koparka Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Juz kupilem sobie nagrywarke LG GSA4163B i nawet probowalem nagrac swoje 1 dvd. I tu pojawil sie problem... Nie wiem czemu, ale nagrywara nie chce (poprzez Nero) nagrywac swoich 4,7GB tylko jakies 4.4-4.5 :/ Co moge zrobic aby nagrywalo na full pojemnosci? I jescze: p1: Czemu w sklepach nie ma DVD dual layer? p2:Czy zeby zrobic plyte dvd-ram trzeba kupic specjalne plytki czy wsytarczy specjalnie nagrac zwykle dvd-r lub + ? PS. Jak kupuje sobie cake 25szt to lepiej wg. was dvd + czy - r? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) Zeby nagrac DVD-ram musisz miec takie wlasnie nosnik. Pojemnosc rzeczywista DVD to 4,37 GB. Plyt DL nie ma, bo sa drogie i malo popularne jeszcze. Ja zawsze nagrywam na +. Byla ankieta na tweaku, poszukaj, masz przylepiony temat o DVD i tam jest link. Edytowane 6 Lipca 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) Pojemnosc rzeczywista DVD to 4,37 GB.To zanczy sie ze nie nagram na dvd w zadnym wypadku wiecej niz 4,37gb? :-| To troche dziwne, bo mialem pewne DVD i chcailem je skopiowac, ale wyskoczyl blad ze za malo miejsca... To jak na tamto tyle weszlo? I czym rozni sie dvd-ram od dvd-rw bo z tego co doczytalem na ramie mozna wielokrotnie kasowac i zapisywac... ale przeciez na dvd-rw tak samo? Edytowane 6 Lipca 2005 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenny-f Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 1. w Nero max mozesz nagrac 4,5gb (wg tej linijki) 2. nagrywaj na +, są lepsze 3. na Twoim miejscu kupiłbym inna nagrywarke (np. NEC ND-3540A lub 3520A) 4. jak kupujesz plyty dvd to zawsze i tylko kupuj dvd+r. kiedys nagrałem film na dvd-r esperanzie i w pewnym momencie film sie ciął (płyta nie była porysowana), dlatego mam uraz do dvd-r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 co do tego 4.5GB.. można nagrać 4,7.. i dwuwarstwowe do 9,4GB SprawdzaŁem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 @kenny-f 1. ten pasek ma tyle, ale jak robi sie Zapis to wyskakuje ze malo miejsca 2. dzieki, bede nagrywal na + 3. slyszalem ze jednak LG jest obecnie najlepszy 4. to samo co 2 @paseq ja nie wiem, ale mi nero nagrywa maksymalnie jakies 4,4gb :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 mi normalnie wypala.. przeciez ten pasek se mozna ustawic i normalnie nagrywa.. ostatnio nagrywalem filmy i pare progsów na dvd i wyszło 4,65GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenny-f Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) oczywiscie - wypalic wypali, ale czy dobrze bedzie czytac? ja kiedys nagrałem na oveburningu na platinum dvd+r o jakies 15mb wiecej i nie czytało mi ostatniego pliku dlatego tez nie radze wypalac z overburningiem lub wiecej mb niz jest max Edytowane 6 Lipca 2005 przez kenny-f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Ja mam neca 3520 i nie mam znim żadnych problemów. LG robi także dobra nagrywarki zwłasza ostatnia seria. Najlepsze na rynku są plextory ale cen mówi sama za siebie :) A co do pojemności: na płytę wchodzi 4,7gb licząc, że jeden kb = 1000b a nie jak jest czyli 1024, czyli w zaokrągleniu 4,38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenny-f Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 @kenny-f 1. ten pasek ma tyle, ale jak robi sie Zapis to wyskakuje ze malo miejsca 3. slyszalem ze jednak LG jest obecnie najlepszy 1533555[/snapback] 1. u mnie jest 4,5 i nagrywa 4,5. moze sprawa wersji biosu albo po prostu nagrywarki/plyty? 3. mozliwe, nie wiem, ale kiedy ja kupowałem nagrywarke to lepszych nie było w niskich cenach (200-300zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 macie moze gdzies na szybko podac linka jak zaaktualizowac firmware w LG GSA-4163B? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 @kenny-f ja tam jakos nagrywam tylko na DVD-R i nie mam z nimi problemow, moze twoja nagrywara cos miesza bo teoretycznie to wlasnie plytki DVD-R sa bardziej zblizone do plyt tloczonych. No i druga sprawa ze sa bardziej kompatybilne ze starszymi stacjonarnymi odtwarzaczami dvd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcool Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 macie moze gdzies na szybko podac linka jak zaaktualizowac firmware w LG GSA-4163B?Strona domowa LG ( najlepiej angielska - szybciej chodzi :] ) Ale mam tez pytanie: co sie stanie jak wgram do nagrywarki LG GSA-4163B BIOS do 5163B ? - probowal juz tak ktos kiedys? moze bedzie lepiej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Juz sobie sciagnalem najnowszy bios (A104), wiem jak go zaktualizowac, ale mam watpliwosci, poniewaz na stronie LG jest napisane: "The drives must be original LG branded drives with the DVD Writer model number GSA-4163B(no OEM units)." Moja nagrywara jest w wersji OEM (ze sklepu proline) - czy moge bezpeicxnie zaktualizowac bios czy jednak musze jakos inaczej pokombinowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 1. w Nero max mozesz nagrac 4,5gb (wg tej linijki) 2. nagrywaj na +, są lepsze 3. na Twoim miejscu kupiłbym inna nagrywarke (np. NEC ND-3540A lub 3520A) 4. jak kupujesz plyty dvd to zawsze i tylko kupuj dvd+r. kiedys nagrałem film na dvd-r esperanzie i w pewnym momencie film sie ciął (płyta nie była porysowana), dlatego mam uraz do dvd-r 1533263[/snapback] Oj oj Powiem szczerze nie zachwyca mnie owa nagrywara, ma problemy z tanimi nośnikami jak DVD-R nawet CD-R ostatnio poszły sie j... 4 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Juz sobie sciagnalem najnowszy bios (A104), wiem jak go zaktualizowac, ale mam watpliwosci, poniewaz na stronie LG jest napisane: "The drives must be original LG branded drives with the DVD Writer model number GSA-4163B(no OEM units)." Moja nagrywara jest w wersji OEM - czy moge bezpeicxnie zaktualizowac bios czy jednak musze jakos inaczej pokombinowac? 1534457[/snapback] Jak poczytasz dale, to zaraz pod tym jest tekst: If you have an OEM unit, branded with another manufacturers name, please contact that manufacturer for support and firmware updates. Co oznacza, że mowa o napędach LG sprzedawanych pod inną marką. Często sie zadarza, że mają one inny firmware, robiony przez firmę, która rozprowadza napędy pod własną marką. Coś jak Sony, które de facto są napędami LiteOn'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Słuchajcie mam mały dylemacik, którą nagrywarkę wybrać? 1.Pioneer DVD+/-RW DVR-109XL bulk black http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18557 2.NEC DVD+/-RW ND-3540A bulk black http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18031 Słyszałem że NEC jest cichy (poprzedni model 108 był niezły). Na temat Pioneera wiele nie weim. Byłbym wdzięczny za radę. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Słuchajcie mam mały dylemacik, którą nagrywarkę wybrać? 