Skocz do zawartości
lordmistrzbobek

Jaka nagrywarka DVD z obecnych na rynku jest najlepsza?

Rekomendowane odpowiedzi

box ma dodatkowo oprogramowanie, tasme do podłaczenia z płyta głowna, srubki i przewod audio.. Choc nie mam pewnosci czy zawsze w wersji box daja wszystko cto co wymieniłem ;) Bo nieraz w cennikach jest napisane wersja box, albo sam "soft", musisz sie spytac sprzedawcy i zastanowic.. czy warto dopłacac skoro tasme i tak pewnie masz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nabyłem ostatnio Benq 1650 mam jakies mieszane odczucia po pierwsze podczas nagrywania czasami slychac odglos( tak jak to zwykly cd rom nie moze odczytac plyty tak jakby szukal sciezki ) czy to normalne ?? . Pod drugie co mnie ubawilo nie chce nagrywac na TDK 1-8X DVD-R ??? dlaczego ?? a na jakis zwykłych Msonic nagrywa. Da sie cos z tym zrobic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne ...z rw to beńki mają czasem problem...dvd-r powinien palić każde-nie ma go w biosie to sam powinien dobrać strategie...

swoją drogą nie warto na - nagrywać + już nie są droższe a właściwie wszystkie nagrywarki palą je lepiej niż -

Nie zmienia to faktu,ze nagrać płyte beneq i tak powinien...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nabyłem ostatnio Benq 1650 mam jakies mieszane odczucia po pierwsze podczas nagrywania czasami slychac odglos( tak jak to zwykly cd rom nie moze odczytac plyty tak jakby szukal sciezki ) czy to normalne ?? . Pod drugie co mnie ubawilo nie chce nagrywac na TDK 1-8X DVD-R ??? dlaczego ?? a na jakis zwykłych Msonic nagrywa. Da sie cos z tym zrobic ??

Jakieś lewe masz te TDK-i. Wczoraj wypaliłem bezproblemowo 15szt. TDK DVD-R x8 TTG02

Qscan TDK TTG02 DVD-R x8@x8

Dołączona grafika

Disc Quality TDK TTG02 DVD-R x8@x8

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica jest tylko w kolorze ;)

Wcale nie.

0B1 - biała bulk czyli nagrywarka + soft Nero i jakies papierki. Wszystko w foliowym foreczku

0B2 - biala BOX

0B3 - czarna bulk

0B4 - czarna BOX

bulk(oem) od nagrywarki box rozni sie przednim panelem. Bebechy maja te same. No i jak wiadomo do Boxa jest pudelko, srubeczki itd.

bulk

Dołączona grafika

box

Dołączona grafika

Zdjecia zapozyczone z allegro :)

Edytowane przez ralph03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie.

0B1 - biała bulk czyli nagrywarka + soft Nero i jakies papierki. Wszystko w foliowym foreczku

0B2 - biala BOX

0B3 - czarna bulk

0B4 - czarna BOX

bulk(oem) od nagrywarki box rozni sie przednim panelem. Bebechy maja te same. No i jak wiadomo do Boxa jest pudelko, srubeczki itd.

ok zamawiam 0b3 za 165 - nero 7 i srubeczki to ja mam :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nagryware BenQ1650, wczesniej mialem Lite-ON 832S ale teraz jest w drugim kompie. Mam plytke CD-RW Platinum i nagrywalem na nia za pomoca Lite-ON'a, teraz chcialem skasowac ja i jak wkladam plytke do BenQ to nie chce jej kasowac. Wlozylem ja wiec do Lite-ON'a i skasowalem. Wkladam skasowana plytke do BenQ chce cos nagrac i wywala plyte z napedu ze wystapil jakis blad. W zalaczniku dale loga z Nero.

Log.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje by wszyscy ktorzy maja jakies pytania, problemy etc. dotyczace nagrywarek BenQ 1640/1650/1655 pisali w topiku o w/w nagrywanych, specjalnie utworzonym by nie zasmiecac tego tematu.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=183175

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok panowie pomóżcie..własnie sprzedałem (no jeszzcze nie do konca ale do konca miecha bedzie sprzedana) swojego litka 451S@832S i teraz bede kupowal nową DVD RW..co musi "robić" :

- nie potrzebuje LightScribe'a (czy jak to tam się pisze) oraz DVD RAM - po prostu nie

- nagrywać będe hmmm powiedzmy srednio duzo (ok 10 płyt na miesiąc)

- nagrywać własciwie TYLKO DVD (CD raz na pół roku do fury )

- większość DVD+R , ale takze DVD-R na PS2 (2 plyty na miech)

- ma nagrywać ładnie DVD-R (o + R sie nie martwie - tu kazda nagrywarka jest w miare oki)

- ma byc czarna

- nagrywalem zawsze TYLKO na plytach TDK i VERBATIM (zadne MediaStore, Hawki itp) i bede dalej podtrzymywał tradycję.

- na DVD-R bede nagrywać 4x.. w sumie tak samo bym postepował z DVD+R..no chyba że 8x będą tez dobre rezultaty..podsumowując?? predkośc "mi nie robi"

- ma słuzyć tez do odczytu (ale na takiej zasadzie że wkładam płytke np. z divxmi, przegrywam na HDD i stamtad ogladam..nigdy nie katowałem napedu aby z niego oglądać)..ponieważ mam tylko 1 napęd w budzie (nie lubie bałaganu bo napedów gdybym sie uparł mógłbym mieć 10 )

do wyboru moim zdaniem wchodzą (Litki juz sobie odpuszczam przy tym zakupie)

BenQ DVD+/-RW DW1650 bulk black + soft (ponoc kiepski jest??)

BenQ DVD+/-RW DW1640 bulk black + soft (ten starszy ponoc lepszy??)

NEC DVD+/-RW ND-3550A bulk black (chyba troszke stary model co?? :/ )

NEC DVD+/-RW ND-4550A bulk black (zapis DVD-RAM) (tylko ten DVD RAM po co..no ale nowszy model)

Pioneer DVD+/-RW DVR-110D bulk black

co wybrać?? a może jeszzce cos innego??

Edytowane przez lukk_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho DVD-RAM to jest bajer, opcja ktorej sie raczej rzadko uzywa, mam ja ale przez rok ( prawie ;P ) nie uzywalem ;]

bierz benq jak ci zalezy na kasie, jak nie ( ladny podpis ^^ ) to kup pioneera ;)

juz wziąłem BenQ :) na kasie mi nie zalezalo (no dobra nie kupie Plextora za 400 zeta bo to głupota) a bardziej na jakości..i BenQ daje rade :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez polece Pioneer.Sam mam i jak narazie zadna plytka nie padla przy wypalaniu. Srednio wypalam ok 12-15 na miesiac. Czyta dobrze porysowane DVD (i to dosc mocno) z CD nie sprawdzalem ,bo mam od tego osobny naped Teac'a ktory sobie radzi dobrze z CD'kami mocno juz pojechanymi. Moj znajomy ma Nec'a i mu juz ok 6 plyt padlo a ludzie je zachwalaja. Sam juz nie wiem co myslec o tej firmie. Niby dobra ale..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez polece Pioneer.Sam mam i jak narazie zadna plytka nie padla przy wypalaniu. Srednio wypalam ok 12-15 na miesiac. Czyta dobrze porysowane DVD (i to dosc mocno) z CD nie sprawdzalem ,bo mam od tego osobny naped Teac'a ktory sobie radzi dobrze z CD'kami mocno juz pojechanymi. Moj znajomy ma Nec'a i mu juz ok 6 plyt padlo a ludzie je zachwalaja. Sam juz nie wiem co myslec o tej firmie. Niby dobra ale..

