Skocz do zawartości
lordmistrzbobek

Jaka nagrywarka DVD z obecnych na rynku jest najlepsza?

Rekomendowane odpowiedzi

OK to mam teraz ostateczne pytanie:

Którą nagrywarke Benq DW 1650 czy LiteOn SHW-16H5S byście wybrali?

Oczywiscie, ze 1650.

te pytania nigdy sie nie skończą a odpowiedz pada kilka razy na jednej stronie ... w tym temacie to przegięcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja moze zmienie troche tamat :)

Czy ktos testowal BENQ 1650 ( ewentualnie 1640) podczas zapisu pakietowego na DVD+RW ?

Bo mam teraz Litka ktorego bede sie pozbywal i on poprzez program InCD ( z Nero) ma problemy z tym zapisem gdyz bardzo czesto po nagrywaniu w ten sposob plyt DVD+RW czasami nie mozna bylo wiele rzeczy odtworzyc bo nie bylo ich widac - nagrywalem tylko na markowych Verbatimach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ja pokarze coś co przekona niezdecydowanych i upewni w swym wyborze zdecydowanych

A więc płytka Mediastore w czarnej kopercie DVD+R, kupiona w jednym z Krakowskich marketów za 89gr. Duży stos w koszu , lub poukładane na regałach. Poszłem na maksa i kupiłem te ze stosu:lol: :lol:

Nagrywana z prędkością x4

http://img70.imageshack.us/my.php?image=normalx47os.jpg

a więc zmieniamy cos bo efekt nas nie zadowala. Nagrywana z obrazu x8

http://img70.imageshack.us/my.php?image=obrazx83xw.jpg

już jest lepiej ale wciąż mozna na pewno cos poprawic, nagrywana normalnie z plików x8

http://img70.imageshack.us/my.php?image=normalx83lq.jpg

potwiedzamy wynik , nagrywana z plików x8

http://img70.imageshack.us/my.php?image=normal2x83qi.jpg

Podsumowanie i wnioski

Nagrywarki benq nagrywają na wszystkim, nawet na nośnikach za 89gr . Nie warto też za wiele ekperymentować nie trzeba nagrywać x4. x8 otrzymujemy lepsze wyniki, o ile oczywiście nero nam pozwoli nagrać płytke z prędkością x8.

I mam prośbe jak ktoś jest zarejestrowany na cdrinfo to niech wrzuci to tam do tematu o benq 1640

Edytowane przez raffal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam BSMB po tym jak kupiłem nagrywarke nie zmieniałem go bo mi wystarcza tak jk nagrywa w tej chwili. Może są jakieś problemy z dvd-rw lub coś innego o czym nie wiem ale na razie wykorzystuje tylko nagrywanie dvd +/-R

Edytowane przez raffal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja teraz to w sumie nie wiem na co sie zdecydować

Byłem przekonany na 1640 ale weszła 1650 i nie wiem która lepsza, niby 1640 sprawdzona ale ludzie polecają 1650 którego za duzo testów nie ma więc pogłubiałem sie.

Moze ktos mi rozjaśni różnice między 40 a 50 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje model DW 1655 z technologią LightScribe. Jest to najnowszy model nagrywarki dvd BENQ , wygrywający w cuglach z wczesniejszymi wersjami 1640 i 1650.

Krótki test- link

Specyfikacja:

Wydajność Prędkość zapisu

16X +R

16X -R

8X +RW

6X -RW

8X +R DL

4X -R DL

48X CD-R

32X CDRW

48X CDROM

16X DVDROM

Prędkość odczytu

Max. DVD prędkość odczytu 16x

Max. CD prędkość odczytu 48x

Czas wyszukiwania 120ms (DVD) / 120ms (CD)

Waga (netto) 0.82 kg

Wymiary (Dł.xSzer.xWys.) 146 x 178 x 42 mm

Bufor 2MB

Interfejs ATA/ATAPI (ATA 66 wyższe)

Moduły zapisu

DVD+R/+RW

DVD Data and Video

CD-R/-RW

Disc-at-once

Track-at-once

Multi-session

Packet writing

CD Digital Audio

Direct Over write on CDRW

Simulated Writingver write on CDRW

Simulated Writing

Format krążka DVD

Zapis:

DVD+R DL 8.5GB, DVD-R DL 8.5GB, DVD+R 4.7GB , DVD+RW 4.7GB , DVD-R 4.7GB ,DVD-RW 4.7GB (Sesja zamknięta)

Odczyt:

DVD-5, DVD-9, DVD-10, DVD-18, DVD+R/-R/+RW/-RW

CD:

CD-DA, CD-ROM XA (m1, m2f1/m2f2), CD-R, CD-RW, Bootable CD, Photo CD (single & multi-session), Video CD, Super Video CD, CD-Extra, Mixed-mode CD, CD-Text, CD-Graphics

Lightscribe

CD-R, DVD+R, DVD-R

Kompatybilność systemowa Windows 98SE / ME / 2000/ XP

Wymagane zasilanie DC 5V +/- 5%, ripple 160mVpp

DC12V+/- 10%, ripple 180mVpp

Warunki pracy Temperatura w warunkach pracy urządzenia: 5°C~50°C (41°F~122°F)

Wilgotność w warunkach pracy urządzenia: 8%~80%

Temperatura: -40°C~60°C (-40°F~140°F)

Wilgotność: 5%~95% RH

Charakterystyka MTBF: 125.000 POH (20%)

Nieodzyskiwalny bład odczytu < 1 block in 1012 bits (CD i DVD)

Wymagania systemowe Kompatybilny z IBM PC Pentium III 550MHz CPU lub wyższy

128MB DRAM, 100MB wolnego miejsca na Dysku Twardym (HDD) dla instalacji programu z CD/DVD, 1GB wolnego miejsca na Dysku Twardym (HDD) dla instalacji softwerowej (Image recording)

Edytowane przez fenir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje model DW 1655 z technologią LightScribe. Jest to najnowszy model nagrywarki dvd BENQ , wygrywający w cuglach z wczesniejszymi wersjami 1640 i 1650.