1.Pioneer DVD+/-RW DVR-109XL bulk black 1535116[/snapback] bierz pioneera :) a co do neca to nie jest on taki cichy :(, ale jest moded bios który to naprawia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Powiem tak NEC do cichych to nie należy ale nie ma problemów z płytami. Pioneer to jednak pół półki wyżej - jak masz kase to wez pioneera, chociaż ja mam neca i tez nie nazekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcool Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 (edytowane) "Słyszałem że NEC jest cichy (poprzedni model 108 był niezły)". lol. znaczy sie chodzilo w tym nawiasie o Pioneera? :] dobra, wiem, czepiam sie ;] Pioneer to zdecydowanie bardzo dobra firma i napewno sie nie zawiedziesz na niej. NEC duzo mlodszy, ale wszedl na rynek DVD+/-RW z pelnym impetem odnoszac niebywaly succes. nie ma co ;] jak masz kase bierz Pioneera, jesli walisz bezp. ze swojej kieszeni a masz ją dość płytką to bierz NECa :] pozdro. Edytowane 7 Lipca 2005 przez Tomcool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) No ja mam tego NEC-a i nie polecam go szczególnie, ma kiepskawą korekcje błędów, zresztą tu masz zbiór info na jego temat (tyle narazie się uzbierało) Ja nie jestem zbytnio zadowolony :( Edytowane 8 Lipca 2005 przez EsiuWWW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) Zdecydowałem się na Pioneera :), dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Pioneera nie było i niestety w najbliższym czasie się nie pojawi w sprzedaży. Skusiłem się na model HP DVD+/-RW DVD-640i LightScribe BOX black :D Zobaczę jak sprawuje się technologia LightScribe. :D Edytowane 8 Lipca 2005 przez Corso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lambert Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Ja mam Pionnera DVR-108 i nie nazekam jest super! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek176 Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 A nic nie mówicie o Asusach ... dlaczego? Nagrywarka droższ o jakies 20 zetek od Neców i LGków, ale coś z nią nie tak? A co z np. Sony? btw. i ostatnimi czasy nowy model zaprezentował TEAC co o nim sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 A co z np. Sony? 1537934[/snapback] A co z wyszukiwarką? Sony=Lite-On Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 (edytowane) SONY = LiteOn ASUS = PIONEER Nie no znowu mnie ubiegłeś SQJ :angry: upssss... :oops: SGJ Edytowane 12 Lipca 2005 przez Mastiff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 grrrr SGJ Wiem ze przez to podkreslenie to G wygląda jak Q, ale to jest G! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sawilos Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Witam, to mój pierwszy post na tym forum :) Chciałbym uzyskać poradę, jaką wypalarę DVD kupić, bo ciągle nie mogę się zdecydować. Myślałem o NEC-u ND-3540A DL, aczkolwiek ciągle nie jestem pewien czy to dobry wybór. Ma go może ktoś już? Jak idzie mu wypalanie porysowanych płytek, oraz płytek słabych firm? z góry dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Kupiłem pioneera dvr-109 i jestem bardzo zadowolony. Wypalił do tej pory wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na tym forum :) Chciałbym uzyskać poradę, jaką wypalarę DVD kupić, bo ciągle nie mogę się zdecydować. Myślałem o NEC-u ND-3540A DL, aczkolwiek ciągle nie jestem pewien czy to dobry wybór. Ma go może ktoś już? Jak idzie mu wypalanie porysowanych płytek, oraz płytek słabych firm? z góry dzięki :) 1539321[/snapback] Przeczytaj ten topic do [ciach!]y nędzy to się dowiesz. Przeciez caly ten topic to wlasnie rozwazania na ten temat, wielu userow pisze takze swoje wrazenia co do nowych nabytków, mozna sie wiele dowiedziec. Raptem 10 stron to nie jest duzo do przeczytania. Po przeczytaniu 2-3 stron zrozumiesz, czemu jestem taki niegrzeczny. Co chwila ktos zadaje wlasnie to pytanie. Ileż mozna..? Jeszcze cos dopisze.. Przejżyj to. I poczytaj recenzje na stronie CDRinfo.pl. Interesuj sie nagrywarkami Pioneer, NEC, LG, LiteOn. Kolejność przypadkowa. Edytowane 10 Lipca 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...