Skocz do zawartości
jazdeczka

Bios Protection disable czy enable?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam płytę główną z chipsetem K7VTA3. Spalił mi się zasilacz komp został oddany do naprawy, po powrocie przy uruchamianiu pojawiało się Unknow Flash Type, więc przestawiłem zworkę w biosie na protection DISABLE. Teraz zamiast Unknow Flash Type pojawia się Verifing DMI pool Data. Czyli chyba wszystko ok?

I teraz właśnie mam wątpliwości, czy protection można zostawić na disable i nic się nie popsuje? W instrukcji płyty głownej piszą, że wyłącza się tylko jak się chce zrobić updated. Więc czy takie ustawienie jest bezpieczne?

Pozdrawiam,

Mikołaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co powiedziałeś to ja wszystko wiem.

Chodzi mi o to, jak ustawić lepiej? Bo jak będzie ustawione na ENABLE to będzie pojawiał się ten błąd, że Unknow Flash Type (jeżeli to w ogole jest błąd). Więc chyba dać lepiej na DISABLE bo wtedy nie ma błędu, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wlasnego bezpieczenstwa powinienes miec ustawione na disabled. Masz przynajmniej pewnosc, ze zaden wirus czy inne tego typu paskudztwo nie nadpisze ci BIOSu. Generalnie uwazam, ze powinies oddac plyte na gwarancje, bo z tym flashem cos jest nie tak. Moglbys teoretycznie sprobowac zaktualizowac (lub wrzucic ten sam) BIOS, moze to rozwiazaloby problem. Mi osobiscie trudno powiedziec, akurat na taki blad nigdy sie nie natknelem. Oczywiscie, jesli wszystko dziala poprawnie przy wylaczonej ochronie BIOSu to mozesz ewentualnie przeczekac swieta i zglosic sie do serwisu po nowym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi