Skocz do zawartości
Głąb

Toshiba Satellite Pro 430CDT - instalacja Win98SE

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

chciałbym się dowiedzieć jak na tym starym laptopie zainstalować Win98. Mam do niego Flopp'a i CD-Rom ale nie wiem jak wejść do biosu żeby ustawić aby najpierw boot'owa z CD-Rom'a. Próbowałem klawiszem F12 oraz C podczas włączania i nie wchodzi do biosu. Więc jak wejść - wie ktoś??

A może wcale nie trzeba wchodzić do biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patent jest dość prosty

Jedną ręke kładziesz na włączniku zasilania a drugą na Escape

Włączasz zasilanie i natychmiast (zanim jeszcze pokaże sie napis Toshiba) zaczynasz nawalać w escape. Jak najszybciej. Zapchasz w ten sposób bufor klawiatury i laptop zapiszczy i sie zatrzyma z komunikatem "Error..cośtam press F1 to bios or cośtam to continue boot" lub podobnym. No i jesteś w domu.

Strony bios zmienia sie klawiszani PGUp/PgDown. W tym modelu ma 2 strony.

Patent z zapchaniem bufora działa nie tylko w toshibach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie można jakoś normalnie wejść do tego biosu?? W ogóle to jak sformatować dysk twardy w tym laptopie?

Posiadam dysk instalacyjny Win98 i dyskietkę startową. Co dalej?

Powinno chyba być tak że jak włoże dyskietkę startową do Floppa to podczas uruchamiania automatycznie zaskakuje - wtedy bym mógł sformatować twardego i zainstalować Win98..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie można jakoś normalnie wejść do tego biosu??

to jest NAJBARDZIEJ NORMALNE wejścio do bios. Tylko że jak nie wiesz jaki klawisz ci do bios przekieruje to to jest jedna z lepszych metod żeby sie dowiedzieć. Rónie dobrze po włączeniu zasilania możez tłuc w F1 albo F2, albo F12, albo kombinacje CTRL-ESc albo ALT-ESc.. albo.. no właśnie. Wiec już wiesz dlaczego robi sie to tak jak to napisałem.

W ogóle to jak sformatować dysk twardy w tym laptopie?

eghm.. 8O CO? Słuchaj to jest dość elementarna czynnośc wiec jak nie wiesz jak sformatować dysk mając do dyspozycji dyskietke startowac albo bootowalne CD to nie bardzo wiem Co ci napisać. Poczytaj książke o DOS i poleceniu "format" i Fdisk"?

Powinno chyba być tak że jak włoże dyskietkę startową do Floppa to podczas uruchamiania automatycznie zaskakuje

Przy pomyślnych wiarach tak. ALe musi sie system bootować z dyskietki startowej a sterowniki na niej muszą rozpoznać CD. DOBRZE jeżeli na HDD już jest partycja podczas takiego bootowania bo jak nie bedzie to winda zacznie zajkładac RAM-DYSK

btw, płytka od windows98 nie wymaga dyskietki bo sama jest boot diskiem - tylko wystarczy w BIOS ustawić start z CD. A potem czytać co wypisuje na ekranie. Chyba że masz tylko jakiś folder zgrany z oryginalnej instalacji

Jak już odpalisz system z CD to trzeba wybrać opcje "Uruchom z obsługą CD-ROM"

potem wejść na CD (pewnie "D:") wejść do katalogu Win98 i odpalić polecenie "format".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi