Szolo Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Witam Przeczytałem wszystkie wasze opinie na temat tego coolera, ale wciąż nie znam odpowiedzi na pytanie, które mnie dręczy :mur: Długo zastanawiałem się nad chłodzeniem wodnym, ale zamierzam studzić tylko procka, więc nie ma to sensu. Postanowiłem kupić coś takiego jak Silent Tower, ale nie jestem pewny, czy nie dostanę czegoś równie wydajnego i cichego za mniejszą kasę. Mam : P4 2,8GHZ LGA775 1MB ASUS P5GD1VM WINFAST 6600 TD 128/128 CHIEFTEC 350 I CAŁA RESZTA W budzie mam około 30*C. Nic więc nie chuczy w kompie tylko cooler procka. Każdy użytkownie P4 775 ma chyba ten problem. Moje pytanie Silent Tower, czy coś tańszego o podobnych parametrach. Zależy mi na ciszy. Proszę o POMOC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 (edytowane) Powiem tak ... mialem Silent Towera - teraz mam Si 97... co do tego czy ST jest cichy mozna sie klocic ... - w porownaniu z SI jest podobnie ... wyniki prawie takie same ... poziom glosnosci takze.... porownaj np z xp - 90 ... nie wiem jak ST sie sprawdza na p4.. mozesz takze spradzic to rozwiazanie artcica freezer 4 albo freezer 7 ... jest tanszy i duzo dobrego o nim slyszalem ... Edytowane 11 Marca 2005 przez extremeee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szolo Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Dziękuję za opinie. Jakiś czas temu zdecydowałem się jednak na zakup tego coolera. Powiem wam, że jest się czym pochwalić. Jest 2x cichszy od tego co miałem od dłuższego czasu. Jest uniwersalny i bardzo wydajny. Szkoda tylko, że z montażem tyle roboty. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) Tak sie skałada ze mam to coś od 4 miesięcy mam nadzieje ze tylko do jutra, jest wydajny owszem nawet bradzo ale cichy to napewno nie jest to co mozna o nim powiedziec, zeby był cichy trzeba wymienic wiatrak a najlepien jakies ciche 80 dwa oczywiscie, i jezeli ustawienie otworów wokol procesora jest takie ze chłodzenie mozna ustawic wiatrakiem do dołu to podczas graniea faktycznie temperatora rosnie no i obudowa, w 180mm szerokosci obudowach moze sie nie zmiescic jak płyta jest wysoko osadzona na kołkach itd... Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZarZax Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Silent Towera używam już od dość długo praktycznie od momentu jego premiery. Jest dość wydajny proc 218*11 1,75vcore temperatura w stresie 46 stopni przy 26 w obudowie. 200*11 1,65 nie przekracza 43 stopni w stersie. Ale jak sie ustawi 230*11 1,9vcore to już sobie kiepsko radzi - 55 stopni. Silent Cat jest wydajny ale czy taki cichy to juz bym nie powiedział w tej chwili :) Mam dość dużo wentylatorów w obudowie będzie z 10 i Cat jest wyraźnie slyszalny na ich tle. Montaż łatwy ale jak ktoś procki często zmienia kłopotliwe wyjmowanie płyty. Dokręcać radiatora mocno nie polecam (jeden abicik w kosmos odlecial). Po przykręceniu płyta nie powinna się zabardzo wygiąć :) . Co do spadku temperatury po mocnym dokręceniu - nie zanotowałem zmian ;) Heatpipy powinny po prawidłowym założeniu być nad rdzeniem? A jak można inaczej zamontować skoro cały radiator jest na śrubach i zawsze się ustwia w tym samym miejscu? A może się myle? Spód radiatora wykonany strasznie tandetnie. Thermaltake powinien się schować nie to co zalmanki. Jeśli nie robi sie ostrego o/c to ST jest dobrym dość cichym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 to ja napisze tylko tyle: - SP97 + zalman f2 na 5V -Duron 1400@2400@1.95V http://ocg.prv.pl/obrazki/prime.jpg temp sie pokrywa z tym co pokazywal DigitalDoc5. ultra wydajny jest ten ST :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 ZarZax : jak wiesz rdzen AMD jest malutki i mozesz zalozyc ten cooler tak ze heatpipy nie sa idealnie nad rdzeniem tylko okolo 0,5 - 1 cm przesuniete w bok. Niestety nie mam juz Stowera wiec nie pokaze Ci tego na zdjeciach;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHMURNIAK Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 (edytowane) Witam!! Zamierzam zmienić chłodzenie - w planach BARTON 2500, płyta jak w podpisie - Czy ktos próbował montować wentylator poziomo gdy oryginalnie dmucha od dołu w zasilacz, wydaje mi się, że się da po zdjeciu obudowy ale może ktoś to robił w praktyce. Extreemeee cos wspominał ale chyba nic nie zrobił... Pozdrawiam Edytowane 16 Lipca 2005 przez CHMURNIAK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 (edytowane) Witam!! Zamierzam zmienić chłodzenie - w planach BARTON 2500, płyta jak w podpisie - Czy ktos próbował montować wentylator poziomo gdy oryginalnie dmucha od dołu w zasilacz, wydaje mi się, że się da po zdjeciu obudowy ale może ktoś to robił w praktyce. Extreemeee cos wspominał ale chyba nic nie