominialem napisac) musisz na wszystkich stacjach cd-rom odznaczac opcje " automatycznie powiadamiaj przy wlozeniu" czy jakos tak znajdziesz to oczywiscie w menadzeze urzadzen we wlasciwosciach swojego napedu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 miałem podobny problem,winą okazał się system ,po jego zmianie nagle 1 dysk logiczny zaczął poprawnie funkcjonować,może warto zrobić tak podstawową operację jak defragmentowanie,czy sprawdzanie dysku? :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...