Skocz do zawartości
_madi_

Jak włączć/uaktywnić ATA/66 na płycie głównej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewien problem z dyskami a mianowicie: Moj pierwszy dysk FUJITSU MPE3064AT ma najwyzszy mozliwy interfejs ata/66, a drugi SAMSUNG SV1021H - ata/100. W aidzie mi pokazuje ze obydwa dyski maja aktywny tryb transferu UDMA - UDMA 2 (ATA-33), natomiast w ksiazce od plyty pisze: "On board IDE Port - Dual Ultra DMA 33/66 IDE ports" . Z tego wynika ze plytka obsluguje tez ata66 to w takim razie dlaczego dyski w tym trybie nie pracują ?? Prosze o pomoc. Jezeli trzeba dam jescze jakies dane z aidy lub innych zrodel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze wlasnie nie wiem, te dwa dyski mam podpiete pod jedna tasiemke i to jest wlasnie tasma chyba od czasu kupna kompa czyli 5cio letnia ;/, no ale czemu by dali tasme ata33 skoro dysk kupywalem ata66(przy kupnie kompa - dysk fujitsu). A jak je odrożnic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wszystko rozumiem :) Dysk fujitsu jest polaczony razem z cd-romem pod jednym kontrolerem, no i nawet jakby byla tasma 80zylowa to i tak transfer by byl 33mb/s przez cd-rom. No ale samsung jest sam na drugim kontrolerze i tez ma max 33mb/s. Pewnie tasma 40zyl - liczyłem ;p. A wiec teraz proponuję 2 dyski podlaczyc pod kontroler pierwszy na tasmie 80 zylowej. Wtedy oba dyski beda miały transfer 66(max dla mojej plyty). A cdrom niech sobie siedzi sam na drugim IDE na 40zylowce bo i tak na 80tce by mial 33mb/s... Dobrze mowie ?? :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi