Skocz do zawartości
Mevius

Abit BE6-II i wbudowany kontroler ATA/66

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś kto posiada taką płytę (Abit BE6-II) orientuje się może w jaki sposób zmusić kontroler ATA/66 wbudowany w nią do działania? Po podłączniu dysku i nagrywarki (Dysk UDMA-4, nagrywarka UDMA-2) bios kontrolera wykrywa je poprawnie, ale system się nie ładuje, jeżeli podłączę tylko nagrywarkę, a dysk do ATA/33 to windows nie wykrywa nagrywarki.

Macie może jakiś pomysł jak to zmusić do poprawnej pracy?

PS. Bios do płyty jest najnowszy - resetowałem i ustawiałem na Default i nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj weź napisz więcej coś jaki system przede wszystkim. Instalowanie na tym kontrolerze NT, 2k i XP jest trochę bardziej zawiłe, bo albo trzeba to zrobić na kontrolerze z chipsetu i przepiąć później albo wgrać przy instalacji sterownik (słynne F6).

No i jeszcze uwaga: do tego kontrolera NIE podłacza się ATAPI, tylko dyski. Nagrywarkę podłącz do chipsetowego IDE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

windows 2003 Standard. Przy instalacja windowsa dysk był podłączony do standardowego kontrolera na płycie, a HPT370 był wyłączony w biosie. Po jego włączeniu zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony producenta.

Po lekturze innych postów o HPT370 wczoraj wgrałem BIOS od płyty w wersji 2.0 co dodało obsługę RAID i zaktualizowało bios kontrolera. I na mojej Abit BE6-II v1.2 i na v2.0 znajduje się kontroler HPT 370, więc z BIOSEm nie bylo żadnych problemów...

PS. Komputer zatrzymuje się po tym "very****** DMI Information... Update Succesfull" (wyświetla się pod ta tabelką zinfo o procesorze, IRQ, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po lekturze innych postów o HPT370 wczoraj wgrałem BIOS od płyty w wersji 2.0 co dodało obsługę RAID i zaktualizowało bios kontrolera. I na mojej Abit BE6-II v1.2 i na v2.0 znajduje się kontroler HPT 370, więc z BIOSEm nie bylo żadnych problemów...

Ale jaja w pracy sflaszowałem biosem nie do tej płyty ;) Mam BE6 nie BE6-II :)

PS. Komputer zatrzymuje się po tym "very****** DMI Information... Update Succesfull" (wyświetla się pod ta tabelką zinfo o procesorze, IRQ, itp.

Na razie podepnij dodatkowy dysk do do HPT i zobacz czy go widać.

BTW: HTP-370 to ATA- 100 nie ATA-66 zmyliłeś mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jest wszystko OK - pomogło przeinstalowanie windowsa na dysku podłączonym pod HPT370, a nie tak jak dotychczas było że kontroler podczas instalacji był wyłączony, a puźniej był przepinany dysk i nie działało ;)

yarross - Dzięki za trochę informacji o tym sprzecie.

Wesołych Świąt!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...