co to znaczy wg. Ciebie?? bo mi tez nie padła NIGDY zadna przy wypalaniu..ale co innego misiac/rok/dwa po wypaleniu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam LG GSA-4163B, jestem (byłem) zadowolony. Nagrywarka sprawowała się bardzo dobrze, ale po 7 miesiącach sie zepsuła. Oddałem ją do serwisu na gwarancję. Co sądzicie o modelu GSA-4167B? Myślę, że jak mi wymienią na nową to na tą, bo 4163B już chyba nie robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam LG GSA-4163B, jestem (byłem) zadowolony. Nagrywarka sprawowała się bardzo dobrze, ale po 7 miesiącach sie zepsuła. Oddałem ją do serwisu na gwarancję. Co sądzicie o modelu GSA-4167B? Myślę, że jak mi wymienią na nową to na tą, bo 4163B już chyba nie robią.

z tego co pamietam to starsza była lepsza, chyba. popatrz na cdrinfo może

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też niestety mi sie wydaje, że starsza była lepsza. Czytałem to już na wielu forach. Niby poprawili coś tam, dali obsługę DVD-R DL i zwiększyli prędkość zapisu CD, ale podobno 4163B im się bardziej udała. A co sądzicie wogóle o tej nagrywarce? Ze starej byłem zadowolony, gdyby się nie zepsuła, a o nowej nie mam zdania narazie. Kuzyn ją sobie kupił, ale nie miałem okazji jej jeszcze przetestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff cały dzień spędziłem aby przeczytać wszystko w tym topiku.

Wybór widzę jeden: BENQ 1650 - dostępna już za 165zł.

Ale ale - ostatnio padały posty o awariach - CO POSIADACZE TEGO CUDEŃKA NA TO?

========

PS:

Chlopcy i dziewczeta (o ile sie pojawiają :P), dzisiaj zamowilem sobie DW1655 :D, przy okazji do zamowienia dorzucilem 2 sztuki okraglych kabli ATA oraz pudelko plytek DVD. Zamawialem na esc.pl

Maja konto w mbanku, ja zreszta rowniez, wiec zdziwilbym sie jakby nagrywarka + dodatki jutro do mnie nie dotarly.

Czemu nagle wybrałeś 1655 -0 skoro wcześniej nie uznawałeś ją za zbędny gadżet (Scribe moduł) ;) hehe Edytowane przez Moses2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nagle wybrałeś 1655 -0 skoro wcześniej nie uznawałeś ją za zbędny gadżet (Scribe moduł) ;) hehe

Pomyslalem sobie "a niech tam... zrobie przyszlosciowy zakup :)" i tak o to kupilem model wzbogacony o gadzet.

Szczerze mowiac jeszcze nie korzystalem z LS i jak na razie nie planuje. No ale moze kiedy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad wiesz, ze nie bede korzystał, nie jestes mną, wiec nie mozesz o tym wiedzieć. Obecnie nie mam pomysłu co wypalać na zwyklych DVD a co dopiero na plytach LS. Odkad mam ta nagrywarke wypalilem jedną plyte DVD i 2 razy DVD-RW.

Co do LS to na pewno bede potrzebowal ten gadztet aby wypalic komus plytke okazjonalną. Np. zdjecia z jakiegos wesela, seta nagranego specjalnie na czyjes urodziny. Taka plytka bedzie sie ladniej prezentowala, niz moje bazgroly mazakiem. Bardziej wygladala bardzo estetycznie.

Znam ludzi ktorzy wiecej przepijają niz te 40 zl. Jako, ze ja nie pije alkoholu wiec moglem sobie pozwolić na model wyzszy.

Jeśli Cie to boli, to moze sie napij. Ulży Ci....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze sam nie wiesz co piszesz we wczesniejszych postach wiec zacytuje ci twoj post:

jak na razie nie planuje

zaraz powiesz ze moze kiedys ale fakt jest taki ze tego sie nie uzywa i tyle

co do picia to nie pije nałogowo a jedynie jak jest okazja ale już na pewno nie napijłbym się z kimś takim jak ty.

P.S. ile ty wogóle masz lat bo wyjechałeś z tym tekstem o piciu tak jakbyś był albo nieletni albo po odwyku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi