ralph03 Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Oczywiscie, ze 1650. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 OK to mam teraz ostateczne pytanie: Którą nagrywarke Benq DW 1650 czy LiteOn SHW-16H5S byście wybrali? Oczywiscie, ze 1650.te pytania nigdy sie nie skończą a odpowiedz pada kilka razy na jednej stronie ... w tym temacie to przegięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 to ja moze zmienie troche tamat :) Czy ktos testowal BENQ 1650 ( ewentualnie 1640) podczas zapisu pakietowego na DVD+RW ? Bo mam teraz Litka ktorego bede sie pozbywal i on poprzez program InCD ( z Nero) ma problemy z tym zapisem gdyz bardzo czesto po nagrywaniu w ten sposob plyt DVD+RW czasami nie mozna bylo wiele rzeczy odtworzyc bo nie bylo ich widac - nagrywalem tylko na markowych Verbatimach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffal Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Moze ja pokarze coś co przekona niezdecydowanych i upewni w swym wyborze zdecydowanych A więc płytka Mediastore w czarnej kopercie DVD+R, kupiona w jednym z Krakowskich marketów za 89gr. Duży stos w koszu , lub poukładane na regałach. Poszłem na maksa i kupiłem te ze stosu:lol: :lol: Nagrywana z prędkością x4 http://img70.imageshack.us/my.php?image=normalx47os.jpg a więc zmieniamy cos bo efekt nas nie zadowala. Nagrywana z obrazu x8 http://img70.imageshack.us/my.php?image=obrazx83xw.jpg już jest lepiej ale wciąż mozna na pewno cos poprawic, nagrywana normalnie z plików x8 http://img70.imageshack.us/my.php?image=normalx83lq.jpg potwiedzamy wynik , nagrywana z plików x8 http://img70.imageshack.us/my.php?image=normal2x83qi.jpg Podsumowanie i wnioski Nagrywarki benq nagrywają na wszystkim, nawet na nośnikach za 89gr . Nie warto też za wiele ekperymentować nie trzeba nagrywać x4. x8 otrzymujemy lepsze wyniki, o ile oczywiście nero nam pozwoli nagrać płytke z prędkością x8. I mam prośbe jak ktoś jest zarejestrowany na cdrinfo to niech wrzuci to tam do tematu o benq 1640 Edytowane 18 Stycznia 2006 przez raffal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 zastanawia mnie jedynie dlaczego w 4x jest wiecej bledow niz w 8x. cos mi tu nie pasuje. reszta bledow chyba w granicach bledu plytki za 89gr, gdzie kazda plyta ma inne parametry hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 raffal wrzucilem na cdrinfo Do ogladniecia: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?p=587291#post587291 Jak spojrzysz na oznaczenia plyty to jest to MCC 003, ze niby przedruk Verbatima czy cuś :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 @raffal Jakiego biosu używasz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffal Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) Używam BSMB po tym jak kupiłem nagrywarke nie zmieniałem go bo mi wystarcza tak jk nagrywa w tej chwili. Może są jakieś problemy z dvd-rw lub coś innego o czym nie wiem ale na razie wykorzystuje tylko nagrywanie dvd +/-R Edytowane 18 Stycznia 2006 przez raffal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 No ja teraz to w sumie nie wiem na co sie zdecydować Byłem przekonany na 1640 ale weszła 1650 i nie wiem która lepsza, niby 1640 sprawdzona ale ludzie polecają 1650 którego za duzo testów nie ma więc pogłubiałem sie. Moze ktos mi rozjaśni różnice między 40 a 50 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenir Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 (edytowane) A ja proponuje model DW 1655 z technologią LightScribe. Jest to najnowszy model nagrywarki dvd BENQ , wygrywający w cuglach z wczesniejszymi wersjami 1640 i 1650. Krótki test- link Specyfikacja: Wydajność Prędkość zapisu 16X +R 16X -R 8X +RW 6X -RW 8X +R DL 4X -R DL 48X CD-R 32X CDRW 48X CDROM 16X DVDROM Prędkość odczytu Max. DVD prędkość odczytu 16x Max. CD prędkość odczytu 48x Czas wyszukiwania 120ms (DVD) / 120ms (CD) Waga (netto) 0.82 kg Wymiary (Dł.xSzer.xWys.) 146 x 178 x 42 mm Bufor 2MB Interfejs ATA/ATAPI (ATA 66 wyższe) Moduły zapisu DVD+R/+RW DVD Data and Video CD-R/-RW Disc-at-once Track-at-once Multi-session Packet writing CD Digital Audio Direct Over write on CDRW Simulated Writingver write on CDRW