Jedrek71 Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 Składam moje pierwsze wc,i mam parę pytań.Pompka,chłodnica[kadet],bloczki każda częsć ma innej srednicy wylot. 1-Czy wybrać najszerszą srednicę,np wąż 16-pasuje do bloku na cpu i do doprowadzenia wody do pompki,ale np. wyprowadzenie [z pompki]jest tak szerokie że ta 16 wpada do srodka.Pewnie należałoby zastosować przejsciówkę.Najwęższy jest wlot i wylot z drugiego bloku na gpu [50% mniejsza srednica,jak z bloku cpu]i własnie w tym miejscu cała konstr. będzie najwęższa. 2-Czy to jej nie dyskwalifikuje.Tzn czy muszę zakupić inny blok,lub zmienić wlutowane wyjscia? 3-Widziałem dzis węże silikonowe-rozciągliwe i elastyczne czyba łatwiej by mi było rozwiązać problemy z dopasowaniem rozmioaru dzięki ich rozciągliwosci? 4-Mam chłodnicę od kadeta,standardowe rury trzeba raczej uciąć i w to miejsce wstawić krućce,czy można to zrobić solidnie nie mając spawarki lub lutownicy.Czy jest jaks substancja ktora zastąpi takie luty czy spawy.Albo może jest jakis inny sposób? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 1) POPRAW TO BO SIĘ NIEDA TEGO CZYTAĆ !!! 2) Węża wsadzisz na trochę większy króciec. Na mniejszy nie radze, będzie ciec. 3) "takie cos z miedziane z gwintem z jednej i choinką z drugiej strony-czy to jest kruciec?" :arrow: TAK 4) "Najwęższy jest wlot i wylot z drugiego bloku na gpu [50% mniejsza srednica,jak z bloku cpu]i własnie w tym miejscu cała konstr. będzie najwęższa czy to jej nie dyskwalifikuje" :arrow: Jeśli to konstrukcja szeregowa (a nato wygląda) to takie przewężenie znacznie pogorszy jej działanie ... 5) "Tzn czy muszę zakupić inny blok,lub zmienić wlutowane wyjscia?" :arrow: To by pomogło 6) "Widziałem dzis węże silikonowe-rozciągliwe i elastyczne czyba łatwiej by mi było rozwiązać problemy z dopasowaniem rozmioaru dzięki ich rozciągliwosci?" :arrow: Wszystkie węże dają sie rozciągnąć tylko trzeba ja podgrzać np. gorącą wodą 7) "Mam chłodnicę od kadeta,standardowe rury trzeba raczej uciąć i w to miejsce wstawić te krućce[?]" TAK 8.) "czy można to zrobić solidnie nie mając spawarki lub lutownicy.Czy jest jaks substancja ktora zastąpi takie luty czy spawy.Albo może jest jakis inny sposób?" :arrow: Można, np. silikonem lub pianką poliuretanową - ale trzeba to zrobić bardzo uważnie bo można zapchać/zniszczyć chłodniczkę. Co nie zmienia faktu że lutowanie jest najtrwalsze, najpewniejsze i najładniejsze (można je zrobić nawet zwykłą kolbą lutowniczą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek71 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Kolba czyli lutownica? Jakiej mocy wystarczy,albo doradź cos taniego i wmiarę funkcjonalnego?Mam kalafonię,cynę czy cos jeszcze mi będzie potrzebne?Czy takie ustrojstwo za 25zł,co ruscy mają na straganach,stelarz ze p.s.=>niezabardzo da się to lepiej napisać[tzn zwięźle i czytelnie]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Chodzi mi to żebys napisał to czytelniej tzn użył spacji i enterów gdzie trzeba. Takie cuś nazywa się potocznie kolbą: nie bierz takich z cienkimi grotami bo nimi tego nie zrobisz. A zrobiony krócieć wygląda: O_TAK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek71 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Taką mini lutowniczkę to mam.Czyli wziąć taką większą-taką jak na foto wystarczy?Ile ona ma watt?Napisz może tez czy to wszystko czego mi brakuje żeby lutować metalowe elementy wc P.S.=>i tak nikt inny tego nie czyta,a ty już przeczytałes więc po ptokach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Więc popraw to dla potomności!! Ona ma 65 lub 90 W, niemogę odczytać. Przydatne też są: szczotka druciana (do usuwania farby i innych śmieci), jakiś alkohol (np denaturat do odtłuszczania) i kwas lutowniczy - niejest niezbędny ale przydaje się (do usuwania tlenków i innych resztek z lutowanej powierzchni). Reszta zależy od pomysłu na mocowanie króćca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...