James Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Witam! Jestem posiadaczem Celerona 2.00GHz i płyty głównej Epox-a 4PEAD. Jak widać w temacie mam problem z podkręcaniem. Nie mogę przekroczyć 2.30GHz :cry:, Windows XP Professional, komputer jest czysty - nie ma w nim kurzu. Proszę o pomoc!!! Pozdrawiam!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
27graja Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Nie wiem na jakim poziomie wiedzy stoisz, bo nie sprecyzowałeś, także możliwe, że podam Ci sprawy, o których oczywiście już wiesz, także z góry przepraszam.. Powiem szczerze, że nie pamiętam biosu tej płyty, ale sprawdź jak możesz jakie masz podzielniki na AGP i PCI. Muszą być te szyny ustawione na 66:33, ale to jest coś co już możesz wiedzieć... Oczywiście możesz podbić napięcie na tym procku i zobaczyć czy wtedy pójdzie wyżej, w końcu to celeron i nic sie nie stanie... Nic innego mi do głowy nie przychodzi. Sam miałem takiego Celerona i na płycie MSI i845 poszedł z FSB 100 na 133 bez mrugnięcia i bez wyższego napięcia. Mój kuzyn jednak ma ten procek posadzony na płycie ECS, której oznaczenia nie pamiętam już, no i niestety nie idzie na 133 (nie wspomne już o tym że tam dostępne są tylko takie ustawienia jak 100/133/166 i brak mozliwości podbicia napięcia :/ - stary bios a ja nie miałem jeszcze czasu zaktualizować) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Podzielnik AGP i PCI zablokowałem na 66|33 (w innym przypadku, po podkręcenia proca mógł bym coś spalić np. dysk, ale Ty to z pewnością wiesz :D). Bios aktualizowałem jakieś 6 miesięcy temu, do tej pory nie spotkałem następnej aktualizacji. (A co do ECS-a to nie są dobre płytki do kręcenia procka). Wyżej zapomniałem dodać, że pod Windows-em98 swojego proca podkręciłem na 2.66GHz i chodziło wszystko ok. Ale czy windows mógł by mieć aż taki wpływ na podkręcanie(inni kręcą i wszystko im chodzi ok)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Win XP jest "bardziej czuły" na wszelkiego rodzaju niestabilności... Hm... JA bym sobie odpuścił kręcenie tego Celeron'a :evil: NAwet 4 GHz mu nic nie dadzą :P Brak mi pomysłów... Jeśli masz odpowiednie chłodzenie... Spróbój podbic napięcia :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 To jest Wilamette i sie wlasnie tak kreci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 "Mirova", z napięciem jechałem od 1.500V do 1.650V(oczywiście stopniowo | co 0.250V) i nic mu to nie pomogło :( A jeżeli zmienił bym płyte główną na np. Abit-a IS7-E to pomogło by to coś? Czy zamiast płyty wymienić procka na jakiegoś np. P4 2.6Ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 "Miravo", z napięciem jechałem od 1.500V do 1.650V(oczywiście stopniowo | co 0.250V) i nic mu to nie pomogło :( A jeżeli zmienił bym płyte główną na np. Abit-a IS7-E to pomogło by to coś? Czy zamiast płyty wymienić procka na jakiegoś np. P4 2.6Ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 zmiana procka na PIV 2.6 była by bardzo zauwazalna. celafon ma "puste" mhz, co z tego ze ich jest duzo skoro nie ma wydajności? to bedzie jak przesiadka z poloneza do beemki (a może lepiej :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 No tak..., wiem że będzie różnica, ale czy tego P4 2.6GHz będzie można podkręcić na tym Epox-e?, czy będą takie same problemy jak z moim celkiem? (Z tego co wiem to na tym Epox-e nie podkręcić więcej niż do 3.00GHz :?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
27graja Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 mi się wydaje, że jeżeli są problemy z kręceniem celerona to już napewno będą z kręceniem pełnego pentium. A tak zapytam jak tam pasta na tym celeronie i jak ustawienie pamięci oraz czy wogóle "wstaje" po ustawienu wyższego FSB... A propo wydajności celeronów; miałem kilka m-cy temu ten właśnie procesor (to jest Northwood a nie Willamette...), teraz mam to co widać w podpisie, jednak wiem że duże zalety ten CPU posiada i to jest niski pobór mocy (nawet nie wiecie jakie to ważne) co za tym idzie niższa temp... Doszedłem do wniosku, że dobrze byłoby najpierw umieć wykorzystać taki procesor w 100% a nawet ponad jego siły (i nie mówię o grach), żeby wówczas móc umotywować konieczność przesiadki na lepszy... Jeżeli naprawdę mocno pracujesz na kompie, lub 80% Twojego czasu przy kompie to granie wtedy jak najbardziej przesiadka w innym przypadku to tylko Celeron... Chyba, że wszyscy mamy kase to przesiadajmy się a co tam... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 To jest Wilamette i sie wlasnie tak kreci Z tego, co pamiętam to na jądrze Wilamette były Celki 1,7 & 1,8GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Ja używam srebrnej pasty... Pamięci mam 400,a na płycie do 333(mam je ustawione na Trubo, niestety nie jestem teraz w domu i nie pamiętam dokładnych ustawień pamięci | później dopisze...|). Tak ruszy mi na 2.30GHz(pod win 98 pójdzie 2.66GHz dalej nie próbowałem, bo mam standardowe chłodzenie). Tak to jest Northwood... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 A więc, to są ustawienia moich ram...(Samsung DDR-SDRAM PC2700 - 256 MB): DRAM Timing Selectable [Turbo] CAS Latency Time [2] Active to Prechange Delay [5] DRAM RAS# to CAS# Delay [2] DRAM RAS# Precharge [2] System BIOS Cacheable [Enabled] Video BIOS Cacheable [Disabled] Delayed Transaction [Enabled] Command Per Clock [AUTO] Fast CS# [AUTO] Delay Prior to Thermal [16Min] AGP Aperture Size (MB) [64] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 A o takiej podstawowej sprawie jak zasilacz,ktoś pomyslał? Na Willamate były celerony 1.7(miałem go @2.250)1.8,dziwne by Northwood się nie podkręcał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 andrewthx Jeżeli dam mu zbyt duże napięcie to system się nie uruchomi. Ten celek standardowo ma 1.50V, a kręcąc go na 2.40GHz to on nie potrzebuje więcej jak 1.60V (pod win 98 poszedł na 2.66GHz przy napięciu 1.625V). A jeżeli chodzi o Willamate to jego standardowe napięcie wynosi 1.70V :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
James Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Próbowałem podkręcić go na 2.50GHz przy napięciu 1.600V, 1.625V, 1.650V skończyło się to tym, że musiałem restartować bios :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...