Skocz do zawartości

Skad masz blok wodny?  

1. 1. Skad masz blok wodny?

• Nie mam ale chce miec
      25
    • Z zagranicy (np.: innovatek)
      1
    • Kupilem rodzimej produkcji od Mate'a :)
      13
    • Zrobilem sam :)
      11
    • Kupilem rodzimej produkcji w Disco - Tech'u
      2
    • Kupilem rodzimej produkcji w 4 MAXie
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio obejrzalem filmik z THG o chlodzeniu wodnym i omalo z krzesla nie spadlem. Zajebiste bloki maja tam na zachodzie :D I dlatego ta ankieta: Ja mam blok z Discotechu a Wy

a i jeszcze link do filmiku dla tych ktorzy nie widzieli:

http://www.tomshardware.pl/howto/02q3/0207...zecie_wideo_thg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam blok od Mate-a (na Athlonie). Ale na grafie to już ten z allegro. Na tych z allego chodzi też zestaw do oglądania DIVx na TV (nazywa sie telepizza BTW ;-) - zgadnijcie dlaczego).

A co do tych bloków teście THG, to jestem w trakcie organizowania sklepu internetowego i na jednej ze stron producentów widziałem bardzo podobny blok z info o budowie wewnętrznej - konstrukcja prawie jak tego z allegro :?

A rurki mam takie same :-)). silikonowe - fajne tylko że w wodzie "bieleją" 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez rok jade na bloku własnej roboty (radiator od celerona zalepiony poxiliną ) moim zdaniem najtańsze rozwiązanie a dość wydajne ; ja zrobiłem to ze zwykłego radiatora 5 cm x 5 cm x 4 cm ,ale jak bym go zklecił z czegoś większego to napewno było by o niebo lepiej (w wakacje zabrałem się do własnego bloku miedzianego kturego jakkolwiek nie skończyłem ,miał to być 8.5 x 5 x 2 cm ,wiercony ale nie na krzyż lecz od gry czyli tak jak frezowany -po wywierceniu połowy kanału stwierdziłem ,że dalej mi się nie chce )-może kiedyś do niego wroce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoj pierwszyblok wodny oczywiscie z lenistwa kupilem w discotechu. oczywiscie wyglada normanie - tak zwykle. ale jak sie napatrzylem w sieci jakie cuda robia samymi swoimi rekoma to padlo na mnie tez.

zabieram sie wlasnie za skladanie wlasnego bloku. bedzie laczony razem z pleksa - tak zeby przez szybe bylo widac jak sie woda przelewa, a moze da sie to jeszcze ladnie podswietlic (apropo gdyby jako substancji chlodzacej uzyc tonic'a to by to ladnie w UV swiecilo :twisted: ). strasznie drogo to wychodzi ale sie zaparlem i zalezy mi bardziej na wlasnej satysfakcji.

w tej chwili mam juz arkusz pleksy 60 x 40 cm grubosc 1,5 cm - koszt arkusza okolo 100pln. czekam wlasnie na plaskownik miedziany szeroki 10cm dlugi 100cm gruby 1cm - koszt okolo 20zl/kg - a bedzie to jakies 8-9kg. jest tego tak sporo bo od razu zabiore sie za caly komplet WC czyli blok CPU + chipset + grafika + 2 x HDD. tak sobie jednak mysle ze gdybym chcial to wszystko kupic gdzies to dopiero bym z kasy wsykoczyl.

moze wyjdzie z tego wiecej jak jeden komplet i moze wtedy nawet troszke sie zwroci.

tak wiec wlasna satysfakcja gora :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

w tej chwili mam juz arkusz pleksy 60 x 40 cm grubosc 1,5 cm - koszt arkusza okolo 100pln...

popieram zapał kolegi jednak na plexi wydałeś majątek. w praktikerach czy obi arkusz 25x50cm gr 4mm kosztuje ok 9zł, arkusz gr2mm - 5zł.

Ja chciałem zlecić blok do frezowania, ale z kasą nie styknęło (a muszę mieć dwie sztuki :evil: ), więc pewnie będzie coś w stylu mate'a z silicona (wiercenie wiertarrrą). negocjacje w firmie gdzie to zlecę trwają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam wlasnie na plaskownik miedziany szeroki 10cm dlugi 100cm gruby 1cm - koszt okolo 20zl/kg - a bedzie to jakies 8-9kg. :

qrde a dzie zes zakoopil takki kwal miedzi to sam bym sie pobawil

a ja zakoopilem swoj w 4max i sobie go chwale chce jeszcze jeden taki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio obejrzalem filmik z THG o chlodzeniu wodnym i omalo z krzesla nie spadlem. Zajebiste bloki maja tam na zachodzie  :D I dlatego ta ankieta: Ja mam blok z Discotechu a Wy

a i jeszcze link do filmiku dla tych ktorzy nie widzieli:http://www.tomshardware.pl/howto/02q3/0207...zecie_wideo_thg

Bartek,ja bede mial tego z innovatec co ci mowilem razem z zapinka sobie sprowadze. :)

Koszt niestety spory (ok400zl) ale jaka satysfakcja i wydajnosc :)

P.s.Jak sie umawiamy w Piatek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz mam pytanie :

czy spod bloku wodnego ta czesc ktora styka sie z procem lepeij zeby miala powiedzmy 1mm grubosci czy 4 mm qtore rozwiazenie jest lepsze ??

