Ja ( rek ) Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Witam Od czasow premiery i wszelkiego rodzaju zabaw z prockiem 1,7 XP JIUHG 0252 minelo juz prawie 2 lata a pewno wielu uzytkownikow jeszcze go posiada to w zwiazku z tym chcial bym sie dowiedziec czy one jeszcze daja rade u wlascicieli ktozy puszczali(puszczaja) go na Vcore min 1,775 i do tego air cooling. Otóz wczoraj mi sie nudzilo i tak wraz z nowym biosem Merlina D27_TaiPan_0.1 postanowilem wycisnac ostatnie poty z tego procka. Po okolo 2h testow udalo mi sie ustawic stabilne 218x10,5@1,775, dodam ze mam wiatraka freezona QC 80 Cu i w idlu (winamp, www, office,) mam 46-48C (S2tCtl w trayu) a w stresie jakies 58 - 60C i tu moje pytanko czy komus po tych 1,5 - 2 latach dalej chodzi ten procek przy napieciu min 1,775 i air cooling ?? a z tąd moje zaciekawienie - cytuję "Ja bym nie dawal takiego zasilania na procka w 0,13 bo moze sie okazac ze po np 3 miechac proc padnie. Cytat jednego z forumowiczow: "Chodzi o mozliwosc przebicia izolatora przez pole elektryczne a nie tylko o wydzielanie mocy" Max co bym dawal, to 1,75" koniec cytatu. Czy juz czas o mysleniu o WC ?? Pozdro 600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 zalezy na jaka serie trafisz ... ale nie bezpieczne napiecia sa powyzej 1.9 v a temperatury masz nie za ciekawe ... stres do 50* Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRC Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 procesor jak w podpisie, wprawdzie wc ale chodzi tak juz ponad rok (jak nie wiecej) bez najmniejszych problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Mój XP1700+ biagał ponad rok przy Vcore 2V i nic mu sie nie dzieje, działa do dziś, nie zanotowano spadku możliwosci OC, wręcz przeciwnie rozbujał sie z 2,4GHz na początku do 2,6 obecnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Słyszałem, że procki DLT3C lubiły padać z napięciami rzedu 1,85V, ale te procki były przeznaczone do pracy z 1,45V, więc nie dziwota :) A Ty się boisz napiecia 1,775 V? Hehehehe, dobre. Mój procek (XP 1700+ JIUHB 0311 DUT3C) pracuje teraz z 1,95V i w cale mi go nie szkoda :) Pozatym powszechnie znany jest fakt, że dzięki pracy na wyższych napieciach poprawiają się możliwości procka do podkrecania. I co z tego, że zamiast przeżyć jeszze 10-15 lat procek popracuje, powiedzmy 5 lat? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja ( rek ) Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 A jak u was temperaturami przy takimi Vcore ?? Jest sens zapodac jakis wolnoobrotowy wiatrak do budy co by wyciagal cieple powietrze lub zapodawal zimne z zewnatrz ? Da to cos ?? Jakis inny sposob ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja ( rek ) Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Napieć sie nie boje :P tylko ta temperatura 60* troche mnie stresuje :( Chomik co masz za chlodzenie i jakie temperatury ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Moje chłodzenie pochodzi jeszcze z palomino 1700+. Jest to stary, aluminiowy, Titan na sterydach :) Wg. bardzo zdradliwych czujników na Abicie NF7-S przy napieci 1,925V i taktowaniu ok. 2160mhz, temperatury nie przekraczały nigdy 52C w stresie, przy czym na 53C procek sypał już błędami. Jednak by takie badziewne chłodzneie jak moje było wydajne, trzeba zadbać o dobre schłodzenie obudowy. U mnie to Chieftec CX, z którego ściany bocznej w strone procka wieją 2x 92mm wentylatory, obok procka pracuje wentyl 120mm, nad prockiem powietrze wyciąga 80mm z zasilacza, a na samym procku jest wentylator 80mm na 12V ,a na nim (na wysięgniku zalmana) wentylator 92mm na 7V... Czyli nawet taki marny radiator jak ten titan ma mroźno :) /Edit/PS. Pisze tu o temp. na Abicie w czasie przeszłym, teraz używam DFI Infinity, gdzie mam teraz 2142mhz (troche więcej wychodzi w windowsie) przy 1,95V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ja ( rek ) Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Uuu to Ci pewno huczy z obudowy... Normalnie nie wiem co tu zapodac co by bylo zimniej :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4VeN_pl Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Mój athlon XP w lutym tego roku skończy 2 latka.Serii nie pamiętam, natomiast egzemplarz był zasilany napięciem defaultowym 1,6V.Dałem go na 11,5 x 180 = 2080MHz @ 1,75V.Komp chodzi praktycznie 24h i jest dosyc mocno obciążony, bo jak nie gram, to licze seti (1600WU x 3h każdy WU).Chłodony jak w podpisie nie przekroczył nigdy temperatury 50 stopni.Żadnych oznak zmęczenia materiału nie zauważyłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...