Simulated Writing Format krążka DVD Zapis: DVD+R DL 8.5GB, DVD-R DL 8.5GB, DVD+R 4.7GB , DVD+RW 4.7GB , DVD-R 4.7GB ,DVD-RW 4.7GB (Sesja zamknięta) Odczyt: DVD-5, DVD-9, DVD-10, DVD-18, DVD+R/-R/+RW/-RW CD: CD-DA, CD-ROM XA (m1, m2f1/m2f2), CD-R, CD-RW, Bootable CD, Photo CD (single & multi-session), Video CD, Super Video CD, CD-Extra, Mixed-mode CD, CD-Text, CD-Graphics Lightscribe CD-R, DVD+R, DVD-R Kompatybilność systemowa Windows 98SE / ME / 2000/ XP Wymagane zasilanie DC 5V +/- 5%, ripple 160mVpp DC12V+/- 10%, ripple 180mVpp Warunki pracy Temperatura w warunkach pracy urządzenia: 5°C~50°C (41°F~122°F) Wilgotność w warunkach pracy urządzenia: 8%~80% Temperatura: -40°C~60°C (-40°F~140°F) Wilgotność: 5%~95% RH Charakterystyka MTBF: 125.000 POH (20%) Nieodzyskiwalny bład odczytu < 1 block in 1012 bits (CD i DVD) Wymagania systemowe Kompatybilny z IBM PC Pentium III 550MHz CPU lub wyższy 128MB DRAM, 100MB wolnego miejsca na Dysku Twardym (HDD) dla instalacji programu z CD/DVD, 1GB wolnego miejsca na Dysku Twardym (HDD) dla instalacji softwerowej (Image recording) Edytowane 18 Stycznia 2006 przez fenir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 wygrywający w cuglach z wczesniejszymi wersjami 1640 i 1650. barddzo mocno przesadzona teza ale pozyjemy zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 http://cdrlab.pl/article_lista_1.html << tutaj sa testy wszystkich benq mozna zobaczyc i porownac. Inne napedy tez sa takze mozna spojrzec bardziej obiektywnie na wszystko. Naprawde polecam te artykuly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 A ja proponuje model DW 1655 z technologią LightScribe. Jest to najnowszy model nagrywarki dvd BENQ , wygrywający w cuglach z wczesniejszymi wersjami 1640 i 1650. Krótki test- link Ty w ogole ten test czytales i to co jest napisane na stronie glownej. Jesli nie to przytocze tu dluzszy cytat: Przeprowadziłem wszystkie testy odczytu tylko po to… by dowiedzieć się, że napęd oferuje DOKŁADNIE taką samą wydajność jak DW1650, czyli napęd pozbawiony obsługi LightScribe. Również testy jakości zapisu dały w 100% identyczne wyniki! Po rozebraniu DW1655 i dokładnym obejrzeniu napędu wszystko stało się jasne. Jedyną różnicą pomiędzy tymi dwoma napędami jest obecność modułu fotodiod w DW1655. Układ ten odpowiada za pozycjonowanie nośnika LightScribe Gdzie tu widzisz, ze naped 1655 wygrywa w cuglach z 1650, jesli testy wypadly identycznie dla obu napedów. Roznica miedzy napedami, to tylko mechanizm pozycjonowania nosnika i firmware. slasher roznic z w specyfikacji nie zobaczysz. Roznice zobaczysz w testach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) slasher roznic z w specyfikacji nie zobaczysz. Roznice zobaczysz w testach. Mam tego świadomość i dla tego w moim poście chodziło Mi raczej o testy bo o dostęp do specyfikacji to nie trudno Z tego co na cdrlab wyczytałem to chyba jednak mimo tego ze 1650 jest gorszy od poprzednika to chyba sie zdecyduje z racji tego ze jeszcze zdążą mu firmware poprawić. Edytowane 19 Stycznia 2006 przez slasher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_konio Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) co powiecie o nagrywarce ASUS DRW-1608P???? Edytowane 19 Stycznia 2006 przez daniel_konio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raffal Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Asusa kupujesz na własną odpowiedzialność. Jak trafisz dobrze będziesz miał super nagrywarke, jak żle to będziesz kombinować z płytami. Nie lepiej wziąsć sprawdzonego Nec-a lub Benq, albo nawet LG. Jeśli nie jestes maniakiem nagrywania to nawet takie LG ci wystarczy Ja po nagraniu na benqu około 30 płyt w niespełna 9 dni już widze wszystkie plusy i minusy 1640 co do nagrywania dvd+/-r. Plusy pali wszystkie ładnie nawet najtansze nośniki z marketów, tanie minusy juz mu sprawiają problemy, tu już potrzeba TDK lub Sony żeby płytka miała na pewno te 97% w teście nero. Każdy tani nośnik minusowy ma duży rozrzut, raz się nagra dobrze ~97% raz tragicznie ~68%. Więc wszystkim którzy chca kupic Benq 1640 (1650) nagrywamy raczej plusy, unikamy tanich minusów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfred Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 A co to za wersja BENQa, DW1640 0B1 :?: Z przodu nie ma napisu BENQ, a po prawej ma tylko trzy "ikonki"/"znaczki", a wsrod nich jest m.in. SolidBurn. Z tego co wyczytalem, to oznaczenie 0Bx jest stosowane do napedow DW1650 (podobnie ma sie z tym "znaczkiem" SolidBurn). Moze to jest DW1640 po jakichs poprawkach, np. wizualizacyjnych? Czy jest tak samo dobra jak 0F1? I czy to wogole jest jeszcze DW1640 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 kilka postow bylo o symbolach przy nazwach nagrywarek BENQ 1650 - polski dystrybutor odpowiedzial na moj email : Witam, Oznaczenia 0B1 to kolor panela bezowy, 0B3 to kolor panela czarny. Nie ma roznicy w cenie ani warunkach technicznych urzadzenia. Pozdrawiam, BQPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfred Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 (edytowane) Tylko, ze ja sie pytam o DW1640! I nie pytam sie o to co znaczy 0Bx czy 0Fx... tylko jak wyzej... (nie bede powtarzal) Mr.Matrin - przeczytaj uwazniej moj post! Edytowane 19 Stycznia 2006 przez alfred Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Czemu robisz problem gdy problemu nie ma. Technicznie nie ma miedzy nimi zadnych roznic. Jeden zostal wprowadzony wczesniej inny pozniej. Ten pierwszy nie mial od nowosci SolidBurn, ten drugi ma, bo wyszedl pozniej i dostaje sie go z nowszym formware. Oczywiscie ten pierwszy tez ma SolodBurn tylko najpierw trzeba wgrac nowsze firmware. Tak ja jest moja teoria, teoria spiskowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziamdziok Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Cze. Tak czytam i czytam wasze posty, się zgubiłem :) Napiszcie mi prosze który model wybrac 1640 czy 1650? Bo nie mam pojęcia, na www.apollo.pl są w podobnych cenach. Napiszcie mi tylko i zamawiam :], koniec tych pytań, przynajmniej z mojej strony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_konio Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 bierz 1650...ja jutro jade po niego do sklepu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subox Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 szukałem i szukałem... nigdzie nie moge znaleźć ceny benq 1655... Zastanawiam się czy dużo droższy jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 szukałem i szukałem... nigdzie nie moge znaleźć ceny benq 1655... Zastanawiam się czy dużo droższy jest... fakt szukałes jak dziki ... http://www.esc.pl/product_info.php?product...73afe09199d8412 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_konio Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 na komputroniku tez jest tylko za 218 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 W koncu to najdrozszy sklep w Internecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 (edytowane) Wlasnie stalem sie posiadaczem czarnej BENQ 1650 - do napedu dolaczona byla plyta z nero 6.xxx Czy jakies inne np ze strony producenta warto sciagnac i zaninstalowac ? Edytowane 20 Stycznia 2006 przez Mr.Matrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subox Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Pytanie odnośnie gwarancji... BenQ DW1655 ma gwarancje door-to-door? Chce zamówić ją z www.esc.pl i jeśli by się popsuła(a nie byłoby door-to-door) to musiałbym do tego sklepu wysyłkowego ją odesłać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 W koncu to najdrozszy sklep w Internecie.ja bym nawet cały wszechświat obstawiał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Pytanie odnośnie gwarancji... BenQ DW1655 ma gwarancje door-to-door? Chce zamówić ją z www.esc.pl i jeśli by się popsuła(a nie byłoby door-to-door) to musiałbym do tego sklepu wysyłkowego ją odesłać? Jesli DW1650 i DW1640 ma gwarancje door-to-door, to dlaczego niby DW1655 mialby inna? Zanim zapytajcie pomyslcie, poszukajcie.... :mur: shame on you :) Jesli kupilbys w jakimkolwiek sklepie internetowym i dane urzadzenie nie mialoby gwarancji zewnetrznej, to wtedy patrzysz do regulaminu danego sklepu i wszystko staje sie jasne. Czyli co w danym przypadku robic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...