Tak na logike to mi się wydaje że spód powinien być cienki, żeby ciepło było jak naszybszą drogą przekazywane do wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tesh tak sie wydaje ale czasem widze na zachodznich stornach ze spody bloko maja nawet 5mm tak jak i colt plate'y

swoja droga to cche skombinowac kostke miedzi i domowym sposobem czyli wiercac od gory "wyfrezowac" spiralna rundke zrobic 4 male otworki uszczelke i przykrecic klapke niekoniecznie z plexy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy blok qpiłem (jakaś samoróba - przeciekała zresztą :mrgreen: ), ale obecnie jadę na osobistej samoróbce, też przejściowej zresztą :mrgreen: , bo daleko jej do ideału. qpić raczej nie qpię, bo uważam primo, że są za drogie, secondo, co to za atrakcja qpić blok jak można zrobić samodzielnie.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tesh tak sie wydaje ale czasem widze na zachodznich stornach ze spody bloko maja nawet 5mm tak jak i colt plate'y 

swoja droga to cche skombinowac kostke miedzi i domowym sposobem czyli wiercac od gory "wyfrezowac" spiralna rundke zrobic 4 male otworki  uszczelke i przykrecic klapke niekoniecznie z plexy

Oj, źle Ci sie wydaje :P

Pomyśl sobie- jądro mające ok. 1 cm wielkości vs. 5 czy 6 cm blok.....

Przeciez ciepło musi być odbierane też przez reszte bloku, a nie tylko sam środek. Generalnie im grubsza podstawa tym lepiej, tak do 5mm max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniewaz wc na powaznie interesuje sie od niedawna mam pytanie.

jaki uklad bloku (tuneli w ktorych plynie woda) jest najwydajniejszy...?

w jakims tescie wyczytalem, ze blok, w ktorym wlot wody byl centralnie nad jadrem procka mial zdecydowanie lepsze osiagi od innych..

widzial kto moze co Innovatek ma w srodku, ze jest taki wydajny??

(szkoda, ze jest okragly, bo peltier odpada).

thx.

mati.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio obejrzalem filmik z THG o chlodzeniu wodnym i omalo z krzesla nie spadlem. Zajebiste bloki maja tam na zachodzie  :D I dlatego ta ankieta: Ja mam blok z Discotechu a Wy

a i jeszcze link do filmiku dla tych ktorzy nie widzieli:http://www.tomshardware.pl/howto/02q3/0207...zecie_wideo_thg

Bartek,ja bede mial tego z innovatec co ci mowilem razem z zapinka sobie sprowadze. :)

Koszt niestety spory (ok400zl) ale jaka satysfakcja i wydajnosc :)

P.s.Jak sie umawiamy w Piatek ?

Rano bylo by najlepiej :) Zreszta priva Ci posle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm..., po przemyśleniu iluśtam rodzajów kostrukcji bloków wodnych, przetestowaniu empirycznemu obróbki miedzi i osiągach zacząłem się zastanawiać nad cywilizowaną wersją bloczka Direct Die - inaczej mówiąc żadnego przyklejania do procesora i innych nieodwracalnych zmian. i wiecie co? mam już nawet projekt. tylko zanim go wprowadzę w życię muszę zmienić system na otwarty, bo napełnianie zamkniętego systemu w komputerze to masakra :mrgreen: .

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie juz odpowiadam gdzie kupic miedz.

sprawa jest banalnie prosta.

trzeba odwiedzic najblizsza hurtownie elektryczna, ale taka prawdziwa a nie z samymi zarowkami. oni sprzedaja plaskowniki miedziane w naprawde wielu rozmiarach - sa uzywane jako listwy uziemiajace do rozdzielni i takich tam rzeczy elektr. - cena jest ok 20zl/kg - problem w tym ze nie sprzedaja malych kawalkow - ale mozna przeciez ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do spolki.

co do pleksy to ja wlasnie potrzebowalem jednolitego kawalka o grubosci 15mm. moj pomysl na blok opiera sie wlasnie natakiej pleksie, a nawet grubszej 20-25mm jednak ta juz zdecydowanie byla za droga. poza tym z kawalkow pleksy robil bede przezroczyste rozgalezniki dla wody. wszystko bedzie zapolerowane i ladnie poklejone - przynajmniej chcialbym zeby takie bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...