_madi_ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Witam, mam pewien problem z dyskami a mianowicie: Moj pierwszy dysk FUJITSU MPE3064AT ma najwyzszy mozliwy interfejs ata/66, a drugi SAMSUNG SV1021H - ata/100. W aidzie mi pokazuje ze obydwa dyski maja aktywny tryb transferu UDMA - UDMA 2 (ATA-33), natomiast w ksiazce od plyty pisze: "On board IDE Port - Dual Ultra DMA 33/66 IDE ports" . Z tego wynika ze plytka obsluguje tez ata66 to w takim razie dlaczego dyski w tym trybie nie pracują ?? Prosze o pomoc. Jezeli trzeba dam jescze jakies dane z aidy lub innych zrodel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 a masz kabel ide ata 100 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_madi_ Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 Qrcze wlasnie nie wiem, te dwa dyski mam podpiete pod jedna tasiemke i to jest wlasnie tasma chyba od czasu kupna kompa czyli 5cio letnia ;/, no ale czemu by dali tasme ata33 skoro dysk kupywalem ata66(przy kupnie kompa - dysk fujitsu). A jak je odrożnic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 ilość żył,,, 40 na ata33 i 80 na ata66-133,,, 80tki mają też zazwyczaj jedną końcówkę niebieską - tą się w mobo celuje :P jak masz na ata33 - podmień - będzie spoooro szybciej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_madi_ Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Juz wszystko rozumiem :) Dysk fujitsu jest polaczony razem z cd-romem pod jednym kontrolerem, no i nawet jakby byla tasma 80zylowa to i tak transfer by byl 33mb/s przez cd-rom. No ale samsung jest sam na drugim kontrolerze i tez ma max 33mb/s. Pewnie tasma 40zyl - liczyłem ;p. A wiec teraz proponuję 2 dyski podlaczyc pod kontroler pierwszy na tasmie 80 zylowej. Wtedy oba dyski beda miały transfer 66(max dla mojej plyty). A cdrom niech sobie siedzi sam na drugim IDE na 40zylowce bo i tak na 80tce by mial 33mb/s... Dobrze mowie ?? :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...