zrobił... Pozdrawiam 1551086[/snapback] ja tak montowalem mojego towera, musialem odkrecic zasilacz i przesunac w strone napedow bo nie bylo jak wsadzic plyty z tym cudem ;) niestety niedalo sie wyjac zasilacza przed wlozeniem mobo a potem go wlozyc spowrotem bo niemiescil sie miedzy plyte z towerem a obudowe :( a i jak teraz mi dmucha prawie bezposrednio na zasilacz [odleglosc mniejsza niz wiatrak ktory nawiewa powietrza z drugiej strony ;) ale temperatury akceptowalne tzn plyta - 30*C dioda w procesorze- 40*C dioda pod procesorem - 45*C procesor athlon 1700+@11*166 powietrze z obudowy wydmuciach!e taki maly nieslyszalny wiatrak ;) zaslilacz niezglasza jakis problemow [skoki napiec, niestabilnosc] --edit-- ciagle w tle leci mi UD takze te temperatury sa stresowe ;) Edytowane 17 Lipca 2005 przez Pawel_k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHMURNIAK Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 A mi właśnie chodzi o to czy da się zdjąć z coolera tę obudowe do ktorej montuje się wiatrak i wkręcić go tak zeby wiał na tył obudowy a nie w góre - próbował ktoś i zrobił to?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 @ CHMURNIAK : Masz racje probalem to zrobic i zrobilem - tzn jak zdemiesz ta obudowe z coolera to nie zalozysz jej na odwrot... ale zdemnotowalem ja i skierowalem obieg powietrza poziomo niestety wyniki byly niezadowalajace - powietrze sie rozpraszalo a nie przelatywalo przez caly cooler ... polecam wyciagniecie zasilacza poza obudowe i przykrecenie go do obudowy z zewnątrz - albo kupno zasilacza z wiatrakiem wyciagajacym na spodzie (chieftec, neotec itp.) A co do obudowy to mozesz ja zdemnontowac - z tego co pamietam wystarczy odkrecic te srobki na gorze oslony i sciagnac ta niebieska blaszke ;D:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHMURNIAK Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Tak myślałem, że bez blachy finy nie będą praidłowo owiewane, więc zrobie sobie chyba ścianki z kartonu tak aby powietrze przepływało w prawidłowy sposób - może też tak spróbujesz Extremeee?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) A mi właśnie chodzi o to czy da się zdjąć z coolera tę obudowe do ktorej montuje się wiatrak i wkręcić go tak zeby wiał na tył obudowy a nie w góre - próbował ktoś i zrobił to?? 1551649[/snapback] @CHMURNIAK powiem tobie tak na dzien dobry odkrecalem niebieska pokrywe, zeby podosuwac finy ktore gdzie niegdzie mialy spore przerwy... Jak juz mialem zdjeta obudowe to czemu by nie sprobowac jej obrucic - jedyne co sie da to tylko o 180* Socket A pod tym wzgledem kuleje bo wiekszosc MB jak nie wszystkie maja gniazdo procesora skierowane pionowo w moim przypadku s.754 gniazdo lezy w poziomie tak ze po zalozeniu sttr powietrze kieruje sie na tyl budy... Demontaz i montaz zajal mi ponad 45 min. kabelki czujniki sfiecidelka wentyle i takie tam jeszcze duperele. Oczywiscie pierwsze podejscie spalone podstawka jezdzila mi gdzie tylko mogla. Wiec odrazu przelozylem mocowanie pomiedzy HP i potem juz celowalem tylko na sroby. gdy komp sobie pochodzil bez obudowy na biurku postanowilem go umiescic all w obudowie i zonk za lekko przykrecilem srobki w obawie zeby nie zmiazdzyc proca i calego gniazda. za drugim podejsciem przykrecilem tak jak sie tylko dalo i w tym o to stanie sttr pracuje do dnia dzisiejszego co do temp. wysoka temp. pokojowa w wakacje ~30*C (w budzie to samo) A64 3000@3350 10x235 1,550V w spoczynku w granicach 35*C bez rewelacji to samo mialem na boxowym coolerze - bajka rozpoczela sie po paru godzinach kompresji filmu w Adobe Premier 6,5 temp przez caly czas nie wykraczala poza 43*C gdzie na boxie leciala prawie pod 60*C po dostrzezeniu ogromnej roznicy zaciekawilo mnie do ilu zejdzie temp. na procku bez obudowy (calosc rozlozona na biurku przy otwartym oknie w odleglosci moze 50 cm w godzinach wczesnowieczornych 23:00 - 1:00) efekt byl taki ze w spoczynku temp. proca spadla do 23,4*C pomiar dokonany za pomoca AeroCool GateWatch silver i dioda cieplna bezposrednio w gniezdzie procesora co do glosnosci bialego stfora osadzonego na sttr to musze sie przyznac ze boxowy byl glosniejszy - z tego tytulu ze byl mniejszy i mial wiecej rmp wentyl Tt max 2,700 rmp przy max wydajnosci jest nieslyszalny (przynajmniej dla mnie) wina jest zasilka QTEC 550W 3fan ktory przy duzym obciazeniu jet nieznosny Sa 2 rzeczy ktore mnie zaczely draznic 1) zasniedzialy mi HP na gorze - po 1 miesiacu uzytkowania 2) wrazenie zwisania z plyty - tak jakby cooler byl za ciezki sam dla siebie i nie trzymal poziomu - ale to tylko zludzenie :) Narazie najlepszy cooler jaki mialem i bede mial przez jakis czas Edytowane 27 Lipca 2005 przez kanathea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...