Skocz do zawartości
mArrAtoN

Zaproszenie Do Gmail

Rekomendowane odpowiedzi

Odgrzebię temat.

Od niedawna gmail dostępny jest także przez IMAP. Wygooglowałem, że IMAP jest bardzo przydatny gdy kilka osób, z różnych komputerów używa jednej skrzynki.

Czy dla pojedynczego użytkownika, korzystającego z poczty w 99% w domu przez Thunderbirda, IMAP oznacza coś godnego uwagi?

Nie miałem nigdy przyjemności korzystać z poczty w ten sposób, stąd moje pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cmx, to już masz powód, do przesiadki na gmail. ;]

Napisz coś więcej, czemu "super sprawa".

IMAP (Internet Message Access Protocol) to internetowy protokół pocztowy zaprojektowany jako następca POP3.

W przeciwieństwie do POP3, który umożliwia jedynie pobieranie i kasowanie poczty, IMAP pozwala na zarządzanie wieloma folderami pocztowymi oraz pobieranie i operowanie na listach znajdujących się na zdalnym serwerze.

IMAP pozwala na ściągnięcie nagłówków wiadomości i wybranie, które z wiadomości chcemy ściągnąć na komputer lokalny. Pozwala na wykonywanie wielu operacji, zarządzanie folderami i wiadomościami.

[;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za skopiowanie wygooglowanej definicji. :]

Każda z nich, opisuje właśnie te same zalety, przydatne przy obsłudze konta przez kilka osób.

Stąd pytanie o przydatność protokołu IMAP dla pojedynczego użytkownika, korzystającego ze skrzynki w 99% w domu. Na to odpowiedzi nie udało mi się nigdzie znaleźć, liczyłem na konkretne opinie użytkowników.

Edytowane przez paulo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja dobrze kojarze, ze w IMAP poczta lezy caly czas na serwerze, i wszystkich operacji typu kasowanie, przenoszenie itp. dokonuje sie na serwerze (a nie na lokalnej skrzynce)?

Jesli tak, to ten system ma jedna wade: nie ma netu = nie ma calej poczty, za wyjatkiem wiadomosci, ktore sobie zarchiwizujemy na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi