Skocz do zawartości
Raptor

AGOIA vs AROIA [długie]

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa proce AGOIA 1700+ zielony i AROIA 1600+ brązowy. Podobno AGOIA jest najlepszą serią do podkręcania, ale u mnie udało mi się wycisnąć 1720MHz (11x156)@1.85v i to nie do końca stabilnie, natomiast z 1600+ wycisnąłem 1745MHz (10.5x166)@1.85V i 1795@1.95V. Ponieważ podejzewałem mobo (8KHA+) wsadzilem procka do MSI KT3-Ultra. Tam to już była tragedia. O ile AGOIA w 8KHA+ posty miałem 1825 (11x166) to na KT3 nie chciał się w ogóle uruchomić na 1705 (11x155) poszedł dopiero na fsb 148. W związku z tym pytania:

- czy trafiłem na słaby egzemplaż AGOIA, czy mój 1600+ tak dobrze się kręci?

- czyżby Epox 8KHA+ był lepszy do o/c od KT3 Ultra (KT333)??

- może to ma związek ze stabilizatorami napięcia - 8KHA+ - 6; KT3 Ultra - 4??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie stabilizatory napiecia tylko tranzystory kluczujace przetwornicy.

Skoro jest ich szesc to jest to przetwornica "trojfazowa" teoretycznie powinna byc lepsza od "dwufazowej" (4 tranzystory) U mnie na MSI owszem sa 4 tranzystory ale doczepili do nich calkiem spore radiatory. I co mnie zdziwilo jest gniazdo takie jak na plytach pod P4 do zasilania procka.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie pravda stoi po środku: masz kiepskiego AGOIA i dobrego AROIA.

Ja posiadam brazowego Athlona XP 1700+ AGOIA i chodzi stabilnie na 157FSB przy standardowym napięciu. Dalszy O/C uniemożliwiają tylko i wyłacznie pamięci (266MHz). Niedługo powinienem dostać 333MHz to zobacze jak będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...