Krótki test- link

Ty w ogole ten test czytales i to co jest napisane na stronie glownej. Jesli nie to przytocze tu dluzszy cytat:

Przeprowadziłem wszystkie testy odczytu tylko po to… by dowiedzieć się, że napęd oferuje DOKŁADNIE taką samą wydajność jak DW1650, czyli napęd pozbawiony obsługi LightScribe. Również testy jakości zapisu dały w 100% identyczne wyniki! Po rozebraniu DW1655 i dokładnym obejrzeniu napędu wszystko stało się jasne. Jedyną różnicą pomiędzy tymi dwoma napędami jest obecność modułu fotodiod w DW1655. Układ ten odpowiada za pozycjonowanie nośnika LightScribe

Gdzie tu widzisz, ze naped 1655 wygrywa w cuglach z 1650, jesli testy wypadly identycznie dla obu napedów. Roznica miedzy napedami, to tylko mechanizm pozycjonowania nosnika i firmware.

slasher roznic z w specyfikacji nie zobaczysz. Roznice zobaczysz w testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slasher roznic z w specyfikacji nie zobaczysz. Roznice zobaczysz w testach.

Mam tego świadomość i dla tego w moim poście chodziło Mi raczej o testy bo o dostęp do specyfikacji to nie trudno

Z tego co na cdrlab wyczytałem to chyba jednak mimo tego ze 1650 jest gorszy od poprzednika to chyba sie zdecyduje z racji tego ze jeszcze zdążą mu firmware poprawić.

Edytowane przez slasher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asusa kupujesz na własną odpowiedzialność. Jak trafisz dobrze będziesz miał super nagrywarke, jak żle to będziesz kombinować z płytami.

Nie lepiej wziąsć sprawdzonego Nec-a lub Benq, albo nawet LG. Jeśli nie jestes maniakiem nagrywania to nawet takie LG ci wystarczy

Ja po nagraniu na benqu około 30 płyt w niespełna 9 dni już widze wszystkie plusy i minusy 1640 co do nagrywania dvd+/-r. Plusy pali wszystkie ładnie nawet najtansze nośniki z marketów, tanie minusy juz mu sprawiają problemy, tu już potrzeba TDK lub Sony żeby płytka miała na pewno te 97% w teście nero. Każdy tani nośnik minusowy ma duży rozrzut, raz się nagra dobrze ~97% raz tragicznie ~68%. Więc wszystkim którzy chca kupic Benq 1640 (1650) nagrywamy raczej plusy, unikamy tanich minusów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to za wersja BENQa, DW1640 0B1 :?:

Z przodu nie ma napisu BENQ, a po prawej ma tylko trzy "ikonki"/"znaczki", a wsrod nich jest m.in. SolidBurn.

Z tego co wyczytalem, to oznaczenie 0Bx jest stosowane do napedow DW1650 (podobnie ma sie z tym "znaczkiem" SolidBurn).

Moze to jest DW1640 po jakichs poprawkach, np. wizualizacyjnych? Czy jest tak samo dobra jak 0F1? I czy to wogole jest jeszcze DW1640 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka postow bylo o symbolach przy nazwach nagrywarek BENQ 1650 - polski dystrybutor odpowiedzial na moj email :

Witam,

Oznaczenia 0B1 to kolor panela bezowy, 0B3 to kolor panela czarny. Nie ma roznicy w cenie ani warunkach technicznych urzadzenia.

Pozdrawiam,

BQPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu robisz problem gdy problemu nie ma.

Technicznie nie ma miedzy nimi zadnych roznic. Jeden zostal wprowadzony wczesniej inny pozniej.

Ten pierwszy nie mial od nowosci SolidBurn, ten drugi ma, bo wyszedl pozniej i dostaje sie go z nowszym formware.

Oczywiscie ten pierwszy tez ma SolodBurn tylko najpierw trzeba wgrac nowsze firmware.

Tak ja jest moja teoria, teoria spiskowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie odnośnie gwarancji...

BenQ DW1655 ma gwarancje door-to-door?

Chce zamówić ją z www.esc.pl i jeśli by się popsuła(a nie byłoby door-to-door) to musiałbym do tego sklepu wysyłkowego ją odesłać?

Jesli DW1650 i DW1640 ma gwarancje door-to-door, to dlaczego niby DW1655 mialby inna? Zanim zapytajcie pomyslcie, poszukajcie.... :mur: shame on you :)

Jesli kupilbys w jakimkolwiek sklepie internetowym i dane urzadzenie nie mialoby gwarancji zewnetrznej, to wtedy patrzysz do regulaminu danego sklepu i wszystko staje sie jasne. Czyli co w danym przypadku robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi