nowy69 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 (edytowane) nagrywarka jest na UDma tryb 2 i korzysta z interfejsu ATA66 wiec nie powinno byc problemu. ograniczeniem moze byc twoj dysk twardy poniewaz moze nie wydalac przy nagrywaniu z predkoscia x16 (pewnie sie myle ale jakos mi to przyszlo do glowy) wiec proponuje po kupieniu najpierw pobawic sie softem do nagrywarki czyli qsuite 2.1 i jesli bedzie ok to nagrywaj w 16 a jak nie to w 8 i tyledzieki serdeczne za porade pozdrawiam ! a odnosnie monitora Hyundai to ja mam juz mojego 7 lat ale w dalszym ciagu chodzi jak burza :-P Edytowane 22 Grudnia 2005 przez nowy69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 (edytowane) nagrywarka jest na UDma tryb 2 i korzysta z interfejsu ATA66 wiec nie powinno byc problemu. ograniczeniem moze byc twoj dysk twardy poniewaz moze nie wydalac przy nagrywaniu z predkoscia x16 (pewnie sie myle ale jakos mi to przyszlo do glowy) wiec proponuje po kupieniu najpierw pobawic sie softem do nagrywarki czyli qsuite 2.1 i jesli bedzie ok to nagrywaj w 16 a jak nie to w 8 i tyleDodam tylko. że jeżeli używasz Nero do nagrywania to podczas nagrywania można w opcjach dodatkowych uruchomić "determine maximum speed" O ile się zorientowałem, sprawdza ona prędkość odczytu ze źródła, z którego maja być kopiowane pliki. Jeżeli miałby miejsce problem, o którym wspomina Vadeer, dzięki tej opcji automatycznie zostanie dostosowana prędkość zapisu na płytę. Także, nie powinno być problemu. A i o ile się nie mylę istnieją pewne wymogi minimalne co do mocy procesora, (nie napisałeś jaki masz?) Ale jeżeli nie jest to jakaś zupełna prehistoria to powinien pociągnąć Pozdrawiam P.S. Proponuję jednak zakończyć te OT. A zeby nie było OT stwierdzić należy, że na forum Tweak'a w grudniu 2005 króluje Benq - DW 1640 :) Edytowane 22 Grudnia 2005 przez wheelerfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Miale do czynienia z nagrywarka LG model GSA-4160B,porazka totalna na 5 nagranych plyt dvd conajmniej 3 nie dzialaja jak nalezy.Pozatym odczyt plyt jest tak wolny ze moj stary litek 1213s czytal conajmniej 3 razy szybciej.Takze jak chcesz miec naped ktory nie bedzie ci czytal polowy plyt to kup sobie LG,a jak nie to omijaj ta firme szerokim lukiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 hym. ja nie nagrywam smietnikowych plyt bo jesli nagrywam to dane ktore sa wazne dla mnie. a qsuite masz 2.1? a uzywales tej opcji, ktora sie niby uczy plyt? mam 2.1 i bios bmsl czy jak mu tak z nim już współpracuje. Dla mnie to działa. Nagrywałem vakossa- 1 płyta 85pkt na 100 według testu nero... Kolejne 2 gdy do biosu zapisało optymalne sutawienia to 95 i 96 pkt czyli tyle ile na dobrej płycie poktoju tdk czy verbatim pali.... :wink: Acha jak kumpel odda mi moje śmietnikowe dvd z filmamio to sprawdze, czy stacjonarka sie na nich tnie czy nie :wink: Ale prawda jest 1- o ile da sie dortwać cd-r tanie a w miare ok, to z dvd to nie przejdzie... Wszystko ponizej 1zl za płyte to tandeta na maxa... Do filmów itp nie trzeba super płyta ale jak np platyna czy vakosss ze szpindla to 99-1,1zl a np verba w ciastku jest do dostania za 1,5-1,6 to zabawa z tanimi nośnikami traci sens... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 o procku nie pomyslalem ale nie jestem pewny czy ma on az takie znaczenie. w koncu podczas kopiowania (bo tym jest w sumie nagrywanie) procek nigdy nie ejst obciazony w 100%. to raczej dysk jest wykladnikiem szybkosci nagrywania. wesolych swiat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 Ja juz nigdy w życiu nie kupie żadnego produktu LG. Nieważne czy to DVD czy odkurzacz. Oto moja historia. Miałem CD-ROM LG, który się zepsuł. Naprawili mi, jednak po pewnym czasie znów się zepsuł i wtedy dostałem nowy napęd. Ten jednak też się zepsuł, tylko że wtedy już było po gwarancji i zostałem bez napęddu. Miałem też CD-RW LG, którą po 2,5 roku szlag trafił, a że gwarancja wynosiła 24 miesiące, to zostałem bez nagrywarki. Mam jeszcze o zgrozo monitor LG, ktory po ok. 2 latach zaczął zmieniać kolory. Gwarancja na szczęście wynosiła 36 miesięcy, więc monitor został naprawiony. Niestety jakieś 4 miesiące temu znów zaczął zmieniać kolory ( ponad 4 lata od zakupu ) i teraz mam monitor, który zmienia kolory :mur: . Jednak znalazłem czuły punkt i jak mocno mu przypieprze to kolory wracaj do normy. Mam nauczke i nie ma takiej sily na świecie, ktora przekonałaby mnie do zakupu produktu firmy LG. Pozdrawiam i ostrzegam !! Musiales trafic na jakies straszne egzemplarze. Ja mam w kompie 4 letniego CDROMa LG 52x. Sasiadka, ktora kupowala kompa chyba miesiac po mnie rowniez ma 4 lata takiego samego cdroma. Dodatkowo mam nagrywarke LG, juz nie pamietam ile lat ale 2 lata zapewne ma i smiga bez zadnego zajakniecia. LG 52x czasem lubi odmowic posluszenstwa i nie wszystko przeczyta, no ale staruszek ma juz swoje lata, wiec mozna mu wybaczyc. Co do monitora, to sie zgodze sasiadce juz 2 razy padl po 3 latach, a pozniej po 4 uzytkowania. Oczywiscie nadal dziala, ale juz ostrosc jest nie taka jak kiedys. Moze wystarczy pogrzebac na trafopowielaczu. Co doTwoich zmiennych kolorów, moze kabel Ci sie przelamal w srodku i dlatego gubi kolory. Kilku znajomych taka ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Panowie. Krótka piłka - NEC ND-3540A czy Pioneer DVR-110D? oba w tej samej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 kolego krótka piłka: poświeć 30min na przeczytanie ostatnich 10-15 stron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 uhg. przeczytalem, poszukalem i bedzie benq najpewniej. ale po recenzji na cdrlab.pl troszke sie przerazilem - mianowice - zdarza mi sie nagrywac obrazy płyt zabezpieczne rożnymi zabezpieczeniami - safediskiem, starforcem i wyzszymi - nie warez, ale pewnie i tak nikt nie uwiezy ze to zwykla kopie zapasowa... działają, w mdf'ie (zachowuje strukturę fizyczną dysku). mniejsza, w kazdym razie - moj litek 1653s + alcohol 120% radził sobie z tym bez wiekszego problemu, wszystko dziala. czy benq tez sobie poradzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) i widzicie? i widziecie?! wszystko przez was! poszedłem dzis do sklepu z zamiarem kupienia jednego benq 1640 dla brata a wyszedłem z dwoma :/// ale zadowolny jestem :) /łączenie postów jednak nie działa... Edytowane 27 Grudnia 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffal Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Przyłącze się do tematu. Chce kupić nagrywarke DVD i wymagam tylko tyle żeby dobrze nagrywała najtanszy syf z supermarketów , nie będe kopiował zabezpieczonych płyt, mało interesuje mnie hałas, jakiś tam rozruch płytki. Po prostu chce wsadzic TDK DVD-R x8 nagrać na niej 6 filmów i miec pewność że wszystko będzie OK, i żeby przeszła test jakości w nero. DVD-RW też mnie mało interesuje. Oczywiście żeby nagrywarka była jak najtansza. Pomóżcie cos wybrać z www.morele.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiSzu Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 @lordmistrzbobek coś drogie te nagrywarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 ale ludzie sa leniwi. wrrrrrrrrrrrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) Znane sa juz sugerowane ceny detaliczne nowych nagrywarek BenQ. DW1650 – 199 zł i DW1655 LightScribe – 249 zł (ceny z VAT) Nagrywarki maja sie pojawic w styczniu. I tak sie zastanawiam czy kupic w styczniu 1640 czy moze jednak 1650 :) Pudelko od modelu DW1655 Edytowane 29 Grudnia 2005 przez ralph03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 spora roznica cenowa miedzy 1640 a 1650. nie jestem pewien czy sie oplaca. wedlug mnie mogli poprawic kilka parametro (drobnych) no i moze bedzie czytala te dvd+r dl czy jakos tak (to co 1640 nie czyta) a tak poza tym to nie widze mozliwosci wiekszych zmian. z duala i tak pewnie nikt nie korezysta na razie bo drogi wiec chyba nie ma sensu kupowac 1650. zobaczymy jakie beda recenzje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Moze i masz racje. W koncu "Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać" :D Przydalyby sie jak najszybciej testy, czy cokolwiek zostalo poprawione wzgledem modelu 1640, bo obecnie pozostaja tylko domysly... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 No i należy brać pod uwagę to, że nie wszystko co nowe jest lepsze, a 1640 jest sprawdzonym sprzętem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Znane sa juz sugerowane ceny detaliczne nowych nagrywarek BenQ. DW1650 – 199 zł i DW1655 LightScribe – 249 zł (ceny z VAT) Nagrywarki maja sie pojawic w styczniu. I tak sie zastanawiam czy kupic w styczniu 1640 czy moze jednak 1650 :) Pudelko od modelu DW1655 Ja czekam na DW1655. Zależy mi na LS z racji kolekcjonowania filmów DVD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 robił ktoś już overburning na BENQ na płytach DVD? juz 3 zjechałem - sesji nie chce zamknąć - około 40mb wiecej chciałem wrzucić - rózne biosy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Jak czytałem na cdrinfo.pl to z overburningiem ludzie mieli problemy ale nie gwarantuje że tak było na 100%. Najlepiej zajżyj do tematu o 1640 na cdrinfo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 na cdr info ktoś robił testy i działało... moze coś program masz do wypalania ustawiony? co do 1655 to mi osobiście palenie obrazków i to czarno-białych na drogich dosć płytach wydaje sie bajerem... Co do 1650 to czekam na testy-na papierze to to samio właściwie co 1640... Poczekamy zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 (edytowane) Testy na CDRLab.pl ---Publikacja----||-----Sprzęt--------- [ 2005.12.31 ]-----Plextor PX-755A [ 2006.01.09 ]-----BenQ DW1650A [ 2006.01.16 ]-----Plextor PX-750A [ 2006.01.23 ]-----BenQ DW1655A LightScribe [ 2006.01.30 ]-----LG GSA-4166A LightScribe Publikacja testu BenQ DW1650A juz niedlugo tak wiec ja nadal wstrzymuje sie z zakupem nagrywarki. Jesli roznica w tescie bedzie malo znaczaca, to kupie 1640. LightScribe mnie nie interesuje, zbedny gadzet, ktory moge zastapic mazakiem :) Edytowane 1 Stycznia 2006 przez ralph03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Może mnie zjecie za nie-czytanie. Ale szukam sobie DVDRW do komputera, jest tego teraz ile liści na drzewie. Same LG, LiteOny, Samsungi, Neci itd to lektura na pół życia. Cena to coś około 200zł, nie wiecej. Nie potrzebuje malowania po płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Może mnie zjecie za nie-czytanie. Ale szukam sobie DVDRW do komputera, jest tego teraz ile liści na drzewie. Same LG, LiteOny, Samsungi, Neci itd to lektura na pół życia. Cena to coś około 200zł, nie wiecej. Nie potrzebuje malowania po płytach.Zjesc nie zjemy, ale odsyłąmy do trzech ostatnich stron, to powinno rozwiać wątpliwości.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 W skrocie: Benq, Nec/LiteOn, LG Kolejnosc nieprzypadkowa :) Polecam lekture testów na http://cdrlab.pl/ Jesli nie masz ochoty czytac wszystkiego, to po prostu czytaj Podsumowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Poczytałem i tne BenQ DW1640 wydaje sie ok, tylko te zabezpieczenia. Co sądzicie o Samsungu W162C ? Lepiej odwzorowuje zabezpieczenia, ale czy to ma aż takie znaczenie? Czy ten brak u BenQ będzie przeszkadzał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 sam sobie odpowiedziałes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 DW 1650 lepiej radzi sobie z zabezpieczeniami: http://cdrlab.pl/article_strona_2564_5.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk555 Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 mam nagryware Lite-ON 832S, chce ja zmienic na cos lepszego. Ogolnie widze ze polecacie BenQ 1640, ale nie nagrywa on DVD-RAM. Nie wiem czy to wazne zeby nagrywal ten format, zauwazylem ze BenQ ma nieciekawy panel. Co sadzicie o tym: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24847 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22695 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23695 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20616 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24831 ktora z nich jest najlepsza??czy jest cos innego godnego polecenia oprocz BenQ1640?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) Czytales testy z http://cdrlab.pl/ ? Jesli nie, to poczytaj bedziesz znal plusy i minusy i moze sie zdecydujesz. Z tego co widze, to dokladnie nie masz pojecia co to takiego DVD-RAM. Poczytaj chocby tu: DVD-RAM Brak tej funkcji mozna zaliczyc do minusow ale zapewne czesciej bedziesz korzystal z DVD-RW niz RAM Ja czekam na koniec testow Benq DW1650, bo mam obecnie dylemat czy brac 1640 czy 1650. Mamy chyba rozne priorytety. Ty wolisz, zeby nagrywarka wygladala dobrze. Ja wole zeby dobrze wypalała szczegolnie te tansze nosniki. Edytowane 3 Stycznia 2006 przez ralph03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...