Skocz do zawartości
Galek

Problem z dualem

Rekomendowane odpowiedzi

eh, nie wiem co jest grane, mam ustawienia jak ponizej( a raczej mialem ) kiedy mialem pamieci hynix 512 na jednej kosci wszystko chodzilo na takich ustawieniach: CPU 12,5x184 1,7V; RAM 2,5-3-3-8 2,65V i wszystko bylo gites 3dmarki chodzily bez problemu, prime95 ST, zdecydowalem sie na zmiane na duala 2x256 hynix, i od tego mometu zrobily sie schody, przy tych samych ustawieniach zaczelo wywalac 3dmarki, zmniejszanie fsb i zwiekasznie Vcoru nic nie dawalo, operowanie timeingami tez nic, wiec stwierdzilem ze to pamieci skoro wczesniej chodzilo wszystko, dzis zmienilem na 2x256 Geil i dzieje sie to samo co przy hynixach, tylko na auto wszystko gra. Tak wiec kto wie co moze byc nie tak ??

ODP:

Juz chyba wiem, jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi, niektore amd nie daja sie krecic w trybie dual, cholara wie czemu, ( moze w moim przypadku to wina biosu ) ale jezeli chodzi o tryb duall jest on wydajniejszy od pojedynczego o zaledwie 3-4% wiec czy warto inwestowac w duala??

Moj problem sprawdzilem tak, wyciagnalem 1 kosc i zostala 1 256MB, wtedy dalem ustawienia co mialem wczesniej na jednej kosci 512hynix czyli 12,5x184 i wszystko dziala poprawnie prime95 stabilny, 3dmarki stabilne

W 3Dmarku2003 wynik byl leprzy przy jednej kosci 256 podkreconej o 34MHz niz na dualu 512 nie podkreconym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie dało to wzrost o jakies 10% ten dual.. widoczne w everescie.. to chyba tez zalezy od mobo, a raczej jedynie od mobo.

edit:

Jednak co musze zrobic.. to zalatwic sobie radiatorki na moje kostki, bo mam 2.9 voltazu, i strasznie są gorące.. Jakie możecie mi polecić za odpowiednio-niedrogą cene?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam teraz 2x512hynix, i nadal nie jest tak stabilny jak bym chcial, czyli: majac jedna kosc hynixa 512 ustawiam fsb na 184x12,5=2300, Vc dla proca 1,76V, timeingi 2,5-3-3-8 napiecie dla pamiatek 2,65V i przy takiich ustawieniach prime95 stabilny, wszystko gra, natomiast po dolozeniu jeszcze jednej 512hynixa identycznej, zaczynaja sie schody, prime95 nie stabilny, co robie , zwiekszam napiecia dla proca i pamieci, efekt bledy systemy, prime95 nie stabilny( mam wrazenie ze zwiekszajac napiecia system staje sie coraz bardziej niestabilny ) szukajac napiec jak na razie w zakresie fsb184 proc od auto do 1,8V pamiatki od auto do 2,75 w roznych kombinacjach( fsb takie samo ) lipa kompletna, ustawienia unST, a czego przy wyzszych napieciach bardziej niestabilny system niz przy nizszych. Ale nic postanawiam ustawic timeingi by SPD i zostawic napiecia 1,6V provc i 2,65V, prime ST stabilny przez 30min dalej nie sprawdzalem, interesujace w badaniu tych ustawien byly wachania napiecia na procu 1,76 a 1,74V, i teraz ( odrazu mowie ze mam 5wiatrakow w obudowie + proc, grafa i kieszen na dyski 2x ) dedukuje ze moze zasilacz nie wyrabiac i nie trzymac napiec, badz 2, plyta moze byc skopsana i nie da sie na niej krecic. I teraz co wy o tym sadzicie, i jak zliczyc pobor pradu(W) od zasilacza przez urzadzenia, [aktualnie mam ustawione tak jak w opisie]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi