slardar Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 czesc mam windowsa XP, karte sieciowa eusso 10/100 - jestem w sieci osiedlowej. wczesniej mialem karte compex(10) i windowsa 98se - zadnych lagow w grach, jednakze gdy pare dni temu zainstalowalem xp i zmienilem karte sieciowa na eusso to pojawily mi sie lagi. po prostu net w grach co kilkanascie sekund "mrozi" sie na 2-5sek i znow dziala jak nalezy. niestety nie mozna grac w takich warunkach. czy jest to wina sprzetu czy moze cos w windowsie trzeba ustawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpion Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Hm sprobojmy napoczatku wykluczyc przyczyny softwarowe ;) - Przeskanuj dyski tym Spy-Ware czesto sie zdarza ze robaki internetowe,dialery,sasery itd dosyc obciazajace lacze - CTRL + ALT + DELETE / SIEC i zobacz wykozystywanie lacza - Jezeli zainstalowales jakies firewalle co instalowales na 98 odinstaluj je - Zainstaluj Sp2 - Mozliwe ze sciagaja sie roznego rodzaju aktualizacje systemu - W Polaczenia sieciowe sprawdz zabezpieczenia i dostosuj je do siebie i swojego lacza Napisz cos jeszcze wiecej o tym problemie itd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slardar Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 mam zainstalowana "pande antwir", lavasoft addware - sprawdzalem tym i nic nie wykrylo. mam sp1 i sciagniete uaktualnienia z windows update (zreszta wylaczylem automatyczne sciaganie latek windowsowych) nie mam tez zadnego firewalla gdy pisze tego posta wykorzystanmie sieci jest na poziomie ok 0.1% jezeli chodzi o sama siec to nie jest to raczej tego wina - jak mialem poprzednia karte sieciowa compex na win98 to dzialalo wszystko dobrze, poznie zainstalowalem XP i dalej mialem compexa - pojawily sie lagi. myslalem,ze to z powodu braku sterownikow wiec zamontowalem nowa karte eusso. dalem tam sterowniki pod XP i lagi mam znow. siec lokalna dziala bez problemu i nie ma przestojow, ale na necie dalej mam co kilkanascie sekund lagi. (w roznych grach, na roznych serwerach). serwer sieci lokalnej ma poustawiane najwyzsze priorytety dla gier w ktore gram wiec to mysle moge wykluczyc. wszystko niby jest dobrze skonfigurowane, sterownik jak trzeba, siec lokalna, strony, sciaganie - to wszystko dziala. ping, tracert itd pokazuje pingi w granicach 10-80 ms, jednakze czasem jakby gubil pakiety i w tracert mam "*", podobnie w np. ping wp.pl - raz pisze ze wszystko ok, a raz np. jedna linijka ma "uplynal limit czasu zadania". sam nie wiem juz co to moze byc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Sprawdz czy w menadzerze urzaden masz odznaczone wylaczanie urzadzenia w celu oszczedzania energii. Wiem, ze ciagle wyjezdzam z tym samym, ale to glownie dlatego, ze sam mam z tym problem i wiem, ze akurat to moze, chociaz wcale nie musi byc przyczyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slardar Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 juhuuu, w koncu wszystko dziala jak trzeba ! :) mialem po prostu wirusy/trojany z sieci lokalnej - po zainstalowaniu SP2 i ustawieniu firewalla + zamianie pandy antywira na kasperskiego wszystko dziala jak trzeba. mam tez addware i spyware - oba programy sie przydaly. thx za pomoc, jednak pierwsza mysl ze moze to byc jakis robal internetowy spowalniajacy lacze byl trafiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...