HoUsE.NeGrO Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Witam! Zrobiłem ostatnio upgrade do nast. konfiguracji: -MOBO: Gigabyte 7VT880 -CPU: Sempron 2500+ -GPU: Sapphire Radeon 9550 128/128 -RAM: GoodRam 512MB DDR400 -HDD: Samsung SpinPoint 160GB 7200RPM SATA Zasialcz w starej obudowie: megabajt 330W Zainstalowałem system WinXP (build 2600) bez żadnych SP i dołączone na cd-kach stery. No i się zaczeło granie (testowanie)... NFSU 2, DOOM 3 - chodzą bez problemów. Roller Coaster Tycoon3, Far Cry, Full Spectrum Warrior - chwila chodzą, potem albo gaśnie monitor albo wyskakuje VPU recovery... "Stery" - pomyślałem. No to ładuje Hyperiony 1451, Omegi 2.5.58. (Przy instalacji nowych sterów nie używałem żadnego DriverCleaner) Wyniki pozostają te same - co chodziło - chodzi, reszta dalej nie. Następna myśl: zasiłka. Skręcam CPU do FSB 100 Mhz, do 1050 Mhz - wszystko chodzi bez problemów stabilnościowych. W sumie było wszystko jasne ale... radlinkuje RCT3 i podwyższam GPU i pamięć o 10 Mhz - efekt: chodzi stabilnie ale non stop wywala arty. Przy mniejszym kręceniu: brak artów ale znowu wywala. Czy to jest potwierdzenie tezy zasilacza, albo ją obala? Sprawa druga: GPU. 3Dmark2001 przy w.w. sprzęcie na standartowych ustawieniach (1024/768/32 NoAA Z24 DXTC DB D3D Pure HW): 5 7 2 3 marków!!!!! (w Radeon'owym topicu czytałem o jakiś 7000-8000 markach przy standart. ustawieniach. WTF?! Po lekkim OC w radlinku 310 GPU /430 RAM - 6712 marków (zauważalne małe problemy z VSYNC przy "FillRate")... no comments. Pamięci na Sapphirze: Hynix - rzekomo 4ms, ale wydaje mi się że to 5ms, czy może mi to ktoś potwierdzić? Numerki na pamięciach: HYNIX 422A HY5DU281622ET-H. Jaka może być inna przyczyna takiego niskiego wyniku? Dodam jeszcze wynik Quake 3 1024/768/32 : 156,6 fps... W czym tkwi problem - w samym zasilaczu? Z góry wielkie dzięki za pomoc. :) Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 zasiłka tak czy siak i tak do wymiany a grafe mozesz sprawdzic na innym kompie ....;.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 VPU Recovery można wyłączyć. Ale to chyba nie pomoże, bo wtedy może się zwiesić na amen. Może to jest właśnie kwestia braku SP (może nie zaraz 2 ale jedynka ponoć poprawia działanie w grach). Czy przedtem miałeś gołego XP i wszystko chodziło? No wynik rzeczywiście średniutki. Mój Radek 9000 bez kręcenia wyciąga 7400 3dmarków 2001. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Z Twojego opisu wynika ze winowajca jest prawdopodobnie zasilacz. Z doswiadczenia wiem ze jak zasilacz nie wyrabia to przy nieduzym o/c karty graficznej pojawiaja sie arty, alebo inne dziwne zjawiska, jak u CIebie - jedna gra chodzi, inna juz nie. Dla pewnosci sprawdz pamieci memtestem, zrob upgrade na najnowszy bios. No i po instalacji windowsa na 1 miejscu powinienes zainstalowac stery do płyty glownej, a nie do grafiki jak wiele osob robi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...